Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. február 25. vasárnap - Géza napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
„Ózd a mindenem” ifj. Vass Tibor portré.../2. rész/
Ózdi Magazin | 2017.11.17. | Józsa Zoltán

Forrás: boon.hu

„Magunknak, gyermekeinknek, unokáinknak tartozunk azzal, hogy megörökítsük a város értékeit.” /1. rész/Szakmai elhivatottság – olvasói érdeklődés

 

A helytörténeti szakmai formáció minden tagja publikált. Ennek helyet biztosított a „Lakóhelyünk Ózd” című kiadvány, mely már sok éve nem jelenik meg. A helytörténész arról is tájékoztatott, hogy sokat olvas, így sok információval rendelkezik Ózd történelmi múltjáról, a települési és kohászati témában egyaránt. 2002-ben mélyedt el igazán a helytörténeti témában, de 1998-ban nyújtotta be első anyagát a honismereti pályázatra. Fontos állomás volt az életében, amikor eldöntötte, hogy az édesapja munkáját folytatni kell. A másik inspiráló erőt az jelentette, hogy kiderült a város gazdag sport múltjával nem foglalkozik senki. Ez a terület sem volt idegen a kutató számára, hiszen a Kaszinó melletti teniszpályán, illetve Miskolcon a DVTK sporttelepén „nőtt fel”.

Jövőre lesz 20 éve, hogy egy-egy pályázati anyaga benyújtásra kerül. Egyik évben egy sporttörténeti, a másik esztendőben település vagy ipartörténeti anyag kerül összeállításra. Jelentek meg publikációk bányásztelepülésekről is. Nagy Károly megírta Somsály történetét, majd Farkaslyuk történetét is, amikor ott lett iskolaigazgató. 2013-ban Vass Tibor egy megtisztelő felkérést kapott a farkaslyukiaktól. 2014-ben 100 éves volt a település, s e apropóból megjelent monográfia egyik fejezetét írta meg az ózdi helytörténész. A szakember hiányolta a korábban Ózdról megjelent publikációk közül Bánszállást.

„Sajnos nagyon lepusztult, ha lehet ilyet mondani, akkor a huszonnegyedik órában vagyunk” – sommázta véleményét az egykor virágzó bányásztelepüléssel kapcsolatban. Elmélyedt a bányászati témában, így állt össze a „Térségi bányászat” című anyag. Ezt követte a „Fejezetek Bánszállás-bányatele életéből” elnevezésű munka. A különböző honismereti pályázatokon már több alkalommal ért el első helyezést. Ennek a pályázati rendszernek van egy „hozadéka”, hogy a beadott anyagot megnézi egy miskolci történész. Az ózdi kutató elmondta, hogy kézhez kapnak egy lektori véleményt, ami szakmai szűrőt jelent. Ez tartalmazza a véleményt, hogy miként dolgozzanak tovább az anyagon. Vass Tibor több mint 20 tanulmánya nem végleges forma, hiszen ezeket mindig karban kell tartani. A levéltári, könyvtári kutatásoknál keletkezett friss információk folyamatosan beépítésre kerülnek.

- Kerékgyártó Mihály ózdi újságíróval készítettünk egy közös munkát Pétery Miklósról. Velencesi születésű, aki repülős volt. A II. világháború után távozott Magyarországról, s Ausztráliában hunyt el. Az Ő gépéről is találtam információkat, melyek beépítésre kerültek a tanulmányba. A helytörténeti kutató munka végzése folyamatos ismeretbővítést igényel, embert próbáló munka. Nekem a szakma szeretete adja az impulzusokat. Minőségi munka kell, hogy szülessen, melyet elismer az olvasói és szakmai érdeklődők köre. Az imádott unokáim mellett a könyvtárban, a levéltárakban érzem jól magam. Csend és nyugalom van, az eredeti iratoknak a közelsége egy rendkívüli milliőt eredményez. Addig végzem ezt a munkát, amíg fantáziát és örömöt találok benne. A kiadott tanulmányokkal kapcsolatban pozitív olvasói visszajelzésekről tudok beszámolni. Az emberekben a kötődés erős és ösztönös, ezért érdeklődnek a helytörténeti-sport témák iránt. Felidézhetem az Olvasóban történteket, amikor az „Ózdi labdarúgás 100 éve” című Nyíri Károllyal közös munkánk jelent meg. A dobogóról jól láttam az eseményen résztvevőket. A jó részük egykori sortoló, labdarúgó volt. Önfeledt mosolyt, kedvező reakciókat váltott ki ezekben az emberekben, hogy lapozgatták a könyvet, illetve a fotókat látták. Az akkori időszak történéseit, a sportesemények eredményeit. A még meg nem jelent munkák kapcsán is kedvezők a tapasztalatok. Bánszállás története esetében számtalan információt kaptunk, nagyon sokan tekintik szívügyüknek szülőhelyük, egykori lakhelyük sorsát és múltjának megörökítését. Legutóbbi munkám a női kézilabda téma, s jönnek a megkeresések, mikor kaphatják kézhez a kiadványt. A kiadatás jelenleg a legnagyobb probléma. A farkaslyuki monográfia 500 példányban jelent meg. A labdarúgással foglalkozó kötet, mely az ÓKSE centenáriumán látott napvilágot, szintén 500-as példányszámú volt. Az ózdi Teknőc Futó Club pályázati pénzből jelentette meg „Az ózdi atlétika története” című munkámat. A megjelentetéshez szükséges anyagiakat nem könnyű előteremteni. A szakmai elhivatottság azonban segít legyőzni az akadályokat. Kaptam ígéretet az ózdi asztalitenisz témával kapcsolatban, s szeretném ha az ÓKÜ „Tűzálló” gyárrészleg története is megjelenne.

- Egyetlen olyan hely van, ahol a közelmúltban jelenhettek meg munkáim, ez a STUDIA BARKONUM sorozat. Alabán Péter szerkesztésében már az ötödik kötet előkészítése folyik, az egyes számok lektora a Barkóság kutatásának központi alakja Dr. Paládi-Kovács Attila professzor úr. Vanczák Attilával közel egy évtizede rögzítjük Ózd városának sporteseményeit, sportéletének történéseit. Öt esztendő eseményeit tudtuk nyomtatott formában megjelentetni, a többi évfolyam internetes formában érhető el. Ózd a mindenem. Meg kell őrizni ennek a városnak az értékeit, mert egy építmény, egy megtörtént esemény, közösség be nem mutatása az is egyfajta történelem hamisítás. Magunknak, gyermekeinknek, unokáinknak tartozunk azzal, hogy megörökítsük Ózd város értékeit.

Jövőbeni terveit illetően a szerző szeretné folytatni a különböző sport, ipar, valamint településtörténeti tematikák feldolgozását. Megírásra és összeállításra vár a férfi kézilabda, az Ózdi Kohász SE története, a térségi labdarúgás története, Ózd volt sportegyesületeinek története és a környékbeli bányásztelepülések sportélete. Ipartörténet területéről első helyen az ipari műemlékek bemutatása szerepel. A várostörténet terén az „Építészeink”, a „Kaszinó” és a „Városüzemeltetés története” szerepel a tervek között.

Érdekes témák, s e kiadványok megjelenését is bizonyára olyan érdeklődéssel várják majd, mint a korábbiakat.

Józsa Zoltán 


ifj. Vass Tibor eddig megjelent munkái, kéziratai, előadásai:

 

FEJEZETEK ÓZD SPORTTÖRTÉNETÉBŐL

          Ózd Város Polgármesteri Hivatal Művelődési- és Sportosztály kiadványa. Ózd, 2003.

          Szerkesztő: Forray Kálmán

          Felelős kiadó: Pásztor Imre

OLIMPIKONJAINK I.

          Ózd Város Polgármesteri Hivatal Művelődési- és Sportosztály kiadványa. Ózd 2003.

          Szerkesztő: Forray Kálmán

          Felelős kiadó: Pásztor Imre

ÓZD VÁROS ÉS VONZÁSKÖRZETÉNEK SPORTÉLETE

          Az Ózdi Lakóterületi Sport Egyesület kiadványa. Ózd, 2004.

          Felelős kiadó: Forray Kálmán

OLIMPIKONJAINK  II.

          Lakóhelyünk Ózd 14. Ózd, 2004.

SZÁZ ÉV – SOKEZER GÓL – Az ózdi labdarúgás krónikája

          Szerkesztette: Nyíri Károly

          Ózd Város Önkormányzatának kiadványa. Ózd, 2009.

          Felelős kiadó: Vanczák Attila

ÓZDI SPORT CENTENÁRIUMI EMLÉKKIADVÁNY  -  100 éve kezdődött a szervezett     sportélet Ózdon

          Szerkesztette: Vanczák Attila

          Ózd Város Polgármesteri Hivatal Oktatási-, Művelődési- és Sportosztály kiadványa.

          Ózd 2009.

AZ ÓZDI NÉPTÁNC 60 ÉVE

          Lakóhelyünk Ózd, Ózd, 2009.

A SORTOK KIRÁLYNŐJE ÓZDON – Az ózdi atlétika és szabadidősport története

          Szerkesztette: Vanczák Attila

          Az Ózdi Sportszervező Iroda és a Teknőc Futó Klub kiadványa. Ózd 2013.

          Felelős kiadó: Kormos József elnök (Teknőc Futó Club).

FARKASLYUK 1914 – 2014 Afarkaslyuki szénbányászat 100 évéről / 7. fejezet: Farkaslyuk sportélete /

          Főszerkesztő: Fürjes Judit

          Felelős kiadó: Farkaslyuk Község Önkormányzata

FALU – MUNKA – EMBER  TANULMÁNYOK A BARKÓSÁGRÓL  STUDIA BARKONUM II, - 2014  A tanulmánykötet fejezete: „Életben távol – lélekben Ózdon”

          Szerkesztette: Alabán Péter

          Felelős kiadó: Telky János egyesületi elnök (ÚÓKE)

VIDÉK – TÁRSADALOM – TÖRTÉNET  TANULMÁNYOK A BARKÓSÁGRÓL  STUDIA BARKONUM  IV. – 2016  A tanulmánykötet fejezete: „Szentsimon sportja 1924 – 2015)

          Szerkesztette: Alabán Péter

          Felelős kiadó: Németh Gyula polgármester (Borsodszentgyörgy)

SPORTALMANACH   -  2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015.

          Szerkesztő – lektor: Vanczák Attila

          Kiadó: Ózd Város Polgármesteri Hivatal Oktatási-, Művelődési- és Sportosztálya, Ózdi

          Sportszervező Iroda.

 

Kéziratban lévő munkái:

 

„Egy sikeres esztendő” –1972 aváros és az Ózdi Kohász SE sportéletében.

Az ózdi vasgyár rövid krónikája.

Sportpályák – tornacsarnokok.

Ózd úszósportja 1905 – 1985.

Rimai Olimpia Ózdon, 1941 szeptember 6-7.

Arcképcsarnok – életrajzok az ózdi sportélet nagyjairól.

Üzemi bajnokságtól a Szuperligáig. Az ózdi női teke története.

„Gyermekkori élménytől a Móra Ferenc díjig” - id. Vass Tibor helytörténész munkássága.

Az ózdi Gyári fürdő és uszoda története.

Múltunk – jelenünk krónikája. Ózd 1272 – 2014.

Az ózdi birkózás története.

„A kaucsuklabda bűvöletében” – Az ózdi asztalitenisz története.

Az Ózdi Tűzállóanyaggyár története.

„Ózdi szikrák az olimpiai lángban” – Ózdi kötődésű sportemberek a nyári olimpiai játékokon.

Ózd és vidéke szénbányászata.

Fejezetek Bánszállás-bányatelep történetéből.

Szentsimon sportja 1924 – 2015.

„Szép volt lányok!!” Az ózdi női kézilabdázás története.

 

Előadásai:

 

„Rimai Olimpia Ózdon, 1941 szeptember 6-7.”– A Magyar Olimpiai Akadémia 40.

                    Vándorközgyűlése Ózdon, 2003 június 20.

„Ózdi szikrák az olimpiai lángban. Ózdi kötődésű sportolók a nyári olimpiai játékokon.” –

                    „Hely ahol élünk” ÓMI előadássorozat. Ózd 2013 április 29.

„Ózd sporttörténete 1909 –2013”– „Hely ahol élünk” ÓMI előadássorozat. Ózd, 2013

                    november 25.

„Velence legendái” – Szociális célú város rehabilitációs programsorozat. Ózd, 2014.

                    szeptember  19.

„Szentsimon sportélete a XX. században.” – III. Barkóság Konferencia. Ózd-Szentsimon,

                    2014  szeptember 26.

„Az Ózdi Tűzállóanyaggyár története” – V. Barkóság konferencia. Ózd-Uraj, 2016 október 8.

„Az Ózdi Tűzállóanyaggyár története” – „Hely ahol élünk” ÓMI előadássorozat. Ózd, 2017

                    február 27.

„Id. Vass Tibor emlékezete.” – „Hely ahol élünk” ÓMI előadássorozat. Ózd, 2017 szeptember Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Egyesület a farkaslyuki családokért...

- LÉLEKzet - Önismeret, emberismeret...

- LÉLEKzet – Ritmus...

- Ózd a ketté (3,4? stb.) szakadt város...


Címlapon:

Ózd Ózdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
Ózd Légtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
Helyi Hírek
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMilyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„A ritmus szabályos ismétlődések sorozata. Életünket, környezetünket teljesen áthatja, mindenhol megfigyelhető ez a természetes lüktetés: a természetben, a szervezetünkben, a cselekedeteinkben… ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdÉn kívánom, hogy fedezzék fel minél több könyv rejtélyes világát, tapasztalják meg szépségüket, érezzenek együtt a szereplőkkel, tanuljanak belőlük - Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMikor mondhatunk sikeresnek valakit? Nem biztos, hogy aki kívülről sikeresnek látszik, az belülről is úgy érzi, és fordítva… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdÓzdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
ÓzdLégtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben