Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2020. február 28. péntek - Elemér napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
LÉLEKzet - Csúfolódás, gúnyolódás
Ózdi Magazin | 2017.07.17. | Raffainé Darmai Zsuzsanna

Mindannyiunknak vannak hibái. Ezek egy részéről tehetünk, más részéről nem. De akár tehetünk róla, akár nem, nagyon rosszul esik, ha azt bántóan kihangsúlyozzák. Fájdalmas, ha gúnyolnak, csúfolnak, kinevetnek minket. Ugyanilyen fájdalmas mindenki másnak is. Van, aki jobban tűri (megedződött), van, aki érzékenyebb rá. Van, aki nem reagál, és van, aki igen.
Attól, hogy valaki nem reagál, még lehet, hogy belülről emészti, gyötri. Nem mindenkit. Néhányan már magasabb szintre léptek, tisztában vannak értékeikkel, és nem őrlődnek, nem törődnek azzal, hogy mit mondanak az emberek. De ez nagyon ritka, erre nem számíthatunk. A csúfolódással általában "tőrt" döfünk a másik szívébe.


Előfordul, hogy valakit olyasmiért gúnyolnak, ami valójában nem is hiba. Ilyen lehet például a bőre színe, vallása, nemzeti hovatartozása, táplálkozási szokása. Az is lehet, hogy ugyan hiba, de nem tehet róla. Például valamilyen születési rendellenesség, betegség, családi környezet... De még ha hiba is, tehet is róla, akkor se ez a megoldás, hanem, inkább szeretettel támogassuk, segítsük a probléma leküzdésében! Például, ha valaki kövér, vagy vézna, nem izmos, nem sportos, vagy a természetével, jellemével van a gond, amivel kilóg a többiek közül. Bármiről legyen is szó, kerüljük a gúnyolódást!

Néha persze helye lehet egy-egy vicces megjegyzésnek. De csak akkor, ha akire irányul, az is szívből velünk tud nevetni. Ez egy elég vékony határmezsgye, vigyázni kell vele!
Sokszor a gyerekek nagyon kegyetlenek tudnak lenni. Időnként olyat is hallani, hogy öngyilkosságba kergették társukat. A szülők, a tanárok, talán nem is tudják, mi folyik egy-egy gyerekcsoportban. Fontos, hogy mielőbb tudatosítsuk bennük, hogy ne bántsanak senkit! De általában sajnos éppen a felnőttektől látják ezt a példát. Amikor mondjuk a tanár az osztály előtt gúnyolja ki a diákot, és nevet az osztály... Csak egy gyerek küszködik a könnyeivel... De gúnyolódást, bántást láthatunk a közéletben, a politikában is. Csak úgy csöpög tőle a média, a közösségi oldalak.

Mit ír erről a Biblia?

"Boldog ember az, aki nem jár gonoszok tanácsán, bűnösök útján meg nem áll, és csúfolódók székében nem ül." Zsolt 1:1

Úgyhogy a csúfolódás, gúnyolódás nem új találmány. Abban a régi időben is ugyanúgy megvolt, azért szól róla a Biblia. Jézus kereszthalálakor is láthatjuk az emberek szavaiból, viselkedéséből. Azon kívül, hogy fizikailag kegyetlenül bántalmazták, gúnyolódtak Jézussal. Gúnyból készült a töviskorona. Szállj le a keresztről, ha Isten fia vagy! - mondták szintén gúnyosan.

A gúnyolódás rosszindulatból, és meg nem értésből fakad. Kerüljük, ne üljünk a "csúfolódók székébe"! Igyekezzünk nagyobb empátiával járni a világban, és ne tegyük a másikkal, amit nem szeretnénk, ha velünk tennének!Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Te is hallhatod... Tilinkó

- mert valóban...

- Zombik országa vagyunk... Az emberi pondró...

- Gondolatok


Címlapon:

Ózd Azon fáradozott, hogy fényt, szeretetet és boldogságot vigyen az őt hallgatók szívébe...
Ózd „Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
Ózd Az Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
ÓzdAz Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
ÓzdAz „öreg rocker” lélekben örök ifjú maradt, belső hite és jó humora ezt csak erősíti. Négy unokája van, akiket nagyon szeret. Mint mondta a zene mellett a humor a másik, ami a legfontosabb számára... Józsa Zoltán portréja Csépányi Sándorról.
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben