Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. január 23. szerda - Rajmund,Zelma napja van.
Keresendő kifejezés:
Étel ital
Terülj, terülj asztalkám! – Ízletes ételek maradékból
Ózdi Magazin | 2016.07.22. |

Előfordul a legjobb háziasszonnyal is, hogy néha elszámítja magát az étel mennyiségét tekintve, és ennek a család „issza meg a levét”; kénytelenek több napig ugyanazon a koszton élni. Vagy fogja magát a leleményes szakácsnő, és újabb módját keresi a maradék étel felhasználásának. Az ebéd nem megy pocsékba, és a családtagok is jóízűen falatoznak a megújult menüből.
„Inkább a has fakadjon, mint megmaradjon.” Elődeink törekedtek arra, hogy a megfőzött étel az utolsó morzsáig elfogyjon, hiszen az ennivaló kidobása szóba se kerülhetett, nem engedhették meg maguknak az emberek, hogy még ehető élelmiszer a szemétben végezze. Ételt a tányéron hagyni, kenyeret, maradékot kidobni egykor tehát sokak számára bűnt, szentségtörést jelentett. Ma pedig többnyire a fenntartható életszemlélet iránti igény diktálja ugyanezt. A National Resources Defense Council által végzett felmérés ijesztő képet fest a pazarlásról: adataik szerint az ételek legalább 30-50%-a megy szemétbe világszerte, miközben erőforrásaink fogynak és milliók éheznek.


 
Éppen ezért ne feledjük, hogy minden étkezésnél és minden nap alkalmunk nyílik arra, hogy magunk is tegyünk a helyzet jobbításáért.

A hagyományos, magyar konyha pedig mintha csak arra lenne berendezve, hogyan lehetséges a maradékból is kihozni a maximumot, illetve többféleképpen felhasználni ugyanazt az alapanyagot.

A kása Istennek áldása

A kásaételek a magyar parasztkonyha egyik legkedveltebb ennivalói közé tartoztak. Önálló fogásként, különféle hazai nyersanyagokból; kölesből, árpából, hajdinából, kukoricából, ritkán búzából főzték. A vízben főtt kásaételnél ritkábban készített étel a tejben főtt kása volt, amelyet zsírosan, nagy ünnepeken édesen tálaltak. Édesítőként mézet, fahéjat és főtt aszalványokat használtak. Ez a kölesből készült édes változat a lakodalmi főétkezés fontos záró fogása lett.

Találékony népi ételek

A múltban arra is akad példa, amikor direkt hagytak maradékot a gazdasszonyok, hogy valami pluszt hozzanak ki a készülő ennivaló mellett. Ilyen ételünk a langalló, melyet kenyérsütéskor a kenyér tésztájából, illetve annak teknőkaparékából készítettek. Az érett kenyértésztából pedig valamennyi részt szándékosan lángosnak szántak.
Aszalt szilvából régen sűrű, téli levest is főztek. Babbal összefőzve, behabarva a Kisalföldön; babbal, füstölt hússal összefőzve, tárkonnyal ízesítve Erdélyben; füstölt hússal összefőzve, tormával ízesítve a Felső-Tiszántúlon készítették. Híg levesként (habarva vagy csak vízben megfőzve) aszalt gyümölcsöt mindenfelé készítettek. Ezek a levesek majdnem mindenhol a karácsonyesti, nagypénteki böjtös étrend elmaradhatatlan fogásaivá váltak.

Ne vesszen kárba semmi!

Ma számtalan olyan ételt fogyasztunk – illetve kínálnak az éttermek – melyet az előző napi maradékból is el lehet készíteni. Megmaradt csirkepörköltből vagy csirkepaprikásból hortobágyi húsos palacsinta, marhapörköltből gulyásleves, száraz kifliből zsemlemorzsa vagy mákos guba kerülhet az asztalra. Szikkadt zsemléből zsemlegombóc, fasírt, különböző töltelékek készülhetnek. A burgonya pedig egy külön misét megér: számtalan mód létezik elkészítésére. A rakott krumplitól kezdve a különböző módon sütött, töltött és ízesített egytálételekig ezerféle módon lehet felhasználni. A magyar konyhára még különösen jellemzőek a túrós-tejfölös ételek. Se szeri se száma az ezekből készített ételeinknek. Lehet fogyasztani édesen, sósan, lehet tésztába tölteni, megsütni, kenyérre kenni, öntetként használni. Talán nem is kell tovább ecsetelni, milyen sokszínű a magyar konyhavilág!

Ha megismerkedünk ezekkel a fortélyokkal, és alkalmazzuk is őket, azzal sok mindent megtakaríthatunk: pénzt, erőforrást, alapanyagot, szállítást – és talán a lelkünk is nyugodtabb lesz.

Forrás: http://mtro.hu/Kalácska NóraKövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Kolbászos sörkorcsolya 15 perc alatt...

- Ezt érdemes megnézni a csokoládé csomagolásán...

- Új trend hódít a torták világában...

- Variáció egy tepsire...


Címlapon:

Az adventi gyertyák színe, de még a száma sem mindig azonos. Ha az adventi koszorúra gondolunk, négy gyertyaláng jut először eszünkbe
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben