Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. március 20. szerda - Klaudia napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
LÉLEKzet - Hazugságok hálójában...
Ózdi Magazin | 2017.10.01. | Raffainé Darmai Zsuzsanna

Gyermekkoromban elhittem mindent, amit mondtak. Valahogy úgy képzeltem, hogy a felnőttek tudják az igazságot, és hasonlóan Nyilas Misihez, azt gondoltam, a felnőttek jók. Igen, hittem az emberek jó szándékában. Elhittem, amit tanultunk, elhittem, amit a média közvetített.

Amikor hallottuk a csernobili katasztrófa hírét, megnyugtattak, hogy itt nincs semmiféle veszély. Apukám ezt nem hitte, de én erősködtem, hiszen a rádió mondta ... Mi gyermekkoromban ünnepeltük a Nagy Októberi Szocialista Forradalmat, a Tanácsköztársaságot, április 4-én a hazánk felszabadulásának évfordulóját. Tanultuk, hogy 56-ban ellenforradalom volt. Akiket leginkább elítélünk ma, akkor azok voltak a hősök, akiket meg magasztalunk, akkor azokat ítélték el ... A magyar tanárunk azt mondta: "A kozmopolita történelemkönyvetekben így van, de valójában nem így történt." Meg azt, hogy "ne higgyetek senkinek, mindenről győződjetek meg magatok!" A médiában most sincs kevesebb hazugság, csak most zűrzavarosabb a kép. Akkor egyféleképpen hazudtak, most meg össze-vissza, különböző csatornákon egymásnak ellentmondó híreket hallhatunk.


De nemcsak a politikát hatják át a hazugságok, hanem minden területet. Gondoljunk csak a reklámok világára, vagy a különböző érdekcsoportokra, és ezek összefonódásaira ... Ha reklámoznak valamit, hajlamosak vagyunk elhinni, hogy az úgy is van. Szép zöld mezőn legelnek a tehenek, és önszántukból nekünk adják több ezer liternyi tejüket... Egy tablettától hipp-hopp egészségesek leszünk... A pecsétes, koszos ruha meg tisztább lesz mint új korában...

Mi teszi hihetővé a különböző hazugságokat? Az, hogy az igazsággal keveredik, az igazság ruhájába van öltöztetve. Még hihetőbbnek tűnik, ha az is hisz benne, aki előadja. Az információáramlás fokozódásával a hazugság áramlása is fokozódik. Az interneten rengeteg információval találkozhatunk. Hogy mennyi ezeknek az igazság tartalma? Mindenesetre ne dőljünk be mindennek. Mi magunk nem fogjuk tudni mindenről eldönteni, hogy igaz, vagy sem. De nem is kell... A lényeg, hogy legyen a kezünkben egy zsinórmérték, hogyha nem is minden részletben, de a lényeges dolgokban el tudjunk igazodni. A Biblia erre nagyon alkalmas, benne vannak a kérdéseinkre a válaszok, csak jól kell forgatni.

Mi magunk is könnyen belekeveredhetünk hazugságokba. Lehet ez kegyes hazugság, félelemből eltitkolás, füllentés, Háry János féle nagyotmondó mesék, mások megtévesztésére, kihasználására irányuló hazugságok... Tehát sokféle fokozat létezik. Előfordul, hogy aki nem mond igazat, nincs ennek tudatában, meg van győződve saját igazáról.

Hogyan tudunk kikeveredni a hazugságok hálójából? Mint a labirintusból, a gombolyag segítségével, ha fogjuk az igazság zsinórját. Idönként elesünk, de felállunk, és újra megkeressük a zsinórt. Időnként mélyen le kell hajolni, hogy tovább juthassunk...Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – On-line világban...

- LÉLEKzet – Késő?

- LÉLEKzet – A sorban…

- LÉLEKzet – Szabadság…


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben