Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. május 21. kedd - Konstantin napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
LÉLEKzet – Könyvek...
Ózdi Magazin | 2018.02.05. | Raffainé Darmai Zsuzsanna

A mai modern, technikailag fejlett világban, milyen egyszerű tárgyaknak tűnnek a könyvek. Nincs bennük semmi különös, és mégis mennyire különlegesek. Hasonlítanak egymásra, ahogy sorakoznak a könyvespolcon. Igaz, van köztük, kisebb, nagyobb, vékonyabb, vastagabb, színesebb, komorabb. Szintén hasonlítanak egymásra, ahogy végiglapozzuk őket. Fehér lapon fekete kis kódok.

Azonban ahogy el kezdünk olvasni, már nem hasonlítanak annyira. Más-más világok nyílnak meg, elrepülhetünk a múltba, vagy a jövőbe, távoli tájakra, gondolatokat, érzéseket ébreszthetnek bennünk. Együtt izgulunk, aggódunk, örülünk, búsulunk a szereplőkkel. Beleképzeljük magunkat az élethelyzetükbe, akár magunkra is vonatkoztathatjuk. Sok minden történik bennünk, amíg egy-egy könyv végére érünk. Vannak jó filmfeldolgozások, filmek, de valahogy a könyv mégis többet tud adni. Itt ugyan nincsenek külső képek, de annál színesebbek a belsők. A gyerekek először a mesekönyvekkel ismerkednek meg. Aztán sokféle irányba el lehet menni…

Szórakoztathatnak, katarzist kelthetnek, élményt nyújthatnak, ismeretet adhatnak… A tankönyvekből tanulhatunk, a szakácskönyvekből főzhetünk, a képes könyveket nézegethetjük. Vannak olyanok is, amikben kis fekete „légypiszkok” találhatók a vonalakon, és általában vékonyabbak, nagyobb lapmérettel. Aki ismeri ezeket a kódokat, esetleg valami hangszere is van hozzá, gyönyörű zenét tud varázsolni a segítségükkel. Gondolom kitalálták, hogy itt a kottára gondoltam. Sok könyvet már elektronikusan is megtalálhatunk a világhálón, és onnan olvashatjuk, esetleg hallgathatjuk.

Vizsgáljuk meg a könyvek könyvét is! Ez nem más, mint a Biblia. A „Biblia” görög szó, jelentése: könyvek. Összesen 66 könyvből áll, amiből 39-et az Ószövetség, 27-et az Újszövetség tartalmaz. Az Ószövetség a zsidó nép körében keletkezett az i.e. XV. századtól az i.e. IV. századig, és héber, arám nyelven íródott. Az Újszövetség pedig az őskeresztény egyház körében keletkezett az I. században, és köznapi görög nyelven íródott. Az élet fontos kérdéseivel foglalkoznak ezek a könyvek, és a teremtéstől az újjáteremtésig foglalják össze az emberi történelmet. Találhatunk köztük történeti, költői, és prófétai könyveket. Sokan írták, volt köztük földműves, pásztor, próféta, államférfi. Hiába volt annyi író, különböző szavakkal, különböző megközelítésekkel, mintha a háttérben egy szerző állna, van benne valami egység, valami közös szál.

„Mert sohasem ember akaratából származott a prófétai szó; hanem a Szent Lélektől indíttatva szólottak az Istennek szent emberei.” II. Péter 1:21

Azt azért még hozzátenném, hogy ezek a könyvek eredetileg nem úgy néztek ki, mint a mi könyveink fent a könyvespolcon, hanem tekercsek formájában őrizték őket. Nagy előrelépés volt a könyvnyomtatás, amit Guttenbergnek köszönhetünk.

Sok mindent lehetne még írni a könyvekről, és a könyvek könyvéről is. Én kívánom, hogy fedezzék fel minél több könyv rejtélyes világát, tapasztalják meg szépségüket, érezzenek együtt a szereplőkkel, tanuljanak belőlük. A modern technika, a tévé, a számítógép ne szorítsa ki őket az életükből.
Azt se felejtsék, hogy minden idők legfontosabb könyve, a Biblia. Jó olvasást!Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – On-line világban...

- LÉLEKzet – Késő?

- LÉLEKzet – A sorban…

- LÉLEKzet – Szabadság…


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben