Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2024. június 25. kedd - Vilmos napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
Egyesület a farkaslyuki családokért...
Ózdi Magazin | 2018.02.19. | Józsa Zoltán


 Farkaslyuk távlati képe a Szilvásváradra vezető út felől nézve. Fotó: Wikipédia


Visszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg a nonprofit.hu oldalon.


Pozitív életpéldát szeretnének mutatni a biztosabb érvényesülés érdekében Farkaslyuk (ÉM JZ) Az Antigoné nevű roma magyar civil formáció ez év februárjában alakult meg Farkaslyukon Az egyesület a helyi hagyományok megőrzése mellett a nők érdekének védelmét s képzésük elősegítését szeretné elérni Vállalt feladataik részét képezi a...

Pozitív életpéldát szeretnének mutatni a biztosabb érvényesülés érdekében

Farkaslyuk (ÉM - JZ) - Az Antigoné nevű roma-magyar civil formáció ez év februárjában alakult meg Farkaslyukon. Az egyesület a helyi hagyományok megőrzése mellett, a nők érdekének védelmét, s képzésük elősegítését szeretné elérni.

Vállalt feladataik részét képezi a családok élethelyzetének javítása és a kulturált életvitelre való nevelés segítése. A szervezet a közelmúltban jótékonysági bált rendezett az általános iskola tornatermében. Bódi Róbertné elnök elmondta lapunknak, hogy a cégbírósági bejegyzés májusban megtörtént, s már több mint 40 a tagok száma. A településen élő emberek szociális problémái, a munkanélküliség okozta egzisztenciális nehézségek, az ebből fakadó gyermeknevelési, iskoláztatási kihatások nagy gondot jelentenek. Kapocsnak szeretnénk az egyesületet a lakosság és a hivatalok között, s a napi kapcsolattartás révén mélyebben szeretnénk megismerni a családok problémáit. Meggyőzve a szülőket, hogy gyermekeik rendszeresen járjanak iskolába és tanuljanak a biztosabb érvényesülés érdekében - hangsúlyozta Bódi Róbertné.

Hátrányos helyzetben

Sok magyar család is hátrányos szociális helyzetben van, munkanélküliek, így egységet alkotunk. A magyarok tehát ugyanúgy várnak segítséget, mint a roma származású nők, a családjuk helyzetének javítása érdekében. Településünkön ez az összefogás segíti a kisebbség-többség kapcsolatának pozitív irányú közeledését, mivel egyenlőek a gondjaink, a hátrányaink, s ezeken együttesen szeretnénk javítani. Pozitív életpéldát szeretnénk mutatni, tagjaink családi háttere rendezett.

Sajnos nem sok pénzből gazdálkodunk, rá vagyunk kényszerülve a magánszemélyek támogatására. Az önkormányzat tízezer forint pénzügyi támogatást nyújtott. A települési önkormányzat jövő évi költségvetésében már a támogatandó szervezetek között leszünk. Irodával nem rendelkezünk, az én lakásomon ülésezünk, itt fogadjuk a hozzánk fordulókat. A saját telefonomat használom, a költsége is az enyém, de ezzel is hozzájárulok az egyesület létezéséhez. Szeretnénk partnerkapcsolatainkat szélesíteni, hogy létezzünk és dolgozzunk céljaink elérése érdekében.

Osztálykiránduláson sem

Magyar és roma családokat egyaránt felkerestünk, s felmerült az a gond, hogy sok gyerek nem volt a nyáron kirándulni, sőt még az osztálykirándulásokon sem tudtak részt venni. A nyolcadik osztályosok kétnapos kirándulása elmaradt, mert a tanulók fele nem tudta befizetni a megfelelő összeget. A farkaslyuki nők egyesülete ezért rendezte meg a jótékonysági bált, hogy a hátrányos helyzetben lévő gyerekek számára egynapos kirándulást szervezzünk. A teljes bevételt, a szponzorok támogatását erre a célra fordítjuk.

Jó tapasztalatok

Mi magunk határozzuk meg, hogy milyen problémákkal foglalkozunk és hogyan oldjuk meg azokat. A lakosság szegényebb rétege magáénak vallja, mondja a szervezetet, mivel az egyesület alulról szerveződő formáció. Sok szülő megértette a célkitűzéseinket, s örömmel tapasztaltuk, hogy egyre több hátrányos helyzetű gyerek képes az iskolában azt a tanulási mércét teljesíteni, ami elő van írva. Egyre több roma fiatal választotta a nyolcadik osztály elvégzése után, az otthonlét helyett, a továbbtanulást, s volt, aki gimnáziumba nyert felvételt.

A legnagyobb problémát a munkanélküliség jelenti. Az átképzési és munkalehetőségeket az egyesület továbbítja a lakosság felé. Sokan jelzik nekünk álláskeresési és átképzési szándékukat. Átképzés esetén, ha valaki nem tudja az utazási költségeket fedezni, mi lehetőségeinkhez mérten a havi buszbérletet megvesszük a részére, ameddig nem kap máshonnan erre támogatást. Felvilágosító munkát végzünk, a célok megvalósulásáért meg kell küzdeni, de még az elején vagyunk. A településen élők elfogadták a szervezetünket, s anyagi helyzetükhöz mérten támogatnak is bennünket. Felvettük a kapcsolatot az ózdi kisebbségi önkormányzattal, s támogatnak bennünket, hogy az egyesületünk hivatalosan kapcsolatba kerüljön az Ózdi Munkaügyi Kirendeltséggel és az Átképzőközponttal.

Valóságos tevékenység

Nekünk bizonyítani kell, hogy ez a munka valóságos és a lakosság érdekét szolgálja. Az alapító tagok egyhangúlag engem választottak 3 évre elnöknek, s én mindent megteszek annak érdekében, hogy ezt a bizalmat megszolgáljam. A roma embereknek sok a problémája, így a mi munkánk egy szociális misszió, küldetés. A térségben nincs ilyen szervezet, ezért új az embereknek, amit meg kell ismerniük és el kell fogadniuk. Bizonyítanunk kell, s ha ez sikerül, másabb lesz az emberek felfogása is. Köszönjük támogatóink erkölcsi és anyagi segítségét és minden erőnkkel a vállalt feladataink, célkitűzéseink érdekében fogunk tevékenykedni. A településünk lakossága problémáikkal és javaslataikkal forduljanak bizalommal hozzánk. Én úgy érzem, hogy a nehézségeket közös összefogással meg lehet oldani - jelentette ki végezetül Bódi Róbertné.

Józsa ZoltánKövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Az élet szép ...

- Te is hallhatod... Tilinkó

- mert valóban...

- Zombik országa vagyunk... Az emberi pondró...


Címlapon:

Ózd Közel az ötvenhez az ember már számot vet életével. Végig pergeti életének főbb eseményeit
Ózd „Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
Ózd Az Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Ózd Nem tudhatod, meddig mutathatod ki szeretetedet, meddig ölelheted át őket. Kocsis Mária jegyzete...
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
ÓzdBízom benne, még szebb is lehet.
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
ÓzdAz Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Ez a történet a tanításról és odafigyelésről már körbejárta az internetet. Mindenképp ajánlom tiszta szívből - mindig - mindenkinek.
ÓzdAz „öreg rocker” lélekben örök ifjú maradt, belső hite és jó humora ezt csak erősíti. Négy unokája van, akiket nagyon szeret. Mint mondta a zene mellett a humor a másik, ami a legfontosabb számára... Józsa Zoltán portréja Csépányi Sándorról.
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben