Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. március 20. szerda - Klaudia napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
LÉLEKzet - Lépések...
Ózdi Magazin | 2017.09.03. | Raffainé Darmai Zsuzsanna

A leghosszabb út megtétele is az első lépéssel kezdődik. Bármilyen nehéznek is tűnjön egy cél elérése, ha kis lépésekre bontjuk, máris sokkal könnyebbé válik. Ha most valaki azt mondaná, hogy fussunk le egy maratont, (ha csak nem vagyunk edzésben), túl nehéznek, esetleg lehetetlennek tartanánk. De rendszeres edzéssel, kitartó munkával, akaraterővel, könnyen teljesíthetővé válhat. Nincs szükség hozzá különösebb képességekre, csak a megfelelő lépésekre. Egy diploma megszerzése szintén nehéznek tűnhet, de átlagos képességgel, és a megfelelő lépésekkel, vagyis szorgalmas tanulással, az is elérhetővé válhat.

A példákat lehetne sorolni, de bármiről is legyen szó, két dolog feltétlenül fontos, a cél, és a hozzávezető lépések. Hiába teszünk lépéseket össze-vissza, nem jutunk el sehova, csak a füvet tapossuk le. Más példával élve, ha itt is ásunk egy kicsit, ott is egy kicsit, soha nem lesz belőle gödör. Gödör akkor lesz belőle, ha egy helyen ásunk, ha egy dologra összpontosítunk.

Elemezzük kicsit tovább lépéseinket!


Általában az első, hogy felmerül valami probléma, és az motivál, vagy valami, amit el szeretnénk érni, és az inspirál. Még nincs meg a konkrét cél, de valami kezd körvonalazódni, innen indulunk. Ilyenkor érdemes kitűzni a célt, hogy hova is akarunk eljutni. Ezután a következő lépés lehet, hogy tájékozódunk, hogy ismereteket gyűjtünk. Ha már kellő ismerettel rendelkezünk, jöhetnek az ötletek, megrajzolhatjuk a "térképet", elkészíthetjük a terveket. Ha haladunk az utunkon, fontos, hogy mindig legyen motiváció, ami tovább visz, visszacsatolás, hogy lássuk jó fele megyünk-e. Magunktól könnyen eltévedünk. Isten ezért adta útmutatásul a Bibliát. Érdemes megvizsgálni, hogy a mi lépéseink beleilleszkednek-e ebbe.

Nézzünk még néhány példát! Az első lépés tehát, hogy észreveszünk valamilyen problémát. Például, hogy az emberek, és köztük mi is, mennyit ártunk a környezetünknek. Kitűzhetjük célul, hogy a lehető legkevesebb kárt okozzuk a környezetünknek az életünkkel. Ezután utána olvasunk, hogy mit is tehetnénk, hogyan válhat az életünk környezet barátabbá. Milyen környezetbarát tisztítószerek vannak, mit tegyünk, hogy kevesebb szemetet termeljünk. Megtudhatjuk, hogy a növényi étrend sokkal környezetkímélőbb, mint az állati.
Ha már kellő ismerettel rendelkezünk, jöhetnek az erre épült saját ötletek, és a tervezés...
Lehet, hogy a jellemünkön, a természetünkön szeretnénk változtatni. Itt nem árt pl. egy kis pszichológiai ismeret, majd jöhet az ötletgyűjtés. Eszköztárunkban lehet az ima, lehet az, hogy naponta kontrolláljuk magunkat, esetleg mást megkérünk, hogy figyelmeztessen, ha ismét elkövetjük ugyanazt a hibát...

Könnyen ítélkezővé válunk?
Könnyen felmagasztaljuk magunkat?
Könnyen dühbe gurulunk?
Gyakran magyarázkodunk? Hárítunk?
Azt keressük, ki a hibás?

Ezekbe a hibákba könnyen beleeshetünk, de érdemes lépéseket tenni érte, hogy elhagyjuk őket.

Sokféle cél lehet. Fontos, hogy legyenek jó céljaink, a hozzájuk vezető lépések pedig jól átgondoltak! Időnként vissza kell fordulni, irányt kell változtatni.

Figyeljünk jól a lépéseinkre!

Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – On-line világban...

- LÉLEKzet – Késő?

- LÉLEKzet – A sorban…

- LÉLEKzet – Szabadság…


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben