Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2020. augusztus 7. péntek - Ibolya napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
LÉLEKzet – Bizonyítvány, érettségi...
Ózdi Magazin | 2018.06.19. | Raffainé Darmai Zsuzsanna

Lassan itt a tanévvége, és a bizonyítványosztás. De vajon mit bizonyít a bizonyítvány, és miért kell nekünk mindig bizonyítani?
A növények, az állatok nem bizonyítanak, nem bizonygatnak, egyszerűen csak léteznek. Azt teszik, amit tenniük kell, és így tökéletesek...

„Vegyétek eszetekbe a mező liliomait, mi módon növekednek: nem munkálkodnak, és nem fonnak; De mondom néktek, hogy Salamon minden dicsőségében sem öltözködött úgy, mint ezek közül egy. „ Mát 6:28-29

Mi bizonyítani akarunk. Bizonyítani, hogy elég jók vagyunk, sőt jobbak, mint az a másik. A bizonyítvány megmutatja, hogy képesek vagyunk-e eleget tenni az iskola elvárásainak, követelményeinek, van-e elég tudásunk, szorgalmunk, kitartásunk... Dicséretes, ha valaki szép bizonyítványt visz haza, de ugyanolyan értékes gyermek az is, akinek nem csillog olyan szépen a bizonyítványa. Lehet, hogy olyanban jeleskedik, amit nem értékelnek az iskolában. Lehet, hogy későn érő típus.
Lehet, hogy valamilyen trauma nyomta rá a bélyegét, és nem tud megnyílni. Sokan őriznek lelkükben fájdalmat, sérülést iskolai időszakukból. Lehet, hogy gyengébb képességű, de kétszer annyit tanul, mint a jó tanuló. Nem vagyunk egyformák, de Isten szemében mindannyian egyaránt értékesek vagyunk. A rongyos, piszkos húszezres ugyanannyit ér, mint a friss, ropogós...
Legyen az iskola egy olyan hely, ahol szépen tudnak virítani a különböző színű liliomok, sőt a harangvirágok, mákvirágok, nefelejcsek, árvácskák, kaktuszok… Mindegyikük értékes, és gyönyörű, de nem egyformák. Ne érje állandó kudarc azt, aki kicsit más! Inkább legyen része bátorításban, biztatásban, szeretetben! Lehet, hogy akkor észrevesszük a kaktusz, vagy a rózsa tüskéi, tövisei helyett a virágait, a lehajtott fejű harangvirág, vagy gyöngyvirág is felemeli fejét, és megérezzük illatát. A napraforgó is a nap felé forog. Legyen nap, legyen fény, öröm, biztatás!

Zajlanak az érettségi vizsgák is. De mit is jelent, ha valaki, vagy valami érett? Ha érett, „kész van”, meglépett, megugrott egy fontos szintet. Persze fejlődés azért még utána is van... Amikor megérik egy gyümölcs, szép, fejlett, lédús, piros, kívánatos... Vajon milyen egy gyermek, ha megérik? Mi méri az érettségét? Mitől, hogyan érik meg?
Bizonyos törzsekben beavatási szertartások voltak. Különböző próbákat kellett kiállni a fiataloknak, és azután avatták őket felnőtté. A középkorban, a céhek idején, a tanulmányok lezárásaként, remeket kellett készíteni, azzal bizonyította az ifjú, hogy megszerezte a szakma gyakorlásához a megfelelő ismereteket.

Most elméleti tudásukról adnak számot a diákok, hogy a különböző tantárgyakból elérik-e a kívánt szintet. Így alakították ki a rendszert, de azért érdemes elgondolkozni azon, hogy valaki attól válik-e éretté, hogy néhány tételt megtanul, és a kihúzottat felmondja… Elég érett-e a jelleme? El tud-e igazodni a hétköznapokban, a munka világában? Érett-e arra, hogy önálló életet kezdjen, hogy családot alapítson? Nem könnyű világban kell eligazodnia. Érett-e rá?

Szépen csillog a bizonyítvány, vagy sem, mögötte egy értékes gyermek áll, akinek még ki kell nyílnia. A virág magától kinyílik, és ontja illatát, ha megkapja a szükséges feltételeket, a napfényt, a vizet, a földben lévő tápanyagokat, a megfelelő hőmérsékletet… Különböző a víz, fény, és hőmérséklet igényük. A gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire…Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Te is hallhatod... Tilinkó

- mert valóban...

- Zombik országa vagyunk... Az emberi pondró...

- Gondolatok


Címlapon:

Ózd Azon fáradozott, hogy fényt, szeretetet és boldogságot vigyen az őt hallgatók szívébe...
Ózd „Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
Ózd Az Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
ÓzdAz Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
ÓzdAz „öreg rocker” lélekben örök ifjú maradt, belső hite és jó humora ezt csak erősíti. Négy unokája van, akiket nagyon szeret. Mint mondta a zene mellett a humor a másik, ami a legfontosabb számára... Józsa Zoltán portréja Csépányi Sándorról.
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben