Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2024. április 13. szombat - Ida napja van.
Keresendő kifejezés:
Étel ital
Ezt érdemes megnézni a csokoládé csomagolásán...
Ózdi Magazin | 2018.03.02. | maszol.ro


Forrás: nordictravelmag.com


Nem készítik egyformán a csokoládékat, de az biztos, hogy a Snikers nem a legegészségesebb – kezdi cikkét a Greatist, amely összegyűjtötte, mit érdemes tudni a kakaó arányáról, minőségéről és a különböző csokoládéfélékről. Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi? Erre is választ ad cikkünk.


Egyszerűen fogalmazva a kakaó százalékos aránya a csokoládéhoz felhasznált kakaótermékek (kakaómassza, kakaóvaj, kakaópor) arányát jelzi. Ha tehát van egy 80 százalékos csokoládénk, akkor annak 80 százaléka kakaómassza és vaj keverékéből valamint 20 százaléknyi hozzáadott anyagokból (például cukorból) áll. Hogy az édesség még krémesebb és intenzívebb ízű legyen, gyakran adnak hozzá extra kakaóvajat.

Általában minél nagyobb százalék áll a csomagoláson, annál keserűbb a csokoládé, ám ebben is van kivétel. Ahogy többféle csokoládé van, úgy különböző ízű kakaóbabok is vannak. A kakaóbabok ízvilágát meghatározza, hogy milyen talajban és környezetben termesztik (a meleg, nedves éghajlat a legkedvezőbb), illetve hogyan dolgozzák fel az alapanyagot, milyen a betakarítás, fermentáció, szárítás és pörkölés folyamata. A befolyásoló tényezők miatt előfordulhat, hogy egy 65 százalékos étcsokoládé keserűbb, mint 80 százalékos változata.

Bár sokan talán szívesebben fogyasztanak tejcsokoládét, a táplálkozási szakértő szerint jóval egészségesebb az étcsoki. Ez ugyanis nagyobb kakaótartalmat és ezzel együtt nagyobb flavonoid-tartalmat jelent, amely segít a szív- és érrendszeri betegségek elkerülésében, erősíti az immunrendszert. Továbbá, ha magas a csokoládé kakaótartalma kevesebb jut bele a cukorból és más mesterséges adalékanyagokból. Számokban kifejezve az étcsoki és a tejcsoki közötti különbséget: míg 100 gramm átlagos étcsokoládé körülbelül 175 milligramm flavonoidot tartalmaz, addig ugyanennyi tejcsokoládé 75 milligrammot. Ami a fehércsokoládét illeti, legtöbbször nem használnak hozzá kakaóport, emiatt sokan úgy vélik, nem is minősül csokoládénak.

Erre figyeljen csokoládévásárláskor

  • Ellenőrizze az összetevők listáját! Minél kevesebb hozzávalóból áll a csokoládé, annál jobb.
  • Kerülje azokat a termékeket, amelyeknél a cukor szerepel az első helyen, növényi olajokat, alkalizált vagy holland kakaóport tartalmaznak.
  • Keressen olyan csokoládét, amelyet az Egyenlítőhöz közeli országokból (Ghána, Elefántcsontpart és Ecuador) származó kakaóból készítettek.
  • Válasszon legalább 70 százalékos csokoládét!


Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Kolbászos sörkorcsolya 15 perc alatt...

- Új trend hódít a torták világában...

- Variáció egy tepsire...

- A legegyszerűbb mézes mandulás keksz...


Címlapon:

Ózd Közel az ötvenhez az ember már számot vet életével. Végig pergeti életének főbb eseményeit
Ózd „Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
Ózd Az Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Ózd Nem tudhatod, meddig mutathatod ki szeretetedet, meddig ölelheted át őket. Kocsis Mária jegyzete...
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
ÓzdBízom benne, még szebb is lehet.
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
ÓzdAz Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Ez a történet a tanításról és odafigyelésről már körbejárta az internetet. Mindenképp ajánlom tiszta szívből - mindig - mindenkinek.
ÓzdAz „öreg rocker” lélekben örök ifjú maradt, belső hite és jó humora ezt csak erősíti. Négy unokája van, akiket nagyon szeret. Mint mondta a zene mellett a humor a másik, ami a legfontosabb számára... Józsa Zoltán portréja Csépányi Sándorról.
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben