Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2020. február 28. péntek - Elemér napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
LÉLEKzet - Segítség...
Ózdi Magazin | 2017.11.14. | Raffainé Darmai Zsuzsanna

Időnként szükségünk van segítségre, vagy éppen a mi segítségünkre van szüksége másoknak. Ezzel kapcsolatban is felmerülhet néhány kérdés, néhány probléma.

Előfordulhat, hogy szükségünk van segítségre, de mégse kérünk. Nem merünk, nem akarunk. „Á, úgyse segítenek.” ” Nem akarom zavarni, neki is sok baja van, úgyse ér rá.”
Lehet, hogy valóban elutasít a másik, de lehet, hogy ezt csak mi gondoljuk, mert szívesen segítene. Azt viszont nem várhatjuk el, hogy a másik észreveszi, hogy nekünk segítségre van szükségünk. Lehet, hogy észreveszi, mert figyelmes, mert jó empátiás érzékkel rendelkezik, de ez semmiképpen nem lehet elvárás a másik irányában, hiszen olyan rohanó világban élünk, amelyben mindenkinek sok dolga, problémája, elintézendő ügye van. Előfordul, hogy a másik szemére vetjük, hogy nem segít, pedig nem is kértünk tőle segítséget. Úgy gondoljuk, hogy ezt neki észre kellett volna vennie. De vajon mi észrevesszük az ő baját?


Olyan is lehet, hogy valaki mindenáron segíteni akar, de a maga módján. Nem biztos, hogy a másiknak arra van szüksége, amit rá akar erőltetni. Az ilyen „segítség” terhessé is válhat, nem segítségnek, hanem inkább erőszakoskodásnak éli meg az, akinek segíteni akart. Ha valóban segíteni akarunk, akkor nem a mi elképzeléseink, hanem a másik igényei szerint kell megtenni. Persze csak olyan esetben, ha ez nem káros az illetőre. Kérhetnek tőlünk olyat is, amiről tudjuk, hogy ártalmas. Ilyenkor jobb a „segítséget” megtagadni. Vagy – helyzettől függően – segíthetünk is, hogy a saját hibájából tanuljon. Ha nem segítünk, lázad ellenünk, mindig felemlegeti, de így magától beláthatja, hogy tévedett, és jó útra tér. Itt ismét hangsúlyozom, hogy helyzettől függően. Mert ha súlyosabb, ártalmasabb dologról van szó, akkor természetes, hogy abban nem segítjük.

Figyeljük meg, hogy mire van a másiknak szüksége! Ez történhet rákérdezéssel, de nem feltétlenül. Nem biztos, hogy tudja, vagy nem biztos, hogy el tudja, vagy el akarja mondani. Ha közelebbről ismerjük az illetőt, akkor könnyebben tudunk valódi, személyes segítséget adni, meglepetést, örömöt okozni.
Előfordul, hogy a segítség elfogadásával vannak gondok. A másik szívesen segítene, nekünk szükségünk is lenne rá, és mégis elutasítjuk a segítséget. Ez még rosszul is eshet annak, aki segítő kezet nyújtott.

Aztán van, aki úton-útfélen panaszkodik, hogy neki senki nem segít. Ilyenkor azért azon is érdemes elgondolkozni, hogy miért nem. Kért-e egyáltalán segítséget? Lehet, hogy kért, de nem a megfelelő embertől, intézménytől, nem a megfelelő helyen. Amit kér, az mennyire reális, mennyire kivitelezhető? Akitől segítséget kért, azzal korábban milyen volt a viszonya?

A segítség szempontjából iránymutató lehet a következő tanács: „Amit akartok azért, hogy az emberek ti veletek cselekedjenek, mindazt ti is úgy cselekedjétek azokkal „Mt7:12

Tudjunk, merjünk segítséget kérni, adni, és elfogadni! Ha valaki segítséget kér tőlünk, érezzük át a helyzetét, legyen bennünk annyi empátiás készség, és lehetőségeinkhez mérten, segítsünk! Ha pedig nem segítenek nekünk, ne sértődjünk meg, ne emlegessünk fel régi dolgokat! Lépjünk tovább felmérve a helyzetet, máshol, máshogy segítséget kérve, vagy magunk megoldva a problémát!Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Te is hallhatod... Tilinkó

- mert valóban...

- Zombik országa vagyunk... Az emberi pondró...

- Gondolatok


Címlapon:

Ózd Azon fáradozott, hogy fényt, szeretetet és boldogságot vigyen az őt hallgatók szívébe...
Ózd „Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
Ózd Az Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
ÓzdAz Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
ÓzdAz „öreg rocker” lélekben örök ifjú maradt, belső hite és jó humora ezt csak erősíti. Négy unokája van, akiket nagyon szeret. Mint mondta a zene mellett a humor a másik, ami a legfontosabb számára... Józsa Zoltán portréja Csépányi Sándorról.
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben