Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. február 22. péntek - Gerzson napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
LÉLEKzet – Fáj, ha bántasz...
Ózdi Magazin | 2018.04.15. | Raffainé Darmai Zsuzsanna

Mindenkinek fáj, ha bántják. Sebeket ejthet lelkünkön a szó. Lehet, hogy igyekszünk erősnek mutatkozni, lehet, hogy már megedződtünk, de belül fáj...

Mennyi fájdalmat okozunk egymásnak akarva, akaratlan...
Mennyire nem tudjuk átérezni a másik szenvedését...
Mennyi gyűlölet fakadhat a szavakból...

Nem véletlen, hogy most jutottak eszembe ezek a gondolatok. Felfokozódott mindez a médiában, a közösségi oldalakon, az emberek párbeszédeiben. A hazugságot az igazság köntösébe öltöztetik, hogy minél többeket megtévesszenek. Keveredik, keverik...


Ha más nézetet vallóról van szó, a kis fekete lufit óriásira fújják, és megsokszorozzák. Ha a médiára hallgatunk, iszonyatos nagyot tévedhetünk.
Gondoltunk már arra, hogy annak a közszereplőnek, hogy fájhat, amikor azok a gusztustalan, mocskolódó cikkek megjelennek róluk, amikor gúnyolják őket, amikor annyi bántó szót vágnak hozzájuk?
Óriási hazugság áradat érkezik a médiából. De az emberek egymást is bántják, ki-ki saját stílusa szerint. Szemben, vagy háta mögött, csúnya szavakat használva, vagy azok nélkül, de gúnyolódva... Az emberek sokszor lebirkázzák, agymosottnak titulálják a másikat. Meg még van sokféle kifejezés, én most nem szeretnék ezek között szemezgetni. De a fájdalom szólal meg abban is, aki ezeket a szavakat használja.

„Az érzelmi agy nem szalonképes.”

Hogy lehet ennek véget vetni?
Ne egymásra mutogassunk, hogy ő ezt mondta, meg azt mondta! Ne arra figyeljünk, hogy ő hogy bánt, hanem arra, hogy mi ne bántsuk a másikat! Nagyobb empátiával forduljunk a másik felé! Próbáljuk megérteni őt is, az ő szemüvegén keresztül látni a világot! Lehet, hogy nem értünk egyet a másikkal, hogy más nézeteket vallunk, de azért még nem kell őt gyűlölni, lebunkózni...

„Amit akartok azért, hogy az emberek ti veletek cselekedjenek, mindazt ti is úgy cselekedjétek azokkal; „ Mát 7:12

A politikából indultam ki, de ez természetesen az élet minden területére érvényes. Nagyon erősen előjöhet még a szülő-gyerek, illetve a tanár-diák kapcsolatban. A szülő talán észre se veszi, mennyi fájdalmat okoz a gyermekének, mennyi kárt okoz a gyermekében. Amikor megfenyegeti, a szülő lehet, hogy nem veszi komolyan, de a gyerek igen, és mély sebeket lehet vele ejteni.
A napokban hallottam, hogy egy szülő mondta egy kisgyereknek, hogy „most már nem szeretlek” Az ilyen kijelentéseket azért jól gondoljuk meg! Meg az olyanokat, amivel elvesszük az önbizalmát, összeromboljuk az énképét.
Ugyanakkor a szülő-gyerek kapcsolatban a bántó szavakon túl a fizikai bántalmazás is gyakran előfordul...
Meg van a fordított helyzet, amikor a gyermek (mondjuk kamasz, vagy felnőtt korában) bántja a szüleit...
Talán a tanár észre se veszi, hogy mennyi fájdalmat okoz tanítványainak gúnyolódásaival, a diák mások előtti megalázásával. A gyereknek fáj a feje, a hasa, szédül, nem akar iskolába menni...
Fél mások előtt szerepelni, lámpalázassá, önbizalom-hiányossá válik. Az iskolát kudarcként éli meg, pedig benne is vannak értékek, amik így nem kerülnek a felszínre. Itt is van fordított helyzet, amikor a diák bántja a tanárt... Lehetne máshonnan is példákat hozni. Ahol ember emberrel érintkezik, könnyen előfordul, hogy fájdalmat okoznak egymásnak, főleg, ha az egyik kiszolgáltatott helyzetben van (kórház, idősek otthona, főnök beosztott viszony)

Figyeljünk jobban oda egymásra!
Ne bántsuk a másikat, ne okozzunk neki fájdalmat! Ha pedig mégis, néha, véletlenül megtörténik, van egy szó erre: „bocsánat”
Mindazt, amit leírtam, ne a másiktól várjuk, mi tegyük meg az első lépést!Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – On-line világban...

- LÉLEKzet – Késő?

- LÉLEKzet – A sorban…

- LÉLEKzet – Szabadság…


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben