Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. január 21. vasárnap - Ágnes napja van.
Keresendő kifejezés:
Étel ital
Terülj, terülj asztalkám! – Ízletes ételek maradékból
Ózdi Magazin | 2016.07.22. |

Előfordul a legjobb háziasszonnyal is, hogy néha elszámítja magát az étel mennyiségét tekintve, és ennek a család „issza meg a levét”; kénytelenek több napig ugyanazon a koszton élni. Vagy fogja magát a leleményes szakácsnő, és újabb módját keresi a maradék étel felhasználásának. Az ebéd nem megy pocsékba, és a családtagok is jóízűen falatoznak a megújult menüből.
„Inkább a has fakadjon, mint megmaradjon.” Elődeink törekedtek arra, hogy a megfőzött étel az utolsó morzsáig elfogyjon, hiszen az ennivaló kidobása szóba se kerülhetett, nem engedhették meg maguknak az emberek, hogy még ehető élelmiszer a szemétben végezze. Ételt a tányéron hagyni, kenyeret, maradékot kidobni egykor tehát sokak számára bűnt, szentségtörést jelentett. Ma pedig többnyire a fenntartható életszemlélet iránti igény diktálja ugyanezt. A National Resources Defense Council által végzett felmérés ijesztő képet fest a pazarlásról: adataik szerint az ételek legalább 30-50%-a megy szemétbe világszerte, miközben erőforrásaink fogynak és milliók éheznek.


 
Éppen ezért ne feledjük, hogy minden étkezésnél és minden nap alkalmunk nyílik arra, hogy magunk is tegyünk a helyzet jobbításáért.

A hagyományos, magyar konyha pedig mintha csak arra lenne berendezve, hogyan lehetséges a maradékból is kihozni a maximumot, illetve többféleképpen felhasználni ugyanazt az alapanyagot.

A kása Istennek áldása

A kásaételek a magyar parasztkonyha egyik legkedveltebb ennivalói közé tartoztak. Önálló fogásként, különféle hazai nyersanyagokból; kölesből, árpából, hajdinából, kukoricából, ritkán búzából főzték. A vízben főtt kásaételnél ritkábban készített étel a tejben főtt kása volt, amelyet zsírosan, nagy ünnepeken édesen tálaltak. Édesítőként mézet, fahéjat és főtt aszalványokat használtak. Ez a kölesből készült édes változat a lakodalmi főétkezés fontos záró fogása lett.

Találékony népi ételek

A múltban arra is akad példa, amikor direkt hagytak maradékot a gazdasszonyok, hogy valami pluszt hozzanak ki a készülő ennivaló mellett. Ilyen ételünk a langalló, melyet kenyérsütéskor a kenyér tésztájából, illetve annak teknőkaparékából készítettek. Az érett kenyértésztából pedig valamennyi részt szándékosan lángosnak szántak.
Aszalt szilvából régen sűrű, téli levest is főztek. Babbal összefőzve, behabarva a Kisalföldön; babbal, füstölt hússal összefőzve, tárkonnyal ízesítve Erdélyben; füstölt hússal összefőzve, tormával ízesítve a Felső-Tiszántúlon készítették. Híg levesként (habarva vagy csak vízben megfőzve) aszalt gyümölcsöt mindenfelé készítettek. Ezek a levesek majdnem mindenhol a karácsonyesti, nagypénteki böjtös étrend elmaradhatatlan fogásaivá váltak.

Ne vesszen kárba semmi!

Ma számtalan olyan ételt fogyasztunk – illetve kínálnak az éttermek – melyet az előző napi maradékból is el lehet készíteni. Megmaradt csirkepörköltből vagy csirkepaprikásból hortobágyi húsos palacsinta, marhapörköltből gulyásleves, száraz kifliből zsemlemorzsa vagy mákos guba kerülhet az asztalra. Szikkadt zsemléből zsemlegombóc, fasírt, különböző töltelékek készülhetnek. A burgonya pedig egy külön misét megér: számtalan mód létezik elkészítésére. A rakott krumplitól kezdve a különböző módon sütött, töltött és ízesített egytálételekig ezerféle módon lehet felhasználni. A magyar konyhára még különösen jellemzőek a túrós-tejfölös ételek. Se szeri se száma az ezekből készített ételeinknek. Lehet fogyasztani édesen, sósan, lehet tésztába tölteni, megsütni, kenyérre kenni, öntetként használni. Talán nem is kell tovább ecsetelni, milyen sokszínű a magyar konyhavilág!

Ha megismerkedünk ezekkel a fortélyokkal, és alkalmazzuk is őket, azzal sok mindent megtakaríthatunk: pénzt, erőforrást, alapanyagot, szállítást – és talán a lelkünk is nyugodtabb lesz.

Forrás: http://mtro.hu/Kalácska NóraKövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Hibátlanul finom húsos egytálétel az asztalodra (2.rész)

- Rakott karfiol gazdagon...

- A leg­trük­kö­sebb ka­rá­cso­nyi édes­ség!

- Hibátlanul finom húsos egytálétel az asztalodra (1.rész)


Címlapon:

Az óránkénti több mint 120-130 kilométeres sebességes széllökések halálos áldozatokat követeltek Europában. A nagy erejű szél szó szerint embereket röpített a levegőben.
Ózd Farkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
Ózd Riz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
Ózd Vádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
Helyi Hírek
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
Ózd„Jólesik a szemnek, a léleknek a megannyi kis csillagfény a sötétség beállta után.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Ilyenkor Karácsonykor együtt van a család. Amennyire lehetőségünk van, ilyen valódi együttléteket vigyünk be a hétköznapokba is!” Raffainé Darmai Zsuzsanna gondolatai.
Ózd„A természetben, kezdetben minden harmóniában létezett, és működött. Mi azonban hajlamosak vagyunk arra, hogy szétválasszuk azt, ami összetartozik.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
ÓzdRiz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
ÓzdFarkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
ÓzdVádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben