Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2024. június 25. kedd - Vilmos napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
Visszatekintés- Ipari Park a foglalkoztatás fellendítéséért...
Ózdi Magazin | 2018.05.31. | Józsa ZoltánVisszatekintő írásunk témája az ózdi Ipari Park. A cikk a Munka-lap című érdekvédelmi folyóirat 2002. szeptemberi számában jelent meg.


Az 1985-95 közötti évtizedben megszűnt az ózdi régió munkahelyeinek fele. Kilencezer munkavállaló idő előtti nyugdíjazásával, az Ózdi Foglalkoztatási Társaság megalapításával az így kialakult emberi konfliktusok jórészét az adott pillanatban társadalmilag elfogadható módon kezelni lehetett. A munkanélkülivé vált rétegek valamint az iskolai tanulmányokat befejező fiatalok elhelyezkedési lehetőségei azonban rendkivül beszűkültek.

Az ózdi régió fejlődésének kulcskérdésévé vált a meglévő munkahelyek megőrzése, illetve az új munkahelyek teremtése. Ezért is kisérte fokozott várakozás a hajdani kohászati központ ujjáélesztését szolgáló, rehabilitációs jellegű ipari park létesítésére kidolgozott projektet. Az Ózdi Ipari Park koncepciója a kényszer és a meglévő adottságok kiaknázásának kombinációja.

- A kényszer abból fakadt, hogy a felszámolt- a város centrumában található Ózdi Kohászati Üzemek telephelyének nagyobb részén megszűnt a termelés, eróziónak indultak az ott lévő létesítmények, eszközök. Elkerülhetetlenné vált a felesleges létesítmények bontása, a környezeti ártalmak megszüntetése, a terület rendezése.

- Ezek a munkák- jelentős állami támogatással- foglalkoztatási lehetőséget teremtettek a korábbi munkahelyeiket elveszítő emberek százai számára. Az ipari park megvalósíthatósági tanulmánya célkitűzésként a terület rekonstrukciójával, a meglévő infrastrukturális adottságok kihasználásával, egy átsrukturált gazdasági szerkezet kialakítását, a foglalkoztatottság fellendítését jelölte meg. Az ipari park projekt egyik legfontosabb küldetése a munkahelyteremtés. Ha nem lenne a város közepén működő rehabilitációs ipari park, csak sokmilliárdos befektetéssel lehetne kialakítani egy olyan ipari struktúrát, ahol kis -és középvállalkozások sokféle szakmakultúrában foglalkoztathatnak magasan kvalifikált, dolgozni tudó munkaerőt.

- Az ipari park területén jelenleg már mintegy száz vállalkozás működik, amellyek acélipari termékek tovább feldolgozásával, szakipari tevékenységekkel, különféle szolgáltatások nyùjtásával foglalkoznak. Árbevételük meghaladta a tízmilliárd forintot, a foglalkoztatottak száma pedig az ezernégyszázat. A gyorsabb előrehaladást az elmúlt években nehezítette, hogy a hazai támogatási rendszer nem tett különbséget az úgynevezett barna - és zöldmezős ipari parkok között. Nem volt érdemi megkülönböztetés a tekintetben sem, hogy az ipari park kiépítése az ország milyen fejlettségű területén valósult meg. Szükség lenne az ipari parkok finanszírozási rendszerének olyan módosítására, amely különös tekintettel van a rekonstrukciós ipari parkok, illetve a feltörekvő térségek problémáira. Az ózdi ipari park elsősorban a kis -és középvállalkozzásoknak tud kedvező feltételeket biztosítani, melyekre -ismerve a helyi acélipari cégek működési gondjait is -égetően szükség van. Az ipari parkban létrejövő új munkahelyek tovább javíthatják Ózd eltartó képességét. Ezért fontos, hogy az ózdi ipari park projekt új lendületet kapjon és jelentősen hozzájáruljon a foglalkoztatás növeléséhez -hangsúlyozta lapunk érdeklődésére Dr.Kormos Imre, az Ózdi Ipari Park Kft. ügyvezető igazgatója.

Hernádi János,az Ózdi Kohászati Dolgozók Érdekképviseleti Szövetsége elmöke megerősítette, hogy az egykori Ózdi Kohászati Üzemek 150 éves működése során biztosított munkát az Ózd és környékén lakóknak. A gyár fejlődésével párhuzamosan fejlődtek a lakóközösségek és ennek során Ózd 50 éve várossá alakult. Volt időszak, amikor a gyár több, mint tizennégyezer embernek biztosított munkát. Az 1990-es évek elején a gyáróriás megszűnt, az emberek döntő többsége elvesztette munkahelyét.

- Ebben a helyzetben a szakszervezet állápontja az volt, hogy az új munkahelyek megteremtéséig mindent meg kell tenni a működőképes egységek megmentése érdekében. Legfontosabb látszemnek tartottuk a Foglalkoztatási Társaság létrehozását a foglalkoztatási feszültségek enyhítése érdekében, s az első években 2500-2700 ember átmeneti foglalkoztatása valósult meg ebben a konstrukcióban.


- Kezdetektől támogattuk, hogy Ózdon a meglévő infrastruktúrára épülve jöjjön létre az ipari park, amely a régi gyár rehabilitációja mellett biztosítsa az új munkahelyek Ózdra telepítését. Természetesen igényünk volt az is, hogy kormányzati és városi segítséggel új munkahelyek létesüljenek. Sajnálattal kell megállapítani, hogy az Ózdi Ipari Park helyi és kormányzati támogatása jóval kisebb mértékű volt a tervezettnél, így a várakozásainkkal szemben kevesebb új munkahely létesült. Igaz, arra büszkének kell lenni, hogy a több, mint száz kisebb és nagyobb vállalkozás jelenleg 1400 családnak biztosítja a megélhetését, ezáltal a térség legnagyobb foglalkoztatója. Változatlanul szükségesnek tartjuk, hogy a helyi erőforrások mellett állami segítséggel rendeződjön a gyár rehabilitációja, hogy megteremtődjön az új munkahelyek fogadása, s ezzel a még jelenleg is nagyszámú munkanélküliek foglalkoztatása.


Józsa Zoltán,Munka-lap-érdekvédelmi folyóirat,
2002. szeptember
Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Az élet szép ...

- Te is hallhatod... Tilinkó

- mert valóban...

- Zombik országa vagyunk... Az emberi pondró...


Címlapon:

Ózd Közel az ötvenhez az ember már számot vet életével. Végig pergeti életének főbb eseményeit
Ózd „Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
Ózd Az Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Ózd Nem tudhatod, meddig mutathatod ki szeretetedet, meddig ölelheted át őket. Kocsis Mária jegyzete...
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
ÓzdBízom benne, még szebb is lehet.
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
ÓzdAz Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Ez a történet a tanításról és odafigyelésről már körbejárta az internetet. Mindenképp ajánlom tiszta szívből - mindig - mindenkinek.
ÓzdAz „öreg rocker” lélekben örök ifjú maradt, belső hite és jó humora ezt csak erősíti. Négy unokája van, akiket nagyon szeret. Mint mondta a zene mellett a humor a másik, ami a legfontosabb számára... Józsa Zoltán portréja Csépányi Sándorról.
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben