Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. február 25. vasárnap - Géza napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
A száz Dolláros cipő...
Ózdi Magazin | 2017.10.24. | Kovács Gergely

2016. novemberében születtem Kínában. Szüleim különböző gépek voltak, az egyik anyám adta a talpam, a másik az oldalam, egy szülőm lyukasztott, egy meg ragasztott. Aztán kezébe vett a kicsi Wong Poo és szorgos öltéssekkel összevarrta a legfontosabb részeimet. Sokáig azt hittem az övé leszek, de amikor elkészültem és betett egy dobozba, akkor leltem bizonyosságot abban, hogy más tulajdonát fogom képezni.Szóval dobozba kerültem ahol igen sötét volt, így az elkövetkező fél évet csak hangok alapján tudom összerakni. A rakodások hangjából valószínűsítem, hogy több társammal együtt egy konténerbe kerülhettem, majd a sirályok hangjából tippelem azt, hogy hajón utazhattam, méghozzá jó sokat. Majd egyszer csak újra fényt láttam és azt vettem észre, hogy egy bolt polcán vagyok, rajtam van egy cetli, 100 Dollár.
Hát az a büszkeség, ami átjárt, hihetetlen volt. Ugyanakkor érthetetlen is, hiszen emlékszem, hogy Wong Poo nagyokat sóhajtott, mikor készített és halkan mondogatta, hogy újabb 2 Cent. Ebből kifolyólag én egy maximum 10 Centes cipőnek lőttem be magam, de ezek szerint irtó jól sikerültem, ha 100 Dollárt érek.

Vagy esetleg valami más van a háttérben?
Nem volt időm gondolkodni, mert megannyi kisgyerek jött a boltba és sorozatosan felpróbáltak. Volt, akire nagy voltam és volt, akire kicsi. Volt, akinek nem tetszettem, volt, akinek igen, de nem volt 100 dollárja.
Vajon elvisz valaki? Egy unalmas délután odajött hozzám egy szőke srác. Forgatott, nézegetett. Felpróbált, pont illettem a lábára. És akkor elindult velem a pénztárhoz!
Megvett!

Ettől a pillanattól alig vártam az első együtt töltött napot. El is jött hamarosan. Focizni vitt! Ilyen csodában nem is reménykedtem! Már az első napon vagy 20 gólt rúgtunk együtt. Majd másnap megint és megint. Ez így ment nagyjából egy hónapig, amikor az egyik lövésnél éles fájdalmat éreztem. Mintha felrepedt volna a homlokom. Gazdám lenézett rám, de már folytatta is tovább a meccset. Mondtam volna, ha tudtam volna, hogy hagyjuk abba. Nem tudtam. Éreztem, hogy a repedés csak nő és nő. A lefújás után gazdám levett, nézegetett egy darabig, majd bedobott a kukába!

Értitek? A kukába! Meg se próbált lepucolni, meg se próbált megvarratni, csak úgy kidobott, ennyi közös gól után. Meg sem érdemelt! Engem kidobni, aki 100 dollárt ér! Innentől újabb sötétség jött és még csak a hangokból se tudtam kikövetkezetni mi történt velem. A lényeg, hogy egy szeméttelepen találtam magam. Itt hánykolódtam egy fél évet, mikor egy ősz, meglehetősen ápolatlan férfi rám talált.

Mit akar ez velem? Neki vagy 42-es a lába, én meg 38-as vagyok. Hazavitt. Délutánra, mire a kisfia megjött iskolából, kipucolt és megvarrt, szinte úgy néztem ki, mint rég. Aztán odaadott. Emlékszem a srác szemének csillogására és én büszkébb voltam, mint valaha, hogy ilyen örömet tudtam szerezni neki. Innentől nagy becsben voltam tartva. Nem fociztak velem többet, hanem együtt jártuk az iskolát. Esténként mindig lemosták rólam az út porát. Mikor már alig mentem rá a lurkó lábára, hát odaadott az öccsének, aki ugyanúgy vigyázott rám. Így teltek múltak a napok, amíg egyszer el nem kopott a talpam.

Újra kidobtak, de ezért már nem haragudtam, beletörődtem a sorsomba. Összedaráltak, újabb hajóút következett. Így, elemeimre esve azt hittem itt a vég. Aztán egyszer csak megint kezdtem formát ölteni.
És kinek a kezébe kerültem? Bizony Wong Poo végezte el rajtam az utolsó simításokat újabb 2 Centért.
Most pedig egy hajón vagyok, már ha ezek a hangok sirályokra utalnak…Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Egyesület a farkaslyuki családokért...

- LÉLEKzet - Önismeret, emberismeret...

- LÉLEKzet – Ritmus...

- Ózd a ketté (3,4? stb.) szakadt város...


Címlapon:

Ózd Ózdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
Ózd Légtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
Helyi Hírek
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMilyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„A ritmus szabályos ismétlődések sorozata. Életünket, környezetünket teljesen áthatja, mindenhol megfigyelhető ez a természetes lüktetés: a természetben, a szervezetünkben, a cselekedeteinkben… ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdÉn kívánom, hogy fedezzék fel minél több könyv rejtélyes világát, tapasztalják meg szépségüket, érezzenek együtt a szereplőkkel, tanuljanak belőlük - Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMikor mondhatunk sikeresnek valakit? Nem biztos, hogy aki kívülről sikeresnek látszik, az belülről is úgy érzi, és fordítva… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdÓzdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
ÓzdLégtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben