Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. április 26. csütörtök - Ervin napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
„...Ha majd a szellem és lelkiség napvilága ragyog...”
Ózdi Magazin | 2018.01.08. | Józsa Zoltán

Az Ózdon élő Mag Mátyás atyát 52 évvel ezelőtt szentelték pappá Egerben. A nyugalmazott római katolikus lelkész életpályájának az útját a hivatástudat jellemzi napjainkig is. Ma is aktív, kórházban és szociális otthonokban nyújt lelki vigaszt az erre szomjazóknak. Misézik nekik és közösen tartják meg az ünnepeket is.


Egyeken született, s a gyerekkori élmények, szülei szeretete elvezették az igaz hitre. Ehhez jelentett segítséget az esztergomi ferences gimnázium és az egri teológia sokoldalú képzése. Első kápláni helye Jászapáti volt, majd Jászberény következett. Ózdra 1968-ban érkezett. Családokat látogatott, s az érvelések után azt tapasztalta, hogy Istenre, hitre, vallásra, erkölcsös hitre szükség van.

- Az életet hivatásnak és áldozatos munkának tartom. Munkámnak, szemléletemnek mottója: "Szerettem az igazságot, gyűlöltem a hazugságot." (VII. Gergely pápa).
Keresztényibb stílusra volna szükség: utcán, tereken, családban, munkahelyen. Ha majd a szellem és a lelkiség napvilága ragyog minden ház ablakán, békésebb egymás mellett élés lesz.

Boldog Új Évet kívánok!...

Kívánok olyan családokat, amelyekben a szeretet, békesség, nyugalom mindig hazaváró meleg otthona él. Ahol a házi áldás nem csak egy falra akasztott kép, hanem élő valóság teli összetart és sírig tartó jövőt ígér.

Olyan apákat, mint Szent József, ki igaz ember volt.
Olyan anyákat, mint Mária, tiszta alázatos szolgáló, ki örömben és bánatban el tudta fogadni Isten akaratát.
Olyan gyermekeket, mint Jézus, ki jóságos szüleinek 30 éves korig engedelmes volt, s közben is Isten akaratát teljesítette.

Kívánok olyan fiatalságot, kik idejekorán nem égetik ki magukból a kapott kincseket. Személyiségformáló igényük, érzékük és erejük is legyen hozzá, hogy szellemileg - lelkileg is minél többet inkább gyűjtsenek, mint szétszórjanak, nehogy valamikor fájó következménye legyen a mulasztásoknak.

Kívánok olyan papokat, akik a nap terhét viselik. Az evangéliumot hirdetők és a szeretetről beszélők olyan fénylő lámpások, fények legyenek, mint a tizenkét apostol, kik a Keresztre feszítettel igaz áldozattá tudtak lenni.

Kívánok olyan öregeket, kik soha nem öregszenek meg, mert istengyermekségük hitével beleszenderülnek egy örökkévalóság boldog országába. Maradjanak meg keveset panaszkodó, de teherviselő keresztényeknek, kiknek példaképük Jézus, még ha testi - lelki bajuk egekig hatoló is volna. Vigasztalja őket Ő, ki pótolhatatlan Vigasztaló.

Kívánok a boldogtalanoknak is boldogságot! Magányosoknak, munkanélkülieknek, súlyos betegeknek, kiknek pesszimizmusukban itt van sajnos a realista jelen. A nehézségekben legyen nagyobb lelkierejük, hogy ne a személyiségüket romboló eszközöket keressék, még jobban lefelé a lejtőn, hanem a tartalék erőkkel és odafigyeltebb lehetőségek keresésében, reménykedve megtalálják az életben, létben maradást.

Kívánom a munkában lévőknek, hogy rájöjjenek: a legtökéletesebben elvégzett minőségi munka a legnagyobb nyugalom.

Tehát! Bort, búzát, békességet! Kevesebb " bort " , de sok vetéssel olcsóbb kenyeret! Gyorsabb ritmust és minden megtehetőnek megtevését országunk felemelkedéséért. De mindig higgadt, türelmes fejeket a boldogabb jövő reményében! 

Kívánok olyan paptársakat, kik a szentmise áldozatából alázatos áldozatokká tudjanak válni. Égjenek a vágytól, hogy a demokratikus világunkban el tudjanak számolni küldetésükkel Isten és emberek előtt. Dolgozzanak az Atyának, a Fiú példájával és a Szentlélek segítségével.

Mindig tudják viselni a napnak a terhét, mélyenszántó munkájukkal, toleráns emberségükkel, türelmes modorukkal, s így a jövő méltó magvetői tudjanak lenni. Örök igazságokat érlelő beszédeikkel hozzanak sokszoros termést.

Józsa ZoltánKövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – A Föld lélegzete...

- LÉLEKzet – Fáj, ha bántasz...

- LÉLEKzet – Jellem...

- Zombik országa vagyunk... Az emberi pondró...


Címlapon:

Több kerékpáros baleset is történt Borsod-Abaúj-Zemplén megye útjain a rövid hétvége alatt. Egy tragédiával és egy súlyos sérülésekkel járó balesetben gyerekek voltak az érintettek.
Ózd
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi Hírek
ÓzdA rendőrök néhány órán belül elfogták azt a két fiatalt, akik egy késsel fenyegettek meg egy ózdi fiatalembert, majd elvették mobiltelefonját.
ÓzdAzon sofőrök jelentkezését várják az ózdi rendőrök, akik egy szabálytalanul közlekedő szürke színű DAEWOO Matiz miatt hirtelen fékezésre, irányváltoztatásra és lehúzódásra kényszerültek.
ÓzdÓzd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2018. (I.18.) határozatával többek között arról döntött, hogy a 2015. márciusától az Önkormányzat különálló szervezeti egységeként működő Startprogram Irodát megszünteti az Iroda feladatainak az ÓVI részére történő átadása mellett.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdVigyázzunk rá, tegyük meg azt, ami rajtunk múlik! Tegyünk mindennapot a Föld Napjává!
ÓzdMindenkinek fáj, ha bántják. Sebeket ejthet lelkünkön a szó. Lehet, hogy igyekszünk erősnek mutatkozni, lehet, hogy már megedződtünk, de belül fáj...
Ózd„Elvehetik a jó hírünket, a szabadságunkat, a vagyonunkat, az egészségünket, az életünket, de a jellem maradandó kincs.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdAttól én még nem vagyok alkoholista, hogy… Csak időnként szívok el néhány szálat a stressz miatt. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tükör által homályosan…” Nem látunk tisztán. Igyekszünk önmagunkat egy kicsit kozmetikázni, retusálni, photo shopozni… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdA rendőrök néhány órán belül elfogták azt a két fiatalt, akik egy késsel fenyegettek meg egy ózdi fiatalembert, majd elvették mobiltelefonját.
ÓzdAzon sofőrök jelentkezését várják az ózdi rendőrök, akik egy szabálytalanul közlekedő szürke színű DAEWOO Matiz miatt hirtelen fékezésre, irányváltoztatásra és lehúzódásra kényszerültek.
ÓzdÓzd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2018. (I.18.) határozatával többek között arról döntött, hogy a 2015. márciusától az Önkormányzat különálló szervezeti egységeként működő Startprogram Irodát megszünteti az Iroda feladatainak az ÓVI részére történő átadása mellett.
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben