Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. február 18. hétfő - Bernadett napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
LÉLEKzet – A Föld lélegzete...
Ózdi Magazin | 2018.04.22. | Raffainé Darmai Zsuzsanna

E heti jegyzetemnek az ad aktualitást, hogy április 22-e a Föld Napja. Ezt a napot 175 országban tartják, Magyarországon 1990 óta rendezik meg. Ilyenkor a Föld Anyát ünnepeljük, ez a környezetvédelemről szól, amire jobban oda kellene figyelnünk.

A mi légzőszervünk a tüdő, de a Földünknek is van tüdeje, úgy hívják, hogy Amazonas. Földünk tüdeje azonban nagyon beteg, egyre nagyobb részét metszik ki, zajlik az erdőirtás. Lázas is a Föld Anya, a rengeteg üvegházhatást okozó gáztól (szén-dioxid, metán). Vannak rajta fekélyek, daganatok, fertőzések. Beteg a Földünk, mi tettük azzá.
Rendkívül környezetpusztító az életmódunk, ráadásul a lakosság létszáma is egyre nő. Ez így nem tartható fenn sokáig. Visszaforgatni nem tudjuk az idő kerekét. Mindent nem tudunk megváltoztatni, mindent nem tudunk rendbe tenni, de a rombolás mértékét tudjuk csökkenteni. Hogyan? Szokásaink megváltoztatásával. A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” Ha sokan megtesszük a magunk részét, az sokat jelenthet…


Most ki szeretnék emelni egy olyan témát, amire nem sokan gondolunk, ha környezetvédelemről van szó, pedig ez a legfontosabb, itt tehetünk a legtöbbet…
Eszünkbe jut a közlekedés, az ipar, eszünkbe jut a sok szemét, a veszélyes hulladékok… De vajon eszünkbe jutnak-e a haszonállatok? Nem tartom valószínűnek, ez nincs széles körben publikálva. Pedig a haszonállatok rengeteg üvegházhatást okozó gázt termelnek. Lényegesen többet, mint a teljes közlekedésünk. Ráadásul nem is szén-dioxidot, hanem a veszélyesebb metánt.
Az édesvíz fogyasztás jelentős részéért szintén az állattartás a felelős. A víz 5%-a használódik fel a háztartásokban, míg az állattenyésztésnél 55%. A Földön 7 milliárd ember, és 70 milliárd haszonállat él. Ebből 1,5 milliárd szarvasmarha. A 7 milliárd ember 20 milliárd liter vizet iszik meg naponta, a 1,5 milliárd szarvasmarha 170 milliárd litert, vagyis 8,5x annyit.
Rengeteg fát kivágnak azért, hogy állatokat legeltessenek, gabonát és szóját termeljenek az állatoknak.
Egy mindenevő ember eltartása 18x több földet igényel, mint egy növényevőé.
Ezt most azért írtam le, mert kevesen tudják, pedig rendkívül fontos. A hús- és egyéb állati termékek visszaszorítása jelentősebb a környezetvédelem szempontjából, mint bármi más. Most a környezetvédelem a téma, de nem csak emiatt fontos. Az állattartás, ahogy napjainkban zajlik rengeteg szenvedést okoz az állatoknak, és sok-sok betegséget nekünk.
Még néhány gondolat a környezetvédelemről. A szemetelés nem a szemét eldobásával, hanem annak megvásárlásával kezdődik. Gondoljuk át, mi az, ami kivédhető, amin változtatni tudunk a háztartásunkban, a mi kis környezetünkben. Van egy indián közmondás, amin érdemes elgondolkozni:

„Ha majd kivágtad az utolsó fát,
megmérgezted az utolsó folyót
és kifogtad az utolsó halat,
rádöbbensz,
hogy a pénz nem ehető"

Isten gyönyörű Földet teremtett nekünk, gazdag élővilággal. Még most, annyi rombolás, pusztítás, szennyezés után is találhatunk benne szépséget.
Vigyázzunk rá, tegyük meg azt, ami rajtunk múlik!
Tegyünk mindennapot a Föld Napjává!Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – On-line világban...

- LÉLEKzet – Késő?

- LÉLEKzet – A sorban…

- LÉLEKzet – Szabadság…


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben