Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2017. december 12. kedd - Gabriella napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
LÉLEKzet - Segítség...
Ózdi Magazin | 2017.11.14. | Raffainé Darmai Zsuzsanna

Időnként szükségünk van segítségre, vagy éppen a mi segítségünkre van szüksége másoknak. Ezzel kapcsolatban is felmerülhet néhány kérdés, néhány probléma.

Előfordulhat, hogy szükségünk van segítségre, de mégse kérünk. Nem merünk, nem akarunk. „Á, úgyse segítenek.” ” Nem akarom zavarni, neki is sok baja van, úgyse ér rá.”
Lehet, hogy valóban elutasít a másik, de lehet, hogy ezt csak mi gondoljuk, mert szívesen segítene. Azt viszont nem várhatjuk el, hogy a másik észreveszi, hogy nekünk segítségre van szükségünk. Lehet, hogy észreveszi, mert figyelmes, mert jó empátiás érzékkel rendelkezik, de ez semmiképpen nem lehet elvárás a másik irányában, hiszen olyan rohanó világban élünk, amelyben mindenkinek sok dolga, problémája, elintézendő ügye van. Előfordul, hogy a másik szemére vetjük, hogy nem segít, pedig nem is kértünk tőle segítséget. Úgy gondoljuk, hogy ezt neki észre kellett volna vennie. De vajon mi észrevesszük az ő baját?


Olyan is lehet, hogy valaki mindenáron segíteni akar, de a maga módján. Nem biztos, hogy a másiknak arra van szüksége, amit rá akar erőltetni. Az ilyen „segítség” terhessé is válhat, nem segítségnek, hanem inkább erőszakoskodásnak éli meg az, akinek segíteni akart. Ha valóban segíteni akarunk, akkor nem a mi elképzeléseink, hanem a másik igényei szerint kell megtenni. Persze csak olyan esetben, ha ez nem káros az illetőre. Kérhetnek tőlünk olyat is, amiről tudjuk, hogy ártalmas. Ilyenkor jobb a „segítséget” megtagadni. Vagy – helyzettől függően – segíthetünk is, hogy a saját hibájából tanuljon. Ha nem segítünk, lázad ellenünk, mindig felemlegeti, de így magától beláthatja, hogy tévedett, és jó útra tér. Itt ismét hangsúlyozom, hogy helyzettől függően. Mert ha súlyosabb, ártalmasabb dologról van szó, akkor természetes, hogy abban nem segítjük.

Figyeljük meg, hogy mire van a másiknak szüksége! Ez történhet rákérdezéssel, de nem feltétlenül. Nem biztos, hogy tudja, vagy nem biztos, hogy el tudja, vagy el akarja mondani. Ha közelebbről ismerjük az illetőt, akkor könnyebben tudunk valódi, személyes segítséget adni, meglepetést, örömöt okozni.
Előfordul, hogy a segítség elfogadásával vannak gondok. A másik szívesen segítene, nekünk szükségünk is lenne rá, és mégis elutasítjuk a segítséget. Ez még rosszul is eshet annak, aki segítő kezet nyújtott.

Aztán van, aki úton-útfélen panaszkodik, hogy neki senki nem segít. Ilyenkor azért azon is érdemes elgondolkozni, hogy miért nem. Kért-e egyáltalán segítséget? Lehet, hogy kért, de nem a megfelelő embertől, intézménytől, nem a megfelelő helyen. Amit kér, az mennyire reális, mennyire kivitelezhető? Akitől segítséget kért, azzal korábban milyen volt a viszonya?

A segítség szempontjából iránymutató lehet a következő tanács: „Amit akartok azért, hogy az emberek ti veletek cselekedjenek, mindazt ti is úgy cselekedjétek azokkal „Mt7:12

Tudjunk, merjünk segítséget kérni, adni, és elfogadni! Ha valaki segítséget kér tőlünk, érezzük át a helyzetét, legyen bennünk annyi empátiás készség, és lehetőségeinkhez mérten, segítsünk! Ha pedig nem segítenek nekünk, ne sértődjünk meg, ne emlegessünk fel régi dolgokat! Lépjünk tovább felmérve a helyzetet, máshol, máshogy segítséget kérve, vagy magunk megoldva a problémát!Olvasta már?

- LÉLEKzet – A test hatása a lélekre...

- Képek és illatok...

- Emberi lét

- Fény és sötétség...


Címlapon:

Advent második vasárnapján a második gyertyát is meggyújthatjuk a koszorún, ami a reményt szimbolizálja.
A levélküldemények elmaradására panaszkodtak az RTL Klub nézői és a híradó utánajárt az eseteknek.
„Megszűnt a szegénység Magyarországon, ezért tudunk segíteni más országokon.” Bomba hír Balog Zoltántól.
Ózd „A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Helyi Hírek
ÓzdEgy szabadnapon lévő rendőr fogott el kollégáival két férfit, akik egy Ózdon sétáló nőtől rabolták el a táskáját
ÓzdA Bajdázó Lekapcsolom a villanyt a fejemben című remekművét ózdi roma fiatalok értelmezték át. Hallgassák meg!
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Jólesik a szemnek, a léleknek a megannyi kis csillagfény a sötétség beállta után.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Amikor megkérdeztük, hogy mi ez a zaj, kopácsolás varrógép zaja, nagymamám biztatott, hogy aludjunk, mert angyalok dolgoznak” Jacsó Éva gondolatai.
ÓzdVagy esetleg valami más van a háttérben? Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Közismert, hogy lelki állapotunk hatást gyakorol testünk működésére. A betegségek kialakulásának hátterében, sok esetben, lelki okok állnak.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHihetetlenül nagy információözönben élünk. Nem árt, ha „beépítjük” magunkba a szűrő és szelektáló funkciót. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Az életben könnyen egy mókuskerékben találhatjuk magunkat. Forog a mókuskerék, nem tudunk belőle kiszállni.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Az állatok érző lények. Bánjunk velük ennek megfelelően! Ne okozzunk nekik felesleges szenvedést!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Időnként szükségünk van segítségre, vagy éppen a mi segítségünkre van szüksége másoknak.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
ÓzdA General Electric ózdi üzeme az észak-borsodi város legnagyobb munkáltatója. A létesítmény zöldmezős beruházásként került átadásra 1998-ban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Miért töl­te­néd az egész hét­vé­gé­det a kony­há­ban, ha pár hoz­zá­va­ló­ból igazi íz­or­giát va­rá­zsol­hatsz gyor­san az asz­talra!? Sza­lon­nás fi­nom­sá­gok, me­lyek­nek senki nem tud el­len­állni!
Fe­lejtsd el a mus­tá­ros-ke­tchu­pos virsli va­ri­á­ciót! Ennél sok­kal fi­no­mabb dol­go­kat is ké­szít­hetsz egy pár virs­li­ből.
Bár a jéghideg limonádé és a jeges tea igazán jól esik a kora nyári melegben és a szomjadat is csillapítja, ám a fogyókúrádnak egyáltalán nem kedvez. Íme 5 ízletes innivaló, amit bűntudat nélkül fogyaszthatsz.
Hasznos tippek
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Bármilyen alaposan is mosogatunk, az edények alján egy idő után makacs lerakódás keletkezik. Nekieshetünk levakarni
"EMBERI"
Szeretnénk egy új sorozatot indítani azokról akiket "elvetett" a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszínei októberben.
Helyi hírek
ÓzdEgy szabadnapon lévő rendőr fogott el kollégáival két férfit, akik egy Ózdon sétáló nőtől rabolták el a táskáját
ÓzdA Bajdázó Lekapcsolom a villanyt a fejemben című remekművét ózdi roma fiatalok értelmezték át. Hallgassák meg!
ÓzdA lakosság segítségét kérik az ózdi rendőrök az egyik helyi üzletben történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
PutnokÉppen gyanúsított kihallgatásáról tartott haza az a putnoki férfi, aki a séta helyett ismét inkább biciklit lopott.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben