Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2017. december 12. kedd - Gabriella napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
„Ózd a mindenem” ifj. Vass Tibor portré.../2. rész/
Ózdi Magazin | 2017.11.17. | Józsa Zoltán

Forrás: boon.hu

„Magunknak, gyermekeinknek, unokáinknak tartozunk azzal, hogy megörökítsük a város értékeit.” /1. rész/Szakmai elhivatottság – olvasói érdeklődés

 

A helytörténeti szakmai formáció minden tagja publikált. Ennek helyet biztosított a „Lakóhelyünk Ózd” című kiadvány, mely már sok éve nem jelenik meg. A helytörténész arról is tájékoztatott, hogy sokat olvas, így sok információval rendelkezik Ózd történelmi múltjáról, a települési és kohászati témában egyaránt. 2002-ben mélyedt el igazán a helytörténeti témában, de 1998-ban nyújtotta be első anyagát a honismereti pályázatra. Fontos állomás volt az életében, amikor eldöntötte, hogy az édesapja munkáját folytatni kell. A másik inspiráló erőt az jelentette, hogy kiderült a város gazdag sport múltjával nem foglalkozik senki. Ez a terület sem volt idegen a kutató számára, hiszen a Kaszinó melletti teniszpályán, illetve Miskolcon a DVTK sporttelepén „nőtt fel”.

Jövőre lesz 20 éve, hogy egy-egy pályázati anyaga benyújtásra kerül. Egyik évben egy sporttörténeti, a másik esztendőben település vagy ipartörténeti anyag kerül összeállításra. Jelentek meg publikációk bányásztelepülésekről is. Nagy Károly megírta Somsály történetét, majd Farkaslyuk történetét is, amikor ott lett iskolaigazgató. 2013-ban Vass Tibor egy megtisztelő felkérést kapott a farkaslyukiaktól. 2014-ben 100 éves volt a település, s e apropóból megjelent monográfia egyik fejezetét írta meg az ózdi helytörténész. A szakember hiányolta a korábban Ózdról megjelent publikációk közül Bánszállást.

„Sajnos nagyon lepusztult, ha lehet ilyet mondani, akkor a huszonnegyedik órában vagyunk” – sommázta véleményét az egykor virágzó bányásztelepüléssel kapcsolatban. Elmélyedt a bányászati témában, így állt össze a „Térségi bányászat” című anyag. Ezt követte a „Fejezetek Bánszállás-bányatele életéből” elnevezésű munka. A különböző honismereti pályázatokon már több alkalommal ért el első helyezést. Ennek a pályázati rendszernek van egy „hozadéka”, hogy a beadott anyagot megnézi egy miskolci történész. Az ózdi kutató elmondta, hogy kézhez kapnak egy lektori véleményt, ami szakmai szűrőt jelent. Ez tartalmazza a véleményt, hogy miként dolgozzanak tovább az anyagon. Vass Tibor több mint 20 tanulmánya nem végleges forma, hiszen ezeket mindig karban kell tartani. A levéltári, könyvtári kutatásoknál keletkezett friss információk folyamatosan beépítésre kerülnek.

- Kerékgyártó Mihály ózdi újságíróval készítettünk egy közös munkát Pétery Miklósról. Velencesi születésű, aki repülős volt. A II. világháború után távozott Magyarországról, s Ausztráliában hunyt el. Az Ő gépéről is találtam információkat, melyek beépítésre kerültek a tanulmányba. A helytörténeti kutató munka végzése folyamatos ismeretbővítést igényel, embert próbáló munka. Nekem a szakma szeretete adja az impulzusokat. Minőségi munka kell, hogy szülessen, melyet elismer az olvasói és szakmai érdeklődők köre. Az imádott unokáim mellett a könyvtárban, a levéltárakban érzem jól magam. Csend és nyugalom van, az eredeti iratoknak a közelsége egy rendkívüli milliőt eredményez. Addig végzem ezt a munkát, amíg fantáziát és örömöt találok benne. A kiadott tanulmányokkal kapcsolatban pozitív olvasói visszajelzésekről tudok beszámolni. Az emberekben a kötődés erős és ösztönös, ezért érdeklődnek a helytörténeti-sport témák iránt. Felidézhetem az Olvasóban történteket, amikor az „Ózdi labdarúgás 100 éve” című Nyíri Károllyal közös munkánk jelent meg. A dobogóról jól láttam az eseményen résztvevőket. A jó részük egykori sortoló, labdarúgó volt. Önfeledt mosolyt, kedvező reakciókat váltott ki ezekben az emberekben, hogy lapozgatták a könyvet, illetve a fotókat látták. Az akkori időszak történéseit, a sportesemények eredményeit. A még meg nem jelent munkák kapcsán is kedvezők a tapasztalatok. Bánszállás története esetében számtalan információt kaptunk, nagyon sokan tekintik szívügyüknek szülőhelyük, egykori lakhelyük sorsát és múltjának megörökítését. Legutóbbi munkám a női kézilabda téma, s jönnek a megkeresések, mikor kaphatják kézhez a kiadványt. A kiadatás jelenleg a legnagyobb probléma. A farkaslyuki monográfia 500 példányban jelent meg. A labdarúgással foglalkozó kötet, mely az ÓKSE centenáriumán látott napvilágot, szintén 500-as példányszámú volt. Az ózdi Teknőc Futó Club pályázati pénzből jelentette meg „Az ózdi atlétika története” című munkámat. A megjelentetéshez szükséges anyagiakat nem könnyű előteremteni. A szakmai elhivatottság azonban segít legyőzni az akadályokat. Kaptam ígéretet az ózdi asztalitenisz témával kapcsolatban, s szeretném ha az ÓKÜ „Tűzálló” gyárrészleg története is megjelenne.

- Egyetlen olyan hely van, ahol a közelmúltban jelenhettek meg munkáim, ez a STUDIA BARKONUM sorozat. Alabán Péter szerkesztésében már az ötödik kötet előkészítése folyik, az egyes számok lektora a Barkóság kutatásának központi alakja Dr. Paládi-Kovács Attila professzor úr. Vanczák Attilával közel egy évtizede rögzítjük Ózd városának sporteseményeit, sportéletének történéseit. Öt esztendő eseményeit tudtuk nyomtatott formában megjelentetni, a többi évfolyam internetes formában érhető el. Ózd a mindenem. Meg kell őrizni ennek a városnak az értékeit, mert egy építmény, egy megtörtént esemény, közösség be nem mutatása az is egyfajta történelem hamisítás. Magunknak, gyermekeinknek, unokáinknak tartozunk azzal, hogy megörökítsük Ózd város értékeit.

Jövőbeni terveit illetően a szerző szeretné folytatni a különböző sport, ipar, valamint településtörténeti tematikák feldolgozását. Megírásra és összeállításra vár a férfi kézilabda, az Ózdi Kohász SE története, a térségi labdarúgás története, Ózd volt sportegyesületeinek története és a környékbeli bányásztelepülések sportélete. Ipartörténet területéről első helyen az ipari műemlékek bemutatása szerepel. A várostörténet terén az „Építészeink”, a „Kaszinó” és a „Városüzemeltetés története” szerepel a tervek között.

Érdekes témák, s e kiadványok megjelenését is bizonyára olyan érdeklődéssel várják majd, mint a korábbiakat.

Józsa Zoltán 


ifj. Vass Tibor eddig megjelent munkái, kéziratai, előadásai:

 

FEJEZETEK ÓZD SPORTTÖRTÉNETÉBŐL

          Ózd Város Polgármesteri Hivatal Művelődési- és Sportosztály kiadványa. Ózd, 2003.

          Szerkesztő: Forray Kálmán

          Felelős kiadó: Pásztor Imre

OLIMPIKONJAINK I.

          Ózd Város Polgármesteri Hivatal Művelődési- és Sportosztály kiadványa. Ózd 2003.

          Szerkesztő: Forray Kálmán

          Felelős kiadó: Pásztor Imre

ÓZD VÁROS ÉS VONZÁSKÖRZETÉNEK SPORTÉLETE

          Az Ózdi Lakóterületi Sport Egyesület kiadványa. Ózd, 2004.

          Felelős kiadó: Forray Kálmán

OLIMPIKONJAINK  II.

          Lakóhelyünk Ózd 14. Ózd, 2004.

SZÁZ ÉV – SOKEZER GÓL – Az ózdi labdarúgás krónikája

          Szerkesztette: Nyíri Károly

          Ózd Város Önkormányzatának kiadványa. Ózd, 2009.

          Felelős kiadó: Vanczák Attila

ÓZDI SPORT CENTENÁRIUMI EMLÉKKIADVÁNY  -  100 éve kezdődött a szervezett     sportélet Ózdon

          Szerkesztette: Vanczák Attila

          Ózd Város Polgármesteri Hivatal Oktatási-, Művelődési- és Sportosztály kiadványa.

          Ózd 2009.

AZ ÓZDI NÉPTÁNC 60 ÉVE

          Lakóhelyünk Ózd, Ózd, 2009.

A SORTOK KIRÁLYNŐJE ÓZDON – Az ózdi atlétika és szabadidősport története

          Szerkesztette: Vanczák Attila

          Az Ózdi Sportszervező Iroda és a Teknőc Futó Klub kiadványa. Ózd 2013.

          Felelős kiadó: Kormos József elnök (Teknőc Futó Club).

FARKASLYUK 1914 – 2014 Afarkaslyuki szénbányászat 100 évéről / 7. fejezet: Farkaslyuk sportélete /

          Főszerkesztő: Fürjes Judit

          Felelős kiadó: Farkaslyuk Község Önkormányzata

FALU – MUNKA – EMBER  TANULMÁNYOK A BARKÓSÁGRÓL  STUDIA BARKONUM II, - 2014  A tanulmánykötet fejezete: „Életben távol – lélekben Ózdon”

          Szerkesztette: Alabán Péter

          Felelős kiadó: Telky János egyesületi elnök (ÚÓKE)

VIDÉK – TÁRSADALOM – TÖRTÉNET  TANULMÁNYOK A BARKÓSÁGRÓL  STUDIA BARKONUM  IV. – 2016  A tanulmánykötet fejezete: „Szentsimon sportja 1924 – 2015)

          Szerkesztette: Alabán Péter

          Felelős kiadó: Németh Gyula polgármester (Borsodszentgyörgy)

SPORTALMANACH   -  2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015.

          Szerkesztő – lektor: Vanczák Attila

          Kiadó: Ózd Város Polgármesteri Hivatal Oktatási-, Művelődési- és Sportosztálya, Ózdi

          Sportszervező Iroda.

 

Kéziratban lévő munkái:

 

„Egy sikeres esztendő” –1972 aváros és az Ózdi Kohász SE sportéletében.

Az ózdi vasgyár rövid krónikája.

Sportpályák – tornacsarnokok.

Ózd úszósportja 1905 – 1985.

Rimai Olimpia Ózdon, 1941 szeptember 6-7.

Arcképcsarnok – életrajzok az ózdi sportélet nagyjairól.

Üzemi bajnokságtól a Szuperligáig. Az ózdi női teke története.

„Gyermekkori élménytől a Móra Ferenc díjig” - id. Vass Tibor helytörténész munkássága.

Az ózdi Gyári fürdő és uszoda története.

Múltunk – jelenünk krónikája. Ózd 1272 – 2014.

Az ózdi birkózás története.

„A kaucsuklabda bűvöletében” – Az ózdi asztalitenisz története.

Az Ózdi Tűzállóanyaggyár története.

„Ózdi szikrák az olimpiai lángban” – Ózdi kötődésű sportemberek a nyári olimpiai játékokon.

Ózd és vidéke szénbányászata.

Fejezetek Bánszállás-bányatelep történetéből.

Szentsimon sportja 1924 – 2015.

„Szép volt lányok!!” Az ózdi női kézilabdázás története.

 

Előadásai:

 

„Rimai Olimpia Ózdon, 1941 szeptember 6-7.”– A Magyar Olimpiai Akadémia 40.

                    Vándorközgyűlése Ózdon, 2003 június 20.

„Ózdi szikrák az olimpiai lángban. Ózdi kötődésű sportolók a nyári olimpiai játékokon.” –

                    „Hely ahol élünk” ÓMI előadássorozat. Ózd 2013 április 29.

„Ózd sporttörténete 1909 –2013”– „Hely ahol élünk” ÓMI előadássorozat. Ózd, 2013

                    november 25.

„Velence legendái” – Szociális célú város rehabilitációs programsorozat. Ózd, 2014.

                    szeptember  19.

„Szentsimon sportélete a XX. században.” – III. Barkóság Konferencia. Ózd-Szentsimon,

                    2014  szeptember 26.

„Az Ózdi Tűzállóanyaggyár története” – V. Barkóság konferencia. Ózd-Uraj, 2016 október 8.

„Az Ózdi Tűzállóanyaggyár története” – „Hely ahol élünk” ÓMI előadássorozat. Ózd, 2017

                    február 27.

„Id. Vass Tibor emlékezete.” – „Hely ahol élünk” ÓMI előadássorozat. Ózd, 2017 szeptember Olvasta már?

- LÉLEKzet – A test hatása a lélekre...

- Képek és illatok...

- Emberi lét

- Fény és sötétség...


Címlapon:

Advent második vasárnapján a második gyertyát is meggyújthatjuk a koszorún, ami a reményt szimbolizálja.
A levélküldemények elmaradására panaszkodtak az RTL Klub nézői és a híradó utánajárt az eseteknek.
„Megszűnt a szegénység Magyarországon, ezért tudunk segíteni más országokon.” Bomba hír Balog Zoltántól.
Ózd „A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Helyi Hírek
ÓzdEgy szabadnapon lévő rendőr fogott el kollégáival két férfit, akik egy Ózdon sétáló nőtől rabolták el a táskáját
ÓzdA Bajdázó Lekapcsolom a villanyt a fejemben című remekművét ózdi roma fiatalok értelmezték át. Hallgassák meg!
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Jólesik a szemnek, a léleknek a megannyi kis csillagfény a sötétség beállta után.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Amikor megkérdeztük, hogy mi ez a zaj, kopácsolás varrógép zaja, nagymamám biztatott, hogy aludjunk, mert angyalok dolgoznak” Jacsó Éva gondolatai.
ÓzdVagy esetleg valami más van a háttérben? Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Közismert, hogy lelki állapotunk hatást gyakorol testünk működésére. A betegségek kialakulásának hátterében, sok esetben, lelki okok állnak.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHihetetlenül nagy információözönben élünk. Nem árt, ha „beépítjük” magunkba a szűrő és szelektáló funkciót. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Az életben könnyen egy mókuskerékben találhatjuk magunkat. Forog a mókuskerék, nem tudunk belőle kiszállni.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Az állatok érző lények. Bánjunk velük ennek megfelelően! Ne okozzunk nekik felesleges szenvedést!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Időnként szükségünk van segítségre, vagy éppen a mi segítségünkre van szüksége másoknak.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
ÓzdA General Electric ózdi üzeme az észak-borsodi város legnagyobb munkáltatója. A létesítmény zöldmezős beruházásként került átadásra 1998-ban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Miért töl­te­néd az egész hét­vé­gé­det a kony­há­ban, ha pár hoz­zá­va­ló­ból igazi íz­or­giát va­rá­zsol­hatsz gyor­san az asz­talra!? Sza­lon­nás fi­nom­sá­gok, me­lyek­nek senki nem tud el­len­állni!
Fe­lejtsd el a mus­tá­ros-ke­tchu­pos virsli va­ri­á­ciót! Ennél sok­kal fi­no­mabb dol­go­kat is ké­szít­hetsz egy pár virs­li­ből.
Bár a jéghideg limonádé és a jeges tea igazán jól esik a kora nyári melegben és a szomjadat is csillapítja, ám a fogyókúrádnak egyáltalán nem kedvez. Íme 5 ízletes innivaló, amit bűntudat nélkül fogyaszthatsz.
Hasznos tippek
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Bármilyen alaposan is mosogatunk, az edények alján egy idő után makacs lerakódás keletkezik. Nekieshetünk levakarni
"EMBERI"
Szeretnénk egy új sorozatot indítani azokról akiket "elvetett" a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszínei októberben.
Helyi hírek
ÓzdEgy szabadnapon lévő rendőr fogott el kollégáival két férfit, akik egy Ózdon sétáló nőtől rabolták el a táskáját
ÓzdA Bajdázó Lekapcsolom a villanyt a fejemben című remekművét ózdi roma fiatalok értelmezték át. Hallgassák meg!
ÓzdA lakosság segítségét kérik az ózdi rendőrök az egyik helyi üzletben történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
PutnokÉppen gyanúsított kihallgatásáról tartott haza az a putnoki férfi, aki a séta helyett ismét inkább biciklit lopott.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben