Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. március 20. kedd - Klaudia napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
LÉLEKzet – Természet, vagy jellem...
Ózdi Magazin | 2018.02.26. | Raffainé Darmai Zsuzsanna

Itt most természet alatt nem a természetes környezetet értem, hanem az emberi természetünket. A természet az, amivel a világra születtünk, ami kora gyermekkorunkban gyökeret vert a gondolkozásunkban, látszik megnyilvánulásainkban. A jellem pedig, amihez a választásaink, a döntéseink által jutunk, amilyenné válunk.

Néhány közmondásunk utal rá, hogy milyen meghatározó jelentősége van a természetnek:
„Nem esik messze az alma a fájától.”
„Nézd meg az anyját, vedd el a lányát!”
„Kutyából nem lesz szalonna.”

Tehát erős a természet befolyása, de ne ijedjünk meg, felülírható, képesek vagyunk megváltozni. Hallottam egy szellemes megjegyzést ezzel kapcsolatban:
„Isten országában csupa kutyából lett szalonnák lesznek.”

Egy kicsit vizsgáljuk meg a bűn kérdését! Pál apostol ezt írja:

„Megtalálom azért magamban, ki a jót akarom cselekedni, ezt a törvényt, hogy a bűn megvan bennem. Mert gyönyörködöm az Isten törvényében a belső ember szerint; De látok egy másik törvényt az én tagjaimban, mely ellenkezik az elmém törvényével, és engem rabul ád a bűn törvényének, mely van az én tagjaimban” Róm 7:21-23

A bűn céltévesztés, más megfogalmazásban, Isten nélküliség. A bűn nem az, ami miatt gyűlölni, utálni kell a másik embert, vagy magunkat. Isten szereti a bűnöst, de gyűlöli a bűnt. Nálunk, embereknél ez sokszor fordítva van. Szeretjük a bűnt, de gyűlöljük a bűnöst… Aki célt téveszt, az boldogtalan, pedig Isten boldogságra teremtett minket. Most olyan bűnökről van szó, ami miatt a bíróság nem fog elítélni minket, amíg nem ölt testet, de megkeseríti az éltünket. Gondoljunk például az irigységre, a féltékenységre, a haragra… Amikor megtűrünk a magunk életében egy bűnt, akkor a másikat sokkal jobban elítéljük. Azért, hogy igazoljuk magunkat, hogy megnyugtassuk magunkat. Azzal mutatjuk ki, hogy nincs rendben az életünk, hogy ítélkezünk. Ismét egy ismert mondással élve: Más szemében észrevesszük a szálkát, de a magunkéban a gerendát sem.
A jellemfejlődés útja a gondolkozásunk megváltozásával indul. A jó gondolkozás jó döntéseket eredményez. A jó döntések megnyilvánulnak beszédünkben, tetteinkben. Ha erre figyelünk, és ezt rendszeresen tesszük, akkor szokásunkká válik. A szokás pedig a jellem előszobája. Ezt most egyszerű volt leírni, de a gyakorlatban nem ilyen egyszerű. Sok buktatóval járhat, nem mindig érzünk magunkban erőt ezekhez a változásokhoz.

Nézzük meg, hogy milyen gyümölcsei vannak a természetünknek, és milyenek a jellemnek! A természetünk gyümölcsei: félelem, önzés („elrejtőzés”, bizonytalanság, vád, önsajnálat…) Sokféle módon próbáljuk ellensúlyozni a félelmeinket. Különböző külső jegyekkel. Az öltözködéssel, a sminkkel, a diplomáink számával, a sportteljesítményünkkel, az anyagi javainkkal, a büszke beszédünkkel… Hiszen félünk, hogy nem sokat érünk, félünk, tehát bizonyítanunk kell… Ezt most ne értse senki félre!

Természetesen öltözködjünk szépen, szerezzünk diplomákat, sportoljunk, csak gondolkozzunk el azon is, hogy mi munkál a háttérben! A jellem gyümölcsei: remény, önzetlenség (békesség, nyugalom, bizakodás, értéklátás, szolgálat, tiszta szív…) A jellem végső törvénye a Biblia szerint:

„Mester, melyik a nagy parancsolat a törvényben? Jézus pedig monda néki: Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. Ez az első és nagy parancsolat. A második pedig hasonlatos ehhez: Szeresd felebarátodat, mint magadat.” Mát 22:36-39

A szeretet érdeknélküli, bölcs, önfeláldozó fáradozás. Isten szeret minket, mi is szeressük embertársainkat! Ha nem, akkor ez a csatorna eldugul.

Bármennyire erős a természetünk, bármilyen rossz szokásokat alakítottunk ki, meg tudunk változni, de csak akkor, ha meg akarunk. De ne másokra nézzünk, ne másokkal hasonlítgassuk össze magunkat, hogy „én azért mégis jobb vagyok nála”!
Nekünk, magunknak is van hova fejlődnünk, hiszen a szeretet még nem teljes bennünk…Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – Szokások...

- LÉLEKzet – Önigazolás...

- LÉLEKzet – A döntés hatalma...

- Ugye már nem látják?


Címlapon:

Az itt áttelelő madarak etetése az összefüggő hótakaró idején nagyon fontos. Apró tetteinkkel, a madarak etetésével megmenthetjük a természetben élő szárnyas barátainkat.
Ózd
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi Hírek
ÓzdEgy korábbi vitás ügyet baltanyéllel zárt le egy fiatalkorú fiú Ózdon. A sértett súlyos sérüléseket szenvedett.
ÓzdÓzd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2018. (I.18.) határozatával többek között arról döntött, hogy a 2015. márciusától az Önkormányzat különálló szervezeti egységeként működő Startprogram Irodát megszünteti az Iroda feladatainak az ÓVI részére történő átadása mellett.
BorsodnádasdKülöndíjat kapott Farkas Elek borsodnádasdi egyéni vállalkozó virtuális párolgás pályázata.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAttól én még nem vagyok alkoholista, hogy… Csak időnként szívok el néhány szálat a stressz miatt. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tükör által homályosan…” Nem látunk tisztán. Igyekszünk önmagunkat egy kicsit kozmetikázni, retusálni, photo shopozni… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd”Nem feltétlenül baj, ha időnként rossz döntést hozunk, hiszen levonhatjuk a következtetéseket, tanulhatunk belőle.„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Bármennyire erős a természetünk, bármilyen rossz szokásokat alakítottunk ki, meg tudunk változni, de csak akkor, ha meg akarunk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdMilyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdA Városüzemeltetés dolgozói 2018. március 13-14-ei napokon 9.00-13.00 óra között a Bolyki főúton ---a Stadiontól az Ifjúsági Parkig terjedő szakaszon--- fakivágási, gallyazási munkákat végeznek
ÓzdEgy korábbi vitás ügyet baltanyéllel zárt le egy fiatalkorú fiú Ózdon. A sértett súlyos sérüléseket szenvedett.
ÓzdÓzd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2018. (I.18.) határozatával többek között arról döntött, hogy a 2015. márciusától az Önkormányzat különálló szervezeti egységeként működő Startprogram Irodát megszünteti az Iroda feladatainak az ÓVI részére történő átadása mellett.
BorsodnádasdKülöndíjat kapott Farkas Elek borsodnádasdi egyéni vállalkozó virtuális párolgás pályázata.
ÓzdSúlyos bántalmazásokat helyezett kilátásba adósainak egy ózdi férfi, akit a rendőrök elfogtak és gyanúsítotti kihallgatását követően bűnügyi őrizetbe vettek.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben