Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. január 21. vasárnap - Ágnes napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
LÉLEKzet – A test hatása a lélekre...
Ózdi Magazin | 2017.12.10. | Raffainé Darmai Zsuzsanna

Közismert, hogy lelki állapotunk hatást gyakorol testünk működésére. A betegségek kialakulásának hátterében, sok esetben, lelki okok állnak. Ezeket nevezzük pszichoszomatikus betegségeknek. Most vizsgáljuk meg az összefüggéseket a másik irányból közelítve, a testünk milyen hatást gyakorol a lelkünkre.

Ha fájdalmaink vannak, ha fáradtak vagyunk, ez kihat a lelki világunkra is. Ha rendben van a testünk, ha egészségesek vagyunk, az úgyszintén, csak ellentétes, pozitív előjellel. Egy római költő ezt írta: Ép testben, ép lélek. Ha ez nem is teljesen van így, hiszen ismerünk sérült testű, ép lelkű embereket, jelentős ez a kapcsolat. Ha kipihentek vagyunk, erősek, energikusak, nem fáj sehol semmi, akkor a kedvünk is jobb lesz.


Nézzük meg ebből a megközelítésből, mit tehetünk!
Első fontos tényező, a táplálkozás. A helyes táplálkozás segít egészségünk megőrzésében, így a betegségek okozta kellemetlen közérzet, fájdalmak kivédésében. Számtalan betegség, amire gyógyszereket szednek az emberek, megelőzhető lenne az egészséges táplálkozással. A teljes értékű növényi táplálkozás nem terheli a gyomrot, nem okoz köszvényt, nagymértékben csökkenti a szívbetegségek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a mozgásszervi betegségek – és még hosszan sorolhatnám – kockázatát.

A gyümölcsök, és zöldségek szín kavalkádja vidámabbá teszi az étkezést, a zöldfűszerek fokozzák az íz hatást. A gyümölcsök, és zöldségek magas C-vitamin tartalma szintén jó hatású a lelkünkre, mint ahogy a gabonák B-vitamin tartalma is. A teljes kiőrlésű gabonákban lévő szénhidrátok arra ösztönzik a testet, hogy több szerotonint állítsanak elő, vagyis “boldogság hormont”. A sötét leveles zöldségek tele vannak magnéziummal, ami jó a stressz ellen, meg persze az izmokra, a szívre. Sok minden van még az ételeinkben, sok féle összefüggés tárható fel. A lényeg, hogy a testünk egészségére, és ezáltal a lelkünkre is hatnak. Bizonyos gyógynövényeknek lehet hangulatjavító, szorongásoldó, nyugtató hatásuk. Ilyen pl. az orbáncfű, citromfű, golgotavirág, komló, macskagyökér… Viszont vannak olyan anyagok is: élénkítők, tudatmódosítók, amik, úgy tűnik, javítják a hangulatunkat, de a hatásuk visszaüt, átfordul, veszélyes, hozzászokást okoz, némelyik életveszélyessé is válhat.

A testmozgás a helyes táplálkozáshoz hasonlóan jó hatással van a lelkünkre. A hatás tovább fokozható, ha friss levegőn, még tovább, ha társakkal együtt végezzük. Gondoljunk pl. arra, mikor gyermekkorunkban, kipirosodva hazaértünk egy jó szánkózás, focizás, biciklizés, vagy egyéb sportjáték után. Fizikai aktivitás, pl. egy jó futás, során fokozódik a szervezetünk endorfin termelése, ezáltal javul a hangulatunk, nem érezzük úgy a fájdalmakat. Jó hatással van a testünkre, és így a lelkünkre a napfény is. Jobb a kedvünk egy szép, napsütéses napon, mint egy borús, ködös, esős napon. Szintén fontos, kihagyhatatlan a pihenés. Ha fáradtak vagyunk, egyúttal ingerültebbek is. Másképp reagálunk a minket ért hatásokra, mint kipihenten. Ha kipihenjük magunkat, könnyebben mosolygunk, jobb a hangulatunk.

Lehetne még példákat sorolni. A lényeg, hogy a test, és a lélek közötti kapcsolat kölcsönös, a testünkre való odafigyeléssel, törődéssel is egészségesebbé tehetjük a lelkünket. Jó eszköz lehet erre a megfelelő táplálkozás, a tiszta víz, a levegő, a napfény, a testmozgás, a pihenés és természetesen minden mértékkel.Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – Békesség...

- „...Ha majd a szellem és lelkiség napvilága ragyog...”

- LÉLEKzet – Barátság...

- A természet csodái...


Címlapon:

Az óránkénti több mint 120-130 kilométeres sebességes széllökések halálos áldozatokat követeltek Europában. A nagy erejű szél szó szerint embereket röpített a levegőben.
Ózd Farkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
Ózd Riz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
Ózd Vádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
Helyi Hírek
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
Ózd„Jólesik a szemnek, a léleknek a megannyi kis csillagfény a sötétség beállta után.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Ilyenkor Karácsonykor együtt van a család. Amennyire lehetőségünk van, ilyen valódi együttléteket vigyünk be a hétköznapokba is!” Raffainé Darmai Zsuzsanna gondolatai.
Ózd„A természetben, kezdetben minden harmóniában létezett, és működött. Mi azonban hajlamosak vagyunk arra, hogy szétválasszuk azt, ami összetartozik.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdRiz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
ÓzdFarkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
ÓzdVádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben