Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. május 24. péntek - Eliza,Eszter napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
LÉLEKzet – Ritmus...
Ózdi Magazin | 2018.02.11. | Raffainé Darmai Zsuzsanna

A ritmus szabályos ismétlődések sorozata. Életünket, környezetünket teljesen áthatja, mindenhol megfigyelhető ez a természetes lüktetés: a természetben, a szervezetünkben, a cselekedeteinkben…

A Föld forog saját tengelye körül, ez adja a napi ritmust, és kering a Nap körül, ez adja az éves ritmust. Váltják egymást a nappalok és éjszakák, valamint váltják egymást az évszakok.
A napi, havi, éves ritmusok megmagyarázhatók az égitestekkel, a heti ritmus viszont nem. Ennek ellenére rendkívül fontos, hogy betartsuk.

A Biblia ezt írja:

„Hat napon át munkálkodjál, és végezd minden dolgodat. De a hetedik nap az Úrnak, a te Istenednek szombatja: semmi dolgot se tégy azon, [se] magad, se fiad, se leányod, se szolgád, se szolgálóleányod, se ökröd, se szamarad, és semminémû barmod, se jövevényed, a ki a te kapuidon belõl van, hogy megnyugodjék a te szolgád és szolgálóleányod, mint te magad” 5 Móz 5:13-14.

Próbáltak már ettől a ritmustól többször eltérni, de nem működött, mert ha a csillagokban nem is, bennünk megtalálható ez a ritmus. Ha eltérünk tőle, túlságosan kimerül a szervezetünk.
Valamikor Izraelben nemcsak szombat nap volt, hanem szombat év is. Minden hetedik év. Akkor nem vetettek, nem arattak, nem dolgoztak. Pihent a föld, és pihent az ember. Régebben közelebb állt az ember a természethez, jobban alkalmazkodott annak ritmusához. Nappal tevékenyek voltak, éjszaka aludtak. Ma, sokszor éjszakába nyúlóan fent vagyunk, vagy éppen éjszaka dolgozunk. Olyan zöldségeket, gyümölcsöket ettek, aminek idénye volt, ami éppen akkor termett, vagy természetes módon jól raktározható volt.
Tavasszal böjtöltek, amikor elfogytak a tartalékok. Ma már nem feltétlenül van így… Megvolt az éves munkának a ritmusa a vetéstől az aratásig, az ünnepeket pedig inkább télre időzítették. Ma, nagy valószínűséggel kevésbé figyelhető meg ez a ritmus a munkánkban…
Nézzünk meg néhány ritmust a szervezetünkben! Ilyen a szív ritmusa, a légzésünk ritmusa…
Ha a szív ritmusa nem egyenletes, túl gyors, vagy túl lassú, az betegségre utalhat. Persze sportolás, vagy izgalom hatására is begyorsulhat a szív, emelkedhet a pulzus. Aki rendszeresen sportol, a nyugalmi pulzusa alacsonyabb lesz. A légzésünk automatikusan szabályozódik, de mi is átvehetjük az irányítást különböző légző gyakorlatokkal. Ezek a légző gyakorlatok segítenek megnyugodni, hatással vannak testre és lélekre. A zene is a ritmusból indul ki, az az alapja. A kottákban a zeneszerző meghatározza a ritmust. Lehet pl. 4/4, 2/4, 6/8… A hangjegyek és a szünetek lehetnek negyedek, nyolcadok, tizenhatodok… A zenetanulásban sokat segíthet a metronóm, ami a beállításnak megfelelően méri az egyenlő időközöket. A különböző hangszerek is egymásra hangolódnak a ritmus segítségével.
Jól követhető a ritmus a dobpergésben.

De nemcsak a zenében van ritmus, hanem pl. a versben, a táncban, a sportban is. Az időmértékes verselés a rövid és hosszú szótagok váltakozására építő verselési forma. A táncosok ritmusa a zene ritmusát követi. Az úszóknál pedig szintén rendkívül jól megfigyelhető a ritmus, ugyanazok a mozdulatok ismétlődnek. Megfigyelhetjük a napi ritmusunkat is felkeléstől lefekvésig. Vannak szokásaink, amik napról napra ugyanúgy ismétlődnek…

A Holt költők társaságából eszembe jut egy jelenet. A film az ötvenes évek derekán játszódik,, amikor a fiúk azt a feladatot kapták, hogy menjenek körbe-körbe az iskolaudvaron. Először mindenki a saját stílusában, a saját ritmusában ment, aztán egymásra hangolódtak, és elkezdtek egy ritmusban menetelni. 

/Holt költők társasága 1989-ben készült amerikai film. A Holt költők társasága a realitások és a romantika közötti konfliktust tárja fel, pontosan úgy, ahogy ezek az eszmék a diákok számára a világ minden középiskolájában megjelennek. /a szerk./

Azért ezekkel az együtt menetelésekkel vigyázni kell…
Miért fontos a ritmus?
Mert átszövi az életünket, segít harmóniába kerülni a környezetünkkel.
Figyeljünk a ritmusokra, a természet ritmusára!Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – On-line világban...

- LÉLEKzet – Késő?

- LÉLEKzet – A sorban…

- LÉLEKzet – Szabadság…


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben