Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. december 14. péntek - Szilárda napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
Visszatekintés- „Maradandó hitet adtam”
Ózdi Magazin | 2017.09.20. | Józsa Zoltán
Találkozás az aranymisés Mag Mátyással Ötven éves papi életpálya állomásait mutatja be ez az írás.


A cikk 2015-ben jelent meg az Új Ember című hetilapban. Mag Mátyás atyát ötven éve,1965.június 20-án szentelték pappá Egerben. A nyugalmazott római katolikus lelkész több évtizedes ózdi papi munkálkodásának köszönhetően sok embert ismer. Számos híve, tanítványa van, hiszen gyermekeiket keresztelte, jelenleg pedig kórházat, szociális otthonokat látogat. Egyeken született katolikus családban, amelyben mindig összetartó erő volt a becsület és a vallás.

                                            Hit, remény, szeretet. 

- Hit nélkül nem lehet tetszeni az Istennek és az embereknek sem. Isten tagadhatatlanul jelen van a történelemben, amely sokszor szép, értékelendő, építő, ám nemegyszer rút és elitélendő, nem Isten akarata szerint való.

- A viharban hánykolódó csónakban az apostolok hittek abban, hogy egyedül Jézus mentheti meg őket. Jómagam is hiszem és vallom, hogy a mai világban hánykolódókat is Jézus és a keresztény eszmékbe vetett hit mentheti meg a pusztulástól. Remény és reménytelenség között telik el az ember élete. A hívő kéri a Jóistent:

"Segíts át az élet tengerén!"

Az ember nem homokra, hanem sziklára akarja építeni házát, hogy minden vihart kibírjon.
Gyengeségében érzi, hogy erősebb segítőre van szüksége.

- A remény tápláló gyökere a hit, amely legyőzi a világot. Remélem, kifelé haladunk a mai idők reménytelenségének hullámvölgyéből. Bűntetlen élettel növekedjen a hit, amely a remény biztos alapja. Minden napunk állandó önnevelésre int és haladásra a tökéleletesedés útján, amelyről a Bibliábanolvashatunk. Több szeretet kellene ebben a gondokkal túlterhelt világban. Nem volna szabad széttépni a segítő szeretet szálait, inkább be kellene iratkozni Jézus iskolájába. Hallgatni az igaz tanítóra és követni őt, aki mint a mágnes vonzotta magához a gyermekeket, gyógyította a testi-lelki betegeket, a helyes útra irányította a megtérőket - hangsúlyozta beszédében Mag Mátyás atya.
 
Gyermekkorának élményei vezették el az igaz hitre. Segítségére volt ebbeb az esztergomi ferences gimnázium és az egri teológia képzése, valamint az állandó önművelés, amely jellemző rá. A teológia évei alatt elsajátította a gépírást és zenélni is tanult. 1965-ben szentelték pappá, elsőként Jászapátiban szolgált káplánként. Itt még latinult misézett a hatalmas templonban. Beszédeire akkor is és azóta is egy teljes hétig készül. Mint mondta, abban az időben igen sokan jártak templomba, sok volt a hittanos, az elsőáldozó. Jászberényben is a kötelesség volt számára a legfontosabb, a napirend teljesítése, a szolgálat.1968-ban érkezett az észak-borsodi városba, Ózdra. Mélységes és őszinte hitet tapasztalt a helyiekben. Családokat látogatott, s meggyőződésévé vált, hogy az embereknek nagy szüksége van Istenre, a hitre, a vallásra, az erkölcsös életre. Maga köré gyűjtötte az elsőáldozó, bérmálkozó gyerekeket és közülük kerültek ki a ministránsok. Ózdi és uraji fiatalokból két beatzenekar is alakult akkoriban, s rendszeressé váltak a beatmisék, de a fiatalok ellátogattak vidékre és a búcsújáró helyekre is.


                                         Együtt a jó hívekkel

- Az elsőáldozók száma negyven és százhúsz között mozgott, a bérmálkozóké négyévente százötven-kétszáz lehetett. Hittankönyvek híján magunk gépeltük a legfontosabb tudnivalókat. Diafilmet vetítettem a gyerekeknek az Ó-és Újszövetségről, karácsonykor és húsvétkor pedig misztériumjátékokat rendeztünk. Megemlékeztünk az édesanyákról, együtt vártuk a gyerekekkel a Mikulást. A demokráciában isaz evangélium hirdetését tartom a legfőbb kötelességemnek. A legnagyobb változást a hitoktatás területén tapasztaltam. Hat iskolában heti 14 órában 514 gyereket tanítottam, s a helyi újságnál az egyházi rovatot is vezettem. A vakok és gyengénlátók egyesületénél helyettes vezető lettem. Volt tanítványaim orvosok, mérnökök, tanárok lettek. Javaslatom alapján tizenöten végeztek egyházi iskolákban és négyen a budapesti kántorképzőben. Az életet hivatásnak és áldozatos munkának tekintem. Ma is a Bibliából és a hivatásomnak élek. Nyugdíjasként mostanában a korábbiakhoz képest több időm jut az önművelésre. Tele vagyok tervekkel, jövőt építő gondolatokkal, s ötleteimet megosztom a szociális otthonokban élőkkel és a kórház betegeivel, akiket rendszeresen látogatok. Misézek nekik, és közösen üljük meg az ünnepeket. Minden korosztályhoz szól a küldetésünk. Munkámnak, szemléletemnek ötvenéves mottója:

"Szerettem az igazságot,gyűlöltem a hazugságot"(VII.Gergely pápa).

Ötven éve tartó papi szolgálatom évfordulója a visszatekintés napja, amikor köszönet és hála tölt el. Nem az ünneplés nyűgöz le, hanem az emlékezés, a mediáció. Tanítottam, neveltem,és mindezeket magamon kezdtem. Úgy érzem megtettem, amit megkövetelt tőlem a hivatásom, az egyház, a jellemes keresztény élet. Együtt a jó hívekkel... Gondolatban most újból végig járom a várost és környékét ,meglátogatom azokat az embereket, akikkel nagyon együtt érzek, mert ismerem őket, az egyéniségüket, a gondjaikat. Úgy érzem,hogy maradandó hitet adtam nekik- fogalmazott az aranymisés Mag Mátyás atya.Józsa Zoltán
Új Ember katolikus hetilap,
2015.július 5.Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – On-line világban...

- LÉLEKzet – Késő?

- LÉLEKzet – A sorban…

- LÉLEKzet – Szabadság…


Címlapon:

Az adventi gyertyák színe, de még a száma sem mindig azonos. Ha az adventi koszorúra gondolunk, négy gyertyaláng jut először eszünkbe
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA semmivel buktatta le magát az az ózdi sofőr, akit korábban eltiltottak a vezetéstől, így nem is ülhetett volna a volán mögé.
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdA semmivel buktatta le magát az az ózdi sofőr, akit korábban eltiltottak a vezetéstől, így nem is ülhetett volna a volán mögé.
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben