Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. május 21. hétfő - Konstantin napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
LÉLEKzet - Lelki számvetés...
Ózdi Magazin | 2018.01.05. | Raffainé Darmai Zsuzsanna

Ilyenkor év végén az emberek általában visszatekintenek az elmúlt időszakra. Átgondoljuk, hogy mi is történt ebben az évben, örülünk a sikereknek, a kudarcokból pedig levonjuk a tanulságot. Terveket készítünk, és megfogadjuk, hogy mit fogunk ezután másképp csinálni.

Hasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is. Előfordulhatott, hogy dühösek voltunk, és dühünkben olyat mondtunk, vagy tettünk, amit nem kellett volna. Rendeztük már? Bocsánatot kértünk? Utána odafigyeltünk, hogy ne ismétlődjön meg? Lehet, hogy néhányszor megsértődtünk. A sértődéshez legalább két ember kell. Az egyik, aki olyat mond, ami bántó lehet, a másik, aki erre érzékenyen reagál. Ha nem reagálunk érzékenyen, akkor nincs sértődés. Megpróbáltuk már esetleg, hogy sértődés helyett, törekedtünk a másik megértésére? Kideríteni azt, hogy most miért ilyen? Mi bántja, mi áll a háttérben?

Lehet, hogy féltünk is valamitől. Félelmeink nagy része alaptalan. Félünk valamitől, ami nagy valószínűséggel be se következik. Ha pedig mégis, félelmünkkel már azokat a napokat is elrontottuk, amikor még jól érezhettük volna magunkat. Vagy bekövetkezik, de nem is olyan borzasztó, mint előzetesen feltételeztük.

Irigykedtünk-e valakire? Az irigység nagy betegség. Azzal orvosolható, ha igyekszünk örülni a másik örömének. A büszkeség szintén a másokkal való hasonlítgatáson alapul, csak ellentétes előjellel. Míg az irigységnél a másikat tartjuk valamiben jobbnak, addig a büszkeségnél magunkat emeljük fel. Igaz, vannak kevert formák is. Képesek vagyunk akár dicsekedve irigykedni... Egyik se vezet jóra. Valamiben lehetünk jobbak a másiknál, más valamiben meg rosszabbak. Hogy milyen képet alakítunk ki ebből, attól függ, hogy mire fókuszálunk. Ha sok mindenben vagyunk jók, az se jogosít fel a büszkeségre, sokkal inkább hálára, ill. arra, hogy szolgáljunk vele másokat.
Lehettünk szomorúak is az év során. Néha meg kell élni ezt az érzést is... Nem jó elnyomni, viszont beleragadni se jó. Tovább kell lépni!

Még lehetne boncolgatni a negatív érzéseket, de inkább térjünk rá a pozitívakra! Tudtunk-e feltétel nélkül szeretni? Tudtunk-e hálásak lenni? Tudtunk-e örülni? Ezek azok az érzések, amikre érdemes koncentrálni, minél gyakrabban megélni, átélni. Ez jót tesz nekünk is, és a környezetünknek is. Ezekről is vessünk számot, és ha nem sokszor voltunk ilyen állapotban az elmúlt év során, abból is vonjuk le a következtetéseket! Tervezzük meg, hogy jobban odafigyelünk érzéseinkre, lelki életünkre, és amit tudunk megteszünk ezen a téren is! Itt persze nem arra gondolok, hogy igyekszünk becsapni magunkat, és a környezetünket azzal, hogy örömet, vagy szeretetet színlelünk! Az érzések valódi megéléséről van szó. Arról, hogy észrevesszük a jót, és a szépet, és tudunk neki örülni. A Bibliában az „öröm levele” (a Filippiekhez írt levél) börtönben íródott. Ha pedig nem magunkra, nem a saját bajainkra fókuszálunk, hanem a másikra, arra, hogy tudunk segíteni neki, akkor felébredhet bennünk a szeretet érzése.

Én kívánok mindenkinek lelkiekben gazdag, áldott, békés, boldog új esztendőt!Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Devolúció...

- Aki itt talált otthont...

- LÉLEKzet – Lélek…

- LÉLEKzet – Anya…


Címlapon:

A pünkösd a húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep, amelyen a kereszténység a Szentlélek kiáradásának emlékét ünnepli meg.
Ózd De mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
Ózd A lelkiismeret az a belső hang, ami megszólal, ha rosszat tettünk, vagy rosszat készülünk tenni. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Sziréna
ÓzdBűnügyi őrizetbe vették a rendőrök azt a férfit, aki Ózdon előzetes szóváltást követően két embert életveszélyesen megsebesített egy késsel.
ÓzdTöbb bűncselekményt is elkövetett az a férfi, aki egy játszótéri dombra felhajtott, majd elakadt és elfutott a rendőrök elől Ózdon.
ÓzdHat órán belül azonosították és elfogták az ózdi rendőrök azokat a férfiakat, akik egy helyi telephelyre betörtek és egy csőhajlító gép transzformátorát ellopták.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA lelkiismeret az a belső hang, ami megszólal, ha rosszat tettünk, vagy rosszat készülünk tenni. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz anya 9 hónapon keresztül a szíve alatt hordozza gyermekét. Ennél szorosabb köteléket el sem lehet képzelni. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMájus elseje a munka ünnepe. Vajon mit is jelent számunkra a munka? Milyen érzéssel gondolunk erre a szóra?
ÓzdVigyázzunk rá, tegyük meg azt, ami rajtunk múlik! Tegyünk mindennapot a Föld Napjává!
ÓzdMindenkinek fáj, ha bántják. Sebeket ejthet lelkünkön a szó. Lehet, hogy igyekszünk erősnek mutatkozni, lehet, hogy már megedződtünk, de belül fáj...
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdBűnügyi őrizetbe vették a rendőrök azt a férfit, aki Ózdon előzetes szóváltást követően két embert életveszélyesen megsebesített egy késsel.
ÓzdTöbb bűncselekményt is elkövetett az a férfi, aki egy játszótéri dombra felhajtott, majd elakadt és elfutott a rendőrök elől Ózdon.
ÓzdHat órán belül azonosították és elfogták az ózdi rendőrök azokat a férfiakat, akik egy helyi telephelyre betörtek és egy csőhajlító gép transzformátorát ellopták.
PutnokA rendőrök Putnokon fogták el azt a két férfit, akik a megalapozott gyanú szerint új pszichoaktív anyagot szereztek meg és adtak tovább helyi lakosoknak.
ÓzdÓzd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2018. (I.18.) határozatával többek között arról döntött, hogy a 2015. márciusától az Önkormányzat különálló szervezeti egységeként működő Startprogram Irodát megszünteti az Iroda feladatainak az ÓVI részére történő átadása mellett.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben