Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. február 18. hétfő - Bernadett napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
LÉLEKzet – Önigazolás...
Ózdi Magazin | 2018.03.11. | Raffainé Darmai Zsuzsanna

Az önigazolást mindig könnyebben észrevesszük a másikon. Igen, ez valóban jellemző rá. De ez most nem a másikról fog szólni, hanem rólunk, önmagunkról. Néhány közmondás segíti az önigazolásunkat: „ Aki dolgozik, az hibázik” „A lónak négy lába van, mégis megbotlik.”

Ha hibát követünk el, az első automatikus reakció, hogy igazoljuk magunkat. Ha be is ismerjük, hogy tévedtünk, rögtön van rá magyarázat. Azért történt, mert... Az ok lehet környezeti tényező, esetleg mások hibája… Kevés ember tud ezen túllépni.


Az ember hibázik, és igazol. Mentegetőzik. Nem tud olyan rosszat tenni, amit ne tudna igaznak magyarázni. Az önigazolás magunknak szól, de másokra is hatással van. Igyekszünk meggyőzni saját magunkat.

Miért is?

Talán, hogy nyugodtabban tükörbe, ill. mások szemébe nézhessünk... Rossz döntéseinket kisebbítjük. Megkülönböztetjük a magunk botlásait a mások hibáitól. Másképpen súlyozzuk őket. Elkenjük az ellentmondást tetteink és erkölcsi meggyőződésünk között. Igen, úgy helyes, de most jó okom volt rá, hogy mégis így tettem…

Mindnyájan ismerünk „mindig nekem van igazam” típusú embereket. Ehhez elég a tükörbe néznünk... Azt feltételezzük, hogy az értelmes emberek ugyanúgy látják a dolgokat, mint mi. Ha nem értenek velünk egyet, nyilvánvaló, hogy nem látnak tisztán. Ha elmondjuk nekik, hogy igazából, hogy állnak a dolgok, egyet fognak érteni velünk. Ha mégsem, akkor ők torzítanak…

Tévedéseinket nemhogy helyrehozni, de belátni is képtelenek vagyunk.

Mi az, hogy bűn?

Az, amit a többiek csinálnak. .. Persze mi nem így gondolkozunk. Vagy ez most megint önigazolás?

A legtöbben általában nem a teljes igazságot mondjuk el, és nem is csalunk szándékosan. Ahogy elmondjuk a történteket, részleteket teszünk hozzá, és elhagyjuk a kényelmetlen tényeket. Ezek apró, szépítő csavarintások a javunkra. Aztán legközelebb lehet, hogy még egy kicsit változtatunk. Persze van magyarázatunk. A kis hazugságainkat azzal igazoljuk, hogy a történet jobb és érthetőbb lesz tőle. A végén, amire emlékszünk, már messze áll a valóságtól, egyáltalán nem úgy történt.

„Az emlékezet a mi állandó, önigazoló krónikásunk.”

Először azt mondja az emlékezetem: „Ezt tettem”. De erre válaszol a büszkeségem: „Ezt nem tehettem.” Végül az emlékezet enged. Az emlékek öndicsérő irányba torzulnak. Ez nem 100%-ig igaz, mert van olyan, akinek az önvád a gyengéje.

Érdekes módon az én történelemkönyvemben bizonyos történelmi események egészen másképp voltak benne, mint a maiakban. Pedig az események nem változtak. Csak most másra emlékeznek belőle. Így van ez a mi emlékezetünkben is. Ugyanazt a megélt eseményt másképp érzékeljük, másképp magyarázzuk, másképp torzítjuk. El tudjuk felejteni ellenfelünk ésszerű érveit. A rossz dolgokat „nagy betűtípussal” jegyezzük meg. Az 48- as. A jó dolgokat kis betűkkel. Az csupán 8-as. Vagy mondhatom úgy is, hogy bizonyos dolgokat, ami minket igazol, amit hangsúlyozni akarunk, azokat nagy betűtípussal...

Nincs önmagában elfogulatlan agyműködés. MRI vizsgálattal kimutatták, hogy a logikus gondolkodás agyterülete kikapcsol, amikor ellentétes információt kap, az agy érzelmi területe bekapcsol, ha kellemes az információ.

Jellemző még az általánosítás. Gyors információ, gyors döntés. Az ilyen és ilyen valláshoz tartozók, bőrszínűek, foglalkozásúak ilyen és ilyen tulajdonságokkal rendelkeznek. Meglátunk egy embert és már rá is ragasztottuk a címkét, csupán ez alapján a besorolás alapján.

Az önigazolás nemcsak egyéni szinten létezik. Ha egy csoporthoz tartozunk, egy politikai párttal szimpatizálunk, egy futball csapatnak drukkolunk, akkor azt is igazoljuk magunk és mások előtt. De amíg a magunkét igazoljuk, a többit igyekszünk lejáratni. Ott kezdődik minden baj, amikor a megvetés elkezdődik, a becsmérlés, a gúny…

„Tükör által homályosan…”

Nem látunk tisztán. Igyekszünk önmagunkat egy kicsit kozmetikázni, retusálni, photo shopozni… Pedig nem erre lenne szükségünk, hanem valódi szoftvercserére, ami a jellemünket érinti.Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – On-line világban...

- LÉLEKzet – Késő?

- LÉLEKzet – A sorban…

- LÉLEKzet – Szabadság…


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben