Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. május 21. kedd - Konstantin napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
Visszatekintés - Az ózdi jeles sportkutató
Ózdi Magazin | 2017.07.20. | Józsa Zoltán
Forrás: boon.hu
Foto: / boon.hu

Ifj. Vass Tibor, ózdi helytörténeti kutató sikeres alkotói munkásságának útját könyvek, publikációk és előadások fémjelzik. Ehhez a tevékenységhez a szerző rendelkezik olyan talentummal, hogy minőségi munkákat ír meg, ad ki, ami a szakmának a sava-borsa.

Visszatekintés című sorozatunkban a kutató munka kezdeti időszakát mutatjuk be.


 "A gyűjtést öt évvel ezelőtt kezdtem el, s olyan területeket dolgozok fel, amelyeket még nem kutattak. Két éve végzem egy-egy téma feldolgozását és tapasztaltam, hogy Ózd sportmúltjával kapcsolatos tanulmányt, ki dolgozott munkát fellelni nem lehet"
-nyilatkozta lapunknak ifj. Vass Tibor, ózdi helytörténeti kutató.

A most 48 éves ifj. Vass Tibor sporttörténeti kutatásai elkezdésében nagy hatással
volt rá édesapja, Vass Tibor helytörténészi munkássága, aki hosszú ideig a városi múzeum igazgatója volt. Motiváló erőt jelentett az is, hogy középiskolai évei alatt atlétizált, s Ózdon 15 évig teniszezett is. 2000-ben készült ek a Sportpályák-tornacsarnokok című alapmunka, amellyel aXXI. honismereti pályázaton harmadik helyezést ért el.

- Összegeztem az Ózdi Kohász Sport Egyesület megszűnéséig Ózd város sportéletét és bemutattam azokat a sportlétesítményeket, ahol a nagy rendezvények zajlottak. Időrendben foglalkoztam a Velence-telep helyén lévő első labdarúgópályával, az oxigéngyári ÓKSE-sportteleppel, valamint az 1958-ban átadott városi stadionnal. Kuriózum az 1905-ben épített gyári fürdő és uszoda, mely Közép-Európában az első fedett létesítmény volt.

1941-ig az Olvasó alagsorában lévő tornaterem adott otthont a birkózás, a torna és az ökölvívás művelőinek. 1941-ben megépült a Gyár úti tornacsarnok, s az általános és középiskolák tornacsarnokainak megépítéséig minden fedett sportág helyszíne volt. 2002 végéig szeretném befejezni a sikerekben gazdag ózdi úszóélet bemutatását. Kutatásaimnak külön lökést adott, hogy a városi múzeumban különterembe gyűjtötték és dolgozzák fel a város sportéletének relikviáit.
A közeljövőben egy nagyobb alapterületű bemutatótermet fog felhasználni a múzeum, hogy még rendezettebb formában mutassa be Ózd eddigi sportélerét. Munkáim egy részeként az ózdi színekben versenyző, vagy Ózdról elszármazott nagy sportsikereket elért versenyzők életútjának feldolgozását is végzem. Eddig 300 sportoló adatait sikerült összegyűjteni. A kompletté vált úszóanyag elkészítése, s remélem kiadása után teljesen ezzel a területtel szeretnék foglalkozni. Tervezem az Országos Levéltár által őrzött helyi, megyei szakirányú folyóiratok kutatását és megismerését is. Úgy érzem, hogy Ózdon helye van a sporttörténeti kutatásnak
-mondta végezetül ifj. Vass Tibor.

 Józsa Zoltán,
Észak-Magyarország,
2002.augusztus 7.Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – On-line világban...

- LÉLEKzet – Késő?

- LÉLEKzet – A sorban…

- LÉLEKzet – Szabadság…


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben