Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. szeptember 21. szombat - Máté,Mirella napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
LÉLEKzet – Világ, világosság...
Ózdi Magazin | 2018.06.10. | Raffainé Darmai Zsuzsanna

Vajon van-e világosság a világban? Mi köze a világnak a világossághoz? A világosság a világ szóból ered, mégis mintha a világ sötétségben lenne... Mit is értünk a világ alatt?

Nem árt először a fogalmat tisztázni, mert több jelentése is van. A világ a Földünk, a Világegyetem (közismert idegen szóval az Univerzum), amelyben élünk. A Bibliából megismerhetjük a világ teremtését, hogy melyik napon mit teremtett Isten. A világ teremtése pedig úgy kezdődik, hogy: „Legyen világosság!” Sokszor félünk a világvégétől, mert olyan jelek vannak, hogy ez már sokáig nem mehet így tovább... Az ember, az emberiség rendkívüli módon beszennyezte, tönkretette gyönyörű kék bolygónkat. Bár még így is csodálatos a természet... Sokszor hallani azt is, hogy valaki, mondjuk egy mesefigura, világgá megy...

A Szentírás másképp is értelmezi a világ szót.
„És a világ elmúlik, és annak kívánsága is; de aki az Isten akaratát cselekszi, megmarad örökké.” 1Ján 2:17 „Ha gyűlöl titeket a világ, tudjátok meg, hogy engem elébb gyűlölt ti nálatoknál. Ha e világból volnátok, a világ szeretné azt, ami az övé; de mivelhogy nem vagytok e világból, hanem én választottalak ki magamnak titeket e világból, azért gyűlöl titeket a világ.” Jn 15:18-19

Itt már nem a Föld bolygóról, és nem az Univerzumról van szó, hiszen mindnyájan ott élünk, onnan valók vagyunk. Itt az emberiség világáról van szó, azokról, akik nem veszik figyelembe Istent. Élnek az élvezeteknek, élnek a bűnben, és nem ismerik fel, hogy ez nem jól van így, nem keresik a világosságot, nem keresik a kiutat, a szabadulást... Pedig valaki ezt már régen megmutatta nekünk. János evangéliuma így ír erről:
„Az igazi világosság eljött volt már a világba, amely megvilágosít minden embert. A világban volt és a világ általa lett, de a világ nem ismerte meg őt.” Jn1:9-10
Megteremtette a világot, eljött az emberek közé, de a világ mégsem ismerte meg Őt...
Jézus Krisztus önmagáról mondta:
„Én vagyok a világ világossága: aki engem követ, nem járhat a sötétségben, hanem övé lesz az életnek világossága. „ Jn 8:12 Más helyen pedig ezt mondja: „Ti vagytok a világ világossága.” (Mt 5,14)

Nincs itt ellentmondás? Valójában nincs. Jézus a világ világossága, de aki hisz benne, vagyis szoros lelki közösségben él vele, annak az életére kiárad Jézus világossága, s mint másodlagos fényforrás, tükrözi azt a világban. Ez fontos, hogy csak közvetítő, nincs saját fénye. A Nap és a többi csillag szépen ragyog az égen. De nemcsak azok világítanak, hanem a Hold, és a bolygók is, pedig nincs saját fényük. Az Esthajnalcsillag valójában egy bolygó, a Vénusz, ami nem rendelkezik saját fénnyel.
Amit megértünk, arra azt szoktuk mondani, hogy világos. Egyre több mindent megérthetünk a Szentírásból is, egyre több fény vetül rá. A világosság és a sötétség kérdésével rengeteget foglalkozik, hiszen nagyon fontos, hogy mit választunk, hogyan döntünk.

Lucifer jelentése fényhozó. Tökéletes teremtmény volt. Végül mégis bűnbe sodorta a világot, az angyalok egy részét, és az emberek világát. Fényhozó a neve, de mégis sötétséget hozott. Ő a megtévesztő, a nagy csaló, a vádoló. Pál apostol ezt írja:
„maga a Sátán is átváltoztatja magát világosság angyalává.” 2Kor 11:14
Nem azért, hogy fényt hozzon a világba, hanem hogy megtévessze, becsapja az embereket.
A világosságról még eszünkbe juthat a napfény is, ami az egészség egyik alappillére. Hatása van a lelkünkre, vidámabbá tesz bennünket. Segíti a D-vitamin képződést a bőrben, ami a csontritkulás megelőzésében rendkívül fontos, de egyéb jótékony hatásai is vannak, valószínű, hogy gátolja a daganatos sejtek képződését is.
Keressük a világosságot, a fényt!
Gondoljuk át, hogy milyen „világban” is élünk! Vigyázzunk, hogy nehogy megtévesszenek bennünket! Növekedjen a világosság a lelkünkben, és az értelmünkben!Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- LÉLEKzet – On-line világban...

- LÉLEKzet – Késő?

- LÉLEKzet – A sorban…

- LÉLEKzet – Szabadság…


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd Egy lovagnak nem illő kertekben bóklászni, dalokat zengeni. Arra ott vannak a trubadúrok.” Szentandrássy Béla tollából...
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben