Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2024. június 25. kedd - Vilmos napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
LÉLEKzet – Szabadság…
Ózdi Magazin | 2018.06.27. | Raffainé Darmai Zsuzsanna

Szépen hangzik ez a szó: szabadság. Jó, ha valamit szabad, ha szabadságban élhetünk, vagy éppen szabadságon vagyunk. De ugyanakkor a szabadság óriási felelősséggel is jár. Vajon tudunk-e élni vele, vajon tudjuk-e jól kezelni, és vajon meddig terjed, mire vonatkozik a szabadságunk?

Istentől szabad akaratot kaptunk. Szabad akaratot a döntésre… Ez jó, mert nem robotként kezel minket, ugyanakkor könnyen el is bukhatunk… Ahol erőszakkal kényszerítenek valamire, ott már gondok vannak, ott már valami fontos elveszett… A protestánsok valamikor a vallásszabadság miatt özönlöttek Amerikába. Amerika a szabadság földje volt. De aztán valami megváltozott… Sőt, még jobban meg fog változni.
Ahol szabadság van, ott is jól jönnek a védőkorlátok. Lehet, hogy át tudjuk ugrani, vagy át tudunk bújni alatta, de sokkal biztonságosabb a korláton belül. Védőkorlátok nélkül hatalmasat lehet zuhanni. Sok minden korlátozhat minket: törvények, szabályok, etika, szokások, képességeink, anyagi lehetőségeink, és különböző helyzetek… Vannak hasznos korlátok, és vannak értelmetlen, vagy akár káros korlátok is.

A szabadság keskeny ösvényéről két irányba is könnyen letérhetünk. Az egyik, amikor arra törekszünk, hogy ne függjünk senkitől se, és korlátlanul, mértéktelenül élvezni akarjuk mindazt, ami nekünk tetszik. Amikor azt mondjuk, nekünk ne parancsoljon senki, a dolgainkba ne szóljon bele senki. Egyfajta korlátlan szabadságban akarunk élni, de előbb-utóbb rabbá leszünk. .. Olyan helyzetekbe sodorjuk magunkat, amiből nem találunk kiutat. A szabadságot hajszoljuk, de éppen így kerülünk rabságba. Szabadok akarunk lenni, és bizonyos szerektől szabadabbnak is érezzük magunkat. De ez egy óriási csapda. Ekkor kerülünk igazán rabságba, a szerek rabságába. Lehet az alkohol, drog, cigaretta, és még számos egyéb szerfüggőség. Sőt, nemcsak szerfüggőségek vannak: munka-, társ-, TV-, internet-, vallás-, vásárlásfüggőség is létezik. A sor még folytatható, bizonyos mértékig mindnyájan függők vagyunk… A másik véglet az úgynevezett törvényeskedés. Amikor bizonyos vallásos előírások, törvények teljesítésével akarunk érdemeket szerezni Istennél, és várjuk ezekért a jutalmat. Mi teljesítettünk, akkor Isten adja meg nekünk azt, amit várunk tőle. Megdolgoztunk az üdvösségért, megérdemeljük azt. Ez nem így működik… Sőt, ezek az előírások sokszor emberi törvények és előírások, nem is Isten törvényei.

Szabadságnak hívjuk azt is, amikor nem kell mennünk dolgozni, és szabadabban eldönthetjük, hogy mivel töltjük az időnket. Szabadabban, de nem biztos, hogy szabadon, mert egyéb körülmények is befolyásolnak minket.

Nézzünk néhány idézetet a Bibliából, hogy mit is ír a szabadságról.
„Az Úr pedig a Lélek; és ahol az Úrnak Lelke, ott a szabadság.” 2Kor 3:17 „Azért ha a Fiú megszabadít titeket, valósággal szabadok lesztek.” Ján 8:36 „Annakokáért a szabadságban, melyre minket Krisztus megszabadított, álljatok meg, és ne kötelezzétek meg ismét magatokat szolgaságnak igájával.” Gal 5:1 „Mert a Jézus Krisztusban való élet lelkének törvénye megszabadított engem a bűn és a halál törvényétől.” Róm 8:2 Nem abban látja a szabadságot, mint mi, a hétköznapokban, hanem az Úr Lelkében, és Jézus Krisztusban…

A szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Nem akkor leszünk szabadok, ha nekünk mindent szabad, hanem ha megtaláljuk azt, aki megszabadít…Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Az élet szép ...

- Te is hallhatod... Tilinkó

- mert valóban...

- Zombik országa vagyunk... Az emberi pondró...


Címlapon:

Ózd Közel az ötvenhez az ember már számot vet életével. Végig pergeti életének főbb eseményeit
Ózd „Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
Ózd Az Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Ózd Nem tudhatod, meddig mutathatod ki szeretetedet, meddig ölelheted át őket. Kocsis Mária jegyzete...
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
ÓzdBízom benne, még szebb is lehet.
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
ÓzdAz Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Ez a történet a tanításról és odafigyelésről már körbejárta az internetet. Mindenképp ajánlom tiszta szívből - mindig - mindenkinek.
ÓzdAz „öreg rocker” lélekben örök ifjú maradt, belső hite és jó humora ezt csak erősíti. Négy unokája van, akiket nagyon szeret. Mint mondta a zene mellett a humor a másik, ami a legfontosabb számára... Józsa Zoltán portréja Csépányi Sándorról.
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben