Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. február 25. vasárnap - Géza napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
LÉLEKzet – Gazdálkodás...
Ózdi Magazin | 2018.01.21. | Raffainé Darmai Zsuzsanna

A gazdálkodásról, általában, az anyagiakkal való bánás jut eszünkbe, de nemcsak a pénzzel, anyagi javakkal kell jól gazdálkodnunk, hanem az idővel, az energiával, a képességeinkkel, az egészségünkkel…

Mit is jelent gazdálkodni?
Mikor gazdálkodunk jól?
Ha, amink van, jól beosztjuk, hasznos dolgokra fordítjuk, megőrizzük, esetleg kamatoztatjuk. Az egyik szélsőséghez tartozik, aki csak gyűjtöget, raktároz, nem adna senkinek, még magától is sajnálja. Az ilyen emberre azt mondjuk, hogy zsugori.
Hallani néha olyan történetet, hogy valaki nagy szegénységben élt, és csak a halála után derült ki, hogy milyen gazdag volt, mennyi pénzt rejtegetett…


Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket. Nézzünk meg egy bibliai történetet!

„ Egy gazdag embernek bőségesen termett a földje. Azért magában okoskodék, mondván: Mit cselekedjem? mert nincs hová takarnom az én termésemet. És monda: Ezt cselekszem: Az én csűreimet lerontom, és nagyobbakat építek; és azokba takarom minden gabonámat és az én javaimat. És ezt mondom az én lelkemnek: Én lelkem, sok javaid vannak sok esztendőre eltéve; tedd magadat kényelembe, egyél, igyál, gyönyörködjél! Monda pedig néki az Isten: Bolond, ez éjjel elkérik a te lelkedet te tőled; amiket pedig készítettél, kiéi lesznek? Így van dolga annak, aki kincset takar magának, és nem az Istenben gazdag.” Luk 12:16-21.

Érdemes elgondolkozni rajta, hogy miben is áll a mi gazdagságunk. Baj, hogy vannak tartalékaink, hogy biztonságra törekszünk? Egy bizonyos szintig biztos nem. Valójában a gazdagság sem baj, vagy bűn. A lényeg az, hogy hol van a szívünk, ki az úr az életünkben. A pénz csak eszköz, ne emeljük céllá, ne az irányítsa életünket, ha kell, tudjuk elengedni! Mit mond Jézus a gazdag ifjúnak?

„Eredj el, add el minden vagyonodat, és add a szegényeknek, és kincsed lesz mennyben; és jer, kövess engem, felvévén a keresztet.”

Ezt a gazdag ifjú nem tudta megtenni, de lelkében elszomorodott. A másik szélsőség, amikor nem felhalmozzuk, hanem szétszórjuk javainkat, mint a már említett tékozló fiú.
Ha jól akarunk gazdálkodni, kerülni kell a szélsőségeket, el kell hagyni azt, ami felesleges. Segíthet a tervezés, a háztartási napló, a napi, heti, havi, éves tervek. Van egy keretünk, amivel gazdálkodhatunk. Ez pénznél pl. lehet a havi fizetés, vagy időnél egy nap, egy hét… Érdemes fontossági sorrendet felállítani, hogy mi az, aminek feltétlenül bele kell férnie, mi az, ami fontosabb, mi az, ami nem baj, hogyha most kimarad, elmarad.

Nézzünk még egyéb példákat a gazdálkodásra!

A maratoni, szuper maratoni futók tudják, hogy be kell osztani az erejüket. Képesek lennének négy percen belüli kilométereket futni, de tudják, hogy 100-120 km-t kell megtenni, és olyan hosszú távon már nem menne. Ezért inkább lassabban kezdenek. Kevésbé tapasztaltaknál viszont előfordul, hogy nem jól gazdálkodnak erejükkel, energiájukkal.

Tehetségünkkel is gazdálkodhatunk. Kapunk többféle képességet, de hogy ezekkel mit kezdünk, az már rajtunk múlik. Lehet gyakorlással továbbfejleszteni, és mások szolgálatába állítani, de könnyen el is tékozolhatjuk lustaságunkban, vagy valami más ok miatt. Aki sikereket ér el pl. sportban, zenében, vagy egyéb területeket, az kapott tehetséget, és a tehetségével jól is gazdálkodott.

Az egészségünkkel is gazdálkodhatunk jól, vagy rosszul. Kaptunk egy bizonyos genetikai állományt, benne betegségekre való hajlamokkal. Van, aki ilyen szempontból szerencsésebb, van, aki kevésbé. De sok múlik azon is, mi hogyan gazdálkodunk, mit teszünk. Eltékozoljuk, ha egészségtelen életmódot folytatunk, ha dohányzunk, drogozunk, alkoholizálunk, túlsúlyosak vagyunk, keveset pihenünk, egészségtelen környezetben élünk.

Még egy fontos gondolat a gazdálkodásról. Minden, amin gazdálkodunk, valójában nem a miénk, Istentől kaptuk, hogy gazdálkodjunk, bibliai kifejezéssel, sáfárkodjunk rajta.

Jó gazdálkodást kívánok minden területen! A ránk bízott javakat őrizzük, osszuk be, fordítsuk hasznos célokra!Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Egyesület a farkaslyuki családokért...

- LÉLEKzet - Önismeret, emberismeret...

- LÉLEKzet – Ritmus...

- Ózd a ketté (3,4? stb.) szakadt város...


Címlapon:

Ózd Ózdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
Ózd Légtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
Helyi Hírek
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMilyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„A ritmus szabályos ismétlődések sorozata. Életünket, környezetünket teljesen áthatja, mindenhol megfigyelhető ez a természetes lüktetés: a természetben, a szervezetünkben, a cselekedeteinkben… ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdÉn kívánom, hogy fedezzék fel minél több könyv rejtélyes világát, tapasztalják meg szépségüket, érezzenek együtt a szereplőkkel, tanuljanak belőlük - Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMikor mondhatunk sikeresnek valakit? Nem biztos, hogy aki kívülről sikeresnek látszik, az belülről is úgy érzi, és fordítva… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdÓzdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
ÓzdLégtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben