Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2022. augusztus 14. vasárnap - Marcell napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
„Ózd a mindenem” ifj. Vass Tibor portré.../1. rész/
Ózdi Magazin | 2017.11.17. | Józsa Zoltán

Forrás: boon.hu
„Magunknak, gyermekeinknek, unokáinknak tartozunk azzal, hogy megörökítsük a város értékeit.”
 


„Édesapának, Vass Tibornak az ipartörténeti témája nagyon „megfogott”. S ahogy fejlődött a Gyártörténeti Bemutató, majd később Múzeum, minden szabadidőmet ott töltöttem. Ez színes gyerekkort jelentett. A gyártörténeti bemutató és múzeum létrejöttében és működésében szemlélőként vettem részt, bár időnként Édesapa „bedobott” tárlatvezetésre” – emlékezett a kezdetekre ifjú Vass Tibor, ózdi helytörténész.

Általános iskolai tanulmányait – négy nővéréhez hasonlóan – a Gyártelepi Általános Iskolában végezte. A gyár mellett nőtt fel, így érdeklődése is a kohászati pálya felé irányult. 1972-ben érettségizett a miskolci Gábor Áron Kohó- és Öntőipari Szakközépiskolában, majd két évvel később technikusi minősítést szerzett. 1972-ben lett az Ózdi Kohászati Üzemek dolgozója, az acélműi kemencesori munka után a Minőségellenőrzési Főosztályhoz került. Itt a sorozati (hengersori) végellenőrzéstől az anyagátadásig minden területet megismert. Anyagvizsgálattal 1974-től foglalkozott, a hengerelt készárú ellenőrzése mellett a TKF részére is végzett vizsgálatokat. 1976-ban a főosztály Műszaki Osztályára került, ahol szervezési, gyártásellenőrzési munkakörben dolgozott, részlegvezetői beosztásban volt. A katonai szolgálat letöltése után 1979-ben alapított családot, felesége  az ÓKÜ Telefonközpont dolgozója volt. Lányuk az államigazgatásban dolgozik – Miskolcon -, két unoka varázsolja teljesebbé és boldogabbá a Vass házaspár mindennapjait. Vass Tibor 1980-ban az ifjúsági szövetség ÓKÜ Nagyüzemi Bizottság munkatársa, majd budapesti és moszkvai tanulmányok után rövid ideig a városi-járási bizottság élén állt. 1983-ban a városi tanács Műszaki Osztályának munkatársa. Az építéshatósági munka mellett feladatként kapta a szociális jellegű telepfelszámolást. E munkakör ellátásával rálátása volt az egész város szerkezetére, annak állapotára. 1986-ban feladatul kapta a Közterület Felügyelet ózdi megszervezését. Először vezetőként, majd kérte felmentését és beosztott felügyelőként végezte munkáját. 2002-től elmélyült a helytörténeti munkában, megjelent köteteit egyéni és társszerzőként jegyzi.

Ipari történelem

 
- A MANDA keretein belül az évek alatt hatalmas munka folyt, melynek keretében feldolgozták az ózdi sajtó jelentős részét. Ehhez átadtam több évfolyam számait. Sajnos az alapvető cél mindeddig nem valósult meg, jelenleg „nem hozzáférhető”. Hat évtized helyi, zömmel kohászati híranyaga nemcsak a kutatók, hanem a laikus olvasó számára is óriási értéket jelent, jelenthetne.

- Jelenleg a Durvahengermű történetén dolgozom. Édesapám megírta a Nagyolvasztó történetét, az építéstől a szomorú bontásig. Elkészítette az ózdi acélgyártás monográfiáját, a „Túlélés ára” címmel jelent meg a Finomhengermű története és mindenki kézbe veheti a közlekedés, vagy Iparvasút története című munkát is. Két éve ismerhettük meg Csákányovszki Sándor kiváló munkáját a FAM krónikát. Tavaly előtt elkészültem a „Tűzálló” történetével, s már csak pénz kellene, hogy megjelenjen. A „néhai” ÓKÜ vertikumát tekintve még három gyárrészleg, gyáregység történeti összefoglalója van hátra. A karbantartási vonal témáját Bokor Sándor feldolgozta, és információm szerint Horváth Károly az energiaszolgáltatás történetének bemutatását munkálkodik. Mint említettem, jelenleg a Durvahengerművel foglalkozom. Édesapám összeállított két témavázlatot, az egyik verziója lett volna a Durvahengermű, a másik pedig a Durva és az RDH története. A témavázlatokat elkészítette, de már egészségi okok miatt nem dolgozott rajtuk tovább. Az első verzió mellett döntöttem, hiszen szerencsére az ÓAM részeként üzemelő RDH „velünk élő történelem”. Szerencsés helyzetben voltam gyerekkoromtól fogva, mert nálunk központi téma volt a KÖNYV. Olyan szívet melengető visszaemlékezni rá, hogy nővéreim az én könyvespolcomra mindig oda készítettek könyveket a figyelmembe ajánlva. Az 1960-as évek közepén a központi cég az Ózdi Kohászati Üzemek, így a pályaválasztás nagyon egyszerű volt. Diósgyőrben a Kohóipariban végeztem tanulmányaimat. Nagyon tetszett, tetszik a kohász téma.

- Örülök ennek az élményparknak. A kohászat egykori nagysága ma már ipari történelem korunk fiataljai számára. Párhuzamosan jött, hogy én együtt nőttem fel a helytörténeti mozgalommal. 1962 november 9-én volt az alakuló ülés – örök emlék, hogy gyermekként ott lehettem -, akkor még Múzeum Barátok Köre volt az elnevezése. Egy igazi honismereti csoport alakult ki. Témakörönként mindenki vitt egy-egy területet. Édesapa ipartörténetet, Dobosy Laci bácsi régészet, helytörténet témáival foglalkozott. Alapító tag Mikola Béla bácsi is, aki fiatal építészként szintén településtörténettel foglalkozott. Dr. Faggyas István, illusztrátor, néprajzkutató is a kör elismert tagja volt. Édesapának az ipartörténeti témája nagyon „megfogott”. S ahogy fejlődött a Gyártörténeti Bemutató majd Múzeum, minden szabadidőmet ott töltöttem. Ez színes gyerekkort jelentett. Ugyan szemlélőként láthattam a gyűjtemény gyarapodását, de azért időnként Édesapa „bedobott” tárlatvezetésre. Vasárnap délelőttönként nagy forgalom volt, egyik csoportot Édesapa, a másikat pedig én kalauzoltam – hangsúlyozta Vass Tibor.

Folyt.köv.Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Te is hallhatod... Tilinkó

- mert valóban...

- Zombik országa vagyunk... Az emberi pondró...

- Gondolatok


Címlapon:

Ózd Azon fáradozott, hogy fényt, szeretetet és boldogságot vigyen az őt hallgatók szívébe...
Ózd „Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
Ózd Az Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
ÓzdAz Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
ÓzdAz „öreg rocker” lélekben örök ifjú maradt, belső hite és jó humora ezt csak erősíti. Négy unokája van, akiket nagyon szeret. Mint mondta a zene mellett a humor a másik, ami a legfontosabb számára... Józsa Zoltán portréja Csépányi Sándorról.
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben