Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. május 24. péntek - Eliza,Eszter napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
LÉLEKzet – A test hatása a lélekre...
Ózdi Magazin | 2017.12.10. | Raffainé Darmai Zsuzsanna

Közismert, hogy lelki állapotunk hatást gyakorol testünk működésére. A betegségek kialakulásának hátterében, sok esetben, lelki okok állnak. Ezeket nevezzük pszichoszomatikus betegségeknek. Most vizsgáljuk meg az összefüggéseket a másik irányból közelítve, a testünk milyen hatást gyakorol a lelkünkre.

Ha fájdalmaink vannak, ha fáradtak vagyunk, ez kihat a lelki világunkra is. Ha rendben van a testünk, ha egészségesek vagyunk, az úgyszintén, csak ellentétes, pozitív előjellel. Egy római költő ezt írta: Ép testben, ép lélek. Ha ez nem is teljesen van így, hiszen ismerünk sérült testű, ép lelkű embereket, jelentős ez a kapcsolat. Ha kipihentek vagyunk, erősek, energikusak, nem fáj sehol semmi, akkor a kedvünk is jobb lesz.


Nézzük meg ebből a megközelítésből, mit tehetünk!
Első fontos tényező, a táplálkozás. A helyes táplálkozás segít egészségünk megőrzésében, így a betegségek okozta kellemetlen közérzet, fájdalmak kivédésében. Számtalan betegség, amire gyógyszereket szednek az emberek, megelőzhető lenne az egészséges táplálkozással. A teljes értékű növényi táplálkozás nem terheli a gyomrot, nem okoz köszvényt, nagymértékben csökkenti a szívbetegségek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a mozgásszervi betegségek – és még hosszan sorolhatnám – kockázatát.

A gyümölcsök, és zöldségek szín kavalkádja vidámabbá teszi az étkezést, a zöldfűszerek fokozzák az íz hatást. A gyümölcsök, és zöldségek magas C-vitamin tartalma szintén jó hatású a lelkünkre, mint ahogy a gabonák B-vitamin tartalma is. A teljes kiőrlésű gabonákban lévő szénhidrátok arra ösztönzik a testet, hogy több szerotonint állítsanak elő, vagyis “boldogság hormont”. A sötét leveles zöldségek tele vannak magnéziummal, ami jó a stressz ellen, meg persze az izmokra, a szívre. Sok minden van még az ételeinkben, sok féle összefüggés tárható fel. A lényeg, hogy a testünk egészségére, és ezáltal a lelkünkre is hatnak. Bizonyos gyógynövényeknek lehet hangulatjavító, szorongásoldó, nyugtató hatásuk. Ilyen pl. az orbáncfű, citromfű, golgotavirág, komló, macskagyökér… Viszont vannak olyan anyagok is: élénkítők, tudatmódosítók, amik, úgy tűnik, javítják a hangulatunkat, de a hatásuk visszaüt, átfordul, veszélyes, hozzászokást okoz, némelyik életveszélyessé is válhat.

A testmozgás a helyes táplálkozáshoz hasonlóan jó hatással van a lelkünkre. A hatás tovább fokozható, ha friss levegőn, még tovább, ha társakkal együtt végezzük. Gondoljunk pl. arra, mikor gyermekkorunkban, kipirosodva hazaértünk egy jó szánkózás, focizás, biciklizés, vagy egyéb sportjáték után. Fizikai aktivitás, pl. egy jó futás, során fokozódik a szervezetünk endorfin termelése, ezáltal javul a hangulatunk, nem érezzük úgy a fájdalmakat. Jó hatással van a testünkre, és így a lelkünkre a napfény is. Jobb a kedvünk egy szép, napsütéses napon, mint egy borús, ködös, esős napon. Szintén fontos, kihagyhatatlan a pihenés. Ha fáradtak vagyunk, egyúttal ingerültebbek is. Másképp reagálunk a minket ért hatásokra, mint kipihenten. Ha kipihenjük magunkat, könnyebben mosolygunk, jobb a hangulatunk.

Lehetne még példákat sorolni. A lényeg, hogy a test, és a lélek közötti kapcsolat kölcsönös, a testünkre való odafigyeléssel, törődéssel is egészségesebbé tehetjük a lelkünket. Jó eszköz lehet erre a megfelelő táplálkozás, a tiszta víz, a levegő, a napfény, a testmozgás, a pihenés és természetesen minden mértékkel.Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – On-line világban...

- LÉLEKzet – Késő?

- LÉLEKzet – A sorban…

- LÉLEKzet – Szabadság…


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben