Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2024. április 14. vasárnap - Tibor napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
„... a lelket gyógyítja az ének...”
Ózdi Magazin | 2017.12.17. | Józsa Zoltán

Simon Zsóka, Aranykoszorús énekes Ormosbányán született, ma Egerben él. Rendkívüli ember, aki a tehetség, az éneklés mellett erős szociális elkötelezettséggel rendelkezik. Ehhez kell egy belső energia, amely ezt mindig táplálja. Mint mondta: olyan családban nevelkedett, ahol az összetartozásnak nagyon fontos szerepe volt.

Nyolcadik gyermekként született. Szegénységben éltek, de nagy szeretetben. A közös ebédnél szólt a muzsika a rádióban és a testvérek csodálattal hallgatták az édesanyjuk éneklését. Közösen énekeltek, mint egy gyermekkórus az egyházi énekeket: "Itt van Isten köztünk, kövesd a Jézust."

Az általános iskolában már "beválogatták" a kórusba, ami elkísérte 14 éves koráig. Ekkor már elkezdett dolgozni, majd 1967-ben Egerbe ment, s azóta ott él családjával. Ápolónőnek tanult, de ez idő alatt is kórustag volt, mivel szeretett énekelni. Először kórházi nővérként helyezkedett el, majd körzetben dolgozott. Nyugdíjazása előtt pedig idősekkel foglalkozott.


                                  "...Örömmel adom át az ismereteimet..."

- Csodálatos volt, amit akkor csináltam. Verset betanítottam 78 éves bácsival, szólóéneket énekelt 70 éves néni, de volt egy Estike nevű kórus, ahová szívesen csatlakoztak az idősek.

- 2004-ben elmentem a daliskolába Budapestre, ahol Tarnai Kiss László tanítványa lettem, majd 60 évesen megkaptam az énekesi diplomámat. Még ebben az évben Aranykoszorús minősítést kaptam, s akkor a Duna TV felvétele volt még a jutalom. Felvételem van a Muzsika tévében is. Kétszer voltam nótás sétahajón, ahol már az elismert énekesekkel énekelhettem együtt eleinte csoportban, majd szólóénekesként.

- Több jótékonysági rendezvényen vettem és veszek részt. Falunapokon, fesztiválokon gyakori a meghívásom. Boldog vagyok akkor, amikor a szülőhelyemre, Ormosbányára hívnak. Eger városon, megyén és országhatáron kívül is eleget teszek a felkéréseknek. Novemberben Ózdon volt fellépésem kedves barátaim, Kormosné Kiss Ilona selyemfestő, s férje, Kormos Tibor kiállításán. Örülök neki, hogy meghívásokat kapok, mert azt gondolom, hogy a lelket gyógyítja az ének. Bár magyar nótaéneklésből kaptam magas elismerést, de régi slágereket, operettet is nagyon sokat kérnek. A férjemtől minden segítséget megkapok, negyvenhét közös év már nem kis idő. Gyermekeim 24 és 7 éve külföldön élnek. Örömmel adom át az ismereteimet az "Egri Cukorbetegek Egyesülete" Mézvirág kórusának, aminek már 7 éve vagyok a művészeti vezetője.  Sok sikert szereztünk már. Mit is javasolnék a korosztályomnak? Ne legyenek bezárkózva, tartozzanak valamilyen közösségbe! Gondolatokat cseréljenek, ne engedjék, hogy eluralkodjon rajtuk a magány. Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát. Szabadidőmben sokat gyalogolok, kertészkedek és tagja vagyok az egri Dobó Katica nyugdíjas szervezetnek - hangsúlyozta Simon Zsóka.

Józsa ZoltánKövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Az élet szép ...

- Te is hallhatod... Tilinkó

- mert valóban...

- Zombik országa vagyunk... Az emberi pondró...


Címlapon:

Ózd Közel az ötvenhez az ember már számot vet életével. Végig pergeti életének főbb eseményeit
Ózd „Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
Ózd Az Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Ózd Nem tudhatod, meddig mutathatod ki szeretetedet, meddig ölelheted át őket. Kocsis Mária jegyzete...
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
ÓzdBízom benne, még szebb is lehet.
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
ÓzdAz Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Ez a történet a tanításról és odafigyelésről már körbejárta az internetet. Mindenképp ajánlom tiszta szívből - mindig - mindenkinek.
ÓzdAz „öreg rocker” lélekben örök ifjú maradt, belső hite és jó humora ezt csak erősíti. Négy unokája van, akiket nagyon szeret. Mint mondta a zene mellett a humor a másik, ami a legfontosabb számára... Józsa Zoltán portréja Csépányi Sándorról.
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben