Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. március 20. kedd - Klaudia napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
LÉLEKzet – Önigazolás...
Ózdi Magazin | 2018.03.11. | Raffainé Darmai Zsuzsanna

Az önigazolást mindig könnyebben észrevesszük a másikon. Igen, ez valóban jellemző rá. De ez most nem a másikról fog szólni, hanem rólunk, önmagunkról. Néhány közmondás segíti az önigazolásunkat: „ Aki dolgozik, az hibázik” „A lónak négy lába van, mégis megbotlik.”

Ha hibát követünk el, az első automatikus reakció, hogy igazoljuk magunkat. Ha be is ismerjük, hogy tévedtünk, rögtön van rá magyarázat. Azért történt, mert... Az ok lehet környezeti tényező, esetleg mások hibája… Kevés ember tud ezen túllépni.


Az ember hibázik, és igazol. Mentegetőzik. Nem tud olyan rosszat tenni, amit ne tudna igaznak magyarázni. Az önigazolás magunknak szól, de másokra is hatással van. Igyekszünk meggyőzni saját magunkat.

Miért is?

Talán, hogy nyugodtabban tükörbe, ill. mások szemébe nézhessünk... Rossz döntéseinket kisebbítjük. Megkülönböztetjük a magunk botlásait a mások hibáitól. Másképpen súlyozzuk őket. Elkenjük az ellentmondást tetteink és erkölcsi meggyőződésünk között. Igen, úgy helyes, de most jó okom volt rá, hogy mégis így tettem…

Mindnyájan ismerünk „mindig nekem van igazam” típusú embereket. Ehhez elég a tükörbe néznünk... Azt feltételezzük, hogy az értelmes emberek ugyanúgy látják a dolgokat, mint mi. Ha nem értenek velünk egyet, nyilvánvaló, hogy nem látnak tisztán. Ha elmondjuk nekik, hogy igazából, hogy állnak a dolgok, egyet fognak érteni velünk. Ha mégsem, akkor ők torzítanak…

Tévedéseinket nemhogy helyrehozni, de belátni is képtelenek vagyunk.

Mi az, hogy bűn?

Az, amit a többiek csinálnak. .. Persze mi nem így gondolkozunk. Vagy ez most megint önigazolás?

A legtöbben általában nem a teljes igazságot mondjuk el, és nem is csalunk szándékosan. Ahogy elmondjuk a történteket, részleteket teszünk hozzá, és elhagyjuk a kényelmetlen tényeket. Ezek apró, szépítő csavarintások a javunkra. Aztán legközelebb lehet, hogy még egy kicsit változtatunk. Persze van magyarázatunk. A kis hazugságainkat azzal igazoljuk, hogy a történet jobb és érthetőbb lesz tőle. A végén, amire emlékszünk, már messze áll a valóságtól, egyáltalán nem úgy történt.

„Az emlékezet a mi állandó, önigazoló krónikásunk.”

Először azt mondja az emlékezetem: „Ezt tettem”. De erre válaszol a büszkeségem: „Ezt nem tehettem.” Végül az emlékezet enged. Az emlékek öndicsérő irányba torzulnak. Ez nem 100%-ig igaz, mert van olyan, akinek az önvád a gyengéje.

Érdekes módon az én történelemkönyvemben bizonyos történelmi események egészen másképp voltak benne, mint a maiakban. Pedig az események nem változtak. Csak most másra emlékeznek belőle. Így van ez a mi emlékezetünkben is. Ugyanazt a megélt eseményt másképp érzékeljük, másképp magyarázzuk, másképp torzítjuk. El tudjuk felejteni ellenfelünk ésszerű érveit. A rossz dolgokat „nagy betűtípussal” jegyezzük meg. Az 48- as. A jó dolgokat kis betűkkel. Az csupán 8-as. Vagy mondhatom úgy is, hogy bizonyos dolgokat, ami minket igazol, amit hangsúlyozni akarunk, azokat nagy betűtípussal...

Nincs önmagában elfogulatlan agyműködés. MRI vizsgálattal kimutatták, hogy a logikus gondolkodás agyterülete kikapcsol, amikor ellentétes információt kap, az agy érzelmi területe bekapcsol, ha kellemes az információ.

Jellemző még az általánosítás. Gyors információ, gyors döntés. Az ilyen és ilyen valláshoz tartozók, bőrszínűek, foglalkozásúak ilyen és ilyen tulajdonságokkal rendelkeznek. Meglátunk egy embert és már rá is ragasztottuk a címkét, csupán ez alapján a besorolás alapján.

Az önigazolás nemcsak egyéni szinten létezik. Ha egy csoporthoz tartozunk, egy politikai párttal szimpatizálunk, egy futball csapatnak drukkolunk, akkor azt is igazoljuk magunk és mások előtt. De amíg a magunkét igazoljuk, a többit igyekszünk lejáratni. Ott kezdődik minden baj, amikor a megvetés elkezdődik, a becsmérlés, a gúny…

„Tükör által homályosan…”

Nem látunk tisztán. Igyekszünk önmagunkat egy kicsit kozmetikázni, retusálni, photo shopozni… Pedig nem erre lenne szükségünk, hanem valódi szoftvercserére, ami a jellemünket érinti.Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – Szokások...

- LÉLEKzet – A döntés hatalma...

- Ugye már nem látják?

- LÉLEKzet – Természet, vagy jellem...


Címlapon:

Az itt áttelelő madarak etetése az összefüggő hótakaró idején nagyon fontos. Apró tetteinkkel, a madarak etetésével megmenthetjük a természetben élő szárnyas barátainkat.
Ózd
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi Hírek
ÓzdEgy korábbi vitás ügyet baltanyéllel zárt le egy fiatalkorú fiú Ózdon. A sértett súlyos sérüléseket szenvedett.
ÓzdÓzd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2018. (I.18.) határozatával többek között arról döntött, hogy a 2015. márciusától az Önkormányzat különálló szervezeti egységeként működő Startprogram Irodát megszünteti az Iroda feladatainak az ÓVI részére történő átadása mellett.
BorsodnádasdKülöndíjat kapott Farkas Elek borsodnádasdi egyéni vállalkozó virtuális párolgás pályázata.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAttól én még nem vagyok alkoholista, hogy… Csak időnként szívok el néhány szálat a stressz miatt. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tükör által homályosan…” Nem látunk tisztán. Igyekszünk önmagunkat egy kicsit kozmetikázni, retusálni, photo shopozni… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd”Nem feltétlenül baj, ha időnként rossz döntést hozunk, hiszen levonhatjuk a következtetéseket, tanulhatunk belőle.„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Bármennyire erős a természetünk, bármilyen rossz szokásokat alakítottunk ki, meg tudunk változni, de csak akkor, ha meg akarunk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdMilyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdA Városüzemeltetés dolgozói 2018. március 13-14-ei napokon 9.00-13.00 óra között a Bolyki főúton ---a Stadiontól az Ifjúsági Parkig terjedő szakaszon--- fakivágási, gallyazási munkákat végeznek
ÓzdEgy korábbi vitás ügyet baltanyéllel zárt le egy fiatalkorú fiú Ózdon. A sértett súlyos sérüléseket szenvedett.
ÓzdÓzd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2018. (I.18.) határozatával többek között arról döntött, hogy a 2015. márciusától az Önkormányzat különálló szervezeti egységeként működő Startprogram Irodát megszünteti az Iroda feladatainak az ÓVI részére történő átadása mellett.
BorsodnádasdKülöndíjat kapott Farkas Elek borsodnádasdi egyéni vállalkozó virtuális párolgás pályázata.
ÓzdSúlyos bántalmazásokat helyezett kilátásba adósainak egy ózdi férfi, akit a rendőrök elfogtak és gyanúsítotti kihallgatását követően bűnügyi őrizetbe vettek.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben