Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. április 21. szombat - Konrád napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
A száz Dolláros cipő...
Ózdi Magazin | 2017.10.24. | Kovács Gergely

2016. novemberében születtem Kínában. Szüleim különböző gépek voltak, az egyik anyám adta a talpam, a másik az oldalam, egy szülőm lyukasztott, egy meg ragasztott. Aztán kezébe vett a kicsi Wong Poo és szorgos öltéssekkel összevarrta a legfontosabb részeimet. Sokáig azt hittem az övé leszek, de amikor elkészültem és betett egy dobozba, akkor leltem bizonyosságot abban, hogy más tulajdonát fogom képezni.Szóval dobozba kerültem ahol igen sötét volt, így az elkövetkező fél évet csak hangok alapján tudom összerakni. A rakodások hangjából valószínűsítem, hogy több társammal együtt egy konténerbe kerülhettem, majd a sirályok hangjából tippelem azt, hogy hajón utazhattam, méghozzá jó sokat. Majd egyszer csak újra fényt láttam és azt vettem észre, hogy egy bolt polcán vagyok, rajtam van egy cetli, 100 Dollár.
Hát az a büszkeség, ami átjárt, hihetetlen volt. Ugyanakkor érthetetlen is, hiszen emlékszem, hogy Wong Poo nagyokat sóhajtott, mikor készített és halkan mondogatta, hogy újabb 2 Cent. Ebből kifolyólag én egy maximum 10 Centes cipőnek lőttem be magam, de ezek szerint irtó jól sikerültem, ha 100 Dollárt érek.

Vagy esetleg valami más van a háttérben?
Nem volt időm gondolkodni, mert megannyi kisgyerek jött a boltba és sorozatosan felpróbáltak. Volt, akire nagy voltam és volt, akire kicsi. Volt, akinek nem tetszettem, volt, akinek igen, de nem volt 100 dollárja.
Vajon elvisz valaki? Egy unalmas délután odajött hozzám egy szőke srác. Forgatott, nézegetett. Felpróbált, pont illettem a lábára. És akkor elindult velem a pénztárhoz!
Megvett!

Ettől a pillanattól alig vártam az első együtt töltött napot. El is jött hamarosan. Focizni vitt! Ilyen csodában nem is reménykedtem! Már az első napon vagy 20 gólt rúgtunk együtt. Majd másnap megint és megint. Ez így ment nagyjából egy hónapig, amikor az egyik lövésnél éles fájdalmat éreztem. Mintha felrepedt volna a homlokom. Gazdám lenézett rám, de már folytatta is tovább a meccset. Mondtam volna, ha tudtam volna, hogy hagyjuk abba. Nem tudtam. Éreztem, hogy a repedés csak nő és nő. A lefújás után gazdám levett, nézegetett egy darabig, majd bedobott a kukába!

Értitek? A kukába! Meg se próbált lepucolni, meg se próbált megvarratni, csak úgy kidobott, ennyi közös gól után. Meg sem érdemelt! Engem kidobni, aki 100 dollárt ér! Innentől újabb sötétség jött és még csak a hangokból se tudtam kikövetkezetni mi történt velem. A lényeg, hogy egy szeméttelepen találtam magam. Itt hánykolódtam egy fél évet, mikor egy ősz, meglehetősen ápolatlan férfi rám talált.

Mit akar ez velem? Neki vagy 42-es a lába, én meg 38-as vagyok. Hazavitt. Délutánra, mire a kisfia megjött iskolából, kipucolt és megvarrt, szinte úgy néztem ki, mint rég. Aztán odaadott. Emlékszem a srác szemének csillogására és én büszkébb voltam, mint valaha, hogy ilyen örömet tudtam szerezni neki. Innentől nagy becsben voltam tartva. Nem fociztak velem többet, hanem együtt jártuk az iskolát. Esténként mindig lemosták rólam az út porát. Mikor már alig mentem rá a lurkó lábára, hát odaadott az öccsének, aki ugyanúgy vigyázott rám. Így teltek múltak a napok, amíg egyszer el nem kopott a talpam.

Újra kidobtak, de ezért már nem haragudtam, beletörődtem a sorsomba. Összedaráltak, újabb hajóút következett. Így, elemeimre esve azt hittem itt a vég. Aztán egyszer csak megint kezdtem formát ölteni.
És kinek a kezébe kerültem? Bizony Wong Poo végezte el rajtam az utolsó simításokat újabb 2 Centért.
Most pedig egy hajón vagyok, már ha ezek a hangok sirályokra utalnak…Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – Fáj, ha bántasz...

- LÉLEKzet – Jellem...

- Zombik országa vagyunk... Az emberi pondró...

- LÉLEKzet – Szokások...


Címlapon:

Az éjszakai baglyok korábban halnak, mint a koránkelők – állapították meg amerikai és brit kutatók.
Ózd
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi Hírek
ÓzdA rendőrök néhány órán belül elfogták azt a két fiatalt, akik egy késsel fenyegettek meg egy ózdi fiatalembert, majd elvették mobiltelefonját.
ÓzdAzon sofőrök jelentkezését várják az ózdi rendőrök, akik egy szabálytalanul közlekedő szürke színű DAEWOO Matiz miatt hirtelen fékezésre, irányváltoztatásra és lehúzódásra kényszerültek.
ÓzdEgy kanyarodó kamion tetejéről lezuhanó jégdarab törte össze egy autó szélvédőjét és sebesítette meg annak sofőrjét.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMindenkinek fáj, ha bántják. Sebeket ejthet lelkünkön a szó. Lehet, hogy igyekszünk erősnek mutatkozni, lehet, hogy már megedződtünk, de belül fáj...
Ózd„Elvehetik a jó hírünket, a szabadságunkat, a vagyonunkat, az egészségünket, az életünket, de a jellem maradandó kincs.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdAttól én még nem vagyok alkoholista, hogy… Csak időnként szívok el néhány szálat a stressz miatt. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tükör által homályosan…” Nem látunk tisztán. Igyekszünk önmagunkat egy kicsit kozmetikázni, retusálni, photo shopozni… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd”Nem feltétlenül baj, ha időnként rossz döntést hozunk, hiszen levonhatjuk a következtetéseket, tanulhatunk belőle.„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdA rendőrök néhány órán belül elfogták azt a két fiatalt, akik egy késsel fenyegettek meg egy ózdi fiatalembert, majd elvették mobiltelefonját.
ÓzdAzon sofőrök jelentkezését várják az ózdi rendőrök, akik egy szabálytalanul közlekedő szürke színű DAEWOO Matiz miatt hirtelen fékezésre, irányváltoztatásra és lehúzódásra kényszerültek.
ÓzdEgy kanyarodó kamion tetejéről lezuhanó jégdarab törte össze egy autó szélvédőjét és sebesítette meg annak sofőrjét.
ÓzdÓzd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2018. (I.18.) határozatával többek között arról döntött, hogy a 2015. márciusától az Önkormányzat különálló szervezeti egységeként működő Startprogram Irodát megszünteti az Iroda feladatainak az ÓVI részére történő átadása mellett.
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben