Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2017. december 12. kedd - Gabriella napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
LÉLEKzet – Információözönben...
Ózdi Magazin | 2017.12.03. | Raffainé Darmai Zsuzsanna

Hihetetlenül nagy információözönben élünk. Nem árt, ha „beépítjük” magunkba a szűrő és szelektáló funkciót. Az információknak nemcsak a száma nagy, hanem sokszor egymásnak ellentmondó üzenetet hordoznak, tovább növelve ezzel a zavarodottságot, bizonytalanságot, akaratlanul, vagy akár kész akarva.


Pál apostol ezt mondja:
„Mindent megpróbáljatok; ami jó, azt megtartsátok! Mindentől, ami gonosznak látszik, őrizkedjetek!” Thess 5:21-22

A megpróbálni, itt azt jelenti, hogy megvizsgálni. Arra bíztat, hogy vizsgáljunk meg mindent, és ami jó, csak azt tartsuk meg. Amiről eleve tudjuk már, hogy rossz, azért azt már ne vizsgálgassuk tovább, ne próbáljuk ki! Meg a jó dolgokat is ki győzné mind-mind megvizsgálni, megpróbálni… Abban az időben sokkal kevesebb információ érte az embereket. Az is inkább élőszóban terjedt. Persze voltak Pálnak, és másoknak levelei is, amiket a gyülekezetek előtt olvastak fel.
A Biblia könyveit (akkor még ez a mostani Ószövetséget jelentette) is elsősorban a zsinagógákban hallgathatták az emberek. A másolás kézzel igen lassan ment. A XV. században nagy áttörést jelentett a könyvnyomtatás feltalálása. Egyre jobban elterjedtek a könyvek, megjelentek az újságok. A XX. századig az információ az élőszón kívül ezek által juthatott el az emberekhez. Akkor viszont felgyorsultak az események, a rádió, a televízió, majd az internet révén.

Az információk lehetnek igazak, vagy hamisak, de leginkább keveredik a kettő. Az interneten nagyon gyorsan elterjedhetnek az álhírek, a hamis információk. Mert éppen érdekesesek, vagy még inkább, érdekekhez kötődnek. Vigyázni kell ezekkel! Nem szabad elhinni mindent, amit az interneten olvastunk, a tévében láttunk, vagy a rádióban hallottunk… De még ha igaz is valami, nem biztos, hogy fontos a számunkra, ezért ilyen szempontból is érdemes megszűrni. Keressük az értékeset, a maradandót! Valószínű, hogy értékes az, ami már több évezred próbáját kiállta. Ilyen a Biblia, a világ legolvasottabb könyve.

A Bibliából eddig közel 6 milliárd példányt adtak el, több mint 2500 nyelvre fordították le egy-egy fejezetét, több mint 500 nyelvre a teljes Bibliát. A lényeges információk, a fontos válaszok mind benne vannak. Mindenki találhat köztük olyat, ami neki szól. Ez nemcsak egy régi könyv, hiszen Isten üzenete, ami a XXI. században is útmutatóul szolgálhat, ha szorgalmasan forgatjuk, és nem a polcon porosodik. Aztán vannak olyan értékes könyvek, amik több évszázad próbáját állták ki. Ne a jó könyveket olvassuk, hanem a legjobbakat, mert abból is annyi van, hogy az élet kevés rá, hogy mindet elolvassuk! Természetesen a napi aktualitásokat, az új dolgokat is érdemes figyelemmel kísérnünk, de csak óvatosan, mert túl nagy az áradásuk, és túl nagy a szennytartalmuk. Úgy tudunk válogatni, ha megbízható emberektől információt és ajánlást kapunk. Ha vannak jó ítélőképességű és jól informált barátaink, sok energiát meg tudunk spórolni.

Ebben a nagy információözönben tehát, tartsuk bekapcsolva a „szűrőinket”, de vigyázzunk arra is, hogy ne a jót szűrjük ki! Ahogy Pál tanácsolja, a jót tartsuk meg, a rossztól pedig őrizkedjünk. Az információk akkor nyernek valódi értelmet. ha nemcsak üres szavak, hanem beépülnek az életünkbe, jobbá teszik a jellemünket.Olvasta már?

- LÉLEKzet – A test hatása a lélekre...

- Képek és illatok...

- Emberi lét

- Fény és sötétség...


Címlapon:

Advent második vasárnapján a második gyertyát is meggyújthatjuk a koszorún, ami a reményt szimbolizálja.
A levélküldemények elmaradására panaszkodtak az RTL Klub nézői és a híradó utánajárt az eseteknek.
„Megszűnt a szegénység Magyarországon, ezért tudunk segíteni más országokon.” Bomba hír Balog Zoltántól.
Ózd „A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Helyi Hírek
ÓzdEgy szabadnapon lévő rendőr fogott el kollégáival két férfit, akik egy Ózdon sétáló nőtől rabolták el a táskáját
ÓzdA Bajdázó Lekapcsolom a villanyt a fejemben című remekművét ózdi roma fiatalok értelmezték át. Hallgassák meg!
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Jólesik a szemnek, a léleknek a megannyi kis csillagfény a sötétség beállta után.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Amikor megkérdeztük, hogy mi ez a zaj, kopácsolás varrógép zaja, nagymamám biztatott, hogy aludjunk, mert angyalok dolgoznak” Jacsó Éva gondolatai.
ÓzdVagy esetleg valami más van a háttérben? Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Közismert, hogy lelki állapotunk hatást gyakorol testünk működésére. A betegségek kialakulásának hátterében, sok esetben, lelki okok állnak.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHihetetlenül nagy információözönben élünk. Nem árt, ha „beépítjük” magunkba a szűrő és szelektáló funkciót. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Az életben könnyen egy mókuskerékben találhatjuk magunkat. Forog a mókuskerék, nem tudunk belőle kiszállni.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Az állatok érző lények. Bánjunk velük ennek megfelelően! Ne okozzunk nekik felesleges szenvedést!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Időnként szükségünk van segítségre, vagy éppen a mi segítségünkre van szüksége másoknak.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
ÓzdA General Electric ózdi üzeme az észak-borsodi város legnagyobb munkáltatója. A létesítmény zöldmezős beruházásként került átadásra 1998-ban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Miért töl­te­néd az egész hét­vé­gé­det a kony­há­ban, ha pár hoz­zá­va­ló­ból igazi íz­or­giát va­rá­zsol­hatsz gyor­san az asz­talra!? Sza­lon­nás fi­nom­sá­gok, me­lyek­nek senki nem tud el­len­állni!
Fe­lejtsd el a mus­tá­ros-ke­tchu­pos virsli va­ri­á­ciót! Ennél sok­kal fi­no­mabb dol­go­kat is ké­szít­hetsz egy pár virs­li­ből.
Bár a jéghideg limonádé és a jeges tea igazán jól esik a kora nyári melegben és a szomjadat is csillapítja, ám a fogyókúrádnak egyáltalán nem kedvez. Íme 5 ízletes innivaló, amit bűntudat nélkül fogyaszthatsz.
Hasznos tippek
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Bármilyen alaposan is mosogatunk, az edények alján egy idő után makacs lerakódás keletkezik. Nekieshetünk levakarni
"EMBERI"
Szeretnénk egy új sorozatot indítani azokról akiket "elvetett" a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszínei októberben.
Helyi hírek
ÓzdEgy szabadnapon lévő rendőr fogott el kollégáival két férfit, akik egy Ózdon sétáló nőtől rabolták el a táskáját
ÓzdA Bajdázó Lekapcsolom a villanyt a fejemben című remekművét ózdi roma fiatalok értelmezték át. Hallgassák meg!
ÓzdA lakosság segítségét kérik az ózdi rendőrök az egyik helyi üzletben történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
PutnokÉppen gyanúsított kihallgatásáról tartott haza az a putnoki férfi, aki a séta helyett ismét inkább biciklit lopott.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben