Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2017. december 12. kedd - Gabriella napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
LÉLEKzet - Mókuskerék...
Ózdi Magazin | 2017.11.27. | Raffainé Darmai Zsuzsanna

Az életben könnyen egy mókuskerékben találhatjuk magunkat. Forog a mókuskerék, nem tudunk belőle kiszállni. Voltak álmaink, terveink, másfajta elképzeléseink, de belekerültünk a mókuskerékbe, és nem valósultak meg. Időnként jó lenne kiszállni, máskor meg akarva-akaratlanul esünk ki belőle.

Először vizsgáljuk meg a mókuskereket, mint tárgyat! Gyermekkoromban hajtottuk, megpörgettük, és egy darabig magától forgott tovább... Kis rágcsálók is gyakran használnak mókuskereket. Nem egyszerű vele megállni, idő kell hozzá...


De milyen a mi mókuskerekünk, más hasonlattal a taposómalmunk? Korán reggel indul, ezernyi teendő vár, megvan a napi rutinunk. Reggeli készülődés, aztán irány a munkahely, vagy az iskola. Utána még várnak az otthoni teendők, a házimunka, a házi feladat, egyéb elfoglaltságok. Este fáradtan dőlünk az ágyba, sokszor annak tudatában, hogy ezt is el kellett volna végezni, arra se volt időnk. Alvás után reggel ismét indul a mókuskerék. Időnként elgondolkozunk, hogy ennyi az élet?

Mikor és hogyan léphetünk ki ebből a mókuskerékből?
Kilépést jelenthetnek az ünnepek, a nyaralás, vagy egyszerűen, ha másképpen tekintünk a napi feladatainkra. Isten minden hétre szánt nekünk egy ünnepet, amikor kiléphetünk a mókuskerékből, és együtt lehetünk Vele, valamint szeretteinkkel, barátainkkal...
Közeledik a Karácsony. Rengeteg a munka, a készülődés sokak energiáját felemészti. Takarítani kell, aztán jön a bevásárlási láz, a sütés-főzés... Ez így inkább újabb mókuskerékbe hajt minket. Lassítsunk! Végezzünk el annyit, amennyi örömet okoz! Ez családonként különböző lehet. Ne akarjunk elvárásoknak megfelelni! Nem a készülődés ellen akarok szólni. Amíg a lényeg megmarad, addig annak helye van. Ha a mókuskerékből segít kiszállni, és nem újabb mókuskerékbe taszít, ha örömként, és nem teherként éljük meg ezt a készülődést.
A nyaralás, üdülés is jó alkalom lehet a mókuskerékből való kiszállásra. Kikapcsolódunk, másképp éljük napjainkat. Ha nincs pénzünk drága nyaralásra, otthon is maradhatunk, úgy is kiléphetünk a mókuskerékből. Elmehetünk a környéken kirándulni gyalog, vagy biciklivel, elolvashatjuk azt a könyvet, amit már régóta szerettünk volna, csak a hétköznapi rohanásban nem volt időnk, megnézhetünk a családdal közösen egy filmet, főzhetünk valami különlegesebbet...
A napi rutint úgy is megélhetjük, hogy közben nem sivár a lelkünk, hogy szeretettel fordulunk mások felé, hogy észrevesszük az élet apró örömeit, szépségeit. Olyan is előfordul, hogy akaratunkon kívül esünk ki a mókuskerékből. Például azzal, hogy elveszítjük a munkánkat. Ez nem egy kellemes módja a mókuskerékből való kikerülésnek, sőt egy másik mókuskerékbe taszít, a folyton jövő csekkek, kifizetetlen számlák mókuskerekébe... Jönnek a gondolatok, hogyan tovább... Próbálkozunk ezzel-azzal...
Még egy másik mókuskerékre szeretném felhívni a figyelmet, amit mi készítünk el. Rajzoljunk egy kört! Osszuk fel cikkekre! Ezek a cikkek az életünk fontos területei. Gondolkozzunk el rajta, hogy melyikre mennyi időt szánunk! Mi az, amin változtatnunk kell, mert túl kevés szerepet kap az életünkben. A reggeleket érdemes nem rohanással, hanem egy kis elmélkedéssel, tervezéssel, imával, olvasással kezdeni.

Forog a mókuskerék. Figyeljünk rá! Időnként lépjünk ki belőle! A hétköznapokban is vegyük észre a szépet!Olvasta már?

- LÉLEKzet – A test hatása a lélekre...

- Képek és illatok...

- Emberi lét

- Fény és sötétség...


Címlapon:

Advent második vasárnapján a második gyertyát is meggyújthatjuk a koszorún, ami a reményt szimbolizálja.
A levélküldemények elmaradására panaszkodtak az RTL Klub nézői és a híradó utánajárt az eseteknek.
„Megszűnt a szegénység Magyarországon, ezért tudunk segíteni más országokon.” Bomba hír Balog Zoltántól.
Ózd „A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Helyi Hírek
ÓzdEgy szabadnapon lévő rendőr fogott el kollégáival két férfit, akik egy Ózdon sétáló nőtől rabolták el a táskáját
ÓzdA Bajdázó Lekapcsolom a villanyt a fejemben című remekművét ózdi roma fiatalok értelmezték át. Hallgassák meg!
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Jólesik a szemnek, a léleknek a megannyi kis csillagfény a sötétség beállta után.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Amikor megkérdeztük, hogy mi ez a zaj, kopácsolás varrógép zaja, nagymamám biztatott, hogy aludjunk, mert angyalok dolgoznak” Jacsó Éva gondolatai.
ÓzdVagy esetleg valami más van a háttérben? Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Közismert, hogy lelki állapotunk hatást gyakorol testünk működésére. A betegségek kialakulásának hátterében, sok esetben, lelki okok állnak.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHihetetlenül nagy információözönben élünk. Nem árt, ha „beépítjük” magunkba a szűrő és szelektáló funkciót. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Az életben könnyen egy mókuskerékben találhatjuk magunkat. Forog a mókuskerék, nem tudunk belőle kiszállni.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Az állatok érző lények. Bánjunk velük ennek megfelelően! Ne okozzunk nekik felesleges szenvedést!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Időnként szükségünk van segítségre, vagy éppen a mi segítségünkre van szüksége másoknak.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
ÓzdA General Electric ózdi üzeme az észak-borsodi város legnagyobb munkáltatója. A létesítmény zöldmezős beruházásként került átadásra 1998-ban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Miért töl­te­néd az egész hét­vé­gé­det a kony­há­ban, ha pár hoz­zá­va­ló­ból igazi íz­or­giát va­rá­zsol­hatsz gyor­san az asz­talra!? Sza­lon­nás fi­nom­sá­gok, me­lyek­nek senki nem tud el­len­állni!
Fe­lejtsd el a mus­tá­ros-ke­tchu­pos virsli va­ri­á­ciót! Ennél sok­kal fi­no­mabb dol­go­kat is ké­szít­hetsz egy pár virs­li­ből.
Bár a jéghideg limonádé és a jeges tea igazán jól esik a kora nyári melegben és a szomjadat is csillapítja, ám a fogyókúrádnak egyáltalán nem kedvez. Íme 5 ízletes innivaló, amit bűntudat nélkül fogyaszthatsz.
Hasznos tippek
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Bármilyen alaposan is mosogatunk, az edények alján egy idő után makacs lerakódás keletkezik. Nekieshetünk levakarni
"EMBERI"
Szeretnénk egy új sorozatot indítani azokról akiket "elvetett" a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszínei októberben.
Helyi hírek
ÓzdEgy szabadnapon lévő rendőr fogott el kollégáival két férfit, akik egy Ózdon sétáló nőtől rabolták el a táskáját
ÓzdA Bajdázó Lekapcsolom a villanyt a fejemben című remekművét ózdi roma fiatalok értelmezték át. Hallgassák meg!
ÓzdA lakosság segítségét kérik az ózdi rendőrök az egyik helyi üzletben történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
PutnokÉppen gyanúsított kihallgatásáról tartott haza az a putnoki férfi, aki a séta helyett ismét inkább biciklit lopott.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben