Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. április 21. szombat - Konrád napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
LÉLEKzet - Segítség...
Ózdi Magazin | 2017.11.14. | Raffainé Darmai Zsuzsanna

Időnként szükségünk van segítségre, vagy éppen a mi segítségünkre van szüksége másoknak. Ezzel kapcsolatban is felmerülhet néhány kérdés, néhány probléma.

Előfordulhat, hogy szükségünk van segítségre, de mégse kérünk. Nem merünk, nem akarunk. „Á, úgyse segítenek.” ” Nem akarom zavarni, neki is sok baja van, úgyse ér rá.”
Lehet, hogy valóban elutasít a másik, de lehet, hogy ezt csak mi gondoljuk, mert szívesen segítene. Azt viszont nem várhatjuk el, hogy a másik észreveszi, hogy nekünk segítségre van szükségünk. Lehet, hogy észreveszi, mert figyelmes, mert jó empátiás érzékkel rendelkezik, de ez semmiképpen nem lehet elvárás a másik irányában, hiszen olyan rohanó világban élünk, amelyben mindenkinek sok dolga, problémája, elintézendő ügye van. Előfordul, hogy a másik szemére vetjük, hogy nem segít, pedig nem is kértünk tőle segítséget. Úgy gondoljuk, hogy ezt neki észre kellett volna vennie. De vajon mi észrevesszük az ő baját?


Olyan is lehet, hogy valaki mindenáron segíteni akar, de a maga módján. Nem biztos, hogy a másiknak arra van szüksége, amit rá akar erőltetni. Az ilyen „segítség” terhessé is válhat, nem segítségnek, hanem inkább erőszakoskodásnak éli meg az, akinek segíteni akart. Ha valóban segíteni akarunk, akkor nem a mi elképzeléseink, hanem a másik igényei szerint kell megtenni. Persze csak olyan esetben, ha ez nem káros az illetőre. Kérhetnek tőlünk olyat is, amiről tudjuk, hogy ártalmas. Ilyenkor jobb a „segítséget” megtagadni. Vagy – helyzettől függően – segíthetünk is, hogy a saját hibájából tanuljon. Ha nem segítünk, lázad ellenünk, mindig felemlegeti, de így magától beláthatja, hogy tévedett, és jó útra tér. Itt ismét hangsúlyozom, hogy helyzettől függően. Mert ha súlyosabb, ártalmasabb dologról van szó, akkor természetes, hogy abban nem segítjük.

Figyeljük meg, hogy mire van a másiknak szüksége! Ez történhet rákérdezéssel, de nem feltétlenül. Nem biztos, hogy tudja, vagy nem biztos, hogy el tudja, vagy el akarja mondani. Ha közelebbről ismerjük az illetőt, akkor könnyebben tudunk valódi, személyes segítséget adni, meglepetést, örömöt okozni.
Előfordul, hogy a segítség elfogadásával vannak gondok. A másik szívesen segítene, nekünk szükségünk is lenne rá, és mégis elutasítjuk a segítséget. Ez még rosszul is eshet annak, aki segítő kezet nyújtott.

Aztán van, aki úton-útfélen panaszkodik, hogy neki senki nem segít. Ilyenkor azért azon is érdemes elgondolkozni, hogy miért nem. Kért-e egyáltalán segítséget? Lehet, hogy kért, de nem a megfelelő embertől, intézménytől, nem a megfelelő helyen. Amit kér, az mennyire reális, mennyire kivitelezhető? Akitől segítséget kért, azzal korábban milyen volt a viszonya?

A segítség szempontjából iránymutató lehet a következő tanács: „Amit akartok azért, hogy az emberek ti veletek cselekedjenek, mindazt ti is úgy cselekedjétek azokkal „Mt7:12

Tudjunk, merjünk segítséget kérni, adni, és elfogadni! Ha valaki segítséget kér tőlünk, érezzük át a helyzetét, legyen bennünk annyi empátiás készség, és lehetőségeinkhez mérten, segítsünk! Ha pedig nem segítenek nekünk, ne sértődjünk meg, ne emlegessünk fel régi dolgokat! Lépjünk tovább felmérve a helyzetet, máshol, máshogy segítséget kérve, vagy magunk megoldva a problémát!Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – Fáj, ha bántasz...

- LÉLEKzet – Jellem...

- Zombik országa vagyunk... Az emberi pondró...

- LÉLEKzet – Szokások...


Címlapon:

Az éjszakai baglyok korábban halnak, mint a koránkelők – állapították meg amerikai és brit kutatók.
Ózd
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi Hírek
ÓzdA rendőrök néhány órán belül elfogták azt a két fiatalt, akik egy késsel fenyegettek meg egy ózdi fiatalembert, majd elvették mobiltelefonját.
ÓzdAzon sofőrök jelentkezését várják az ózdi rendőrök, akik egy szabálytalanul közlekedő szürke színű DAEWOO Matiz miatt hirtelen fékezésre, irányváltoztatásra és lehúzódásra kényszerültek.
ÓzdEgy kanyarodó kamion tetejéről lezuhanó jégdarab törte össze egy autó szélvédőjét és sebesítette meg annak sofőrjét.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMindenkinek fáj, ha bántják. Sebeket ejthet lelkünkön a szó. Lehet, hogy igyekszünk erősnek mutatkozni, lehet, hogy már megedződtünk, de belül fáj...
Ózd„Elvehetik a jó hírünket, a szabadságunkat, a vagyonunkat, az egészségünket, az életünket, de a jellem maradandó kincs.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdAttól én még nem vagyok alkoholista, hogy… Csak időnként szívok el néhány szálat a stressz miatt. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tükör által homályosan…” Nem látunk tisztán. Igyekszünk önmagunkat egy kicsit kozmetikázni, retusálni, photo shopozni… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd”Nem feltétlenül baj, ha időnként rossz döntést hozunk, hiszen levonhatjuk a következtetéseket, tanulhatunk belőle.„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdA rendőrök néhány órán belül elfogták azt a két fiatalt, akik egy késsel fenyegettek meg egy ózdi fiatalembert, majd elvették mobiltelefonját.
ÓzdAzon sofőrök jelentkezését várják az ózdi rendőrök, akik egy szabálytalanul közlekedő szürke színű DAEWOO Matiz miatt hirtelen fékezésre, irányváltoztatásra és lehúzódásra kényszerültek.
ÓzdEgy kanyarodó kamion tetejéről lezuhanó jégdarab törte össze egy autó szélvédőjét és sebesítette meg annak sofőrjét.
ÓzdÓzd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2018. (I.18.) határozatával többek között arról döntött, hogy a 2015. márciusától az Önkormányzat különálló szervezeti egységeként működő Startprogram Irodát megszünteti az Iroda feladatainak az ÓVI részére történő átadása mellett.
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben