Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. január 21. vasárnap - Ágnes napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
„...Ha majd a szellem és lelkiség napvilága ragyog...”
Ózdi Magazin | 2018.01.08. | Józsa Zoltán

Az Ózdon élő Mag Mátyás atyát 52 évvel ezelőtt szentelték pappá Egerben. A nyugalmazott római katolikus lelkész életpályájának az útját a hivatástudat jellemzi napjainkig is. Ma is aktív, kórházban és szociális otthonokban nyújt lelki vigaszt az erre szomjazóknak. Misézik nekik és közösen tartják meg az ünnepeket is.


Egyeken született, s a gyerekkori élmények, szülei szeretete elvezették az igaz hitre. Ehhez jelentett segítséget az esztergomi ferences gimnázium és az egri teológia sokoldalú képzése. Első kápláni helye Jászapáti volt, majd Jászberény következett. Ózdra 1968-ban érkezett. Családokat látogatott, s az érvelések után azt tapasztalta, hogy Istenre, hitre, vallásra, erkölcsös hitre szükség van.

- Az életet hivatásnak és áldozatos munkának tartom. Munkámnak, szemléletemnek mottója: "Szerettem az igazságot, gyűlöltem a hazugságot." (VII. Gergely pápa).
Keresztényibb stílusra volna szükség: utcán, tereken, családban, munkahelyen. Ha majd a szellem és a lelkiség napvilága ragyog minden ház ablakán, békésebb egymás mellett élés lesz.

Boldog Új Évet kívánok!...

Kívánok olyan családokat, amelyekben a szeretet, békesség, nyugalom mindig hazaváró meleg otthona él. Ahol a házi áldás nem csak egy falra akasztott kép, hanem élő valóság teli összetart és sírig tartó jövőt ígér.

Olyan apákat, mint Szent József, ki igaz ember volt.
Olyan anyákat, mint Mária, tiszta alázatos szolgáló, ki örömben és bánatban el tudta fogadni Isten akaratát.
Olyan gyermekeket, mint Jézus, ki jóságos szüleinek 30 éves korig engedelmes volt, s közben is Isten akaratát teljesítette.

Kívánok olyan fiatalságot, kik idejekorán nem égetik ki magukból a kapott kincseket. Személyiségformáló igényük, érzékük és erejük is legyen hozzá, hogy szellemileg - lelkileg is minél többet inkább gyűjtsenek, mint szétszórjanak, nehogy valamikor fájó következménye legyen a mulasztásoknak.

Kívánok olyan papokat, akik a nap terhét viselik. Az evangéliumot hirdetők és a szeretetről beszélők olyan fénylő lámpások, fények legyenek, mint a tizenkét apostol, kik a Keresztre feszítettel igaz áldozattá tudtak lenni.

Kívánok olyan öregeket, kik soha nem öregszenek meg, mert istengyermekségük hitével beleszenderülnek egy örökkévalóság boldog országába. Maradjanak meg keveset panaszkodó, de teherviselő keresztényeknek, kiknek példaképük Jézus, még ha testi - lelki bajuk egekig hatoló is volna. Vigasztalja őket Ő, ki pótolhatatlan Vigasztaló.

Kívánok a boldogtalanoknak is boldogságot! Magányosoknak, munkanélkülieknek, súlyos betegeknek, kiknek pesszimizmusukban itt van sajnos a realista jelen. A nehézségekben legyen nagyobb lelkierejük, hogy ne a személyiségüket romboló eszközöket keressék, még jobban lefelé a lejtőn, hanem a tartalék erőkkel és odafigyeltebb lehetőségek keresésében, reménykedve megtalálják az életben, létben maradást.

Kívánom a munkában lévőknek, hogy rájöjjenek: a legtökéletesebben elvégzett minőségi munka a legnagyobb nyugalom.

Tehát! Bort, búzát, békességet! Kevesebb " bort " , de sok vetéssel olcsóbb kenyeret! Gyorsabb ritmust és minden megtehetőnek megtevését országunk felemelkedéséért. De mindig higgadt, türelmes fejeket a boldogabb jövő reményében! 

Kívánok olyan paptársakat, kik a szentmise áldozatából alázatos áldozatokká tudjanak válni. Égjenek a vágytól, hogy a demokratikus világunkban el tudjanak számolni küldetésükkel Isten és emberek előtt. Dolgozzanak az Atyának, a Fiú példájával és a Szentlélek segítségével.

Mindig tudják viselni a napnak a terhét, mélyenszántó munkájukkal, toleráns emberségükkel, türelmes modorukkal, s így a jövő méltó magvetői tudjanak lenni. Örök igazságokat érlelő beszédeikkel hozzanak sokszoros termést.

Józsa ZoltánKövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – Békesség...

- LÉLEKzet – Barátság...

- A természet csodái...

- LÉLEKzet - Lelki számvetés...


Címlapon:

Az óránkénti több mint 120-130 kilométeres sebességes széllökések halálos áldozatokat követeltek Europában. A nagy erejű szél szó szerint embereket röpített a levegőben.
Ózd Farkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
Ózd Riz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
Ózd Vádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
Helyi Hírek
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
Ózd„Jólesik a szemnek, a léleknek a megannyi kis csillagfény a sötétség beállta után.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Ilyenkor Karácsonykor együtt van a család. Amennyire lehetőségünk van, ilyen valódi együttléteket vigyünk be a hétköznapokba is!” Raffainé Darmai Zsuzsanna gondolatai.
Ózd„A természetben, kezdetben minden harmóniában létezett, és működött. Mi azonban hajlamosak vagyunk arra, hogy szétválasszuk azt, ami összetartozik.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdRiz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
ÓzdFarkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
ÓzdVádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben