Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2024. május 18. szombat - Alexandra,Erik napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
LÉLEKzet – On-line világban...
Ózdi Magazin | 2019.01.24. | Raffainé Darmai Zsuzsanna

Életünk jelentős részét az on-line világban éljük, egy olyan világban, ami nemrég még nem is létezett. Valójában most is nagyon vegyes a kép, nem mindenki vesz részt benne, sőt néhányan következetesen és tudatosan elutasítják. Az idősebb nemzedék egy része talán még azt se tudja, miről van szó, a fiataloknak, gyerekeknek pedig teljesen természetes, már ebbe születtek bele.

Megvannak ennek a maga előnyei, hátrányai, veszélyei. Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Vigyáznunk kell, nem fogadhatjuk el ellenőrzés nélkül, amit a hálón olvasunk. Főleg vigyáznunk kell, ha emberekről van szó, emberek lejáratásáról, un. „karaktergyilkosságról”. Sokszor óriási indulatok kavarognak a közösségi oldalakon. Mindenki meg van győződve a saját igazáról, és van ott minden, kinek-kinek a vérmérséklete szerint…
Mostanában ha egy-egy társaság összeül, mindenkinél ott az okos telefon, és az egymással való kommunikáció helyett azt nyomogatják. Vagy össze se jönnek, csak a térben. A közlekedési eszközökön, és minden egyéb helyen ez látható. A múltkor a távolsági buszon figyeltem meg, hogy majdnem mindenkinek a kezében ott volt. Nyomogatta, zenét hallgatott, telefonált.
Bizony balesetek is voltak már miatta. Elveszi az emberek figyelmét. Ez különösen veszélyes a közlekedésben, de nemcsak autót vezetve, hanem akkor is, ha gyalog vagyunk.

De más jellegű veszélyei is vannak. Ki ne hallott volna még a „Kék bálnáról”, vagy „Momóról”, olyan kegyetlen „játékokról”, akik gyerekeket vezettek el egészen az öngyilkosságig…
A gyerekek játékának egy része is átkerül az off-line világból az on-line világba.
Sok rosszat lehetne még róla mondani, de mégis, be kell, hogy lássuk, sok előnye is van. Ha okosan használjuk, ha nem visszük túlzásba, akár szebbé, és jobbá is tehetjük vele a világot.
Ha szeretteink távol élnek tőlünk, ily módon egy pillanat alatt kapcsolatot tudunk velük teremteni. Úgy láthatjuk, hallhatjuk őket, mintha egy szobában lennénk velük.
Ahogy terjesztjük a sok hazugságot, gyűlöletet, rosszat, ugyanúgy terjeszthetnénk az igazságot, a szeretet, a jót és a szépet is. Ugyanolyan hamar eljutna az emberekhez. Persze terjed az is, csak valahogy kisebb hangsúlyt kap…
Ha már a gyerekek úgyis nyomkodják a telefonjukat, talán az oktatásba jobban be lehetne építeni. Ha már úgyis használják, tanulják meg jóra használni. Segítheti a tanulást interaktív módon, segítheti a sok információ, az oktatás egy része átmehetne távoktatásba… Fontos, hogy csak egy része, mert a tanár személyisége, a személyes jelenlét nem pótolható ily módon.

Ha már többnyire úgyis fenn vagyunk az on-line térben, talán a papír alapú szórólapok mennyiségét is lehetne csökkenteni…
Ha töltünk is időt az on-line térben, ne felejtkezzünk el az off-line térről sem. Élvezzük a természetet, a barátaink társaságát, a családunkkal együtt töltött időt, és mindezt lehetőleg telefonnyomkodás nélkül, úgy, hogy ott vagyunk, ahol éppen vagyunk!

Találjuk meg az egyensúlyt az on-line, és az off-line világ között! Találjuk meg a saját harmóniánkat ebben, ami lehet, hogy nagyon eltér a másikétól! Vigyázzunk mind fizikai, mind lelki egészségünkre! Ne higgyünk el mindent, ami fent van a neten! Tegyük szebbé az on-line, és az off-line világot!

Egy kis videó:

https://www.facebook.com/gabor.megyeri.75/videos/1962881413733883/Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Az élet szép ...

- Te is hallhatod... Tilinkó

- mert valóban...

- Zombik országa vagyunk... Az emberi pondró...


Címlapon:

Ózd Közel az ötvenhez az ember már számot vet életével. Végig pergeti életének főbb eseményeit
Ózd „Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
Ózd Az Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Ózd Nem tudhatod, meddig mutathatod ki szeretetedet, meddig ölelheted át őket. Kocsis Mária jegyzete...
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
ÓzdBízom benne, még szebb is lehet.
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
ÓzdAz Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Ez a történet a tanításról és odafigyelésről már körbejárta az internetet. Mindenképp ajánlom tiszta szívből - mindig - mindenkinek.
ÓzdAz „öreg rocker” lélekben örök ifjú maradt, belső hite és jó humora ezt csak erősíti. Négy unokája van, akiket nagyon szeret. Mint mondta a zene mellett a humor a másik, ami a legfontosabb számára... Józsa Zoltán portréja Csépányi Sándorról.
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben