Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. április 21. szombat - Konrád napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
Kókuszdió hadművelet...
Ózdi Magazin | 2017.07.28. | Kocsis Mária

Egy kellemes nyári nap városunk egyik multijába vitt az utam két sürgős termékért.

 Ismerve magamat, előrelátóan, nehogy többet vigyek haza a tervezettnél, csak a kis kék” tolodát-huzodát” választottam vásárlásomhoz, melybe a céltermékek mellé aztán mégis kerültek újabbak is. Úgy döntöttem, az aktuális kuponjaimat is felhasználom, így az azokhoz tartozó árucikkek is kosaramba kerültek. Persze néhány akciós termék sem kerülte el figyelmemet, így egy kis füstült csülök sonkát is beledobtam, mellé egy kis fejtett babot, gondoltam, jó kis bablevest rottyantok belőle ebédre. A zöldséges sárgázott termékeket is szemrevételeztem. Áfonya kacsingatott rám, de kacérkodtam egy kis nyers kókuszdióval is. Végül az utóbbit választottam, mivel már rég szerettem volna megízlelni, s most féláron enyém lehetett egy. Gyors fizetés a kasszánál, s pakolás. Két szatyor tele… Szembesültem a ténnyel, már megint erőnléti edzést is tartok. „Lábbuszomat elértem”, s várakozással telve cipeltem haza szerzeményeimet.


 Kevés pihenő után buzgón nekiláttam a kókuszdió felbontása hadműveletnek. Megfordult a fejemben, hogy egy fúróval talán könnyedebben jutnék a benne rejtőző nedűhöz, aztán egy szívószál bele, s már szürcsölhetném is a tartalmát. Sajnos fúróm nincs, követtem hát az utasítást, mely szerint az első lépés a kissé csúcsos tetejének levágása. Nosza, kés a kezembe, s rögvest ráillesztettem. A külső, világosabb fás részén még könnyebben haladta a kés éle, de hamarosan beleütközött a kőkemény héjba. Fogtam egy újabb, recés élű vágóeszközt, de nem sok sikerrel jártam. Csak nyiszáltam, csak nyiszáltam… eredménytelenül. Találtam aztán egy még recésebb élű kést, azzal is próbálkoztam, de gyorsan bemondta az unalmast. Itt kezdtem feladni. Hogy jutok el a befejezéshez, a harmadik ponthoz, amikor még az elsőn se sikerül túljutnom?

 Talán fűrésszel kellene próbálkoznom! – jött az ötlet. Az nincs. Hmmm… így van ez, ha egyszemélyes háztartást vezet az ember! Úgy gondoltam, ez bizony férfit kíván. „Nekem férfi kell!” – dudorásztam magamban a jól ismert számot. De nem akaszthatok le csak úgy a szögről egyet! Felötlött, hogy becsöngetek szomszédasszonyomhoz, talán itthon a párja, és tud nekem segíteni. Némi habozás után aztán úgy döntöttem: Nem adom fel! Meg tudom oldani egyedül is! Képes vagyok rá!

 Folytattam hát a kókuszdió felbontása hadműveletet. Beugrott egy kép, láttam, hogy valamilyen éles szerszámmal, szablyával talán, egy lendületes nyisszantással lekerül a kókuszdió „kalapja”. Én ugyan nem rendelkezek olyan vágóeszközzel, de fiókom mélyén még ott rejlik a rég nem használt húsklopfolóm, melynek van hasonló része. Kissé tompább az a bárd, de remélhetőleg megteszi, amit várok tőle. No de hol is bárdozzak? Ha az asztalon végzem, minden vitustáncot jár majd rajta. Jó kis stabil, masszív hely kell hozzá. Megvan! A padló! Tökéletes lesz! Letettem hát a földre egy kis kéztörlőt, rá egy vágódeszkát.

 Bal kézzel lefogtam a kis hamist……, és jobb kezembe vettem bárdomat……Felemeltem…, nagy lendületet vettem…………..,  majd olyan nőiesen………, légiesen….., lesújtottam rá. Aztán még jó párszor lendült a kezem.

 Mikor már ráéreztem a mikéntre, nagyobbat is rásóztam, sikerült kisebb vágást ejtenem. Tovább „bárdozgattam”, közben igyekeztem legyőzni attól való félelmemet, hogy netán a kezemet nézem kókuszdiónak. Lelki szemeim előtt már láttam, amint pohárba töltöm, s a teraszomon ülve békésen kortyolgatom, ízlelgetem a kókusztejet. Megindult nyálelválasztásom, átjárt a békesség, nyugalom érzése, s kihúztam képzeletbeli bakancslistámról a kókuszdiót enni bejegyzést. Képzelgésemből egy reccsenés zökkentett ki. Belevágtam a kemény burokba! Hurrá! Megy ez! Már közelebb a cél! Látod, képes vagy rá! – biztattam magamat.

 Folytattam egyre súlyosabb, bátrabb ütéseket mérve a kókuszdióra, így egyre nőtt a lék is rajta. Közben a benne levő folyadék is kezdett szivárogni. Igyekeztem úgy tartani „őkeménységét”, hogy a leve kevésbé csordogáljon ki. „Bárdozgatásomnak”, ha nehezen is, de meglett az eredménye. Végre megadta magát a kókuszdió, s leesett a „kupakja”!

 Kipipálva az első lépés, jöhet a második! Kókuszléivászat…  Beleszagoltam. Bár ne tettem volna! A jól ismert illat helyett szag csapta meg az orromat. Olyan büdös…, pállott lábszag. Pohárba öntöttem azért a lét, ami kicsit zavarosabb vízre emlékeztetett. Csak belekóstoltam… Juuujjj, ez borzalmas! Jön az utasítás harmadik része, egyem meg a gyümölcshúst. Kiskanállal kikanyarítottam egy kis darabkát a kb. 3 mm vastag hófehér, kissé kemény, rezgős gyümölcshúsból, s számba tettem…. Jujj! Ez is szörnyű volt! Inkább elvette az étvágyamat, mint meghozta volna. 

 Hmmm … ennyi keserves munka után csalódottan szemléltem munkám gyümölcsét. Azzal vigasztaltam magam, csak féláron vettem. …. Aztán felvidultam. Lehet, ez még éretlenül lett leszedve, s került az üzlet polcára… Éretten, bizonyára más, olyan ízletes, mint ahogy elképzeltem, s érzékelem, ha kókuszreszeléket veszek.

 Nem adom fel! A megoldást is megleltem. Bakancslistám kibővült egy újabb bejegyzéssel: Kókuszdiót eszek ott, ahol megterem!

Ózd,2017.07.25.
Kocsis Mária

 

 Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – Fáj, ha bántasz...

- LÉLEKzet – Jellem...

- Zombik országa vagyunk... Az emberi pondró...

- LÉLEKzet – Szokások...


Címlapon:

Az éjszakai baglyok korábban halnak, mint a koránkelők – állapították meg amerikai és brit kutatók.
Ózd
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi Hírek
ÓzdA rendőrök néhány órán belül elfogták azt a két fiatalt, akik egy késsel fenyegettek meg egy ózdi fiatalembert, majd elvették mobiltelefonját.
ÓzdAzon sofőrök jelentkezését várják az ózdi rendőrök, akik egy szabálytalanul közlekedő szürke színű DAEWOO Matiz miatt hirtelen fékezésre, irányváltoztatásra és lehúzódásra kényszerültek.
ÓzdEgy kanyarodó kamion tetejéről lezuhanó jégdarab törte össze egy autó szélvédőjét és sebesítette meg annak sofőrjét.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMindenkinek fáj, ha bántják. Sebeket ejthet lelkünkön a szó. Lehet, hogy igyekszünk erősnek mutatkozni, lehet, hogy már megedződtünk, de belül fáj...
Ózd„Elvehetik a jó hírünket, a szabadságunkat, a vagyonunkat, az egészségünket, az életünket, de a jellem maradandó kincs.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdAttól én még nem vagyok alkoholista, hogy… Csak időnként szívok el néhány szálat a stressz miatt. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tükör által homályosan…” Nem látunk tisztán. Igyekszünk önmagunkat egy kicsit kozmetikázni, retusálni, photo shopozni… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd”Nem feltétlenül baj, ha időnként rossz döntést hozunk, hiszen levonhatjuk a következtetéseket, tanulhatunk belőle.„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdA rendőrök néhány órán belül elfogták azt a két fiatalt, akik egy késsel fenyegettek meg egy ózdi fiatalembert, majd elvették mobiltelefonját.
ÓzdAzon sofőrök jelentkezését várják az ózdi rendőrök, akik egy szabálytalanul közlekedő szürke színű DAEWOO Matiz miatt hirtelen fékezésre, irányváltoztatásra és lehúzódásra kényszerültek.
ÓzdEgy kanyarodó kamion tetejéről lezuhanó jégdarab törte össze egy autó szélvédőjét és sebesítette meg annak sofőrjét.
ÓzdÓzd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2018. (I.18.) határozatával többek között arról döntött, hogy a 2015. márciusától az Önkormányzat különálló szervezeti egységeként működő Startprogram Irodát megszünteti az Iroda feladatainak az ÓVI részére történő átadása mellett.
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben