Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2022. december 7. szerda - Ambrus napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
„Számomra Ózd a bölcső...”
Ózdi Magazin | 2017.12.02. | Józsa Zoltán"Ózdon születtem 1952-ben. Egy csendes völgyben nőttem fel, s akkor még nem tudtam, hogy ez a völgy a legfőbb tanítóm. Amit akkor és ott megtanított nekem, arról ma már látom, mindenre érvényes - vallja Kálnay Adél, József Attila-dijas író, költő.


 

 - Az ózdi József Attila Gimnáziumban érittségeztem, majd Sárospatakon tanítói végzettséget szereztem.Tanítóvá Dunaújvárosban váltam. 1975-től 2011-ig tanítottam ugyanabban az iskolában. Négy felnőtt gyermekem, három unokám van. A történeteket, melyek a fejemben születtek viszonylag későn írtam papírra, s jó pár év eltelt mire könyv lett belőlük. Gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt írok.
Szeretek mesélni, éppenúgy, ahogy gyerekkoromban szerettem hallgatni nagyanyámat, s a többi nénit a közelemben. Ha írok sokszor az ő hangjukat hallom, az ő mondataikat látom. Azt hiszem a legfontosabb ajándékokat az élettől:
nagy családot, jó társat, őszinte barátokat.
Én is elmondhatom, amit kedves mesém sokat szenvedett szereplője mondott könnyes sóhajtással
"álmodni sem mertem volna ennyi boldogságról, amikor még rút kiskacsa voltam."

                                     Társadalom és kultúra...

- Én azt gondolom, hogy ez a két dolog mindig külön létezett. A társadalmi történések természetesen hatottak a kultúrára, de sajnos a kultúra, s benne az irodalom igen kevéssé tud hatást gyakorolni a társadalmi történésekre, viszonyokra. Az író magányos farkas, járja a maga útját, kiáltja a pusztába a szót, hányja a borsót a falra, s ha optimista, akkor abban reménykedik, hogy egyszer, majd, valaki meghallja, ami még fontosabb, meg is érti őt. 


- hangsúlyozta Kálnay Adél.


                                               Sorsok, emberek...

Az alkotó egyéni hangú író. Tevékenységének lételeme az érzelem, a megújuló szeretet. Kitartó akarattal törekszik a hiteles ábrázolásra, a hétköznapok rejtett szépségeinek megjelenítésére. Évről-évre visszatérő vendége az ózdi író-olvasó találkozóknak.
Pedig nem volt könnyű az írói pályához vezető út. Gyermekeit otthon nevelve Kálnay Adél naplót kezdett el írni, mely később az első novellák témája lett. Írásait különböző folyóiratokhoz küldte, s a Holmi irodalmi folyóirat pályázatára beadott novella szakmai siker lett.

Domonkos Mátyás irodalomtörténész figyelt fel a tehetségére, aki bíztatta az alkotómunkára. Sorban születtek a novellák, a mesék, hiszen gyerekeket tanított, akik szeretettel vették körül.
1990-ben jelent meg az első meseregénye, amelyet a Fénykép anyám kezében című műve követett. A Tündérek éneke, a Szivárványország meseregények mellett vehették kézbe az olvasók a Tél című kisregényét, majd az Örökség című elbeszéléskötetét.

2000-ben a Titkok egy régi kertben című regénye Év Könyve-díjas lett, 2002-ben látott napvilágot a vâlogatott és új novellákat tartalmazó Törött tükör című kötete. Témáját tekintve a kötet három részből âll, az első múltidéző, amely az írónő gyermekkorát, fiatalságát idézi fel. A második rész - nem személyesen megélt élmény - az írónő által megjelenített kispolgári élet.A kötet új novellái sorsokról mesélnek, hogy emberek hogyan élik meg az életet, ami történik velük, az által mivé válnak
.

Kálnay Adél írásait rendszeresen közlik az irodalmi folyóiratok.Véleménye szerint könyvei elég sajátos módon találják meg a maguk olvasóját. Aki már olvasta folyóiratokban, az keresi írásait. Helyét a kortárs magyar irodalomban az Aranyoklevél, az Év Könyve-díj, József Attila-díj, s több rangos szakmai elismerés bizonyítja. 
A Hamvadó idő című cimű regénye egy ózdi történet. Az 1950-es évek elejéről szól, ahogyan két kisgyerek látja az akkori világot. Ózdi történet annyiban, hogy Ózdon van az a völgy, ahol ezek a gyerekek élnek, de magyar történet annyiban, hogy az 1950-es évek szinte mindenütt ugyanúgy zajlottak le, nem csak Ózdon. Sorsok, emberek, ahány ház van a völgyben, annyi család, annyi történet a regényben.


                             


 
"Az élet harmóniában való teremtés..."

- Számomra Ózd a bölcső, s azt hiszem, ettől pontosabban nehéz fogalmazni. Természetesen az az Ózd, mely engem ringatott, már nincs, csupán bennem él, s általam él tovább, minden hellyel így van ez.
Az emlékek vonják be hihetetlenül irgalmas, fájdalmasan szép csillogással, melyet olyan jó nézegetni, szagolgatni álmatlan éjszakákon, vagy hideg, magányos délutánokon.
Ami a gyermekkorban megtörténik, amit megélünk, az sokkal, de sokkal erősebb érzéseket indukál, különösen, ahogy múlnak az évek.
S hogy éppen úgy volt-minden, s éppen ott és éppen akkor?
Nem számít már, s nem is kideríthető. Valósággá vált, s még él az ember, ezt a valóságot hiszi magának.
Édesanyámnak szerencsére szép hosszú élete volt. Az utolsó éveket együtt töltöttük. Memóriája tökéletesen működött. Egyszer mondom neki, hogy mennyire tele volt az epetfa, amely az udvaron, a tyúkudvar kerítésénél állt. S hogy milyen vicces volt, amikor a tyúkok ugráltak fel, hogy a lehajló ágakról csipdessék az epret. Anyu azt mondta, ott nem volt eperfa. S én meghasonlottan álltam, mert én láttam a fát, az udvart, a tyúkokat, a potyogó fehér epreket, mit láttam, éreztem mindezt...és soha, de sohanem derül ki már ki, hogy létezett-e ez a fa valaha.


Ám bennem valóság, melyet senki nem vehet el tőlem. S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét. Az élet harmóniába való teremtés, amit csinálunk, abban találjuk meg a harmóniát. Bennem mindig nagy volt a szociális elkötelezettség, az a vágy, hogy én adhassak az embereknek.

Én adom az írásaimat, s akinek szüksége van rá, elveszi. A gyerekek a mesejátékokat, a rövid meséket, a felnőttek pedig a novellákat, a regényeket. Adni szeretném az általában megtapasztalt dolgokat, azt a világot akarom megmutatni, ami bennem keletkezik azáltal, hogy látok valamit. Az adásvágyból szólalok meg és a formát keresem meg hozzá. Ózd a gyökereimet jelenti... fáj a szívem azért a városért, ahol a gyár megszünésével emberi sorsok mentek tönkre, s emberek voltak kénytelenek elmenni. Azok számára, akik itt élnek, az az egyáltalán nem könnyű, de szép feladat maradt, hogy egy régi helyen valami új életet, harmóniát kell megtalálni.
Jelenleg egy regényt írok, melynek még eléggé az elején járok, de a két főszereplőm már megszületett, alakot öltött, él, neve van, s mindez nálam nagyon fontos.
Így már el tudnak indulni a történetükben, s nekem csak kisérni kell őket. A történet Aknaszlatinán játszódik valamikor az 1800 - as évek elején, s a cselekmény több síkon indul, remélhetőleg aztán a síkok összeérnek.
Én is izgatottan várom, hogy mi minden fog történni. Jövőre három kötetem is megjelenik majd, két gyerekkönyv, Tündérhajszál bővített kiadás, Szivárványország, s egy új verseskötet.
Rendkívül jól esik, hogy szülővárosomban hallhatnak rólam.


Kálnay Adél írásai érzékeny művészettel rajzolt látleletek azokról a sebekről, amelyeket a világ, vagy az emberi sors üt a lelkeken. A 2005 - ben megjelent Háborús történet című regényének cselekménye az első világháború idején játszódik. 2007 - ben Tündérhajszál, 2008 - ban pedig Igazi ajándék címmel jelentek meg gyermekkönyvei, és Tükör címmel került az olvasók kezébe első verses kötete. A Hamvadó idő című regény 2011 - ben látott napvilágot. A Régi képek 2015 - ben, az Embermesék, tündérmesék elnevezésű kötet pedig 2016 - ban került be az irodalmi vérkeringésbe.

Az irodalmi és pedagógiai munkásság minőségi elismerését nívós díjak sokasága fémjelzi.

Az írói munkásságáért 1999-ben Greve - díjat, 2003 - ban pedig József Attila díjat kapott.
2000-ben a Pro Cultura Intercisae díj következett.
2017-ben a Salvatore Quasimodo Emlékdíj birtokosa lett "Ami marad" c. versével.
Eredményes pedagógiai tevékenységét 2008-ban Teleki Blanka díjjal ismerték el.
2010-ben tanítói munkásságáért pedig Karácsony Sándor - díj elismerésben részesült.


 Kálnay Adél

Ami marad 

A kezét látom, mindig a kezét,
elgörbült, bütykös ujjait,
a pergamen bőr alatt
tekergő kékeslila eret, s
érzem, kissé nyirkos,
hűvös a tenyér,
nem szorít már,
nincs benne erő.
Fogom, csak fogom és
dörzsölöm és kulcsolom
a lanyha ujjakhoz az ujjaim,
nézem a csuklót,
a ráncos kézfejet,
igen, lüktet, dolgozik
még a szív, istenem,
mire képes, milyen
elszántsággal élteti
még a testet, ami
élni már nem kíván.
Tudtam, hogy egyszer
eljön ez, hogy lesz ilyen.
Az ész mindent tud,
az ész mindent elfogad.
Csak a … mi is?
Ami nem ész, az lázad,
az omlik össze.
Még nem sírok,
az sokkal később lesz,
most erősnek kell lenni,
mondom, el kell engedni,
segíteni, hisz ez jár neki,
a kölcsön visszajár,
ő is segített érkezni,
ő is, ő is, ő is . . .
A kezét látom, mindig a kezét,
meg tudsz szorítani, kérdezem,
s igen, ért engem, megteszi,
gyöngén, szinte észrevétlen,
itt van még, tud rólam,
de dolga van, végig kell
csinálni ezt az utolsót,
s ő mindig mindent
annyira jól akart . . .
Órák telnek el, s a kéz
még mindig él, van lüktetés,
van apró moccanás,
néha mintha már nem,
de aztán mégis.
Jaj, meddig tart ez?
Az ész szelíden sürgeti,
csak bátran, no,
csak ügyesen . . .
Az ember már
eléggé felnőtt ehhez,
mondhatnám öreg,
biztatom magam,
vannak, akik már az
én korom sem élték meg,
nemhogy kilencvenet.
Ez persze, mindegy most,
nem is számít, csak
össze-vissza jár az agy . . .
A kezét látom, mindig a kezét,
vén fa gyökerei erőtlen ujjai,
makacsul akaszkodom közéjük,
kulcsolódjunk, fonódjunk,
váljunk eggyé megint . . .
Átvillan, hogy nem
fogtam eleget, hogy
bármennyit fogtam, kevés . . .
Jaj, hogy kell ezt,
hogy kell ezt végig. . .
Megint csak magamra
gondolok, s mérgelődöm,
önző vagy, mondom,
anyád most megy el,
ez nem a te pillanatod,
ne sajnáld magad,
ez az ő nagy pillanata,
a távozásé, a szabadulásé,
mit is tudna kezdeni már
ebben az elkopott ruhában,
ebben az összetöpörödött,
használhatatlan testben,
amiben szemtelenül és
hiábavalóan kering az
egyre sűrűbb, sötét
anyag, s pumpál az
érzéketlen szív, ez
a makacs izom.
A kezét látom, mindig a kezét,
s látom, végre elernyed,
abbamarad az ostoba lüktetés,
s innentől csak a csend,
csak a rend, ahogy
lennie kell,
az marad.

Őszi reggelek

Ó jaj, az őszi reggelek!
Az ember szíve megremeg,
mert hív a táj,
mert húz a táj,
maradni többé nem lehet.

Ó jaj, az őszi reggelek!
melyet ha festők festenek,
csak látszat az,
csak látomás,
nem moccan rá a képzelet.

Ó jaj, az őszi reggelek!
vörösen izzó napkelet,
messzi az ég,
távoli kék,
madarak viszik lelkedet.

Ó jaj, az őszi reggelek!
A súlyos, lomha fellegek,
ha rád szitál
az égi víz,
arcodra könnyet permetez.

Ó jaj, az őszi reggelek!
Kerengve hulló levelek,
a rozsdaszín,
a törtarany,
avarból készül szőnyeged.

Ó jaj, az őszi reggelek!
Bőrödbe csíp a morc hideg.
A dér hava
s a zúzmara
üvegágakról rád pereg. 

Ó jaj, az őszi reggelek!
Köd lebeg a táj felett,
a krizantém
és gyertyaláng
illata végül eltemet.

 

      

K Á L N A Y     A D É L

     BIBLIOGRÁFIA                                                                                                                                                               

1988 -

                      

                        
Napilapok, folyóiratok, antológiák:

 

1988.

1. Tél. /részlet/ Fejér Megyei Hírlap. 44. évf. 43. sz. /febr. 20./ 8. p.

2. Fénykép anyám kezében. /részlet/ Fejér Megyei Hírlap. 44. évf.

    108. sz. /máj. 7./ 8. p.

3. Kérlelő. Fejér Megyei Hírlap. 44. évf. 259. sz. /okt. 29./  8. p.

4. Üzenet. Dunaújvárosi Hírlap. 38. évf. 89-90. sz. /nov. 4./ 5. p.

5. Várakozás. Dunaújvárosi Hírlap. 38. évf. 103. sz. /dec. 23./ 8. p.

                                              

                                               
1989.

6. Kövessétek a szeretetet! Dunaújvárosi  Hírlap. 39. évf. 24-25.sz. /márc.24./ 9. p.                                                                                       

7. Elmaradt virág Hrabalnak. Dunaújvárosi Hírlap. 39. évf. 34-35.sz. /ápr.28./ 4. p.

8. "Utaim uram, mutasd meg..." Dunaújvárosi Hírlap. 39. évf. 102-103. sz.

     /dec.22./ 9. p.

 

                                              
1990.

 

9. Egyedül. Dunaújvárosi Hírlap. 40. évf. 8. sz. /jan.26./ 2. p.

10. A belső hangra várj! Dunaújvárosi Hírlap. 40. évf. 30-31. sz. /ápr.13./ 8. p.

11. Szindbád ismét elindul. /részlet/ Dunaújvárosi Hírlap. 40. évf. 34-35. sz.

      /ápr.27./ 9. p.

12. Gergő. /meseregény, 1.rész./ Ütőér. 1. évf. 4. sz. /jún.22./ 4-5. p.

13. Gergő. /meseregény, 2.rész./ Ütőér. 1. évf. 5. sz. /jún.29./ 6. p.

14. Gergő. /meseregény, 3.rész./ Ütőér. 1. évf. 6. sz. /júl.5./ 6. p.

15. Gergő. /meseregény, 4.rész./ Ütőér. 1. évf. 7. sz. /júl.12./ 5. p.

16. Gergő. /meseregény, 5.rész./ Ütőér. 1. évf. 8. sz. /júl.19./ 5. p.

17. Fénykép anyám kezében. /részlet/ Dunaújvárosi Hírlap. 40.évf. 59. sz.

      /júl.24./ 2. p.

18. Kolomp és harangszó. A hírlap. 1. évf. 11-12. sz. /okt.19./ 8. p.

19. Jelek a múló időben. A hírlap. 1. évf. 31-32. sz. /dec.28./ 8-9. p.

     

 

                                       

                                             
1991.

 

20. Őrzői minden időnek. A hírlap. 2. évf. 35. sz. /máj.3./ 5. p.

21. Tündérek éneke. /vers/ A hírlap. 2. évf. 41. sz. /máj.24./ 5. p.

22. Két világ. A hírlap. 2. évf. 51. sz. /jún.28./ 2. p.

23. Amit magaddal vihetsz. A hírlap. 2. évf. 59. sz. /júl.26./ 5. p.

24. Amit megtart az emlékezet. A hírlap. 2. évf. 65-66. sz. /aug.16./ 9. p.

25. Függönyön innen és túl. Holmi. 3. évf. 8. sz. /aug./ 989-992. p.

26. A múlt fényei. A hírlap. 2. évf. 85. sz. /okt.25./ 2. p.

27. Függönyön innen és túl. Látóhatár. 47. évf. 10. sz. /okt./ 52-58. p.

28. This Side of the Curtain and Beyond. / Függönyön innen és túl. ford.

      Szász Erzsébet / New Hungarian Quarterly. 32. évf.124. sz. /winter/ 31-35. p.

 

                                             
1992.

 

29. A lány és az utazó. Fejér Megyei Hírlap. 48. évf. 38. sz. /febr.15./ 9. p.

30. Ha az ember másként ébred. Egyház és Világ. 3. évf. 2. sz.

      /febr.22./ 10-11. p.

31. Szindbád ismét elindul. Tiszatáj. 46. évf. 2. sz. /febr./ 41-43. p.

32. Egyedül. Tiszatáj. 46. évf. 2. sz. /febr./ 43-46. p.

33. Gyerekkorom legszebb tele. Holmi. 4. évf. 3. sz. /márc./ 398-402. p.

34. A belső hangra várj! Jó hír. 3. évf. 1. sz. 23-25. p.

35. A lány és az utazó. Egyház és Világ. 3. évf. 5. sz. /márc.31./ 22-23. p.

36. Mese a tündérlányokról. /vers/ A hírlap. 3. évf. 43. sz. /máj.29./ 2. p.

37. A lány és az utazó. A hírlap. 3. évf. 61. sz. /júl.31./ 5. p.

38. Hazatérés. Tiszatáj. 46. évf. 7. sz. /júl./ 25-30. p.

39. Félelem. A hírlap. 3. évf. 84-85. sz. /okt.20./ 9. p.

40. Találkozás. Holmi. 4. évf. 10. sz. /okt./ 1431-1436. p.

41. A múlt fényei. Életünk. 30. évf. 10. sz. /okt./ 1027-1028. p.

42. Angyalok üzenete. A hírlap. 3. évf. 102-103. sz. /dec.22./ 9. p.

43. Várakozás. Új hírek. 1. évf. 188. sz. /dec.24./ 11. p.

44. Várakozás. Egyház és Világ. 3. évf. 11-12. sz. /dec./ 4-5. p.

 

                                             
1993.

 

45. Mondatok amit kapunk. Hitel. 6. évf. 2. sz. /febr./ 54-58. p.

46. Változás. Árgus. 4. évf. 1. sz. /jan.-febr./ 38-41. p.

47. Ha az ember másként ébred. Emberhalász. 2. évf. 2. sz. /febr./ 49-50. p.

48. Kolomp és harangszó. Életünk. 31. évf. 2. sz. /febr./ 162-165. p.

49. Csend. Emberhalász. 2. évf. 3. sz. /márc./ 47-51. p.

50. Esély. A hírlap. 4. évf. 42-43. sz. /máj.28./ 9. p.

51. Szindbád ismét elindul. Körkép 93. Huszonhét mai magyar író

      kisprózája. /szerk. Hegedős Mária./ Budapest.1993, Magvető.134-137. p.

52. Kövessétek a szeretetet! Confessio. 17. évf. 2. sz. /jún./ 29-31. p.

53. Fehér lapon egy halvány folt. Ezredvég. 3. évf. 6. sz. /jún./ 9-12. p.

54. Üzenet. Emberhalász. 2. évf. 6-7. sz. /jún.-júl./ 71-72. p.

55. Az utolsó tél. Holmi. 5. évf. 8. sz. /aug./ 1103-1107. p.

56. Csend. Lyukasóra. 2. évf. 8. sz. /aug./ 24. p.

57. Amit megtart az emlékezet. Tiszatáj. 47. évf. 10. sz. /okt./ 22-24. p.

58. Eliramlik minden, mi jó és rossz. Tiszatáj. 47. évf. 10. sz. /okt./ 24-27. p.

59. Mire meggondolhatnánk mit kéne tenni... Somogy. 21. évf. 5. sz.

      /szept.-okt./ 6-10. p.

60. Jelek a múló időben. Ezredvég. 3. évf. 12. sz. /dec./ 33-35. p.

61. Gyerekkorom legszebb tele. /rövid változat/ A hírlap. 4. évf. 125-126. sz.

      /dec.24./ 4. p.

62. Az utolsó tél. /rövid változat/ A hírlap. 4. évf. 130-131. sz. /dec.31./ 8. p.

 

                                              
1994.

 

63. Amit magaddal vihetsz. Új Horizont. 22. évf. 1. sz. /jan.-febr./ 35-36. p.

64. Kérlelő. Ezredvég. 4. évf. 2. sz. /febr./ 14. p.

65. Képek Eszter életéből. /részletek egy kisregényből/ Dunaferr. 40. évf.

      10. sz. /márc.11./ 24. p.

66. Ne mondd azt, hogy pipi! Palócföld. 28. évf. 2. sz. /márc.-ápr./ 158-163. p.

67. Régi időkről, illatokról. A hírlap. 5. évf. 91. sz. /máj.9./ 5. p.

68. Fénykép anyám kezében. Új Horizont. 22. évf. 3. sz. /máj.-jún./ 39-51. p.

69. Régi időkről, illatokról. Élet és Irodalom. 38. évf. 26. sz. /júl.1./ 23. p.

70. Gyöngyszem zöld foglalatban. Emberhalász. 3. évf. 7-8. sz.

      /júl.-aug./ 63-68. p.

71. Régi időkről, illatokról. Maláta. 2. évf. 6. sz. /júl./ 10-11. p.

72. Ahol a világnak vége van. Tiszatáj. 48. évf. 9. sz. /szept./ 28-33. p.

73. Gergő és az a csodálatos másik világ. /meseregény, 1.rész./ A hírlap. 5. évf.

      204. sz. /szept.20./ 5. p.

74. Gergő ... /2.rész./ A hírlap. 5. évf. 205. sz. /szept.21./ 5. p.

75. Gergő ... /3.rész./ A hírlap. 5. évf. 206. sz. /szept.22./ 5. p.

76. Gergő ... /4.rész./ A hírlap. 5. évf. 207. sz. /szept.23./ 5. p.

77. Gergő ... /5.rész./ A hírlap. 5. évf. 208. sz. /szept.24./ 5. p.

78. Gergő ... /6.rész./ A hírlap. 5. évf. 209. sz. /szept.26./ 5. p.

79. Gergő ... /7.rész./ A hírlap. 5. évf. 210. sz. /szept.27./ 5. p.

80. Gergő ... /8.rész./ A hírlap. 5. évf. 211. sz. /szept.28./ 5. p.

81. Gergő ... /9.rész./ A hírlap. 5. évf. 212. sz. /szept.29./ 5. p.

82. Gergő ... /10.rész./ A hírlap. 5. évf. 213. sz. /szept.30./ 5. p.

83. Gergő ... /11.rész./ A hírlap. 5. évf. 214. sz. /okt.1./ 5. p.

84. Gergő ... /12.rész./ A hírlap. 5. évf. 215. sz. /okt.3./ 5. p.

85. Gergő ... /13.rész./ A hírlap. 5. évf. 216. sz. /okt.4./ 5. p.

86. Gergő ... /14.rész./ A hírlap. 5. évf. 217. sz. /okt.5./ 5. p.

87. Gergő ... /15.rész./ A hírlap. 5. évf. 218. sz. /okt.6./ 5. p.

88. Szeressen meg egy kismadár. Fejér Megyei Hírlap. 50. évf.

      242. sz. /okt.15./ 10. p.

89. Áldozat. Ezredvég. 4. évf. 11. sz. /nov./ 15-17. p.

90. Csend. Hol élünk ? /Fesztivál újság/  nov. 15-20. 24. p.

91. Angyalok üzenete. Emberhalász. 3. évf. 11-12. sz. /nov.-dec./ 16. p.

92. Igazabb, mint a valóság. Árgus. 5. évf. 6. sz. /dec./ 24-26. p.

 

                                              
1995.

 

93. Kövek ideje. Holmi. 7. évf. 1. sz. /jan./ 55-61. p.

94. Hat haiku. Magyar Napló. 7. évf. 3. sz. /márc./ 13. p.

95. Képek Eszter életéből. Új Horizont. 23. évf. 4-5. sz. /júl.-aug.-szept./ 22-24. p.

96. Áldozat. Élet és Irodalom. 39. évf. 31. sz. /aug. 4./ 19. p.

97. Őszi képek. Ezredvég. 5. évf. 10. sz. /okt./ 27. p.

98. Időn kívül, ringatózva. Maláta. 3. évf. 9. sz. /szept./ 22-23. p.

99. Háborús történet. / 1. Búcsúzás./ Tiszatáj. 49. évf. 11. sz. /nov./ 23-28. p.

100. Időn kívül, ringatózva. Küllő. 1. évf. 3. sz. /nov./ 3. p.

101. Fohász. Küllő. 1. évf. 3. sz. /nov./ 6. p.

102. Szemben a sötéttel. Palócföld. 29. évf. 5. sz. /szept.-okt./ 402-405. p.

103. Időn kívül, ringatózva. Magyar Napló. 7. évf. 12. sz. /dec./ 9. p.

104. Egy füstszagú délután. Holmi. 7. évf. 12. sz. /dec./1716-1723. p.

105. Áldozat. Élet és Irodalom Antológia. /szerk.: Dérczy Péter, Szikszai Károly,

        Tóth Erzsébet/ Budapest. 1995, Pesti Szalon, Élet és Irodalom. 322-327. p.

106. Hiányzik a szolidaritás, megértés./olvasói levél/ A hírlap. 6.évf.

        295. sz. /dec. 16./ 9. p.

107. Háborús történet./részlet/ A hírlap. 6. évf. 301. sz. /dec.23./ 8.p.

108. Kérlelő. A hírlap. 6. évf. 301. sz. /dec.23./ 7. p.

109. Függönyön innen és túl. A hírlap. 6. évf. 305. sz. /dec. 30./ 7. p.

110. Őrzői minden időnek. Szeretem a könyvet és hiszek benne. /a Fekete István

        Irodalmi Társaság pályázatának díjazott művei / Ajka. 1995, Fekete István

        Irodalmi Társaság. 7-8. p.

111. Ne mondd azt, hogy pipi! Közelítés. /szerk.: Stumpf István/. Budapest,

        Ezredforduló Alapítvány. 1995. 113-117. p.

112. Szemben a sötéttel. Közelítés. /szerk.: Stumpf István/. Budapest,

        Ezredforduló Alapítvány. 1995. 151-154. p.

 

                                            
1996.

 

113. Fohász. Árgus. 7. évf. 1. sz. /jan.-febr./ 21. p.

114. Őrzői minden időnek. Napló. /Veszprém megye napilapja/ 52. évf.

        11. sz. /jan. 13./ 7. p.

115. Háborús történet. / 2. Galícia. / Tiszatáj. 50. évf. 3. sz. /márc./ 6-17. p.                                        

116. Mert nem úgy lesz semmi. Emberhalász. 5. évf. 1-2. sz. /jan.-febr./ 22-23. p.

117. Hat haiku a tavaszról. Dunaújvárosi hírlap. 7. évf. 63. sz. /márc.14./ 5. p.

118. Ha a folyó vad lesz és gonosz. Pannon Tükör. 1. évf. 1. sz.

        /jan.-febr./ 24-29. p.

119. Mese a szélről, a tűzről és az aranyhajú lányról. Dunaújvárosi hírlap.

       .7. évf. 82. sz. /ápr. 6./ 6. p.

120. Háborús történet. / 3. Fogságban. / Tiszatáj. 50. évf. 4. sz. /ápr./ 7-19. p.

121. Hat haiku a tavaszról. Új Horizont. 24. évf. 2. sz. /ápr.-máj.-jún./ 3. p.

122. Távoli, lágy hangok. Dunaújvárosi hírlap. 7. évf. 122. sz. /máj. 25./ 5. p.

123. Egy füstszagú délután. Körkép 96. Huszonnyolc mai magyar író kisprózája.

        /szerk.: Körmendy Zsuzsa/ Budapest.1996, Magvető. 118-128. p.

124. Mese a szélről, a tűzről és az aranyhajú lányról. Élet és Irodalom. 40. évf.

        26. sz. /jún. 28./ 20. p.

125. Terézke. Holmi. 8. évf. 7. sz. /júl./ 1017-1023. p.

126. Hazatalálni. Hitel. 9. évf. 7. sz.  /júl./  36 - 41. p.

127. Háborús történet. / 4. A szökés. / Tiszatáj. 50. évf. 7. sz. /júl./ 29-41. p.

128. Háborús történet. / 5. A másik otthon. / Tiszatáj. 50. évf. 8. sz. /aug./ 19-31. p.

129. Időn kívül, ringatózva. Emberhalász. 5. évf. 7-8. sz. /júl.-aug./ 61. p.

130. Akácos. Élet és Irodalom. 40. évf. 40. sz. /okt. 4./ 21. p.

131. Őszi reggelek. /vers/ Dunaújvárosi hírlap. 7. évf. 256. sz. /nov. 2./ 7. p.

132. Távoli, lágy hangok. Magyar Napló. 8. évf. 11. sz. /nov./ 6-7. p.

133. Csak számolni háromig. Pannon Tükör. 1. évf. 6. sz. /nov.-dec./ 16-18. p.

134. Mikor jön már Apa ? Új Magyarország. 6. évf. 298. sz. /dec.21./ 10. p.

135. Mikor jön már apa ? Dunaújvárosi Hírlap. 7. évf. 300. sz. /dec.24./ 9. p.


1997.

 

136. Jelek a múló időben. Szabad Föld. 53. évf. 3. sz. /jan.21./ 13. p.

137. A völgyben. Holmi. 9. évf. 1. sz. /jan./ 7-21. p.

138. Szép halál. Ezredvég. 7. évf. 2. sz. /febr./ 30-34. p.

139. Völgy. Dunaújvárosi Hírlap. 8. évf. 74. sz. /márc. 29./ 6. p.

140. Otthon, édes otthon. Élet és Irodalom. 41. évf. 16. sz. /ápr. 18./ 24. p.

141. Kolomp és harangszó. Szabad Föld. 53. évf. 16. sz. /ápr. 22./ 13. p.

142. Áldozat. Prágai Tükör. 5. évf. 1. sz. 62-65. p.

143. Otthon, édes otthon. Tallózó. 9. évf. 17. sz. /ápr. 24./ 755-766. p

144. Kedves Naplóm! Tiszatáj. 51. évf. 5. sz. /máj./ 14-33. p.

145. Képek Eszter életéből. Új Magyarország. 7. évf. 114. sz. /máj. 17./ 9. p.

146. Hat haiku a tavaszról. Parnasszus. 3. évf. 2. sz. /jún./ 118. p.

147. A lány és az Utazó. Új Magyarország. 7. évf. 131. sz. /jún. 7./ 8. p.

148. Egyetlen hely a földön. Holmi. 9. évf. 7. sz. /júl./ 948-955. p.

149. Kérlelő. Életünk. 35. évf. 8. sz. /aug./ 850-851. p.

150. Szemben a sötéttel. Életünk. 35. évf. 8. sz. /aug./ 852-856. p.

151. Mese a szélről, a tűzről és az aranyhajú lányról. Életünk. 35. évf.

        8. sz. /aug./ 856-859. p.

152 A múlt fényei. Szabad Föld. 53. évf. 35. sz. /szept. 2./ 13. p.

153. Szindbád ismét elindul. Új Magyarország. 7. évf. 254. sz. /nov. 1./ 11. p.

154. Őszi reggelek./vers/ Fejér Megyei Kalendárium. Székesfehérvár. 1997. 254. p.

155. A múlt fényei. Új Magyarország. 7. évf. 278. sz. /nov. 29./  11. p.

156. Anyám szeme. Dunaújvárosi Hírlap. 8. évf. 300. sz. /dec. 24./ 7. p.

 

                                                    
1998.

 

157. Mert nem úgy lesz semmi. Ezredvég. 8. évf. 1. sz. /jan./ 17-19. p.

158. Egyszer elfogy az idő. Tiszatáj. 52. évf. 1. sz. /jan./ 10-18. p.

159. Várakozás. Szabad Föld. 54. évf. 2. sz. /jan. 13./ 13. p.

160. Hátha történik valami jó. Élet és Irodalom. 42. évf. 3. sz. /jan. 16./ 21. p.

161. Anyám szeme. Élet és Irodalom. 42. évf. 16. sz. /ápr. 17./ 20. p.

162. Vallomás. Új Horizont. 26. évf. különszám /május/ 106-107. p.

163. A völgyben. Körkép 98. Huszonhárom mai magyar író kisprózája.

        /szerk.:Körmendy Zsuzsa/ Budapest. 1998, Magvető. 78-103. p.

164. Az érzés szép. Irodalomismeret. 9. évf. 1-2. sz. /május/ 34-35. p.

165. Kép a falon. Holmi. 10. évf. 6. sz. /június/ 773-791. p.

166. Hazatalálni. Ezredvég. 8. évf. 6. sz. /június/ 3-7. p.

167. Most elmesélem.... Hogyan ismerte meg Fanny a tündéreit ? /1/

        Vasárnapi Blikk. 5. évf. 160. sz. /jún. 14./ 37. p.

168. Régi időkről, illatokról. Prágai Tükör. 6. évf. 2. sz. 69-71. p.

169. Időn kívül, ringatózva. Prágai Tükör. 6. évf. 2. sz. 71-72. p.

170. Most elmesélem... Fanny és Ági miért olyan jó barátok? /2/ Vasárnapi Blikk.

        5. évf. 167. sz. /jún. 21./ 37. p.

171. Most elmesélem... Mire kell vigyázni kőgyüjtés közben ? /3/ Vasárnapi Blikk.

        5. évf. 174. sz. /jún. 28./ 37. p.

172. Mikor jön már apa ? Ezredvég. 8. évf. 7. sz. /július/ 7-8. p.

173. Most elmesélem... Vajon miért nem tud az ember is repülni ? /4/

        Vasárnapi Blikk. 5. évf. 181. sz. /júl. 5./ 37. p.

174. Most elmesélem... Mi lesz a könnyeinkkel ? /5/ Vasárnapi Blikk.

        5. évf. 188. sz. /júl. 12./ 37. p.

175. Most elmesélem... Mire vágynak a tündérek ? /6/ Vasárnapi Blikk.

        5. évf. 195. sz. /júl. 19./ 37. p.

176. Most elmesélem... Miért nehéz a katica élete ? /7/ Vasárnapi Blikk.

        5. évf. 202. sz. /júl. 26./ 37. p.

177. Távoli, lágy hangok. Szabad Föld. 54. évf. 31. sz. /aug. 4./ 15. p.

178. Most elmesélem... Miért ártalmas a türelmetlenség ? /8/ Vasárnapi Blikk.

        5. évf. 209. sz. /aug. 2./ 37. p.

179. Most elmesélem... Miből áll Fanny gazdagsága ? /9/ Vasárnapi Blikk.

        5. évf. 216. sz. /aug. 9./ 37. p.

180. Most elmesélem... Mit írt Ági Fannynak a levélben ? /10/ Vasárnapi Blikk.

        5. évf. 223. sz. /aug. 16./ 37. p.

181. Most elmesélem... Mit kértek a virágok Fannytól ? /11/ Vasárnapi Blikk.

        5. évf. 229. sz. /aug. 23./ 37. p.

182. Most elmesélem...  Hogyan találta meg Fanny Kismókit ? /12/ Vasárnapi Blikk.

        5. évf. 236. sz. /aug. 30./ 37. p.

183. Szemben a sötéttel. Pannon Tükör. 3. évf. 4. sz. /júl.-aug./ 8-10. p.

184. A szörnyszülött. /részlet/ Polisz. 41. megjelenés. /szeptember/ 55-56. p.

185. Most elmesélem...  Milyenek voltak Kismóki első napjai ? /13/ Vasárnapi Blikk.

        5. évf. 243. sz. /szept. 6./ 37. p.

186. Most elmesélem... Mit érzett Fanny az állatkertben ? /14/ Vasárnapi Blikk.

        5. évf. 250. sz. /szept. 13./ 37. p.

187. Most elmesélem... Megtalálta- e Kismóki a családját ? /15/ Vasárnapi Blikk.

        5. évf. 257. sz. /szept. 20./ 37. p.

188. Most elmesélem... Mit beszélt Kismóki az anyjával ? /16/ Vasárnapi Blikk.

        5. évf. 264. sz. /szept. 27./ 37. p.

189. Egészen más. Somogy. 26. évf. 5. sz. /szept.-okt./ 476-478. p.

190. Együtt a ringó fűvel. Árgus. 9. évf. 5. sz. / szept.-okt./ 14-19.

191. Akácos. Szabad Föld. 54. évf. 39. sz. /szept.   / 15. p.

192. Most elmesélem... Miért jó a lovardában ? /17/ Vasárnapi Blikk.

        5. évf. 271. sz. /okt. 4./ 37. p.

193. Most elmesélem... Hogyan tanult meg Fanny lovagolni ? /18/ Vasárnapi Blikk.

        5. évf. 278. sz. /okt. 11./ 37. p.

194. Most elmesélem... Hogyan ismerkedett meg Fanny Red Bull-lal ? /19/

        Vasárnapi Blikk. 5. évf. 285. sz. /okt. 18./ 37. p.

195. Most elmesélem... Mitől ijedtek meg a lányok a réten ? /20/ Vasárnapi Blikk.

        5. évf. 291. sz. /okt. 25./ 37. p.

196. Most elmesélem... Hogyan bírták ki a gyerekek a nagy hegyi túrát ? /21/

        Vasárnapi Blikk. 5. évf. 298. sz. /nov. 1./ 37. p.

197. Most elmesélem... Mit fedezett fel Kismóki ? /22/ Vasárnapi Blikk.

        5. évf. 305. sz. /nov. 8./ 37. p.

198. Most elmesélem... Hogyan kerül a cica a madárfészekbe ? /23/ Vasárnapi Blikk.

        5. évf. 312. sz. /nov.15./ 38. p.

199. Régi időkről, illatokról. Az élet habos oldala. Magyar Sörirodalmi Antológia.

        /szerk.: Urbán László/ Budapest. 1998, Magyarországi Sörivók Kulturális

        Egyesülete. 135-137. p.

200. Kedves Naplóm ! /1. rész/ Nézőpont. Dunaújvárosi Közéleti Magazin. 1. évf.

        1.sz. /nov./ 20-21. p.

201. Most elmesélem... Hogyan búcsúzott Fanny a nyártól ? /24/ Vasárnapi Blikk.

        5. évf. 319. sz. /nov. 22./ 38. p.

202. Most elmesélem...  Miért szeret Fanny iskolába járni ? /25/ Vasárnapi Blikk.

        5. évf. 326. sz. /nov. 29./ 38. p.

203. Most elmesélem... Miért akart Petike Mikulás lenni ? /26/ Vasárnapi Blikk.

        5. évf. 333. sz. /dec. 6./ 38. p.

204. Most elmesélem... Mitől sikerül jól egy szülinap ? /27/ Vasárnapi Blikk.

        5. évf. 340. sz. /dec. 13./ 38. p.

205. Kedves Naplóm ! /2. rész/ Nézőpont. Dunaújvárosi Közéleti Magazin. 1. évf.

        2. sz. /dec./ 20-21. p.

206. Tündérek éneke. Dörmi Kristály. A Dörmögő Dömötör téli magazinja. 2.sz.

        28-31. p.

207. Együtt a ringó fűvel. Hitel. 11. évf. 12. sz. /dec./ 13-18. p.

208. Ilyenek lehetnek az angyalok. Tiszatáj. 52. évf. 12. sz. /dec./ 41-47. p.

209. Ők is itt élnek. Magyar Napló. 10. évf. 12. sz. /dec./ 7-9. p.

210. Anyám szeme. Szabad Föld. 54. évf. 51-52. sz. /dec. 22./ 20. p.

211. Most elmesélem... Mi a lényeg a készülődésben ? /28/ Vasárnapi Blikk.

        5. évf. 347. sz. /dec. 20./ 38. p.

212. Kedves Naplóm ! /3. rész/ Nézőpont. Dunaújvárosi Közéleti Magazin. 1. évf.

        3. sz. /dec./ 22-23. p.

213. Ajó emberek többen vannak ? Dunaújvárosi Hírlap. 9. évf.

        301. sz. /dec. 24./ 7. p.

214. Most elmesélem... Milyen a falu télen ? /29/ Vasárnapi Blikk.

        5. évf. 352. sz. /dec. 27./ 38. p.

 

 

 

1999.

 

215. Örökség. Holmi. 11. évf. 1. sz. /jan./ 68-76. p.

216. Most elmesélem... Ki lett Fanny új barátja ? /30/ Vasárnapi Blikk.

        6. évf. 2. sz. /jan. 3./ 38. p.

217. Most elmesélem... Miről álmodnak a madarak ? /31/ Vasárnapi Blikk.

        6. évf. 9 sz. /jan. 10./ 38. p.

218. Most elmesélem... Mi történt szánkózás közben ? /32/ Vasárnapi Blikk.

        6. évf. 16. sz. /jan. 17./ 38. p.

219. Berta. Kis Buksi. 2. évf. 1. sz. /febr.-márc./ 16-20. p.

220. Most elmesélem... Ki lett a győztes ? /33/ Vasárnapi Blikk.

        6. évf. 23. sz. /jan. 24./ 38. p.

221. Most elmesélem... Hogyan lettek a lányok delfinek ? /34/ Vasárnapi Blikk.

        6. évf. 30. sz. /jan. 31./ 38. p.

222. Most elmesélem... Hol van a zene, amíg nem hallani ? /35/ Vasárnapi Blikk.

        6. évf. 37. sz. /febr. 7./ 38. p.

223. Most elmesélem... Milyen a jó jelmez ? /36/ Vasárnapi Blikk.

        6. évf. 44. sz. /febr. 14./ 38. p.

224. Nincs bennem harag. Élet és Irodalom. 43. évf. 6. sz. /febr. 12./ 20. p.

225. Most elmesélem... Mi a jó a mulatságban ? /37/ Vasárnapi Blikk.

        6. évf. 51. sz. /febr. 21./ 38. p.

226. Most elmesélem... Mikor jön el a tavasz ? /38/ Vasárnapi Blikk.

        6. évf. 58. sz. /febr. 28./ 38. p.

227. Most elmesélem... Miért olyan jó olvasni ? /39/ Vasárnapi Blikk.

        6. évf. 65. sz. /márc. 7./ 38. p.

228. Most elmesélem... Ki a legerősebb ? /40/ Vasárnapi Blikk.

        6. évf. 72. sz. /márc. 14./ 38. p.

229. Kedves naplóm ! /4. rész./ Nézőpont Plusz. 2. évf. 1. sz. /márc./ 21. p.

230. Most elmesélem... Kié lesz a hímes tojás ? Nézőpont. 1. évf.

        5. sz. /márc. 30./ 7. p.

231. Az új fiú. Kis Buksi. 2. évf. 2. sz. /ápr.-máj./ 16-20. p.

232. Ha kimondják a neved. Dunaújvárosi Hírlap. 10. évf. 78. sz. /ápr. 3./ 5. p.

233. Ilyenek lehettek az angyalok. Körkép 99. Huszonhárom mai magyar író

        kisprózája (szerk.: Körmendy Zsuzsanna) Budapest. 1999, Magvető. 127-137.p.

234. Távoli, lágy hangok. Helyszínlelés. Antológia 30 Fejér megyében élő költő, író

        műveiből. (szerk.: Péntek Imre) Székesfehérvár. 1999, Árgus Kiadó,

        Vörösmarty Társaság. 304-308. p.

235. Karácsonyi vendég. Pannon Tükör. 4. évf. 2. sz. (márc.-ápr.) 23-24. p.

236. A csodaforrás. Dörmi nyár. A Dörmögő Dömötör nyári magazinja.1. sz. 9-15. p.

237. Most elmesélem... Miből áll Fanni gazdagsága?

        Szabad Föld. 55. évf. 25. sz. (jún. 22.) 14. p.

238. Most elmesélem... Mit kértek a virágok Fannytól?

        Szabad Föld. 55. évf. 27. sz. (júl. 6.) 14. p.

239. Most elmesélem... Hogyan találta meg Fanni Kismókit?

        Szabad Föld. 55. évf. 29. sz. (júl. 20.) 14. p.

240. Most elmesélem... Milyenek voltak Kismóki első napjai?

        Szabad Föld. 55. évf. 31. sz. (aug. 3.) 14. p.

241. Most elmesélem... Mit érzett Fanni az állatkertben?

        Szabad Föld. 55. évf. 33. sz. (aug. 17.) 14. p.

242. A bolond Jusztin. Napút. 2. évf. 6. sz. (júl.-aug.) 67-70. p.

243. Nach Hause finden. (Hazatalálni., fordította: Bernadette Lenke-Tusch.)

        Königreich am Rande... (szerk.: Dalos György)

        München.1999, Wilhelm Heyne Verlag. 186-198. p.

244. Akár a filmeken. Élet és Irodalom. 43. évf. 35. sz. (szept. 3.) 20. p.

245. Dani nem akar kistestvért. (1.) Kisbaba. 1. évf. 1. sz. (okt.) 45. p.

246. Várakozás. (2.) Kisbaba. 1. évf. 2. sz. (nov.) 45. p.

247. Szürke falak között. Életünk. 37. évf. 11-12. sz. (nov.-dec.) 951-956. p.

248. Kérdés. (vers) Szabad Föld. 55. évf. 49. sz. (dec. 7.) 15. p.

249. Karácsonyi vendég. Szabad Föld. 55. évf. 51-52. sz. (dec. 21.) 20. p.

250. Eliramlik minden, mi jó és rossz. Dunaújvárosi Hírlap. 10. évf. 300. sz.

        (dec. 24.) 7. p.

251. Az első éjszaka. (3.) Kisbaba. 1. évf. 3.sz. (dec.) 45. p.                                 


2000.

 

252. Mindig együtt. (4.) Kisbaba. 2. évf. 1. sz. (jan.) 43. p.

253. Láthatatlan szál. Szabad Föld. 56. évf. 2. sz. (jan. 11.) 15. p.

254. Mikor jön már apa ? Szabad Föld. 56. évf. 2. sz. (jan. 11.) 15. p.

255. Hazatalálni. Dunaújvárosi Hírlap. 11. évf. 16. sz. (jan. 20.) 5. p.

256. Négy haiku. Origó. 3. évf. 1. sz. (febr.) 28. p.

257. Nőj gyorsabban, Veronika ! (5.) Kisbaba. 2. évf. 2. sz. (febr.) 43. p.

258. Akácos. Árgus. 11. évf. 1. sz. (jan.-febr.) 18-19. p.

259. Szedra. Amaro Drom. 10. évf. 2. sz. (febr.) Éjszaka van. Szépirodalmi

        különszám. 13-14. p.

260. Mondatok amiket kapunk. Dunaújvárosi Hírlap. 11. évf. 42. sz. (febr. 19.) 5. p.

261. Vendégségben. (6.) Kisbaba. 2. évf. 3. sz. (m&aac


Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Te is hallhatod... Tilinkó

- mert valóban...

- Zombik országa vagyunk... Az emberi pondró...

- Gondolatok


Címlapon:

Ózd Azon fáradozott, hogy fényt, szeretetet és boldogságot vigyen az őt hallgatók szívébe...
Ózd „Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
Ózd Az Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
ÓzdAz Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
ÓzdAz „öreg rocker” lélekben örök ifjú maradt, belső hite és jó humora ezt csak erősíti. Négy unokája van, akiket nagyon szeret. Mint mondta a zene mellett a humor a másik, ami a legfontosabb számára... Józsa Zoltán portréja Csépányi Sándorról.
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben