Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. május 21. kedd - Konstantin napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
LÉLEKzet – Gazdálkodás...
Ózdi Magazin | 2018.01.21. | Raffainé Darmai Zsuzsanna

A gazdálkodásról, általában, az anyagiakkal való bánás jut eszünkbe, de nemcsak a pénzzel, anyagi javakkal kell jól gazdálkodnunk, hanem az idővel, az energiával, a képességeinkkel, az egészségünkkel…

Mit is jelent gazdálkodni?
Mikor gazdálkodunk jól?
Ha, amink van, jól beosztjuk, hasznos dolgokra fordítjuk, megőrizzük, esetleg kamatoztatjuk. Az egyik szélsőséghez tartozik, aki csak gyűjtöget, raktároz, nem adna senkinek, még magától is sajnálja. Az ilyen emberre azt mondjuk, hogy zsugori.
Hallani néha olyan történetet, hogy valaki nagy szegénységben élt, és csak a halála után derült ki, hogy milyen gazdag volt, mennyi pénzt rejtegetett…


Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket. Nézzünk meg egy bibliai történetet!

„ Egy gazdag embernek bőségesen termett a földje. Azért magában okoskodék, mondván: Mit cselekedjem? mert nincs hová takarnom az én termésemet. És monda: Ezt cselekszem: Az én csűreimet lerontom, és nagyobbakat építek; és azokba takarom minden gabonámat és az én javaimat. És ezt mondom az én lelkemnek: Én lelkem, sok javaid vannak sok esztendőre eltéve; tedd magadat kényelembe, egyél, igyál, gyönyörködjél! Monda pedig néki az Isten: Bolond, ez éjjel elkérik a te lelkedet te tőled; amiket pedig készítettél, kiéi lesznek? Így van dolga annak, aki kincset takar magának, és nem az Istenben gazdag.” Luk 12:16-21.

Érdemes elgondolkozni rajta, hogy miben is áll a mi gazdagságunk. Baj, hogy vannak tartalékaink, hogy biztonságra törekszünk? Egy bizonyos szintig biztos nem. Valójában a gazdagság sem baj, vagy bűn. A lényeg az, hogy hol van a szívünk, ki az úr az életünkben. A pénz csak eszköz, ne emeljük céllá, ne az irányítsa életünket, ha kell, tudjuk elengedni! Mit mond Jézus a gazdag ifjúnak?

„Eredj el, add el minden vagyonodat, és add a szegényeknek, és kincsed lesz mennyben; és jer, kövess engem, felvévén a keresztet.”

Ezt a gazdag ifjú nem tudta megtenni, de lelkében elszomorodott. A másik szélsőség, amikor nem felhalmozzuk, hanem szétszórjuk javainkat, mint a már említett tékozló fiú.
Ha jól akarunk gazdálkodni, kerülni kell a szélsőségeket, el kell hagyni azt, ami felesleges. Segíthet a tervezés, a háztartási napló, a napi, heti, havi, éves tervek. Van egy keretünk, amivel gazdálkodhatunk. Ez pénznél pl. lehet a havi fizetés, vagy időnél egy nap, egy hét… Érdemes fontossági sorrendet felállítani, hogy mi az, aminek feltétlenül bele kell férnie, mi az, ami fontosabb, mi az, ami nem baj, hogyha most kimarad, elmarad.

Nézzünk még egyéb példákat a gazdálkodásra!

A maratoni, szuper maratoni futók tudják, hogy be kell osztani az erejüket. Képesek lennének négy percen belüli kilométereket futni, de tudják, hogy 100-120 km-t kell megtenni, és olyan hosszú távon már nem menne. Ezért inkább lassabban kezdenek. Kevésbé tapasztaltaknál viszont előfordul, hogy nem jól gazdálkodnak erejükkel, energiájukkal.

Tehetségünkkel is gazdálkodhatunk. Kapunk többféle képességet, de hogy ezekkel mit kezdünk, az már rajtunk múlik. Lehet gyakorlással továbbfejleszteni, és mások szolgálatába állítani, de könnyen el is tékozolhatjuk lustaságunkban, vagy valami más ok miatt. Aki sikereket ér el pl. sportban, zenében, vagy egyéb területeket, az kapott tehetséget, és a tehetségével jól is gazdálkodott.

Az egészségünkkel is gazdálkodhatunk jól, vagy rosszul. Kaptunk egy bizonyos genetikai állományt, benne betegségekre való hajlamokkal. Van, aki ilyen szempontból szerencsésebb, van, aki kevésbé. De sok múlik azon is, mi hogyan gazdálkodunk, mit teszünk. Eltékozoljuk, ha egészségtelen életmódot folytatunk, ha dohányzunk, drogozunk, alkoholizálunk, túlsúlyosak vagyunk, keveset pihenünk, egészségtelen környezetben élünk.

Még egy fontos gondolat a gazdálkodásról. Minden, amin gazdálkodunk, valójában nem a miénk, Istentől kaptuk, hogy gazdálkodjunk, bibliai kifejezéssel, sáfárkodjunk rajta.

Jó gazdálkodást kívánok minden területen! A ránk bízott javakat őrizzük, osszuk be, fordítsuk hasznos célokra!Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – On-line világban...

- LÉLEKzet – Késő?

- LÉLEKzet – A sorban…

- LÉLEKzet – Szabadság…


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben