Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. február 25. vasárnap - Géza napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
LÉLEKzet - Segítség...
Ózdi Magazin | 2017.11.14. | Raffainé Darmai Zsuzsanna

Időnként szükségünk van segítségre, vagy éppen a mi segítségünkre van szüksége másoknak. Ezzel kapcsolatban is felmerülhet néhány kérdés, néhány probléma.

Előfordulhat, hogy szükségünk van segítségre, de mégse kérünk. Nem merünk, nem akarunk. „Á, úgyse segítenek.” ” Nem akarom zavarni, neki is sok baja van, úgyse ér rá.”
Lehet, hogy valóban elutasít a másik, de lehet, hogy ezt csak mi gondoljuk, mert szívesen segítene. Azt viszont nem várhatjuk el, hogy a másik észreveszi, hogy nekünk segítségre van szükségünk. Lehet, hogy észreveszi, mert figyelmes, mert jó empátiás érzékkel rendelkezik, de ez semmiképpen nem lehet elvárás a másik irányában, hiszen olyan rohanó világban élünk, amelyben mindenkinek sok dolga, problémája, elintézendő ügye van. Előfordul, hogy a másik szemére vetjük, hogy nem segít, pedig nem is kértünk tőle segítséget. Úgy gondoljuk, hogy ezt neki észre kellett volna vennie. De vajon mi észrevesszük az ő baját?


Olyan is lehet, hogy valaki mindenáron segíteni akar, de a maga módján. Nem biztos, hogy a másiknak arra van szüksége, amit rá akar erőltetni. Az ilyen „segítség” terhessé is válhat, nem segítségnek, hanem inkább erőszakoskodásnak éli meg az, akinek segíteni akart. Ha valóban segíteni akarunk, akkor nem a mi elképzeléseink, hanem a másik igényei szerint kell megtenni. Persze csak olyan esetben, ha ez nem káros az illetőre. Kérhetnek tőlünk olyat is, amiről tudjuk, hogy ártalmas. Ilyenkor jobb a „segítséget” megtagadni. Vagy – helyzettől függően – segíthetünk is, hogy a saját hibájából tanuljon. Ha nem segítünk, lázad ellenünk, mindig felemlegeti, de így magától beláthatja, hogy tévedett, és jó útra tér. Itt ismét hangsúlyozom, hogy helyzettől függően. Mert ha súlyosabb, ártalmasabb dologról van szó, akkor természetes, hogy abban nem segítjük.

Figyeljük meg, hogy mire van a másiknak szüksége! Ez történhet rákérdezéssel, de nem feltétlenül. Nem biztos, hogy tudja, vagy nem biztos, hogy el tudja, vagy el akarja mondani. Ha közelebbről ismerjük az illetőt, akkor könnyebben tudunk valódi, személyes segítséget adni, meglepetést, örömöt okozni.
Előfordul, hogy a segítség elfogadásával vannak gondok. A másik szívesen segítene, nekünk szükségünk is lenne rá, és mégis elutasítjuk a segítséget. Ez még rosszul is eshet annak, aki segítő kezet nyújtott.

Aztán van, aki úton-útfélen panaszkodik, hogy neki senki nem segít. Ilyenkor azért azon is érdemes elgondolkozni, hogy miért nem. Kért-e egyáltalán segítséget? Lehet, hogy kért, de nem a megfelelő embertől, intézménytől, nem a megfelelő helyen. Amit kér, az mennyire reális, mennyire kivitelezhető? Akitől segítséget kért, azzal korábban milyen volt a viszonya?

A segítség szempontjából iránymutató lehet a következő tanács: „Amit akartok azért, hogy az emberek ti veletek cselekedjenek, mindazt ti is úgy cselekedjétek azokkal „Mt7:12

Tudjunk, merjünk segítséget kérni, adni, és elfogadni! Ha valaki segítséget kér tőlünk, érezzük át a helyzetét, legyen bennünk annyi empátiás készség, és lehetőségeinkhez mérten, segítsünk! Ha pedig nem segítenek nekünk, ne sértődjünk meg, ne emlegessünk fel régi dolgokat! Lépjünk tovább felmérve a helyzetet, máshol, máshogy segítséget kérve, vagy magunk megoldva a problémát!Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Egyesület a farkaslyuki családokért...

- LÉLEKzet - Önismeret, emberismeret...

- LÉLEKzet – Ritmus...

- Ózd a ketté (3,4? stb.) szakadt város...


Címlapon:

Ózd Ózdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
Ózd Légtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
Helyi Hírek
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMilyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„A ritmus szabályos ismétlődések sorozata. Életünket, környezetünket teljesen áthatja, mindenhol megfigyelhető ez a természetes lüktetés: a természetben, a szervezetünkben, a cselekedeteinkben… ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdÉn kívánom, hogy fedezzék fel minél több könyv rejtélyes világát, tapasztalják meg szépségüket, érezzenek együtt a szereplőkkel, tanuljanak belőlük - Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMikor mondhatunk sikeresnek valakit? Nem biztos, hogy aki kívülről sikeresnek látszik, az belülről is úgy érzi, és fordítva… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdÓzdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
ÓzdLégtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben