Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2024. július 20. szombat - Illés napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
Nyakleves...
Ózdi Magazin | 2018.06.10. | Szentandrássy Béla

Nemrég nyitott ózdi áruházban vásárolok. Nézegetem a polcok kínálatát. Kézbe veszek egy-egy apróságot, megvizsgálom, aztán szépen visszahelyezem a helyére. Annyira nem fontos…

Ma már rutinom van ebben. Régebben még a kosárba/bevásárlókocsiba is beraktam dolgokat, aztán a következő körben meg vissza ki oda, ahonnét elvettem.

Most is tulajdonképpen sajtért ugrottam be. Persze ennyivel nem ússza meg a tárcám. Beteszek még két csomag bazsalikomot, meg egy tasak tárkonyt. Odébb még egy palack tonic meg egy jegeskávé teszteli, mennyire tudok ellenállni a kísértésnek.

Ellen tudok állni mindennek. Csak épp a kísértésnek nem. Ebben a melegben muszáj megvennem ezeket is. Négyszáz forintos luxuskiadás… Mindegy. Egyszer élünk!

Bóklászás közben csilingelő gyermeki hangra leszek figyelmes. Két szőke, kék szemű kislány, mint két kis könnyű nyári ruhácskába bújtatott angyal csacsognak egymással. Egyikük öt, a másik olyan hét éves forma lehet. Mögöttük édesanyjuk pár lépéssel tolja a kocsit.

A fagyasztópultoknál megáll és a két lány után szól:

- Kértek jégkrémet?
- Igeeeen! – érkezik azonnal a boldog felelet és már ott is a két tündér. Lábujjhegyre pipiskednek és úgy nézegetik a jeges finomságokat a láda mélyén.
- Milyet kértek? – érdeklődik az anyuka. – Vaníliásat vagy epreset?
- Vaníliásat! Vaníliásat! – lelkendezik a hugi meg a nővére. Ragyog az arcuk.
- Miért nem epreset? – állítja le az ujjongást a nő. Hangjában némi csalódottság és értetlenség keveredik.
- Vaníliásat szeretnénk – ismétli meg a nagyobb testvér. Kicsit bizonytalan a hangja.
- Miért nem inkább epreset? – ismétli meg a szülő a kérdést. – Hmmm? – erősít rá.

A gyerekek csak állnak, az anyjuk meg határozott mozdulattal kiveszi a jégkrémeket és bedobja a kocsiba. Epres finomságot kapnak a lányok. Az is finom, hát tessék annak is örülni. Nem örülnek. Legalábbis nem annyira, amennyire a kocsit toló nő elvárná tőlük.

Odébb sétálok, nem látom, mi lesz a vége. Csak remélem, hogy nem kerül vissza a hűsítő édesség a helyére.

Épp a sajtoknál válogatok, számolgatom, melyik éri meg jobban ár – érték arányt tekintve, amikor elfojtott indulattól remegő, sziszegő női hang üti meg a fülem. A hang irányába fordulok.

Szerencsém van, csak a fülemet éri a verbális agresszió. Az iménti kislányok közül a nagyobbiknak azonban nincs ilyen mázlija, mert vékony nyaka törékeny ívén másodpercnyi idő alatt három kemény, kegyetlen és hideg nyakleves csattan. Erre mondják azt, hogy üti, ahol éri.

Szerencsére egy pillanatra találkozik a tekintetünk és hát tudok én úgy nézni, hogy szavak nélkül is érteni lehet belőle… A nő azonnal befejezi. Indulattól elkeskenyedett száját elhúzza és egy pillanat alatt sarkon fordul.

Szólnék. Nem teszem. Lehet, hogy csak rontanék a helyzeten. Sőt, egészen bizonyosan. De fáj. Nekem is. Talán még jobban, mint a kislánynak, aki némán, könnybe lábadt szemmel próbál lépést tartani az odébb siető nővel, aki a kisebbik tesót szinte vonszolja maga mellett. Fáj, hogy nem tettem semmit. Hogy nem tehettem semmit. Bánt a dolog. Még most is, amikor ezeket a sorokat írom.

Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Semmi hiszti, semmi nagyjelenet. Semmi „megmondalak apunak” vagy mit tudom én, bármi, ami sejtetné, hogy kisiklás volt ez az egész és nem ilyen „nevelés”, amiben részesül. Semmi, csak néma könnyek a szemében.

Eszembe jut egy régi tanítványom, aki mindannyiszor, amikor dicsérően meg akartam simogatni a fejét, megérinteni a vállát biztatóan, mindig ijedten, hunyorogva húzta be a nyakát. Sejtettem, mi áll a háttérben. Mikor megismertem az apját és az anyját, már tudtam is. Az ő helyzetét akkor sikerült megnyugtatóan megoldani. Az édesanyja megváltozott, apja meg elment. Fontosabb volt számára az alkohol.

Persze ez itt egy másik eset. De azért gyanítom, hogy mégiscsak odalesz a jégkrém.

Meg annál sokkal, de sokkal több…Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Az élet szép ...

- Te is hallhatod... Tilinkó

- mert valóban...

- Zombik országa vagyunk... Az emberi pondró...


Címlapon:

Ózd Közel az ötvenhez az ember már számot vet életével. Végig pergeti életének főbb eseményeit
Ózd „Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
Ózd Az Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Ózd Nem tudhatod, meddig mutathatod ki szeretetedet, meddig ölelheted át őket. Kocsis Mária jegyzete...
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
ÓzdBízom benne, még szebb is lehet.
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
ÓzdAz Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Ez a történet a tanításról és odafigyelésről már körbejárta az internetet. Mindenképp ajánlom tiszta szívből - mindig - mindenkinek.
ÓzdAz „öreg rocker” lélekben örök ifjú maradt, belső hite és jó humora ezt csak erősíti. Négy unokája van, akiket nagyon szeret. Mint mondta a zene mellett a humor a másik, ami a legfontosabb számára... Józsa Zoltán portréja Csépányi Sándorról.
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben