Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. április 21. szombat - Konrád napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
LÉLEKzet - Mókuskerék...
Ózdi Magazin | 2017.11.27. | Raffainé Darmai Zsuzsanna

Az életben könnyen egy mókuskerékben találhatjuk magunkat. Forog a mókuskerék, nem tudunk belőle kiszállni. Voltak álmaink, terveink, másfajta elképzeléseink, de belekerültünk a mókuskerékbe, és nem valósultak meg. Időnként jó lenne kiszállni, máskor meg akarva-akaratlanul esünk ki belőle.

Először vizsgáljuk meg a mókuskereket, mint tárgyat! Gyermekkoromban hajtottuk, megpörgettük, és egy darabig magától forgott tovább... Kis rágcsálók is gyakran használnak mókuskereket. Nem egyszerű vele megállni, idő kell hozzá...


De milyen a mi mókuskerekünk, más hasonlattal a taposómalmunk? Korán reggel indul, ezernyi teendő vár, megvan a napi rutinunk. Reggeli készülődés, aztán irány a munkahely, vagy az iskola. Utána még várnak az otthoni teendők, a házimunka, a házi feladat, egyéb elfoglaltságok. Este fáradtan dőlünk az ágyba, sokszor annak tudatában, hogy ezt is el kellett volna végezni, arra se volt időnk. Alvás után reggel ismét indul a mókuskerék. Időnként elgondolkozunk, hogy ennyi az élet?

Mikor és hogyan léphetünk ki ebből a mókuskerékből?
Kilépést jelenthetnek az ünnepek, a nyaralás, vagy egyszerűen, ha másképpen tekintünk a napi feladatainkra. Isten minden hétre szánt nekünk egy ünnepet, amikor kiléphetünk a mókuskerékből, és együtt lehetünk Vele, valamint szeretteinkkel, barátainkkal...
Közeledik a Karácsony. Rengeteg a munka, a készülődés sokak energiáját felemészti. Takarítani kell, aztán jön a bevásárlási láz, a sütés-főzés... Ez így inkább újabb mókuskerékbe hajt minket. Lassítsunk! Végezzünk el annyit, amennyi örömet okoz! Ez családonként különböző lehet. Ne akarjunk elvárásoknak megfelelni! Nem a készülődés ellen akarok szólni. Amíg a lényeg megmarad, addig annak helye van. Ha a mókuskerékből segít kiszállni, és nem újabb mókuskerékbe taszít, ha örömként, és nem teherként éljük meg ezt a készülődést.
A nyaralás, üdülés is jó alkalom lehet a mókuskerékből való kiszállásra. Kikapcsolódunk, másképp éljük napjainkat. Ha nincs pénzünk drága nyaralásra, otthon is maradhatunk, úgy is kiléphetünk a mókuskerékből. Elmehetünk a környéken kirándulni gyalog, vagy biciklivel, elolvashatjuk azt a könyvet, amit már régóta szerettünk volna, csak a hétköznapi rohanásban nem volt időnk, megnézhetünk a családdal közösen egy filmet, főzhetünk valami különlegesebbet...
A napi rutint úgy is megélhetjük, hogy közben nem sivár a lelkünk, hogy szeretettel fordulunk mások felé, hogy észrevesszük az élet apró örömeit, szépségeit. Olyan is előfordul, hogy akaratunkon kívül esünk ki a mókuskerékből. Például azzal, hogy elveszítjük a munkánkat. Ez nem egy kellemes módja a mókuskerékből való kikerülésnek, sőt egy másik mókuskerékbe taszít, a folyton jövő csekkek, kifizetetlen számlák mókuskerekébe... Jönnek a gondolatok, hogyan tovább... Próbálkozunk ezzel-azzal...
Még egy másik mókuskerékre szeretném felhívni a figyelmet, amit mi készítünk el. Rajzoljunk egy kört! Osszuk fel cikkekre! Ezek a cikkek az életünk fontos területei. Gondolkozzunk el rajta, hogy melyikre mennyi időt szánunk! Mi az, amin változtatnunk kell, mert túl kevés szerepet kap az életünkben. A reggeleket érdemes nem rohanással, hanem egy kis elmélkedéssel, tervezéssel, imával, olvasással kezdeni.

Forog a mókuskerék. Figyeljünk rá! Időnként lépjünk ki belőle! A hétköznapokban is vegyük észre a szépet!Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – Fáj, ha bántasz...

- LÉLEKzet – Jellem...

- Zombik országa vagyunk... Az emberi pondró...

- LÉLEKzet – Szokások...


Címlapon:

Az éjszakai baglyok korábban halnak, mint a koránkelők – állapították meg amerikai és brit kutatók.
Ózd
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi Hírek
ÓzdA rendőrök néhány órán belül elfogták azt a két fiatalt, akik egy késsel fenyegettek meg egy ózdi fiatalembert, majd elvették mobiltelefonját.
ÓzdAzon sofőrök jelentkezését várják az ózdi rendőrök, akik egy szabálytalanul közlekedő szürke színű DAEWOO Matiz miatt hirtelen fékezésre, irányváltoztatásra és lehúzódásra kényszerültek.
ÓzdEgy kanyarodó kamion tetejéről lezuhanó jégdarab törte össze egy autó szélvédőjét és sebesítette meg annak sofőrjét.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMindenkinek fáj, ha bántják. Sebeket ejthet lelkünkön a szó. Lehet, hogy igyekszünk erősnek mutatkozni, lehet, hogy már megedződtünk, de belül fáj...
Ózd„Elvehetik a jó hírünket, a szabadságunkat, a vagyonunkat, az egészségünket, az életünket, de a jellem maradandó kincs.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdAttól én még nem vagyok alkoholista, hogy… Csak időnként szívok el néhány szálat a stressz miatt. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tükör által homályosan…” Nem látunk tisztán. Igyekszünk önmagunkat egy kicsit kozmetikázni, retusálni, photo shopozni… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd”Nem feltétlenül baj, ha időnként rossz döntést hozunk, hiszen levonhatjuk a következtetéseket, tanulhatunk belőle.„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdA rendőrök néhány órán belül elfogták azt a két fiatalt, akik egy késsel fenyegettek meg egy ózdi fiatalembert, majd elvették mobiltelefonját.
ÓzdAzon sofőrök jelentkezését várják az ózdi rendőrök, akik egy szabálytalanul közlekedő szürke színű DAEWOO Matiz miatt hirtelen fékezésre, irányváltoztatásra és lehúzódásra kényszerültek.
ÓzdEgy kanyarodó kamion tetejéről lezuhanó jégdarab törte össze egy autó szélvédőjét és sebesítette meg annak sofőrjét.
ÓzdÓzd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2018. (I.18.) határozatával többek között arról döntött, hogy a 2015. márciusától az Önkormányzat különálló szervezeti egységeként működő Startprogram Irodát megszünteti az Iroda feladatainak az ÓVI részére történő átadása mellett.
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben