Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. május 23. szerda - Dezső napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
Devolúció...
Ózdi Magazin | 2018.05.13. | Kovács Gergely

Létezhet-e, hogy az emberi agy evolúciója devolúcióba fordul? Az 1900-as évek elején az agy logikai képességének mérésére kitalálták az IQ tesztet. Az ehhez tartozó pontszámokat úgy határozták meg, hogy egy átlagos ember átlagos képességeihez a százas mérőszám tartozzon. Persze az összes embert megmérve megkapjuk a megfelelő szórást és találunk néhány géniuszt a 140-es tartományban, mint ahogy retardáltat is az alsó sávokban. Ezen képesség eloszlása éppúgy egy normál eloszlású görbét követ, mint oly sok minden azok közül, amit a természet alakít.


 

forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/IQ

De mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Hiszen akkor le kell mondani sok dologról, ami az egót táplálja. Mi van akkor, ha a gyermekek száma már nem életbiztosítás az öregkorra, hanem óriási anyagi teher? Mi van, ha a társadalmi szokások és a biológia elszakad egymástól? Mi van, ha a legfogamzó képesebb asszonyok 20 évesen még az iskolapadban ülnek, és mire elszánják magukat a gyermekvállalásra az iskolai végzettség megszerzése és az egzisztencia megteremtése után, már biológiailag alkalmatlanok a szaporodásra? Mi van, ha a magasabb intelligencia, olyan „felelősségteljesebb” döntések meghozatalára sarkalnak, már csak a távoli jövőre való tervezés okán is, amivel kimondatik az „okosok” halálos ítélete. Hiszen, ha nem szaporodsz, kipusztulsz. Na de mi van akkor, ha az alacsonyabb intelligenciájú egyedek, mindannak a hiányában, amit eddig felsoroltam, viszont pont az ellenkezőjét viszik végbe és szaporodnak?
Ha a fenti kérdésekre belegyező válasz születik bárki fejében, akkor könnyen beláthatjuk, hogy ez az átlagos százas intelligenciahányados folyamatosan tolódik negatív irányba és örüljünk, ha mára még csak néhány pontot esett.

De mi lehet ennek az oka? Hiszen mindannyian ugyanannyi agysejttel születünk, és én hajlamos vagyok az intelligencia kérdésében az öröklődéstől eltekinteni. Ugyanakkor, ha nem is örökölhetőnek, de meghatározónak tartom azt a családmodellt, amiben szocializálódunk. Ezt viszont továbbadjuk utódainknak, még ha csiszolunk is rajta egy picit.

Ahogy a tudomány halad előre, úgy kezd egyre érthetőbbé válni az agyműködés. Azt már biztosan állíthatjuk, hogy az egyik legbonyolultabb hálózat az emberi elmében található agysejtek közötti kapcsolat. Tegyük fel, hogy mint minden hálózatban, így az elmében is a legelső csomópontok kialakulása a legfontosabb, hiszen minden további csomópont valamilyen módon ezekhez a kezdőpontokhoz fog kötődni. Tegyük fel továbbá, hogy ezek a csomópontok már csecsemőkorban létrejönnek. Minden inger, egy simogatás, egy kézben tartott csörgő, egy esti mese, egy ringatás, stimulálja az agyat és ezzel megalapozza az első csomópontokat. Később már az iskolában ezekre a pontokra lehet rákötni a kétszer kettő tudását, így téve egyre bonyolultabbá a hálózatot. Leegyszerűsítve elméletileg és logikailag is lehetséges, hogy a gyermekre fordított idő és törődés meg fog jelenni az ő intelligenciájában? Egy gyermek annál intelligensebb lehet, minél több szeretetet kap? Lehet e kapcsolat a fenti görbe és a kapott szeretet mennyisége között? És ha már a szeretetről beszélünk, akkor lehet, hogy a teljes emberiséget vagy annak képességeit az Istentől való távolság határozza meg?

Továbbra is csak kérdezek. Vajon a sokat emlegetett PISA tesztek eredményeiben mennyi szerepet tölt be az otthonról hozott dolgok és mennyit az oktatás minősége? Van-e vajon jelentősége annak, hogy az utolsó bástya, a család van éppen ostrom alatt?

És íme a világ IQ térképe:forrás: https://iq-research.info/en/average-iq-by-country


Tekintve a mellékelt ábrát, van-e jelentősége annak, hogy honnan hová migrálnak az emberek? Kína növekvő súlyára is magyarázatot kaphatunk?És magyarázza-e ezt a térképet a szakrális örökség? Lehet-e az egész mögött szándékosság? A válaszokat Önökre bízom.Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Aki itt talált otthont...

- LÉLEKzet – Lélek…

- LÉLEKzet – Anya…

- LÉLEKzet – Munka…


Címlapon:

A pünkösd a húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep, amelyen a kereszténység a Szentlélek kiáradásának emlékét ünnepli meg.
Ózd De mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
Ózd A lelkiismeret az a belső hang, ami megszólal, ha rosszat tettünk, vagy rosszat készülünk tenni. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Sziréna
ÓzdBűnügyi őrizetbe vették a rendőrök azt a férfit, aki Ózdon előzetes szóváltást követően két embert életveszélyesen megsebesített egy késsel.
ÓzdTöbb bűncselekményt is elkövetett az a férfi, aki egy játszótéri dombra felhajtott, majd elakadt és elfutott a rendőrök elől Ózdon.
ÓzdHat órán belül azonosították és elfogták az ózdi rendőrök azokat a férfiakat, akik egy helyi telephelyre betörtek és egy csőhajlító gép transzformátorát ellopták.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA lelkiismeret az a belső hang, ami megszólal, ha rosszat tettünk, vagy rosszat készülünk tenni. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz anya 9 hónapon keresztül a szíve alatt hordozza gyermekét. Ennél szorosabb köteléket el sem lehet képzelni. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMájus elseje a munka ünnepe. Vajon mit is jelent számunkra a munka? Milyen érzéssel gondolunk erre a szóra?
ÓzdVigyázzunk rá, tegyük meg azt, ami rajtunk múlik! Tegyünk mindennapot a Föld Napjává!
ÓzdMindenkinek fáj, ha bántják. Sebeket ejthet lelkünkön a szó. Lehet, hogy igyekszünk erősnek mutatkozni, lehet, hogy már megedződtünk, de belül fáj...
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdBűnügyi őrizetbe vették a rendőrök azt a férfit, aki Ózdon előzetes szóváltást követően két embert életveszélyesen megsebesített egy késsel.
ÓzdTöbb bűncselekményt is elkövetett az a férfi, aki egy játszótéri dombra felhajtott, majd elakadt és elfutott a rendőrök elől Ózdon.
ÓzdHat órán belül azonosították és elfogták az ózdi rendőrök azokat a férfiakat, akik egy helyi telephelyre betörtek és egy csőhajlító gép transzformátorát ellopták.
PutnokA rendőrök Putnokon fogták el azt a két férfit, akik a megalapozott gyanú szerint új pszichoaktív anyagot szereztek meg és adtak tovább helyi lakosoknak.
ÓzdÓzd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2018. (I.18.) határozatával többek között arról döntött, hogy a 2015. márciusától az Önkormányzat különálló szervezeti egységeként működő Startprogram Irodát megszünteti az Iroda feladatainak az ÓVI részére történő átadása mellett.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben