Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. február 18. hétfő - Bernadett napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
LÉLEKzet - Önismeret, emberismeret...
Ózdi Magazin | 2018.02.18. | Raffainé Darmai Zsuzsanna

Milyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Mennyire reális ez a kép, mennyire valós?

Ha őszinték vagyunk, be kell, hogy valljuk: a mi tükrünk torzít. Egyes tulajdonságokat nagyíthat, másokat takarhat... Az, hogy milyenek vagyunk, megnyilvánulhat cselekedeteinkben, beszédünkben, gondolatainkban. De ez nem tiszta tükör. Ugyanazt a cselekedetet különböző indítékokból is végrehajthatjuk: szeretetből, kötelességtudatból, a jutalom reményében, vagy a büntetéstől való félelemből. A végeredmény ugyanaz.
Vagy mégsem? Mindannyiunknak vannak jó, és rossz tulajdonságai. Ha valakit kedvelünk, akkor inkább a jó tulajdonságait vesszük észre, ha nem, akkor a rosszakat, azokat hangsúlyozzuk. Sokszor képesek vagyunk néhány képkockából kirakni egy teljes képet... Gondolhatjuk, hogy ebben azért sok a pontatlanság.
Pl. ha valaki megígért nekünk valamit, és nem teljesítette, azt mondjuk, hogy megbízhatatlan, és még körítjük egyéb negatív tulajdonságokkal. Pedig lehet, hogy valami közbejött, túl van terhelve, általában megbízható, csak most elfelejtette... Az emberek egy részének jó véleménye van rólunk, jó tapasztalatuk volt velünk, hasonló a gondolkozásunk, esetleg politikai, vallási nézeteink, életszemléletünk. Másoknak viszont rossz, mert volt velünk valami rossz tapasztalatuk, és más a gondolkodásmódunk. Kinek van igaza? Valószínűleg mind a két vélemény torzult egy kicsit egyik, ill. másik irányban.
Pedig a mások véleménye befolyásolja azt, hogy mit gondolunk magunkról. Különösen azoké, akik nagyobb hatással voltak ránk: szüleinké, tanárainké. Még akkor is, ha olykor lázadtunk. Nem mindegy, hogy mit mondtak rólunk, nekünk, mit tartottak felőlünk... Az, hogy milyenek vagyunk, függ az örökléstől, vagyis a génjeinktől, a környezettől. .. Ezek nagyon rányomják a bélyeget, különösen a kezdeti időszakra. Nincs rájuk hatásunk. Viszont arra már van, hogy milyen szokásokat alakítunk ki. Persze azt is tudjuk, hogy a rossz szokások hatalma szintén erős lehet. Ezen a területen keményen kell dolgozni, de lehet eredményeket elérni. Azonban vigyázzunk, mert hajlamosak vagyunk arra is, hogy védekező szokásokat alakítsunk ki. Ilyenek a bizalmatlanság, az előítéletek, az önigazolás. Látjuk, hogy valamit nem jól csináltunk, nem helyesen viselkedtünk, de tudunk rá magyarázatot adni. Vajon ilyen elnézőek vagyunk más hibái esetén is? Könnyen áteshetünk a ló egyik, vagy éppen másik oldalára.
Van valaki, aki tisztán lát, aki a szíveket vizsgálja, aki nem a pillanatnyi viselkedésünk alapján ítél. Látja, hogy milyen terheket, és áldásokat cipelünk Milyen örökség van rajtunk.

Dávid egyik zsoltárában így olvashatunk róla:

"Uram, megvizsgáltál engem, és ismersz.Te ismered ülésemet és felkelésemet, messziről érted gondolatomat. Járásomra és fekvésemre ügyelsz, minden útamat jól tudod. Mikor még nyelvemen sincs a szó, immár egészen érted azt Uram!" Zsolt 139:1-4

Sokkal jobban ismer minket, mint ahogy mi önmagunkat, vagy embertársainkat. Azt szokták mondani, a legnagyobb vakfolt a saját személyiségünk, magunkat nem látjuk elég tisztán. Mégis törekednünk kell önmagunk megismerésére! Nem azért, hogy elmondhassuk, ilyen vagyok, és kész, hanem, hogy fejlődhessünk, fejlődhessen a jellemünk. Az, hogy milyenek vagyunk, inkább a bajban, nehézségek közepette mutatkozik meg... Az, amit mások mondanak rólunk lehet igaz, de tévedhetnek is. Mindenesetre hallgassuk meg, és gondolkozzunk el rajta! Ugyanakkor óvatosak legyünk abban, hogy mit mondunk a másikról! Mi nem látunk tisztán, nem a szíveket vizsgáljuk, ezért nagyot tévedhetünk.

Az önmegismerés, és az ebből fakadó jellemformálás egy út. Induljunk el ezen az úton! Induljunk el alázattal, és tisztelettel!
Ne gondoljuk, hogy mi már mindent tudunk! De arra se, hogy mi nem tudunk megváltozni. Megtudunk. Ha nem is könnyű, mindez a mi döntésünktől függ.Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – On-line világban...

- LÉLEKzet – Késő?

- LÉLEKzet – A sorban…

- LÉLEKzet – Szabadság…


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben