Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. március 20. kedd - Klaudia napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
LÉLEKzet – A döntés hatalma...
Ózdi Magazin | 2018.03.04. | Raffainé Darmai Zsuzsanna

Rengeteg döntést hozunk életünk során. Ezek között vannak fontosak és kevésbé fontosak, jók és rosszak, tudatosak és spontánok. Ha csak az elmúlt néhány percet, vagy mondjuk, a reggelünket végig gondoljuk, rájövünk, hogy milyen sok döntést hoztunk…

Már este döntést hozunk arról, hogy másnap, hogy szeretnénk felkelni. Beállítjuk az ébresztőt, vagy bízunk önmagunkban, hiszen úgyis mindig ugyanakkor kelünk, esetleg valakit megkérünk a családból, hogy ébresszen.
De az is lehet, hogy holnap hétvége, és addig alhatunk, ameddig csak bírunk. Rengeteg mindenről kell döntenünk. Ha szól az ébresztő, rögtön felkelünk, vagy inkább még szundítunk, lustálkodunk egyet. Reggel iszunk egy pohár vizet, teázunk, vagy kávézunk inkább, mert anélkül nem tudunk felébredni. Reggel tornázunk, elmegyünk futni, úszni. Imádkozunk, elmélkedünk, olvasunk. Reggelizünk, vagy nem. Ha igen, akkor mit. Mibe öltözködünk. Mivel, kivel megyünk a munkahelyünkre. Gyalog, tömegközlekedéssel, autóval. Egyedül, vagy mással. Döntések sorozata vár a munkahelyünkön. Ebédet főzünk és viszünk, rendelünk, előfizetünk, megelégszünk a szendviccsel, este eszünk főtt ételt…
Mivel töltjük a szabadidőnket. Előre megtervezünk minden percünket, vagy ahogy alakulnak a dolgok…Ha előre megtervezzük, ragaszkodunk hozzá, vagy nem. Pl. eldöntjük, hogy holnaptól rendszeresen sportolunk, fogyókúrázunk, tanulunk, de sehogy se akar eljönni az a holnap…

Mindennap meg kell hozni döntéseinket, de ha gyakran döntünk valamilyen módon, az szokásunkká válik. Ilyenkor már nem kell annyira gondolkozni a döntéseinken, hanem jön automatikusan. Kialakulhatnak jó, és rossz szokások. A jó szokások kialakításánál eleinte érdemes nagyon tudatosnak lenni, odafigyelni, hogy az elhatározásunk szerint döntsünk rendszeresen. Ha viszont rossz szokást alakítottunk ki, akkor arra kell figyelnünk, hogy döntéseinkkel ne azt erősítsük!
Ha pl. a dohányzásról akarunk leszokni, elhatározhatjuk, hogy ma nem gyújtunk rá. Csak ma. Aztán a következő nap ismét, hogy ma nem gyújtunk rá. Aztán így tovább…

Mindennap meg kell hozni a döntésünket, és az jó döntés legyen! Ezt minden szokás kialakításánál, vagy rossz szokás elhagyásánál alkalmazhatjuk. Nagyban gondolkozva riasztó lehet, de ha csak egy-egy nap döntéseire figyelünk, már egyszerűbbnek tűnik. Így van ez az élet terheinél is. Ha egyszerre megtudnánk, hogy mi vár ránk az életben, mennyi bánat, mennyi megpróbáltatás, mennyi szenvedés, lehet, hogy összeroskadnánk…
A Biblia ezt mondja:

„Elég minden napnak a maga baja.” Mát 6:34

Döntéseinket meghozhatjuk racionálisan, vagy érzelmi alapon. Ha túlságosan tudatosak vagyunk, görcsössé válhatunk, ha túlságosan spontánok, akkor sodródunk. Az igazán jó döntések értelemben és szívben is megalapozottak.

Minden döntésünknek megvan a maga vonzata. Nincs üres játék. Fejlődünk erre, vagy arra…
Nem feltétlenül baj, ha időnként rossz döntést hozunk, hiszen levonhatjuk a következtetéseket, tanulhatunk belőle. Segíthet abban, hogy a továbbiakban jó döntéseket hozzunk. Sokszor a legjobb döntéseket a nehézségekben hozzuk meg.
Nem minden döntésünknek egyforma a súlya. Némelyik egész életünkre kihat. Ezeket jobban meg kell fontolni! Pl. hova megyünk továbbtanulni, milyen pályát, milyen munkahelyet választunk, hova költözünk, kit választunk életünk párjává… A sok-sok döntés közül azonban a legfontosabb a szövetségesünk megválasztása. Az ember az akaratát, a terveit rábízhatja Istenre.

„Mert Isten az, aki munkálja bennetek mind az akarást, mind a munkálást jó kedvéből.” Fil 2:13

Nincs olyan elrontott élet, amit az Isten ne tudna, és ne akarna rendbe hozni. Isten szövetséges, de akaratunk ellenére nem hoz létre változásokat a jellemünkben. Erővel nem lehet jellemet fejleszteni, csak félelmet gerjeszteni.

Hogyan döntsünk tehát? Nem eszünk, vagy szívünk, hanem eszünk és szívünk szerint! Döntéseinkhez pedig imában kérjünk erőt, bölcsességet, útmutatást legjobb szövetségesünktől, Istentől!Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – Szokások...

- LÉLEKzet – Önigazolás...

- Ugye már nem látják?

- LÉLEKzet – Természet, vagy jellem...


Címlapon:

Az itt áttelelő madarak etetése az összefüggő hótakaró idején nagyon fontos. Apró tetteinkkel, a madarak etetésével megmenthetjük a természetben élő szárnyas barátainkat.
Ózd
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi Hírek
ÓzdEgy korábbi vitás ügyet baltanyéllel zárt le egy fiatalkorú fiú Ózdon. A sértett súlyos sérüléseket szenvedett.
ÓzdÓzd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2018. (I.18.) határozatával többek között arról döntött, hogy a 2015. márciusától az Önkormányzat különálló szervezeti egységeként működő Startprogram Irodát megszünteti az Iroda feladatainak az ÓVI részére történő átadása mellett.
BorsodnádasdKülöndíjat kapott Farkas Elek borsodnádasdi egyéni vállalkozó virtuális párolgás pályázata.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAttól én még nem vagyok alkoholista, hogy… Csak időnként szívok el néhány szálat a stressz miatt. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tükör által homályosan…” Nem látunk tisztán. Igyekszünk önmagunkat egy kicsit kozmetikázni, retusálni, photo shopozni… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd”Nem feltétlenül baj, ha időnként rossz döntést hozunk, hiszen levonhatjuk a következtetéseket, tanulhatunk belőle.„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Bármennyire erős a természetünk, bármilyen rossz szokásokat alakítottunk ki, meg tudunk változni, de csak akkor, ha meg akarunk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdMilyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdA Városüzemeltetés dolgozói 2018. március 13-14-ei napokon 9.00-13.00 óra között a Bolyki főúton ---a Stadiontól az Ifjúsági Parkig terjedő szakaszon--- fakivágási, gallyazási munkákat végeznek
ÓzdEgy korábbi vitás ügyet baltanyéllel zárt le egy fiatalkorú fiú Ózdon. A sértett súlyos sérüléseket szenvedett.
ÓzdÓzd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2018. (I.18.) határozatával többek között arról döntött, hogy a 2015. márciusától az Önkormányzat különálló szervezeti egységeként működő Startprogram Irodát megszünteti az Iroda feladatainak az ÓVI részére történő átadása mellett.
BorsodnádasdKülöndíjat kapott Farkas Elek borsodnádasdi egyéni vállalkozó virtuális párolgás pályázata.
ÓzdSúlyos bántalmazásokat helyezett kilátásba adósainak egy ózdi férfi, akit a rendőrök elfogtak és gyanúsítotti kihallgatását követően bűnügyi őrizetbe vettek.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben