Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2024. május 18. szombat - Alexandra,Erik napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
LÉLEKzet – A sorban…
Ózdi Magazin | 2018.07.06. | Raffainé Darmai Zsuzsanna


Vajon mi is a sorban állunk? Azt tesszük, amit a többiek? Azt, amit a világ diktál, amit most szokás, ami a divat? Lehet, hogy azt gondoljuk, nem, mi mások vagyunk. De miben áll a mi másságunk?

A Biblia nem sort említ, hanem széles utat, és keskeny utat. A széles út, amit én sornak neveztem. Ott van az emberek többsége. Mégis azt mondom: „Ne állj be a sorba!” Hogy miért ne? Erre a Szentírás ad magyarázatot.

„Menjetek be a szoros kapun. Mert tágas az a kapu és széles az az út, amely a veszedelemre visz, és sokan vannak, akik azon járnak. Mert szoros az a kapu és keskeny az az út, amely az életre visz, és kevesen vannak, akik megtalálják azt.” Mt 7:13-14
Hogyan találhatunk meg egy utat? Ehhez térképre van szükségünk, vagy a mai modern időkben GPS-re. Esetleg valakire, aki útba igazít… Viszont nem biztos, hogy a jó irányt mutatja. Ha valamit sokan mondanak, az még nem biztos, hogy úgy van, hiszen sokan állnak a sorban.
Ha elmegyünk egy buliba, lehet, hogy körülöttünk mindenki alkoholt fogyaszt, energiaitalt iszik, dohányzik, vagy akár drogozik is… Attól, hogy ott mindenki azt teszi, még nem válik helyessé. Nagy lehet a nyomás, előfordulhat, hogy nehéz nemet mondani, mert könnyen úgy érezhetjük, hogy kilógunk a sorból. Részünk lehet gúnyos megjegyzésekben is.
Előfordulhat, hogy nem eszünk húst, esetleg más állati terméket sem… A társaság ezen is élcelődhet, vagy kaphatunk kioktatást, esetleg „tanácsokat”.
Lehet, hogy még iskolába járunk, és a mi osztályunkban nem „divat” a tanulás. Ha mi szorgalmasan tanulunk, mert céljaink vannak, könnyen megkaphatjuk a stréber jelzőt, és kilógunk a sorból. Azzal is kilóghatunk, ha olvasunk, és nem az okos telefonunkon lógunk egész nap.
Ugyanez megtörténhet a munkahelyen is, ha olyan a légkör, hogy mindenki igyekszik lógni. Ha mi rendesen elvégezzük a feladatainkat, könnyen „sztahanovistákká” válhatunk.
De kerülhetünk a hitünk miatt is kellemetlen helyzetbe, ha nem abban hiszünk, nem úgy gondolkozunk, mint a körülöttünk lévők.

Bármiről is legyen szó, ha valamiről meg vagyunk győződve, a társaság kedvéért ne álljunk be a sorba! Viszont, tanuljunk, tájékozódjunk, informálódjunk, hogy minél biztosabban el tudjuk dönteni, hogy melyik sorba állhatunk be, melyikbe nem. Tiszában vagyunk pl. azzal, hogy jelenlegi életvitelünkkel mennyit ártunk a környezetünknek? Talán soha nem gondolkoztunk el rajta… Mi csak azt tesszük, amit a többiek… Tisztában vagyunk azzal, amit Isten tanít nekünk? Talán még soha nem néztünk utána, mert a többiek se foglalkoznak ezzel…

Az, hogy nem állunk be a sorba, nem azt jelenti, hogy kimegyünk egy remetebarlangba, bezárkózunk a lakásunkba, vagy csak néhány hittestvérrel érintkezünk. Jézus Krisztus nem különült el a világtól, bement a bűnösök közé, és mégis tiszta maradt, nem állt be a sorba. A farizeusok viszont önmagukat tisztának tartották, nem vegyültek a tisztátalanok közé, mégis bűnösök voltak, mégis beálltak a sorba. Abba a sorba, amire az jellemző, hogy tele van önhittséggel, egóval, büszkeséggel, dicsekvéssel, kritikával, bűnös vágyakkal…

Fontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Nem biztos, hogy a hosszú sor a jó sor. Sőt…Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Az élet szép ...

- Te is hallhatod... Tilinkó

- mert valóban...

- Zombik országa vagyunk... Az emberi pondró...


Címlapon:

Ózd Közel az ötvenhez az ember már számot vet életével. Végig pergeti életének főbb eseményeit
Ózd „Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
Ózd Az Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Ózd Nem tudhatod, meddig mutathatod ki szeretetedet, meddig ölelheted át őket. Kocsis Mária jegyzete...
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
ÓzdBízom benne, még szebb is lehet.
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
ÓzdAz Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Ez a történet a tanításról és odafigyelésről már körbejárta az internetet. Mindenképp ajánlom tiszta szívből - mindig - mindenkinek.
ÓzdAz „öreg rocker” lélekben örök ifjú maradt, belső hite és jó humora ezt csak erősíti. Négy unokája van, akiket nagyon szeret. Mint mondta a zene mellett a humor a másik, ami a legfontosabb számára... Józsa Zoltán portréja Csépányi Sándorról.
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben