Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. március 20. kedd - Klaudia napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
LÉLEKzet - Önismeret, emberismeret...
Ózdi Magazin | 2018.02.18. | Raffainé Darmai Zsuzsanna

Milyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Mennyire reális ez a kép, mennyire valós?

Ha őszinték vagyunk, be kell, hogy valljuk: a mi tükrünk torzít. Egyes tulajdonságokat nagyíthat, másokat takarhat... Az, hogy milyenek vagyunk, megnyilvánulhat cselekedeteinkben, beszédünkben, gondolatainkban. De ez nem tiszta tükör. Ugyanazt a cselekedetet különböző indítékokból is végrehajthatjuk: szeretetből, kötelességtudatból, a jutalom reményében, vagy a büntetéstől való félelemből. A végeredmény ugyanaz.
Vagy mégsem? Mindannyiunknak vannak jó, és rossz tulajdonságai. Ha valakit kedvelünk, akkor inkább a jó tulajdonságait vesszük észre, ha nem, akkor a rosszakat, azokat hangsúlyozzuk. Sokszor képesek vagyunk néhány képkockából kirakni egy teljes képet... Gondolhatjuk, hogy ebben azért sok a pontatlanság.
Pl. ha valaki megígért nekünk valamit, és nem teljesítette, azt mondjuk, hogy megbízhatatlan, és még körítjük egyéb negatív tulajdonságokkal. Pedig lehet, hogy valami közbejött, túl van terhelve, általában megbízható, csak most elfelejtette... Az emberek egy részének jó véleménye van rólunk, jó tapasztalatuk volt velünk, hasonló a gondolkozásunk, esetleg politikai, vallási nézeteink, életszemléletünk. Másoknak viszont rossz, mert volt velünk valami rossz tapasztalatuk, és más a gondolkodásmódunk. Kinek van igaza? Valószínűleg mind a két vélemény torzult egy kicsit egyik, ill. másik irányban.
Pedig a mások véleménye befolyásolja azt, hogy mit gondolunk magunkról. Különösen azoké, akik nagyobb hatással voltak ránk: szüleinké, tanárainké. Még akkor is, ha olykor lázadtunk. Nem mindegy, hogy mit mondtak rólunk, nekünk, mit tartottak felőlünk... Az, hogy milyenek vagyunk, függ az örökléstől, vagyis a génjeinktől, a környezettől. .. Ezek nagyon rányomják a bélyeget, különösen a kezdeti időszakra. Nincs rájuk hatásunk. Viszont arra már van, hogy milyen szokásokat alakítunk ki. Persze azt is tudjuk, hogy a rossz szokások hatalma szintén erős lehet. Ezen a területen keményen kell dolgozni, de lehet eredményeket elérni. Azonban vigyázzunk, mert hajlamosak vagyunk arra is, hogy védekező szokásokat alakítsunk ki. Ilyenek a bizalmatlanság, az előítéletek, az önigazolás. Látjuk, hogy valamit nem jól csináltunk, nem helyesen viselkedtünk, de tudunk rá magyarázatot adni. Vajon ilyen elnézőek vagyunk más hibái esetén is? Könnyen áteshetünk a ló egyik, vagy éppen másik oldalára.
Van valaki, aki tisztán lát, aki a szíveket vizsgálja, aki nem a pillanatnyi viselkedésünk alapján ítél. Látja, hogy milyen terheket, és áldásokat cipelünk Milyen örökség van rajtunk.

Dávid egyik zsoltárában így olvashatunk róla:

"Uram, megvizsgáltál engem, és ismersz.Te ismered ülésemet és felkelésemet, messziről érted gondolatomat. Járásomra és fekvésemre ügyelsz, minden útamat jól tudod. Mikor még nyelvemen sincs a szó, immár egészen érted azt Uram!" Zsolt 139:1-4

Sokkal jobban ismer minket, mint ahogy mi önmagunkat, vagy embertársainkat. Azt szokták mondani, a legnagyobb vakfolt a saját személyiségünk, magunkat nem látjuk elég tisztán. Mégis törekednünk kell önmagunk megismerésére! Nem azért, hogy elmondhassuk, ilyen vagyok, és kész, hanem, hogy fejlődhessünk, fejlődhessen a jellemünk. Az, hogy milyenek vagyunk, inkább a bajban, nehézségek közepette mutatkozik meg... Az, amit mások mondanak rólunk lehet igaz, de tévedhetnek is. Mindenesetre hallgassuk meg, és gondolkozzunk el rajta! Ugyanakkor óvatosak legyünk abban, hogy mit mondunk a másikról! Mi nem látunk tisztán, nem a szíveket vizsgáljuk, ezért nagyot tévedhetünk.

Az önmegismerés, és az ebből fakadó jellemformálás egy út. Induljunk el ezen az úton! Induljunk el alázattal, és tisztelettel!
Ne gondoljuk, hogy mi már mindent tudunk! De arra se, hogy mi nem tudunk megváltozni. Megtudunk. Ha nem is könnyű, mindez a mi döntésünktől függ.Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – Szokások...

- LÉLEKzet – Önigazolás...

- LÉLEKzet – A döntés hatalma...

- Ugye már nem látják?


Címlapon:

Az itt áttelelő madarak etetése az összefüggő hótakaró idején nagyon fontos. Apró tetteinkkel, a madarak etetésével megmenthetjük a természetben élő szárnyas barátainkat.
Ózd
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi Hírek
ÓzdEgy korábbi vitás ügyet baltanyéllel zárt le egy fiatalkorú fiú Ózdon. A sértett súlyos sérüléseket szenvedett.
ÓzdÓzd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2018. (I.18.) határozatával többek között arról döntött, hogy a 2015. márciusától az Önkormányzat különálló szervezeti egységeként működő Startprogram Irodát megszünteti az Iroda feladatainak az ÓVI részére történő átadása mellett.
BorsodnádasdKülöndíjat kapott Farkas Elek borsodnádasdi egyéni vállalkozó virtuális párolgás pályázata.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAttól én még nem vagyok alkoholista, hogy… Csak időnként szívok el néhány szálat a stressz miatt. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tükör által homályosan…” Nem látunk tisztán. Igyekszünk önmagunkat egy kicsit kozmetikázni, retusálni, photo shopozni… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd”Nem feltétlenül baj, ha időnként rossz döntést hozunk, hiszen levonhatjuk a következtetéseket, tanulhatunk belőle.„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Bármennyire erős a természetünk, bármilyen rossz szokásokat alakítottunk ki, meg tudunk változni, de csak akkor, ha meg akarunk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdMilyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdA Városüzemeltetés dolgozói 2018. március 13-14-ei napokon 9.00-13.00 óra között a Bolyki főúton ---a Stadiontól az Ifjúsági Parkig terjedő szakaszon--- fakivágási, gallyazási munkákat végeznek
ÓzdEgy korábbi vitás ügyet baltanyéllel zárt le egy fiatalkorú fiú Ózdon. A sértett súlyos sérüléseket szenvedett.
ÓzdÓzd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2018. (I.18.) határozatával többek között arról döntött, hogy a 2015. márciusától az Önkormányzat különálló szervezeti egységeként működő Startprogram Irodát megszünteti az Iroda feladatainak az ÓVI részére történő átadása mellett.
BorsodnádasdKülöndíjat kapott Farkas Elek borsodnádasdi egyéni vállalkozó virtuális párolgás pályázata.
ÓzdSúlyos bántalmazásokat helyezett kilátásba adósainak egy ózdi férfi, akit a rendőrök elfogtak és gyanúsítotti kihallgatását követően bűnügyi őrizetbe vettek.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben