Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. február 25. vasárnap - Géza napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
LÉLEKzet – Információözönben...
Ózdi Magazin | 2017.12.03. | Raffainé Darmai Zsuzsanna

Hihetetlenül nagy információözönben élünk. Nem árt, ha „beépítjük” magunkba a szűrő és szelektáló funkciót. Az információknak nemcsak a száma nagy, hanem sokszor egymásnak ellentmondó üzenetet hordoznak, tovább növelve ezzel a zavarodottságot, bizonytalanságot, akaratlanul, vagy akár kész akarva.


Pál apostol ezt mondja:
„Mindent megpróbáljatok; ami jó, azt megtartsátok! Mindentől, ami gonosznak látszik, őrizkedjetek!” Thess 5:21-22

A megpróbálni, itt azt jelenti, hogy megvizsgálni. Arra bíztat, hogy vizsgáljunk meg mindent, és ami jó, csak azt tartsuk meg. Amiről eleve tudjuk már, hogy rossz, azért azt már ne vizsgálgassuk tovább, ne próbáljuk ki! Meg a jó dolgokat is ki győzné mind-mind megvizsgálni, megpróbálni… Abban az időben sokkal kevesebb információ érte az embereket. Az is inkább élőszóban terjedt. Persze voltak Pálnak, és másoknak levelei is, amiket a gyülekezetek előtt olvastak fel.
A Biblia könyveit (akkor még ez a mostani Ószövetséget jelentette) is elsősorban a zsinagógákban hallgathatták az emberek. A másolás kézzel igen lassan ment. A XV. században nagy áttörést jelentett a könyvnyomtatás feltalálása. Egyre jobban elterjedtek a könyvek, megjelentek az újságok. A XX. századig az információ az élőszón kívül ezek által juthatott el az emberekhez. Akkor viszont felgyorsultak az események, a rádió, a televízió, majd az internet révén.

Az információk lehetnek igazak, vagy hamisak, de leginkább keveredik a kettő. Az interneten nagyon gyorsan elterjedhetnek az álhírek, a hamis információk. Mert éppen érdekesesek, vagy még inkább, érdekekhez kötődnek. Vigyázni kell ezekkel! Nem szabad elhinni mindent, amit az interneten olvastunk, a tévében láttunk, vagy a rádióban hallottunk… De még ha igaz is valami, nem biztos, hogy fontos a számunkra, ezért ilyen szempontból is érdemes megszűrni. Keressük az értékeset, a maradandót! Valószínű, hogy értékes az, ami már több évezred próbáját kiállta. Ilyen a Biblia, a világ legolvasottabb könyve.

A Bibliából eddig közel 6 milliárd példányt adtak el, több mint 2500 nyelvre fordították le egy-egy fejezetét, több mint 500 nyelvre a teljes Bibliát. A lényeges információk, a fontos válaszok mind benne vannak. Mindenki találhat köztük olyat, ami neki szól. Ez nemcsak egy régi könyv, hiszen Isten üzenete, ami a XXI. században is útmutatóul szolgálhat, ha szorgalmasan forgatjuk, és nem a polcon porosodik. Aztán vannak olyan értékes könyvek, amik több évszázad próbáját állták ki. Ne a jó könyveket olvassuk, hanem a legjobbakat, mert abból is annyi van, hogy az élet kevés rá, hogy mindet elolvassuk! Természetesen a napi aktualitásokat, az új dolgokat is érdemes figyelemmel kísérnünk, de csak óvatosan, mert túl nagy az áradásuk, és túl nagy a szennytartalmuk. Úgy tudunk válogatni, ha megbízható emberektől információt és ajánlást kapunk. Ha vannak jó ítélőképességű és jól informált barátaink, sok energiát meg tudunk spórolni.

Ebben a nagy információözönben tehát, tartsuk bekapcsolva a „szűrőinket”, de vigyázzunk arra is, hogy ne a jót szűrjük ki! Ahogy Pál tanácsolja, a jót tartsuk meg, a rossztól pedig őrizkedjünk. Az információk akkor nyernek valódi értelmet. ha nemcsak üres szavak, hanem beépülnek az életünkbe, jobbá teszik a jellemünket.Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Egyesület a farkaslyuki családokért...

- LÉLEKzet - Önismeret, emberismeret...

- LÉLEKzet – Ritmus...

- Ózd a ketté (3,4? stb.) szakadt város...


Címlapon:

Ózd Ózdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
Ózd Légtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
Helyi Hírek
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMilyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„A ritmus szabályos ismétlődések sorozata. Életünket, környezetünket teljesen áthatja, mindenhol megfigyelhető ez a természetes lüktetés: a természetben, a szervezetünkben, a cselekedeteinkben… ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdÉn kívánom, hogy fedezzék fel minél több könyv rejtélyes világát, tapasztalják meg szépségüket, érezzenek együtt a szereplőkkel, tanuljanak belőlük - Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMikor mondhatunk sikeresnek valakit? Nem biztos, hogy aki kívülről sikeresnek látszik, az belülről is úgy érzi, és fordítva… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdÓzdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
ÓzdLégtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben