Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2024. május 18. szombat - Alexandra,Erik napja van.
Keresendő kifejezés:
Jegyzet
Te is hallhatod... Tilinkó
Ózdi Magazin | 2019.12.29. | Kocsis Mária

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kis feketerigó.
A kisrigó egy csodaszép napsütötte tavaszi napon, testvérei közül elsőként törte fel szűknek érzett otthona falait. Ahogy fejecskéjét kidugta, boldogan szippantotta be a tavasz illatát, s már ekkor érezte, hogy valami nagy dologra hivatott, valami különleges sorsot szánnak neki az angyalok.
Testvéreihez képest sokkal gyorsabban fejlődött, erősödött, hamarabb növesztett gyönyörű, éjfekete tollakat, s korábban próbálgatta hallatni hangját.

Napról napra egyre szebben szólt éneke. Rigó mama is elcsodálkozott, s rigópapa is ámulattal hallgatta fiókáját.

Foto:

Olyan csengő hangú ez a kis legény, s olyan szépen trillázik! Ha így folytatja, még engem is túlszárnyal. Nevezzük el Tilinkónak! – mondta rigópapa.
Találó név – bólogatott hozzá rigómama. – Ragyogó tehetség a fiókánk! Büszkék lehetünk rá!

A fióka idejének legnagyobb részét gyakorlással töltötte. Hangja egyre fényesebben csengett, trillái egyre változatosabban, cifrábban szóltak. Bárhol is énekelt, fuvolázott, mindenki megállt, s megigézve hallgatta csodás dalait, elfeledve bánatát, betegségét, bosszúsgát. Tilinkó csodálatos hangja elvarázsolta őket, s mire énekét is befejezte, a hallgatói lelkébe békesség, öröm, szeretet, hála költözött. Érezte, ez az ő útja, békét és szeretetet hozni a Földre.

Foto:

Eljött aztán a nap, mikor el kellett válnia szüleitől. Rigómama és rigópapa kissé szomorkásan búcsúztak fiókájuktól, de tudták, hogy ez a világ rendje. A fiókáknak egyszer ki kell repülniük a családi fészekből, hogy aztán majd ők is saját fészket építsenek.

Tilinkó is tudta ezt, mégis kissé félelemmel tekintett a jövőbe. Hogyan fog megállni a saját lábán? Miként fog gondoskodni magáról? Minduntalan ez járt a kobakjában.
Élete kissé zaklatott lett, kevesebb ideje jutott az éneklésre. Közben folyton azt érezte, lemarad valamiről. Állandóan egy belső tűz fűtötte, az éneklés, és minden más másodrendű lett számára. Csak gyakorolt, csak gyakorolt, csak gyakorolt. Ez bizony bajba is sodorta, mert annyira belefeledkezett a trillázásba, hogy az élelemszerzésről is elfeledkezett. Éhes kis gyomra azonban nem, csak korgott és korgott, jelezte, hogy ideje lenne magával is törődnie. Tilinkó a rövidebb utat választva a madaraktól csente el az ennivalót, de azok amint észrevették, jól megcsipkedték, s elkergették.

Foto:


A kis feketerigó egy időre elbujdosott, s elhallgatott, nem szárnyalt már éneke, egyre búskomorabbá vált. Lógó csőrrel ugrándozott, repkedett a világban, mígnem egyszer, szülőföldjétől jóval távolabbra kerülve, megpillantott egy feketerigó lányt.

Tilinkó vagyok – mutatkozott be illedelmesen.
Tollaska – felelte kissé félszegen a rigólány.

Foto:

Ettől kezdve Tilinkó leste az alkalmat, hogy újra és újra láthassa Tollaskát, akinek gyönyörű szemei megbabonázták, s bizony beléhabarodott.

A rigólány is örömmel töltötte napjait a rigófiúval. Hamarosan úgy érezték, ők már együvé tartoznak, és közös fészekrakásban is megállapodtak.
Tilinkót az a vágy fűtötte, hogy amire csak képes, mindent megadjon párjának.

Titokban ismét megpróbálkozott az énekléssel. Amit egyszer kis Tilinkó megtanult, azt a nagy Tilinkó sem feledheti el, annak most is sikerülnie kell.
Távoli helyeket kutatott fel, hogy Tollaska nehogy meghallja énekét, mert meglepetésnek szánta. Trilláit hol Tódor, a csiga, hol Ludmilla, a fülemüle, hol Gedeon, a piros csizmás gólya dicsérte.

Egyre bátrabbá vált, és túltette magát a múlt emlékein. Tollaska mellett rálelt a biztonságra is, élete új célt, új értelmet nyert. Már nem elégedett meg a titokban való énekléssel. Sürgető vágyat érzett, hogy trilláit párja is, és a többi állat, valamint az emberek is hallják. Szerette volna eljuttatni a Föld lakóinak gyógyító trilláival a béke és szeretet üzenetét.
Új, nagyszabású terveket szőtt, miközben már fiókái születését várták párjával

Foto:

Tilinkó óriási boldogságot érzett, mikor a kis tojáskák repedezni kezdtek, majd kidugták fejecskéiket a csemetéik. Boldogan ölelte szárnyaival Tollaskát, s vidám trillákkal adta hírül a világnak mennyei boldogságukat. Párja meglepetten és meghatottan hallgatta az újdonsült rigópapa énekét.
Örömük, boldogságuk határtalan lett.
Tilinkó ettől kezdve még nagyobb lendülettel folytatta az éneklést. Tapasztaltabb lévén már mindenre jutott ideje, megállta helyét az Életben szülőként, társként, s énekesként is.

Azon fáradozott, hogy fényt, szeretetet és boldogságot vigyen az őt hallgatók szívébe, megnyugvást, békességet leljenek, erőre kapjanak az elesettek, és megcsillanjon előttük az új élet lehetősége, ehhez pedig a kezdő lépéseket is képesek legyenek megtenni. Szerette volna azt is elérni, hogy trillái nyomán felidézzék magukban, és mindig észben tartsák, honnan jöttek, s hová térnek majdan vissza, és a közte lévő időt is hasonló boldogságban, szeretetben éljék. Természetesen trillázott azért is, hogy párja és fiókái életét is szebbé varázsolja.

Tilinkó éneke a szívekkel varázsolt és varázsol még ma is. Te is hallhatod….
Csak nyisd ki a füled, de leginkább a lelked…A rajzokat készítette Szabó Mária és Bari Donatella, az Arlói Széchényi István Általános Iskola diákjai.


Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Az élet szép ...

- mert valóban...

- Zombik országa vagyunk... Az emberi pondró...

- Gondolatok


Címlapon:

Ózd Közel az ötvenhez az ember már számot vet életével. Végig pergeti életének főbb eseményeit
Ózd „Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
Ózd Az Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Ózd Nem tudhatod, meddig mutathatod ki szeretetedet, meddig ölelheted át őket. Kocsis Mária jegyzete...
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
ÓzdBízom benne, még szebb is lehet.
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
ÓzdAz Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Ez a történet a tanításról és odafigyelésről már körbejárta az internetet. Mindenképp ajánlom tiszta szívből - mindig - mindenkinek.
ÓzdAz „öreg rocker” lélekben örök ifjú maradt, belső hite és jó humora ezt csak erősíti. Négy unokája van, akiket nagyon szeret. Mint mondta a zene mellett a humor a másik, ami a legfontosabb számára... Józsa Zoltán portréja Csépányi Sándorról.
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Helyi hírek
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
ÓzdEz az esemény sajnálatos módon nem arról híres, hogy egymást tapossák az emberek a jobb helyekért a színházterem ajtajában.
Hirdetés!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben