Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. január 21. vasárnap - Ágnes napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
Kókuszdió hadművelet...
Ózdi Magazin | 2017.07.28. | Kocsis Mária

Egy kellemes nyári nap városunk egyik multijába vitt az utam két sürgős termékért.

 Ismerve magamat, előrelátóan, nehogy többet vigyek haza a tervezettnél, csak a kis kék” tolodát-huzodát” választottam vásárlásomhoz, melybe a céltermékek mellé aztán mégis kerültek újabbak is. Úgy döntöttem, az aktuális kuponjaimat is felhasználom, így az azokhoz tartozó árucikkek is kosaramba kerültek. Persze néhány akciós termék sem kerülte el figyelmemet, így egy kis füstült csülök sonkát is beledobtam, mellé egy kis fejtett babot, gondoltam, jó kis bablevest rottyantok belőle ebédre. A zöldséges sárgázott termékeket is szemrevételeztem. Áfonya kacsingatott rám, de kacérkodtam egy kis nyers kókuszdióval is. Végül az utóbbit választottam, mivel már rég szerettem volna megízlelni, s most féláron enyém lehetett egy. Gyors fizetés a kasszánál, s pakolás. Két szatyor tele… Szembesültem a ténnyel, már megint erőnléti edzést is tartok. „Lábbuszomat elértem”, s várakozással telve cipeltem haza szerzeményeimet.


 Kevés pihenő után buzgón nekiláttam a kókuszdió felbontása hadműveletnek. Megfordult a fejemben, hogy egy fúróval talán könnyedebben jutnék a benne rejtőző nedűhöz, aztán egy szívószál bele, s már szürcsölhetném is a tartalmát. Sajnos fúróm nincs, követtem hát az utasítást, mely szerint az első lépés a kissé csúcsos tetejének levágása. Nosza, kés a kezembe, s rögvest ráillesztettem. A külső, világosabb fás részén még könnyebben haladta a kés éle, de hamarosan beleütközött a kőkemény héjba. Fogtam egy újabb, recés élű vágóeszközt, de nem sok sikerrel jártam. Csak nyiszáltam, csak nyiszáltam… eredménytelenül. Találtam aztán egy még recésebb élű kést, azzal is próbálkoztam, de gyorsan bemondta az unalmast. Itt kezdtem feladni. Hogy jutok el a befejezéshez, a harmadik ponthoz, amikor még az elsőn se sikerül túljutnom?

 Talán fűrésszel kellene próbálkoznom! – jött az ötlet. Az nincs. Hmmm… így van ez, ha egyszemélyes háztartást vezet az ember! Úgy gondoltam, ez bizony férfit kíván. „Nekem férfi kell!” – dudorásztam magamban a jól ismert számot. De nem akaszthatok le csak úgy a szögről egyet! Felötlött, hogy becsöngetek szomszédasszonyomhoz, talán itthon a párja, és tud nekem segíteni. Némi habozás után aztán úgy döntöttem: Nem adom fel! Meg tudom oldani egyedül is! Képes vagyok rá!

 Folytattam hát a kókuszdió felbontása hadműveletet. Beugrott egy kép, láttam, hogy valamilyen éles szerszámmal, szablyával talán, egy lendületes nyisszantással lekerül a kókuszdió „kalapja”. Én ugyan nem rendelkezek olyan vágóeszközzel, de fiókom mélyén még ott rejlik a rég nem használt húsklopfolóm, melynek van hasonló része. Kissé tompább az a bárd, de remélhetőleg megteszi, amit várok tőle. No de hol is bárdozzak? Ha az asztalon végzem, minden vitustáncot jár majd rajta. Jó kis stabil, masszív hely kell hozzá. Megvan! A padló! Tökéletes lesz! Letettem hát a földre egy kis kéztörlőt, rá egy vágódeszkát.

 Bal kézzel lefogtam a kis hamist……, és jobb kezembe vettem bárdomat……Felemeltem…, nagy lendületet vettem…………..,  majd olyan nőiesen………, légiesen….., lesújtottam rá. Aztán még jó párszor lendült a kezem.

 Mikor már ráéreztem a mikéntre, nagyobbat is rásóztam, sikerült kisebb vágást ejtenem. Tovább „bárdozgattam”, közben igyekeztem legyőzni attól való félelmemet, hogy netán a kezemet nézem kókuszdiónak. Lelki szemeim előtt már láttam, amint pohárba töltöm, s a teraszomon ülve békésen kortyolgatom, ízlelgetem a kókusztejet. Megindult nyálelválasztásom, átjárt a békesség, nyugalom érzése, s kihúztam képzeletbeli bakancslistámról a kókuszdiót enni bejegyzést. Képzelgésemből egy reccsenés zökkentett ki. Belevágtam a kemény burokba! Hurrá! Megy ez! Már közelebb a cél! Látod, képes vagy rá! – biztattam magamat.

 Folytattam egyre súlyosabb, bátrabb ütéseket mérve a kókuszdióra, így egyre nőtt a lék is rajta. Közben a benne levő folyadék is kezdett szivárogni. Igyekeztem úgy tartani „őkeménységét”, hogy a leve kevésbé csordogáljon ki. „Bárdozgatásomnak”, ha nehezen is, de meglett az eredménye. Végre megadta magát a kókuszdió, s leesett a „kupakja”!

 Kipipálva az első lépés, jöhet a második! Kókuszléivászat…  Beleszagoltam. Bár ne tettem volna! A jól ismert illat helyett szag csapta meg az orromat. Olyan büdös…, pállott lábszag. Pohárba öntöttem azért a lét, ami kicsit zavarosabb vízre emlékeztetett. Csak belekóstoltam… Juuujjj, ez borzalmas! Jön az utasítás harmadik része, egyem meg a gyümölcshúst. Kiskanállal kikanyarítottam egy kis darabkát a kb. 3 mm vastag hófehér, kissé kemény, rezgős gyümölcshúsból, s számba tettem…. Jujj! Ez is szörnyű volt! Inkább elvette az étvágyamat, mint meghozta volna. 

 Hmmm … ennyi keserves munka után csalódottan szemléltem munkám gyümölcsét. Azzal vigasztaltam magam, csak féláron vettem. …. Aztán felvidultam. Lehet, ez még éretlenül lett leszedve, s került az üzlet polcára… Éretten, bizonyára más, olyan ízletes, mint ahogy elképzeltem, s érzékelem, ha kókuszreszeléket veszek.

 Nem adom fel! A megoldást is megleltem. Bakancslistám kibővült egy újabb bejegyzéssel: Kókuszdiót eszek ott, ahol megterem!

Ózd,2017.07.25.
Kocsis Mária

 

 Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – Gazdálkodás...

- Önmagunk csapdái...

- LÉLEKzet – Békesség...

- „...Ha majd a szellem és lelkiség napvilága ragyog...”


Címlapon:

E körben nem csak a klímaváltozásra, a globális felmelegedésre kell gondolni a tudós szerint, hanem például a fajok tömeges kihalására, a mai értelemben vett mezőgazdaság vagy az ipari alapú emberi civilizáció végére.
Ózd Farkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
Ózd Riz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
Ózd „Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Helyi Hírek
ÓzdVádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Ilyenkor Karácsonykor együtt van a család. Amennyire lehetőségünk van, ilyen valódi együttléteket vigyünk be a hétköznapokba is!” Raffainé Darmai Zsuzsanna gondolatai.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdRiz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
ÓzdFarkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
ÓzdVádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben