Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. február 25. vasárnap - Géza napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
„Ózd a mindenem” ifj. Vass Tibor portré.../1. rész/
Ózdi Magazin | 2017.11.17. | Józsa Zoltán

Forrás: boon.hu
„Magunknak, gyermekeinknek, unokáinknak tartozunk azzal, hogy megörökítsük a város értékeit.”
 


„Édesapának, Vass Tibornak az ipartörténeti témája nagyon „megfogott”. S ahogy fejlődött a Gyártörténeti Bemutató, majd később Múzeum, minden szabadidőmet ott töltöttem. Ez színes gyerekkort jelentett. A gyártörténeti bemutató és múzeum létrejöttében és működésében szemlélőként vettem részt, bár időnként Édesapa „bedobott” tárlatvezetésre” – emlékezett a kezdetekre ifjú Vass Tibor, ózdi helytörténész.

Általános iskolai tanulmányait – négy nővéréhez hasonlóan – a Gyártelepi Általános Iskolában végezte. A gyár mellett nőtt fel, így érdeklődése is a kohászati pálya felé irányult. 1972-ben érettségizett a miskolci Gábor Áron Kohó- és Öntőipari Szakközépiskolában, majd két évvel később technikusi minősítést szerzett. 1972-ben lett az Ózdi Kohászati Üzemek dolgozója, az acélműi kemencesori munka után a Minőségellenőrzési Főosztályhoz került. Itt a sorozati (hengersori) végellenőrzéstől az anyagátadásig minden területet megismert. Anyagvizsgálattal 1974-től foglalkozott, a hengerelt készárú ellenőrzése mellett a TKF részére is végzett vizsgálatokat. 1976-ban a főosztály Műszaki Osztályára került, ahol szervezési, gyártásellenőrzési munkakörben dolgozott, részlegvezetői beosztásban volt. A katonai szolgálat letöltése után 1979-ben alapított családot, felesége  az ÓKÜ Telefonközpont dolgozója volt. Lányuk az államigazgatásban dolgozik – Miskolcon -, két unoka varázsolja teljesebbé és boldogabbá a Vass házaspár mindennapjait. Vass Tibor 1980-ban az ifjúsági szövetség ÓKÜ Nagyüzemi Bizottság munkatársa, majd budapesti és moszkvai tanulmányok után rövid ideig a városi-járási bizottság élén állt. 1983-ban a városi tanács Műszaki Osztályának munkatársa. Az építéshatósági munka mellett feladatként kapta a szociális jellegű telepfelszámolást. E munkakör ellátásával rálátása volt az egész város szerkezetére, annak állapotára. 1986-ban feladatul kapta a Közterület Felügyelet ózdi megszervezését. Először vezetőként, majd kérte felmentését és beosztott felügyelőként végezte munkáját. 2002-től elmélyült a helytörténeti munkában, megjelent köteteit egyéni és társszerzőként jegyzi.

Ipari történelem

 
- A MANDA keretein belül az évek alatt hatalmas munka folyt, melynek keretében feldolgozták az ózdi sajtó jelentős részét. Ehhez átadtam több évfolyam számait. Sajnos az alapvető cél mindeddig nem valósult meg, jelenleg „nem hozzáférhető”. Hat évtized helyi, zömmel kohászati híranyaga nemcsak a kutatók, hanem a laikus olvasó számára is óriási értéket jelent, jelenthetne.

- Jelenleg a Durvahengermű történetén dolgozom. Édesapám megírta a Nagyolvasztó történetét, az építéstől a szomorú bontásig. Elkészítette az ózdi acélgyártás monográfiáját, a „Túlélés ára” címmel jelent meg a Finomhengermű története és mindenki kézbe veheti a közlekedés, vagy Iparvasút története című munkát is. Két éve ismerhettük meg Csákányovszki Sándor kiváló munkáját a FAM krónikát. Tavaly előtt elkészültem a „Tűzálló” történetével, s már csak pénz kellene, hogy megjelenjen. A „néhai” ÓKÜ vertikumát tekintve még három gyárrészleg, gyáregység történeti összefoglalója van hátra. A karbantartási vonal témáját Bokor Sándor feldolgozta, és információm szerint Horváth Károly az energiaszolgáltatás történetének bemutatását munkálkodik. Mint említettem, jelenleg a Durvahengerművel foglalkozom. Édesapám összeállított két témavázlatot, az egyik verziója lett volna a Durvahengermű, a másik pedig a Durva és az RDH története. A témavázlatokat elkészítette, de már egészségi okok miatt nem dolgozott rajtuk tovább. Az első verzió mellett döntöttem, hiszen szerencsére az ÓAM részeként üzemelő RDH „velünk élő történelem”. Szerencsés helyzetben voltam gyerekkoromtól fogva, mert nálunk központi téma volt a KÖNYV. Olyan szívet melengető visszaemlékezni rá, hogy nővéreim az én könyvespolcomra mindig oda készítettek könyveket a figyelmembe ajánlva. Az 1960-as évek közepén a központi cég az Ózdi Kohászati Üzemek, így a pályaválasztás nagyon egyszerű volt. Diósgyőrben a Kohóipariban végeztem tanulmányaimat. Nagyon tetszett, tetszik a kohász téma.

- Örülök ennek az élményparknak. A kohászat egykori nagysága ma már ipari történelem korunk fiataljai számára. Párhuzamosan jött, hogy én együtt nőttem fel a helytörténeti mozgalommal. 1962 november 9-én volt az alakuló ülés – örök emlék, hogy gyermekként ott lehettem -, akkor még Múzeum Barátok Köre volt az elnevezése. Egy igazi honismereti csoport alakult ki. Témakörönként mindenki vitt egy-egy területet. Édesapa ipartörténetet, Dobosy Laci bácsi régészet, helytörténet témáival foglalkozott. Alapító tag Mikola Béla bácsi is, aki fiatal építészként szintén településtörténettel foglalkozott. Dr. Faggyas István, illusztrátor, néprajzkutató is a kör elismert tagja volt. Édesapának az ipartörténeti témája nagyon „megfogott”. S ahogy fejlődött a Gyártörténeti Bemutató majd Múzeum, minden szabadidőmet ott töltöttem. Ez színes gyerekkort jelentett. Ugyan szemlélőként láthattam a gyűjtemény gyarapodását, de azért időnként Édesapa „bedobott” tárlatvezetésre. Vasárnap délelőttönként nagy forgalom volt, egyik csoportot Édesapa, a másikat pedig én kalauzoltam – hangsúlyozta Vass Tibor.

Folyt.köv.Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Egyesület a farkaslyuki családokért...

- LÉLEKzet - Önismeret, emberismeret...

- LÉLEKzet – Ritmus...

- Ózd a ketté (3,4? stb.) szakadt város...


Címlapon:

Ózd Ózdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
Ózd Légtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
Helyi Hírek
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMilyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„A ritmus szabályos ismétlődések sorozata. Életünket, környezetünket teljesen áthatja, mindenhol megfigyelhető ez a természetes lüktetés: a természetben, a szervezetünkben, a cselekedeteinkben… ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdÉn kívánom, hogy fedezzék fel minél több könyv rejtélyes világát, tapasztalják meg szépségüket, érezzenek együtt a szereplőkkel, tanuljanak belőlük - Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMikor mondhatunk sikeresnek valakit? Nem biztos, hogy aki kívülről sikeresnek látszik, az belülről is úgy érzi, és fordítva… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdÓzdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
ÓzdLégtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben