Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2017. december 12. kedd - Gabriella napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
„Ózd a mindenem” ifj. Vass Tibor portré.../1. rész/
Ózdi Magazin | 2017.11.17. | Józsa Zoltán

Forrás: boon.hu
„Magunknak, gyermekeinknek, unokáinknak tartozunk azzal, hogy megörökítsük a város értékeit.”
 


„Édesapának, Vass Tibornak az ipartörténeti témája nagyon „megfogott”. S ahogy fejlődött a Gyártörténeti Bemutató, majd később Múzeum, minden szabadidőmet ott töltöttem. Ez színes gyerekkort jelentett. A gyártörténeti bemutató és múzeum létrejöttében és működésében szemlélőként vettem részt, bár időnként Édesapa „bedobott” tárlatvezetésre” – emlékezett a kezdetekre ifjú Vass Tibor, ózdi helytörténész.

Általános iskolai tanulmányait – négy nővéréhez hasonlóan – a Gyártelepi Általános Iskolában végezte. A gyár mellett nőtt fel, így érdeklődése is a kohászati pálya felé irányult. 1972-ben érettségizett a miskolci Gábor Áron Kohó- és Öntőipari Szakközépiskolában, majd két évvel később technikusi minősítést szerzett. 1972-ben lett az Ózdi Kohászati Üzemek dolgozója, az acélműi kemencesori munka után a Minőségellenőrzési Főosztályhoz került. Itt a sorozati (hengersori) végellenőrzéstől az anyagátadásig minden területet megismert. Anyagvizsgálattal 1974-től foglalkozott, a hengerelt készárú ellenőrzése mellett a TKF részére is végzett vizsgálatokat. 1976-ban a főosztály Műszaki Osztályára került, ahol szervezési, gyártásellenőrzési munkakörben dolgozott, részlegvezetői beosztásban volt. A katonai szolgálat letöltése után 1979-ben alapított családot, felesége  az ÓKÜ Telefonközpont dolgozója volt. Lányuk az államigazgatásban dolgozik – Miskolcon -, két unoka varázsolja teljesebbé és boldogabbá a Vass házaspár mindennapjait. Vass Tibor 1980-ban az ifjúsági szövetség ÓKÜ Nagyüzemi Bizottság munkatársa, majd budapesti és moszkvai tanulmányok után rövid ideig a városi-járási bizottság élén állt. 1983-ban a városi tanács Műszaki Osztályának munkatársa. Az építéshatósági munka mellett feladatként kapta a szociális jellegű telepfelszámolást. E munkakör ellátásával rálátása volt az egész város szerkezetére, annak állapotára. 1986-ban feladatul kapta a Közterület Felügyelet ózdi megszervezését. Először vezetőként, majd kérte felmentését és beosztott felügyelőként végezte munkáját. 2002-től elmélyült a helytörténeti munkában, megjelent köteteit egyéni és társszerzőként jegyzi.

Ipari történelem

 
- A MANDA keretein belül az évek alatt hatalmas munka folyt, melynek keretében feldolgozták az ózdi sajtó jelentős részét. Ehhez átadtam több évfolyam számait. Sajnos az alapvető cél mindeddig nem valósult meg, jelenleg „nem hozzáférhető”. Hat évtized helyi, zömmel kohászati híranyaga nemcsak a kutatók, hanem a laikus olvasó számára is óriási értéket jelent, jelenthetne.

- Jelenleg a Durvahengermű történetén dolgozom. Édesapám megírta a Nagyolvasztó történetét, az építéstől a szomorú bontásig. Elkészítette az ózdi acélgyártás monográfiáját, a „Túlélés ára” címmel jelent meg a Finomhengermű története és mindenki kézbe veheti a közlekedés, vagy Iparvasút története című munkát is. Két éve ismerhettük meg Csákányovszki Sándor kiváló munkáját a FAM krónikát. Tavaly előtt elkészültem a „Tűzálló” történetével, s már csak pénz kellene, hogy megjelenjen. A „néhai” ÓKÜ vertikumát tekintve még három gyárrészleg, gyáregység történeti összefoglalója van hátra. A karbantartási vonal témáját Bokor Sándor feldolgozta, és információm szerint Horváth Károly az energiaszolgáltatás történetének bemutatását munkálkodik. Mint említettem, jelenleg a Durvahengerművel foglalkozom. Édesapám összeállított két témavázlatot, az egyik verziója lett volna a Durvahengermű, a másik pedig a Durva és az RDH története. A témavázlatokat elkészítette, de már egészségi okok miatt nem dolgozott rajtuk tovább. Az első verzió mellett döntöttem, hiszen szerencsére az ÓAM részeként üzemelő RDH „velünk élő történelem”. Szerencsés helyzetben voltam gyerekkoromtól fogva, mert nálunk központi téma volt a KÖNYV. Olyan szívet melengető visszaemlékezni rá, hogy nővéreim az én könyvespolcomra mindig oda készítettek könyveket a figyelmembe ajánlva. Az 1960-as évek közepén a központi cég az Ózdi Kohászati Üzemek, így a pályaválasztás nagyon egyszerű volt. Diósgyőrben a Kohóipariban végeztem tanulmányaimat. Nagyon tetszett, tetszik a kohász téma.

- Örülök ennek az élményparknak. A kohászat egykori nagysága ma már ipari történelem korunk fiataljai számára. Párhuzamosan jött, hogy én együtt nőttem fel a helytörténeti mozgalommal. 1962 november 9-én volt az alakuló ülés – örök emlék, hogy gyermekként ott lehettem -, akkor még Múzeum Barátok Köre volt az elnevezése. Egy igazi honismereti csoport alakult ki. Témakörönként mindenki vitt egy-egy területet. Édesapa ipartörténetet, Dobosy Laci bácsi régészet, helytörténet témáival foglalkozott. Alapító tag Mikola Béla bácsi is, aki fiatal építészként szintén településtörténettel foglalkozott. Dr. Faggyas István, illusztrátor, néprajzkutató is a kör elismert tagja volt. Édesapának az ipartörténeti témája nagyon „megfogott”. S ahogy fejlődött a Gyártörténeti Bemutató majd Múzeum, minden szabadidőmet ott töltöttem. Ez színes gyerekkort jelentett. Ugyan szemlélőként láthattam a gyűjtemény gyarapodását, de azért időnként Édesapa „bedobott” tárlatvezetésre. Vasárnap délelőttönként nagy forgalom volt, egyik csoportot Édesapa, a másikat pedig én kalauzoltam – hangsúlyozta Vass Tibor.

Folyt.köv.Olvasta már?

- LÉLEKzet – A test hatása a lélekre...

- Képek és illatok...

- Emberi lét

- Fény és sötétség...


Címlapon:

Advent második vasárnapján a második gyertyát is meggyújthatjuk a koszorún, ami a reményt szimbolizálja.
A levélküldemények elmaradására panaszkodtak az RTL Klub nézői és a híradó utánajárt az eseteknek.
„Megszűnt a szegénység Magyarországon, ezért tudunk segíteni más országokon.” Bomba hír Balog Zoltántól.
Ózd „A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Helyi Hírek
ÓzdEgy szabadnapon lévő rendőr fogott el kollégáival két férfit, akik egy Ózdon sétáló nőtől rabolták el a táskáját
ÓzdA Bajdázó Lekapcsolom a villanyt a fejemben című remekművét ózdi roma fiatalok értelmezték át. Hallgassák meg!
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Jólesik a szemnek, a léleknek a megannyi kis csillagfény a sötétség beállta után.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Amikor megkérdeztük, hogy mi ez a zaj, kopácsolás varrógép zaja, nagymamám biztatott, hogy aludjunk, mert angyalok dolgoznak” Jacsó Éva gondolatai.
ÓzdVagy esetleg valami más van a háttérben? Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Közismert, hogy lelki állapotunk hatást gyakorol testünk működésére. A betegségek kialakulásának hátterében, sok esetben, lelki okok állnak.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHihetetlenül nagy információözönben élünk. Nem árt, ha „beépítjük” magunkba a szűrő és szelektáló funkciót. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Az életben könnyen egy mókuskerékben találhatjuk magunkat. Forog a mókuskerék, nem tudunk belőle kiszállni.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Az állatok érző lények. Bánjunk velük ennek megfelelően! Ne okozzunk nekik felesleges szenvedést!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Időnként szükségünk van segítségre, vagy éppen a mi segítségünkre van szüksége másoknak.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
ÓzdA General Electric ózdi üzeme az észak-borsodi város legnagyobb munkáltatója. A létesítmény zöldmezős beruházásként került átadásra 1998-ban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Miért töl­te­néd az egész hét­vé­gé­det a kony­há­ban, ha pár hoz­zá­va­ló­ból igazi íz­or­giát va­rá­zsol­hatsz gyor­san az asz­talra!? Sza­lon­nás fi­nom­sá­gok, me­lyek­nek senki nem tud el­len­állni!
Fe­lejtsd el a mus­tá­ros-ke­tchu­pos virsli va­ri­á­ciót! Ennél sok­kal fi­no­mabb dol­go­kat is ké­szít­hetsz egy pár virs­li­ből.
Bár a jéghideg limonádé és a jeges tea igazán jól esik a kora nyári melegben és a szomjadat is csillapítja, ám a fogyókúrádnak egyáltalán nem kedvez. Íme 5 ízletes innivaló, amit bűntudat nélkül fogyaszthatsz.
Hasznos tippek
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Bármilyen alaposan is mosogatunk, az edények alján egy idő után makacs lerakódás keletkezik. Nekieshetünk levakarni
"EMBERI"
Szeretnénk egy új sorozatot indítani azokról akiket "elvetett" a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszínei októberben.
Helyi hírek
ÓzdEgy szabadnapon lévő rendőr fogott el kollégáival két férfit, akik egy Ózdon sétáló nőtől rabolták el a táskáját
ÓzdA Bajdázó Lekapcsolom a villanyt a fejemben című remekművét ózdi roma fiatalok értelmezték át. Hallgassák meg!
ÓzdA lakosság segítségét kérik az ózdi rendőrök az egyik helyi üzletben történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
PutnokÉppen gyanúsított kihallgatásáról tartott haza az a putnoki férfi, aki a séta helyett ismét inkább biciklit lopott.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben