Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. április 26. csütörtök - Ervin napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
LÉLEKzet – Szétválasztva...
Ózdi Magazin | 2017.12.17. | Raffainé Darmai Zsuzsanna

A természetben, kezdetben minden harmóniában létezett, és működött. Mi azonban hajlamosak vagyunk arra, hogy szétválasszuk azt, ami összetartozik. Időnként pedig a mi elgondolásaink szerint össze is kombináljuk. De az általunk alkotott már soha nem lesz olyan tökéletes, amilyen az eredeti volt.

Az élelmiszereinkben, a teljes értékű növényi táplálkozásban, benne volt minden, amire szükségünk van. De mi megcsonkítottuk táplálékainkat, és létrehoztuk az értéktelen finomított élelmiszereket: a fehér cukrot, a fehér lisztet, a fehér rizst… Kalória van bennük, de a tápanyagok már hiányoznak, hiányosak. A gabonákat általában megtisztítják, de némelyik leválasztott alkotórészhez így külön is hozzá lehet jutni, pl. búzakorpa, zabkorpa formájában. Mivel a táplálékaink – különböző okok miatt – már nem tartalmaznak megfelelő tápanyagokat, ezért megkaphatjuk őket vitamin, nyomelem, és egyéb tápanyag tabletta formájában.


A gyógynövényeink is megfelelő arányban tartalmazzák a hatóanyagok kombinációját. Mi kivonatokat készítünk, szétválasztjuk a hatóanyagokat, tablettázzuk őket…
A munka természetes része volt a testmozgás. Most ülünk, vagy állunk a munkahelyünkön, esetleg egyoldalúan terheljük a szervezetünket. A mozgást pedig (jobb esetben), külön választva megkapjuk edzés formájában a fitness teremben, kocogás közben, az uszodában…

Az orvoslást is szétválasztottuk. Külön gyógyító kezeli a testet, és a lelket. De ez nem volt elég. Létrehoztak különböző szakterületeket: belgyógyászat, fül-orr gégészet, nőgyógyászat, bőrgyógyászat, sebészet, urológia, kardiológia, onkológia… Ezt még hosszasan lehet sorolni, és az egyes területeken belül is vannak szétválások.

De vajon így észreveszik az összefüggéseket?

A keresztények Krisztus követői. De nem egységesek, hanem szétváltak, sok-sok egyházat hozva létre. Vannak egyesülési törekvések, ökumenizmus. Csak félő, hogy ez olyan emberi alkotás, mint a vitamintablettáknál. Vannak benne jó dolgok, de korántsem olyan tökéletes, mint amit Isten létrehoz… Az őskeresztények még egységben voltak, Isten alkotta egységben, szilárd alapra építkezve.

A mostani kereszténység milyen alapokra épül vajon? Miben rejlik az egyesítő erő?

A Biblia ezt írja:
„Amit azért az Isten egybeszerkesztett, ember el ne válassza.” Máté 19:6
Ez itt a házasságra vonatkozik. Lehet, hogy ezt csak én magyarázom bele, de mégis úgy érzem, hogy más is van, amit Isten egybeszerkesztett… Egybeszerkesztette, harmóniában működött, és mi elválasztottuk. Aztán próbáltuk összerakni, de nem sikerült túl jól…

Isten nemcsak egybeszerkeszt, hanem szét is választ időnként. Ez jól megfigyelhető rögtön a Biblia elején az I. Móz 1 –ben.
„Elválasztá Isten a világosságot a setétségtől.” „Elválasztá a mennyezet alatt való vizeket, a mennyezet felett való vizektől.” „ Legyenek világító testek az ég mennyezetén, hogy elválasszák a nappalt az éjszakától”

Tehát Isten is elválaszt. De mennyivel másabb ez, mint a mi szétválasztásaink…
Az élet minden területén figyeljünk arra, hogy ne válasszuk szét azt, ami egybe tartozik, ugyanakkor erővel ne akarjuk összerakni, ami nem tartozik össze!
Igyekezzünk meglátni az összefüggéseket, megtalálni a harmóniát! A testet a lélekkel együtt nézzük! A táplálkozásnál keressük a táp egészeket!
Amit Isten egybeszerkesztett, mi se akarjuk szétválasztani! Amit pedig szétválasztott ne akarjuk összerakni! Pl. gyakran összemossuk a nappalt az éjszakával. Elárulom most én is azt teszem. Elég késő van, de mindig jönnek újabb gondolatok.
Jó elmélkedést, továbbgondolást!Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – A Föld lélegzete...

- LÉLEKzet – Fáj, ha bántasz...

- LÉLEKzet – Jellem...

- Zombik országa vagyunk... Az emberi pondró...


Címlapon:

Több kerékpáros baleset is történt Borsod-Abaúj-Zemplén megye útjain a rövid hétvége alatt. Egy tragédiával és egy súlyos sérülésekkel járó balesetben gyerekek voltak az érintettek.
Ózd
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi Hírek
ÓzdA rendőrök néhány órán belül elfogták azt a két fiatalt, akik egy késsel fenyegettek meg egy ózdi fiatalembert, majd elvették mobiltelefonját.
ÓzdAzon sofőrök jelentkezését várják az ózdi rendőrök, akik egy szabálytalanul közlekedő szürke színű DAEWOO Matiz miatt hirtelen fékezésre, irányváltoztatásra és lehúzódásra kényszerültek.
ÓzdÓzd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2018. (I.18.) határozatával többek között arról döntött, hogy a 2015. márciusától az Önkormányzat különálló szervezeti egységeként működő Startprogram Irodát megszünteti az Iroda feladatainak az ÓVI részére történő átadása mellett.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdVigyázzunk rá, tegyük meg azt, ami rajtunk múlik! Tegyünk mindennapot a Föld Napjává!
ÓzdMindenkinek fáj, ha bántják. Sebeket ejthet lelkünkön a szó. Lehet, hogy igyekszünk erősnek mutatkozni, lehet, hogy már megedződtünk, de belül fáj...
Ózd„Elvehetik a jó hírünket, a szabadságunkat, a vagyonunkat, az egészségünket, az életünket, de a jellem maradandó kincs.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdAttól én még nem vagyok alkoholista, hogy… Csak időnként szívok el néhány szálat a stressz miatt. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tükör által homályosan…” Nem látunk tisztán. Igyekszünk önmagunkat egy kicsit kozmetikázni, retusálni, photo shopozni… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdA rendőrök néhány órán belül elfogták azt a két fiatalt, akik egy késsel fenyegettek meg egy ózdi fiatalembert, majd elvették mobiltelefonját.
ÓzdAzon sofőrök jelentkezését várják az ózdi rendőrök, akik egy szabálytalanul közlekedő szürke színű DAEWOO Matiz miatt hirtelen fékezésre, irányváltoztatásra és lehúzódásra kényszerültek.
ÓzdÓzd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2018. (I.18.) határozatával többek között arról döntött, hogy a 2015. márciusától az Önkormányzat különálló szervezeti egységeként működő Startprogram Irodát megszünteti az Iroda feladatainak az ÓVI részére történő átadása mellett.
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben