Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2017. december 12. kedd - Gabriella napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
A száz Dolláros cipő...
Ózdi Magazin | 2017.10.24. | Kovács Gergely

2016. novemberében születtem Kínában. Szüleim különböző gépek voltak, az egyik anyám adta a talpam, a másik az oldalam, egy szülőm lyukasztott, egy meg ragasztott. Aztán kezébe vett a kicsi Wong Poo és szorgos öltéssekkel összevarrta a legfontosabb részeimet. Sokáig azt hittem az övé leszek, de amikor elkészültem és betett egy dobozba, akkor leltem bizonyosságot abban, hogy más tulajdonát fogom képezni.Szóval dobozba kerültem ahol igen sötét volt, így az elkövetkező fél évet csak hangok alapján tudom összerakni. A rakodások hangjából valószínűsítem, hogy több társammal együtt egy konténerbe kerülhettem, majd a sirályok hangjából tippelem azt, hogy hajón utazhattam, méghozzá jó sokat. Majd egyszer csak újra fényt láttam és azt vettem észre, hogy egy bolt polcán vagyok, rajtam van egy cetli, 100 Dollár.
Hát az a büszkeség, ami átjárt, hihetetlen volt. Ugyanakkor érthetetlen is, hiszen emlékszem, hogy Wong Poo nagyokat sóhajtott, mikor készített és halkan mondogatta, hogy újabb 2 Cent. Ebből kifolyólag én egy maximum 10 Centes cipőnek lőttem be magam, de ezek szerint irtó jól sikerültem, ha 100 Dollárt érek.

Vagy esetleg valami más van a háttérben?
Nem volt időm gondolkodni, mert megannyi kisgyerek jött a boltba és sorozatosan felpróbáltak. Volt, akire nagy voltam és volt, akire kicsi. Volt, akinek nem tetszettem, volt, akinek igen, de nem volt 100 dollárja.
Vajon elvisz valaki? Egy unalmas délután odajött hozzám egy szőke srác. Forgatott, nézegetett. Felpróbált, pont illettem a lábára. És akkor elindult velem a pénztárhoz!
Megvett!

Ettől a pillanattól alig vártam az első együtt töltött napot. El is jött hamarosan. Focizni vitt! Ilyen csodában nem is reménykedtem! Már az első napon vagy 20 gólt rúgtunk együtt. Majd másnap megint és megint. Ez így ment nagyjából egy hónapig, amikor az egyik lövésnél éles fájdalmat éreztem. Mintha felrepedt volna a homlokom. Gazdám lenézett rám, de már folytatta is tovább a meccset. Mondtam volna, ha tudtam volna, hogy hagyjuk abba. Nem tudtam. Éreztem, hogy a repedés csak nő és nő. A lefújás után gazdám levett, nézegetett egy darabig, majd bedobott a kukába!

Értitek? A kukába! Meg se próbált lepucolni, meg se próbált megvarratni, csak úgy kidobott, ennyi közös gól után. Meg sem érdemelt! Engem kidobni, aki 100 dollárt ér! Innentől újabb sötétség jött és még csak a hangokból se tudtam kikövetkezetni mi történt velem. A lényeg, hogy egy szeméttelepen találtam magam. Itt hánykolódtam egy fél évet, mikor egy ősz, meglehetősen ápolatlan férfi rám talált.

Mit akar ez velem? Neki vagy 42-es a lába, én meg 38-as vagyok. Hazavitt. Délutánra, mire a kisfia megjött iskolából, kipucolt és megvarrt, szinte úgy néztem ki, mint rég. Aztán odaadott. Emlékszem a srác szemének csillogására és én büszkébb voltam, mint valaha, hogy ilyen örömet tudtam szerezni neki. Innentől nagy becsben voltam tartva. Nem fociztak velem többet, hanem együtt jártuk az iskolát. Esténként mindig lemosták rólam az út porát. Mikor már alig mentem rá a lurkó lábára, hát odaadott az öccsének, aki ugyanúgy vigyázott rám. Így teltek múltak a napok, amíg egyszer el nem kopott a talpam.

Újra kidobtak, de ezért már nem haragudtam, beletörődtem a sorsomba. Összedaráltak, újabb hajóút következett. Így, elemeimre esve azt hittem itt a vég. Aztán egyszer csak megint kezdtem formát ölteni.
És kinek a kezébe kerültem? Bizony Wong Poo végezte el rajtam az utolsó simításokat újabb 2 Centért.
Most pedig egy hajón vagyok, már ha ezek a hangok sirályokra utalnak…Olvasta már?

- LÉLEKzet – A test hatása a lélekre...

- Képek és illatok...

- Emberi lét

- Fény és sötétség...


Címlapon:

Advent második vasárnapján a második gyertyát is meggyújthatjuk a koszorún, ami a reményt szimbolizálja.
A levélküldemények elmaradására panaszkodtak az RTL Klub nézői és a híradó utánajárt az eseteknek.
„Megszűnt a szegénység Magyarországon, ezért tudunk segíteni más országokon.” Bomba hír Balog Zoltántól.
Ózd „A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Helyi Hírek
ÓzdEgy szabadnapon lévő rendőr fogott el kollégáival két férfit, akik egy Ózdon sétáló nőtől rabolták el a táskáját
ÓzdA Bajdázó Lekapcsolom a villanyt a fejemben című remekművét ózdi roma fiatalok értelmezték át. Hallgassák meg!
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Jólesik a szemnek, a léleknek a megannyi kis csillagfény a sötétség beállta után.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Amikor megkérdeztük, hogy mi ez a zaj, kopácsolás varrógép zaja, nagymamám biztatott, hogy aludjunk, mert angyalok dolgoznak” Jacsó Éva gondolatai.
ÓzdVagy esetleg valami más van a háttérben? Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Közismert, hogy lelki állapotunk hatást gyakorol testünk működésére. A betegségek kialakulásának hátterében, sok esetben, lelki okok állnak.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHihetetlenül nagy információözönben élünk. Nem árt, ha „beépítjük” magunkba a szűrő és szelektáló funkciót. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Az életben könnyen egy mókuskerékben találhatjuk magunkat. Forog a mókuskerék, nem tudunk belőle kiszállni.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Az állatok érző lények. Bánjunk velük ennek megfelelően! Ne okozzunk nekik felesleges szenvedést!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Időnként szükségünk van segítségre, vagy éppen a mi segítségünkre van szüksége másoknak.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
ÓzdA General Electric ózdi üzeme az észak-borsodi város legnagyobb munkáltatója. A létesítmény zöldmezős beruházásként került átadásra 1998-ban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Miért töl­te­néd az egész hét­vé­gé­det a kony­há­ban, ha pár hoz­zá­va­ló­ból igazi íz­or­giát va­rá­zsol­hatsz gyor­san az asz­talra!? Sza­lon­nás fi­nom­sá­gok, me­lyek­nek senki nem tud el­len­állni!
Fe­lejtsd el a mus­tá­ros-ke­tchu­pos virsli va­ri­á­ciót! Ennél sok­kal fi­no­mabb dol­go­kat is ké­szít­hetsz egy pár virs­li­ből.
Bár a jéghideg limonádé és a jeges tea igazán jól esik a kora nyári melegben és a szomjadat is csillapítja, ám a fogyókúrádnak egyáltalán nem kedvez. Íme 5 ízletes innivaló, amit bűntudat nélkül fogyaszthatsz.
Hasznos tippek
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Bármilyen alaposan is mosogatunk, az edények alján egy idő után makacs lerakódás keletkezik. Nekieshetünk levakarni
"EMBERI"
Szeretnénk egy új sorozatot indítani azokról akiket "elvetett" a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszínei októberben.
Helyi hírek
ÓzdEgy szabadnapon lévő rendőr fogott el kollégáival két férfit, akik egy Ózdon sétáló nőtől rabolták el a táskáját
ÓzdA Bajdázó Lekapcsolom a villanyt a fejemben című remekművét ózdi roma fiatalok értelmezték át. Hallgassák meg!
ÓzdA lakosság segítségét kérik az ózdi rendőrök az egyik helyi üzletben történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
PutnokÉppen gyanúsított kihallgatásáról tartott haza az a putnoki férfi, aki a séta helyett ismét inkább biciklit lopott.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben