Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. március 20. kedd - Klaudia napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
Egyesület a farkaslyuki családokért...
Ózdi Magazin | 2018.02.19. | Józsa Zoltán


 Farkaslyuk távlati képe a Szilvásváradra vezető út felől nézve. Fotó: Wikipédia


Visszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg a nonprofit.hu oldalon.


Pozitív életpéldát szeretnének mutatni a biztosabb érvényesülés érdekében Farkaslyuk (ÉM JZ) Az Antigoné nevű roma magyar civil formáció ez év februárjában alakult meg Farkaslyukon Az egyesület a helyi hagyományok megőrzése mellett a nők érdekének védelmét s képzésük elősegítését szeretné elérni Vállalt feladataik részét képezi a...

Pozitív életpéldát szeretnének mutatni a biztosabb érvényesülés érdekében

Farkaslyuk (ÉM - JZ) - Az Antigoné nevű roma-magyar civil formáció ez év februárjában alakult meg Farkaslyukon. Az egyesület a helyi hagyományok megőrzése mellett, a nők érdekének védelmét, s képzésük elősegítését szeretné elérni.

Vállalt feladataik részét képezi a családok élethelyzetének javítása és a kulturált életvitelre való nevelés segítése. A szervezet a közelmúltban jótékonysági bált rendezett az általános iskola tornatermében. Bódi Róbertné elnök elmondta lapunknak, hogy a cégbírósági bejegyzés májusban megtörtént, s már több mint 40 a tagok száma. A településen élő emberek szociális problémái, a munkanélküliség okozta egzisztenciális nehézségek, az ebből fakadó gyermeknevelési, iskoláztatási kihatások nagy gondot jelentenek. Kapocsnak szeretnénk az egyesületet a lakosság és a hivatalok között, s a napi kapcsolattartás révén mélyebben szeretnénk megismerni a családok problémáit. Meggyőzve a szülőket, hogy gyermekeik rendszeresen járjanak iskolába és tanuljanak a biztosabb érvényesülés érdekében - hangsúlyozta Bódi Róbertné.

Hátrányos helyzetben

Sok magyar család is hátrányos szociális helyzetben van, munkanélküliek, így egységet alkotunk. A magyarok tehát ugyanúgy várnak segítséget, mint a roma származású nők, a családjuk helyzetének javítása érdekében. Településünkön ez az összefogás segíti a kisebbség-többség kapcsolatának pozitív irányú közeledését, mivel egyenlőek a gondjaink, a hátrányaink, s ezeken együttesen szeretnénk javítani. Pozitív életpéldát szeretnénk mutatni, tagjaink családi háttere rendezett.

Sajnos nem sok pénzből gazdálkodunk, rá vagyunk kényszerülve a magánszemélyek támogatására. Az önkormányzat tízezer forint pénzügyi támogatást nyújtott. A települési önkormányzat jövő évi költségvetésében már a támogatandó szervezetek között leszünk. Irodával nem rendelkezünk, az én lakásomon ülésezünk, itt fogadjuk a hozzánk fordulókat. A saját telefonomat használom, a költsége is az enyém, de ezzel is hozzájárulok az egyesület létezéséhez. Szeretnénk partnerkapcsolatainkat szélesíteni, hogy létezzünk és dolgozzunk céljaink elérése érdekében.

Osztálykiránduláson sem

Magyar és roma családokat egyaránt felkerestünk, s felmerült az a gond, hogy sok gyerek nem volt a nyáron kirándulni, sőt még az osztálykirándulásokon sem tudtak részt venni. A nyolcadik osztályosok kétnapos kirándulása elmaradt, mert a tanulók fele nem tudta befizetni a megfelelő összeget. A farkaslyuki nők egyesülete ezért rendezte meg a jótékonysági bált, hogy a hátrányos helyzetben lévő gyerekek számára egynapos kirándulást szervezzünk. A teljes bevételt, a szponzorok támogatását erre a célra fordítjuk.

Jó tapasztalatok

Mi magunk határozzuk meg, hogy milyen problémákkal foglalkozunk és hogyan oldjuk meg azokat. A lakosság szegényebb rétege magáénak vallja, mondja a szervezetet, mivel az egyesület alulról szerveződő formáció. Sok szülő megértette a célkitűzéseinket, s örömmel tapasztaltuk, hogy egyre több hátrányos helyzetű gyerek képes az iskolában azt a tanulási mércét teljesíteni, ami elő van írva. Egyre több roma fiatal választotta a nyolcadik osztály elvégzése után, az otthonlét helyett, a továbbtanulást, s volt, aki gimnáziumba nyert felvételt.

A legnagyobb problémát a munkanélküliség jelenti. Az átképzési és munkalehetőségeket az egyesület továbbítja a lakosság felé. Sokan jelzik nekünk álláskeresési és átképzési szándékukat. Átképzés esetén, ha valaki nem tudja az utazási költségeket fedezni, mi lehetőségeinkhez mérten a havi buszbérletet megvesszük a részére, ameddig nem kap máshonnan erre támogatást. Felvilágosító munkát végzünk, a célok megvalósulásáért meg kell küzdeni, de még az elején vagyunk. A településen élők elfogadták a szervezetünket, s anyagi helyzetükhöz mérten támogatnak is bennünket. Felvettük a kapcsolatot az ózdi kisebbségi önkormányzattal, s támogatnak bennünket, hogy az egyesületünk hivatalosan kapcsolatba kerüljön az Ózdi Munkaügyi Kirendeltséggel és az Átképzőközponttal.

Valóságos tevékenység

Nekünk bizonyítani kell, hogy ez a munka valóságos és a lakosság érdekét szolgálja. Az alapító tagok egyhangúlag engem választottak 3 évre elnöknek, s én mindent megteszek annak érdekében, hogy ezt a bizalmat megszolgáljam. A roma embereknek sok a problémája, így a mi munkánk egy szociális misszió, küldetés. A térségben nincs ilyen szervezet, ezért új az embereknek, amit meg kell ismerniük és el kell fogadniuk. Bizonyítanunk kell, s ha ez sikerül, másabb lesz az emberek felfogása is. Köszönjük támogatóink erkölcsi és anyagi segítségét és minden erőnkkel a vállalt feladataink, célkitűzéseink érdekében fogunk tevékenykedni. A településünk lakossága problémáikkal és javaslataikkal forduljanak bizalommal hozzánk. Én úgy érzem, hogy a nehézségeket közös összefogással meg lehet oldani - jelentette ki végezetül Bódi Róbertné.

Józsa ZoltánKövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – Szokások...

- LÉLEKzet – Önigazolás...

- LÉLEKzet – A döntés hatalma...

- Ugye már nem látják?


Címlapon:

Az itt áttelelő madarak etetése az összefüggő hótakaró idején nagyon fontos. Apró tetteinkkel, a madarak etetésével megmenthetjük a természetben élő szárnyas barátainkat.
Ózd
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi Hírek
ÓzdEgy korábbi vitás ügyet baltanyéllel zárt le egy fiatalkorú fiú Ózdon. A sértett súlyos sérüléseket szenvedett.
ÓzdÓzd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2018. (I.18.) határozatával többek között arról döntött, hogy a 2015. márciusától az Önkormányzat különálló szervezeti egységeként működő Startprogram Irodát megszünteti az Iroda feladatainak az ÓVI részére történő átadása mellett.
BorsodnádasdKülöndíjat kapott Farkas Elek borsodnádasdi egyéni vállalkozó virtuális párolgás pályázata.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAttól én még nem vagyok alkoholista, hogy… Csak időnként szívok el néhány szálat a stressz miatt. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tükör által homályosan…” Nem látunk tisztán. Igyekszünk önmagunkat egy kicsit kozmetikázni, retusálni, photo shopozni… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd”Nem feltétlenül baj, ha időnként rossz döntést hozunk, hiszen levonhatjuk a következtetéseket, tanulhatunk belőle.„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Bármennyire erős a természetünk, bármilyen rossz szokásokat alakítottunk ki, meg tudunk változni, de csak akkor, ha meg akarunk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdMilyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdA Városüzemeltetés dolgozói 2018. március 13-14-ei napokon 9.00-13.00 óra között a Bolyki főúton ---a Stadiontól az Ifjúsági Parkig terjedő szakaszon--- fakivágási, gallyazási munkákat végeznek
ÓzdEgy korábbi vitás ügyet baltanyéllel zárt le egy fiatalkorú fiú Ózdon. A sértett súlyos sérüléseket szenvedett.
ÓzdÓzd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2018. (I.18.) határozatával többek között arról döntött, hogy a 2015. márciusától az Önkormányzat különálló szervezeti egységeként működő Startprogram Irodát megszünteti az Iroda feladatainak az ÓVI részére történő átadása mellett.
BorsodnádasdKülöndíjat kapott Farkas Elek borsodnádasdi egyéni vállalkozó virtuális párolgás pályázata.
ÓzdSúlyos bántalmazásokat helyezett kilátásba adósainak egy ózdi férfi, akit a rendőrök elfogtak és gyanúsítotti kihallgatását követően bűnügyi őrizetbe vettek.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben