Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. március 20. szerda - Klaudia napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
LÉLEKzet - Érző lények...
Ózdi Magazin | 2017.11.20. | Raffainé Darmai Zsuzsanna

Mostanában egyre több szó esik az állatvédelemről, és kell is hogy essen, mert az állatokkal szembeni kegyetlenkedés, az állatok kihasználása is óriási mértékű.

Az állatok érző lények. Jól tudja ezt, aki belenéz egy állat szemébe, akinek van házi kedvence, állatok a környezetében. Éreznek fájdalmat, örömet, rendelkeznek anyai ösztönökkel...Fáj nekik, ha bántjuk őket. Hány és hány hír szól az állatkínzásokról... Hogy tudnak örülni, amikor hazajön a gazdi. A kutya csóválja a farkát, a cica is elészalad. Odabújnak a gazdihoz, hogy megsimogassa őket, a cica dorombol is hozzá. Sok-sok történet szól a kutyák hűségéről. Olyan kutyákról, akik várták gazdijukat, még a gazdi halála után is, vagy akik nagy távolságról hazajöttek, esetleg hősként, életeket mentettek. Persze vannak más kedvencek is: tengerimalac, nyuszi, degu és egyéb rágcsálók, vagy mondjuk egy ló, esetleg hüllők, halak... Már itt is felmerülnek gondok, hogy jól szeretjük-e őket, jó-e nekik a környezetünkben...


De nemcsak a házi kedvencek érző lények, hanem ugyanúgy érző lény a disznó, a csirke, a marha is. (Azért ezeket az elnevezéseket használtam, mert az ételek nevében így szerepelnek.) Az más, mondják sokan. De miért is más? Azért, mert mi ezeket fogyasztjuk, és nem a kutyát? Bizonyos területeken a kutyahúst eszik. Indiában viszont a tehén a szent állat. Nálunk a tengerimalac házi kedvenc, máshol a sült tengerimalac finom fogás. A nyúl viszont nálunk is lehet ez is, az is.

A hús-, a tej- és az tojásipar óriási kegyetlenséggel jár. Korábban a tej, és tojásiparról nem sokat tudtam . Valójában nem gondolkoztam rajta. Megdöbbentő volt, amivel szembesültem. A tehenet mesterségesen termékenyítik meg (nemi erőszak), a borjút elszakítják az anyjától (a gyermeket az anyjától). A tojásiparban a "fiú" kiscsibék mennek a darálóba, vagy másképp pusztítják el őket, mert nem kell annyi kakas. Nem akarok jobban belemenni a részletekbe, de ne feledje, hogy érző lények!

Szokás állatokat enni. De valójában van választásunk. Isten eredetileg növényi táplálékot szánt nekünk.

"És monda Isten: Ímé néktek adok minden maghozó füvet az egész föld színén, és minden fát, amelyen maghozó gyümölcs van; az legyen néktek eledelül." 1Móz 1:29.

Később, Noé idejében megengedte a húsevést. Különválasztotta a tiszta, és tisztátalan állatokat. De már nem vagyunk ráutalva, hogy húst együnk. Van elég növényi táplálék. Tudunk egészségesen táplálkozni állatok, érző lények megevése, kihasználása nélkül is.
Ezeket az érző lényeket más módokon is kihasználjuk: szőrmeipar, állatkísérletek...
Nem akarok senkit meggyőzni, nem akarok senkivel vitába szállni, csak arra szeretnék buzdítani mindenkit, hogy gondolkozzon el ezen is!
Az állatok érző lények. Bánjunk velük ennek megfelelően! Ne okozzunk nekik felesleges szenvedést! Az életünkhöz nincs szükségünk az ő halálukra. Kicsit szélsőségesnek tűnhet, amit leírtam, de csak azért, mert más szokások alakultak ki, mást tanítottak nekünk...Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – On-line világban...

- LÉLEKzet – Késő?

- LÉLEKzet – A sorban…

- LÉLEKzet – Szabadság…


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben