Ki ne evett volna már sima lángost, tejfölös, sajtos tejfölös vagy egyéb lángost a nyári strandokon, vagy vízpartok mentén. A nyár után is van élet. Lehet ezt másképp is. Egy finom töltött lángos ebédre vagy vacsorára? Vendégvárónak is kitűnő.
A LÁNGOS
- 50 dkg liszt
- 2,5 dl tej
- 50 dkg burgonya
- egy marék petrezselyem zöldje
- só
- 5 dkg élesztő
- 1 evőkanál cukor
A TÖLTELÉK
- 10 dkg füstölt kolbász
- 25 dkg kockázott bacon
- 15 dkg szeletelt csiperkegomba
- 1 dl tejföl
- 25 dkg juhtúró
- 2 közepes vöröshagyma
- egy marék petrezselyem zöldje
- fél evőkanál kapor
- 15-15 dkg reszelt natúr és füstölt trappista sajt
- 2 liter étolaj
Elkészítés:
A LÁNGOS
Lángost sütni nem nehéz dolog. Ha bográcsban csináljuk, arra kell nagyon figyelni, hogy sok és forró olajban tegyük. Magam egy kicsi, 5-6 literes bográcsot használok, ebben két liter olajat hevítek. A lángos tésztájához fél deci langyos tejben egy evőkanál cukorral egy kocka élesztőt futtattam fel. Megfőztem a kockákra vágott krumplit, majd áttörtem. Ehhez adtam sót, a lisztet és az élesztőt. Átkevertem, majd legalább félórát kelni hagytam a tésztát.
A TÖLTELÉK
trappista sajt ? 2 liter olaj Mialatt a tésztát előkészítettem, barnára sütöttem egy kis olajon a felkarikázott vöröshagymát, majd a bacont, végül a felkarikázott kolbászt. A juhtúrót elkevertem a tejföllel, fél evőkanál aprított kaporral. A lángostésztából maréknyi adagokat vettem ki, olajozott vágódeszkán korong formára szétterítettem. Erre helyeztem a háromféle tölteléket: sült kolbászt és hagymát, majd megszórtam natúr sajttal. Erre hasonló méretű tésztát terítettem, a széleket jól összedolgoztam, s ugyanígy jártam el a többi lángossal is. Második töltelékként a sült baconnel szórtam meg a tésztát, erre egy kis gomba, aprított petrezselyem és füstölt sajt került. A harmadik töltet a juhtúrós krém volt. A lángostészta önmagában puha, a töltött lángoshoz kell egy kicsi kézügyesség meg egy széles tortalapát (ezzel emeljük le a deszkáról és csúsztatjuk a forró olajba). Aranybarnára kell sütni, ha, kész, jól le kell itatni róla a maradék olajat, s mindenképpen fehér száraz fröccsel vagy sörrel kell tálalni!
Forrás: Sztárklikk/Vidék íze
Szerző: O. Horváth György
Kövess bennünket: Facebook oldalunk
Olvasta már?
- Kolbászos sörkorcsolya 15 perc alatt...
- Ezt érdemes megnézni a csokoládé csomagolásán...
Címlapon: