Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. május 24. péntek - Eliza,Eszter napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
LÉLEKzet – Szokások...
Ózdi Magazin | 2018.03.18. | Raffainé Darmai Zsuzsanna

Ha valamit rendszeresen ismétlünk az életünkben, szokássá válik. Ilyen szokás lett számomra a LÉLEKzet. Minden hétvégére írok egy cikket. Hétközben kigondolom a témát, attól függően, hogy milyen benyomások érnek, milyen érzések, gondolatok jönnek bennem elő.

Természetesen ezen kívül is rengeteg szokásom van.
Érdemes végiggondolni egy hetünket, hogy lássuk, milyen szokásaink vannak! Megfigyelhetünk egy ritmust, rendszeresen ismétlődő szokásokat. Továbbá az arányokat, hogy mire mennyi időt fordítunk, illetve a fontossági sorrendet, hogy mi mennyire fontos nekünk.


Vannak jó, és rossz szokásaink. A rossz szokások könnyebben alakulnak ki, mint a jók, és nehezebb megszabadulni tőlük.

„Elváltoztathatja-é bőrét a szerecsen, és a párduc az ő foltosságát? Úgy ti is cselekedhettek jót, akik megszoktátok a gonoszt.” Jer 13:23

Egy helytelen tett előkészíti az utat a másik előtt. A tett megismételve, egyszer csak szokássá válik. Hogy hol válik egy tett szokássá, és hol válik a szokás uralkodóvá, nem tudjuk. Nem tudjuk meghatározni azt a pontot, amikor átveszi a hatalmat felettünk. Hányszor halljuk, hogy bármikor le tudnék szokni, ha akarnék… Általában tagadjuk a függőségeinket, vagy legalábbis kisebbítjük a súlyát.

„Attól én még nem vagyok alkoholista, hogy… Csak időnként szívok el néhány szálat a stressz miatt, meg a kávét nem tudom másképp meginni. A füves cigi nem olyan ártalmas, amilyennek mondják.”

Ezek önigazolások.
De ne dőljön nyugodtan hátra az se, aki nem iszik, nem dohányzik, nem kávézik, nem drogozik. Mert rengeteg egyéb rossz szokás van. A kívülről bevitt mérgeken kívül vannak belül megtermelt mérgek is.
„Aki teret ad a dühnek éppoly ittas, mint aki a poharat emelgeti.”
„A rossz lelkülettel képviselt igazság, nem igazság többé.”
Vannak még különböző függőségek: tévé, internet, vásárlás, játék, társ… Ezek szer nélküliek, mégis erősek lehetnek. De ha a szokásokról van szó, ne csak ezekre gondoljunk!

Milyen szokásaink vannak az emberi kapcsolatainkban?
Szokásunk-e kedvesen szólni, vagy ridegek vagyunk, esetleg kiabálunk?
Milyen szokásaink vannak a szabadidőnk eltöltésére?
Lusták vagyunk, vagy aktívak, otthon maradunk, vagy máshol töltjük, egyedül, vagy társaságban?

Még sok mindent végig lehet gondolni ez alapján.

Ahhoz, hogy változtassunk szokásainkon, szükség van néhány lépésre. Látni kell, hogy ezt vagy azt nem jól csináljuk, be kell látnunk a változás szükségességét, és döntenünk kell! De még ez mindig nem elég. Szükség van rá, hogy ki is tartsunk a döntésünk mellett! Pál apostol ezt mondja élete végén:


„Ama nemes harcot megharcoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam: Végezetre eltétetett nékem az igazság koronája, melyet megád nékem az Úr ama napon, az igaz Bíró; nemcsak nékem pedig, hanem mindazoknak is, akik vágyva várják az ő megjelenését.” 2 Tim 4:7-8


  • Mi vajon ezt elmondhatjuk-e majd magunkról?
  • Milyen szokásokat érdemes kialakítani?
  • Olyat, ami nem károsítja a testünket, hanem megfelelően táplálja, edzi.
  • Olyat, amiben megfelelő egyensúlyban van a munka, és a pihenés, a közösségi élet, és a belső elcsendesedés.
  • Olyat, amivel nem ártunk a környezetünknek, amivel segítségére vagyunk más embereknek. 
  • Olyat, amivel nem pazaroljuk javainkat. 
  • Olyat, ami növeli tudásunkat, amivel élvezhetjük az igaz értékeket, ami formálja jellemünket.


Gondoljuk ezt tovább magunkban, melyek azok a szokások, amin nekünk változtatni kell! Ne feledjük, hogy a szokás a jellem előszobája!Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – On-line világban...

- LÉLEKzet – Késő?

- LÉLEKzet – A sorban…

- LÉLEKzet – Szabadság…


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben