Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. január 21. vasárnap - Ágnes napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
LÉLEKzet - Lelki számvetés...
Ózdi Magazin | 2018.01.05. | Raffainé Darmai Zsuzsanna

Ilyenkor év végén az emberek általában visszatekintenek az elmúlt időszakra. Átgondoljuk, hogy mi is történt ebben az évben, örülünk a sikereknek, a kudarcokból pedig levonjuk a tanulságot. Terveket készítünk, és megfogadjuk, hogy mit fogunk ezután másképp csinálni.

Hasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is. Előfordulhatott, hogy dühösek voltunk, és dühünkben olyat mondtunk, vagy tettünk, amit nem kellett volna. Rendeztük már? Bocsánatot kértünk? Utána odafigyeltünk, hogy ne ismétlődjön meg? Lehet, hogy néhányszor megsértődtünk. A sértődéshez legalább két ember kell. Az egyik, aki olyat mond, ami bántó lehet, a másik, aki erre érzékenyen reagál. Ha nem reagálunk érzékenyen, akkor nincs sértődés. Megpróbáltuk már esetleg, hogy sértődés helyett, törekedtünk a másik megértésére? Kideríteni azt, hogy most miért ilyen? Mi bántja, mi áll a háttérben?

Lehet, hogy féltünk is valamitől. Félelmeink nagy része alaptalan. Félünk valamitől, ami nagy valószínűséggel be se következik. Ha pedig mégis, félelmünkkel már azokat a napokat is elrontottuk, amikor még jól érezhettük volna magunkat. Vagy bekövetkezik, de nem is olyan borzasztó, mint előzetesen feltételeztük.

Irigykedtünk-e valakire? Az irigység nagy betegség. Azzal orvosolható, ha igyekszünk örülni a másik örömének. A büszkeség szintén a másokkal való hasonlítgatáson alapul, csak ellentétes előjellel. Míg az irigységnél a másikat tartjuk valamiben jobbnak, addig a büszkeségnél magunkat emeljük fel. Igaz, vannak kevert formák is. Képesek vagyunk akár dicsekedve irigykedni... Egyik se vezet jóra. Valamiben lehetünk jobbak a másiknál, más valamiben meg rosszabbak. Hogy milyen képet alakítunk ki ebből, attól függ, hogy mire fókuszálunk. Ha sok mindenben vagyunk jók, az se jogosít fel a büszkeségre, sokkal inkább hálára, ill. arra, hogy szolgáljunk vele másokat.
Lehettünk szomorúak is az év során. Néha meg kell élni ezt az érzést is... Nem jó elnyomni, viszont beleragadni se jó. Tovább kell lépni!

Még lehetne boncolgatni a negatív érzéseket, de inkább térjünk rá a pozitívakra! Tudtunk-e feltétel nélkül szeretni? Tudtunk-e hálásak lenni? Tudtunk-e örülni? Ezek azok az érzések, amikre érdemes koncentrálni, minél gyakrabban megélni, átélni. Ez jót tesz nekünk is, és a környezetünknek is. Ezekről is vessünk számot, és ha nem sokszor voltunk ilyen állapotban az elmúlt év során, abból is vonjuk le a következtetéseket! Tervezzük meg, hogy jobban odafigyelünk érzéseinkre, lelki életünkre, és amit tudunk megteszünk ezen a téren is! Itt persze nem arra gondolok, hogy igyekszünk becsapni magunkat, és a környezetünket azzal, hogy örömet, vagy szeretetet színlelünk! Az érzések valódi megéléséről van szó. Arról, hogy észrevesszük a jót, és a szépet, és tudunk neki örülni. A Bibliában az „öröm levele” (a Filippiekhez írt levél) börtönben íródott. Ha pedig nem magunkra, nem a saját bajainkra fókuszálunk, hanem a másikra, arra, hogy tudunk segíteni neki, akkor felébredhet bennünk a szeretet érzése.

Én kívánok mindenkinek lelkiekben gazdag, áldott, békés, boldog új esztendőt!Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – Békesség...

- „...Ha majd a szellem és lelkiség napvilága ragyog...”

- LÉLEKzet – Barátság...

- A természet csodái...


Címlapon:

Az óránkénti több mint 120-130 kilométeres sebességes széllökések halálos áldozatokat követeltek Europában. A nagy erejű szél szó szerint embereket röpített a levegőben.
Ózd Farkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
Ózd Riz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
Ózd Vádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
Helyi Hírek
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
Ózd„Jólesik a szemnek, a léleknek a megannyi kis csillagfény a sötétség beállta után.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Ilyenkor Karácsonykor együtt van a család. Amennyire lehetőségünk van, ilyen valódi együttléteket vigyünk be a hétköznapokba is!” Raffainé Darmai Zsuzsanna gondolatai.
Ózd„A természetben, kezdetben minden harmóniában létezett, és működött. Mi azonban hajlamosak vagyunk arra, hogy szétválasszuk azt, ami összetartozik.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdRiz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
ÓzdFarkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
ÓzdVádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben