Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. március 20. kedd - Klaudia napja van.
Keresendő kifejezés:
Étel ital
Ezt érdemes megnézni a csokoládé csomagolásán...
Ózdi Magazin | 2018.03.02. | maszol.ro


Forrás: nordictravelmag.com


Nem készítik egyformán a csokoládékat, de az biztos, hogy a Snikers nem a legegészségesebb – kezdi cikkét a Greatist, amely összegyűjtötte, mit érdemes tudni a kakaó arányáról, minőségéről és a különböző csokoládéfélékről. Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi? Erre is választ ad cikkünk.


Egyszerűen fogalmazva a kakaó százalékos aránya a csokoládéhoz felhasznált kakaótermékek (kakaómassza, kakaóvaj, kakaópor) arányát jelzi. Ha tehát van egy 80 százalékos csokoládénk, akkor annak 80 százaléka kakaómassza és vaj keverékéből valamint 20 százaléknyi hozzáadott anyagokból (például cukorból) áll. Hogy az édesség még krémesebb és intenzívebb ízű legyen, gyakran adnak hozzá extra kakaóvajat.

Általában minél nagyobb százalék áll a csomagoláson, annál keserűbb a csokoládé, ám ebben is van kivétel. Ahogy többféle csokoládé van, úgy különböző ízű kakaóbabok is vannak. A kakaóbabok ízvilágát meghatározza, hogy milyen talajban és környezetben termesztik (a meleg, nedves éghajlat a legkedvezőbb), illetve hogyan dolgozzák fel az alapanyagot, milyen a betakarítás, fermentáció, szárítás és pörkölés folyamata. A befolyásoló tényezők miatt előfordulhat, hogy egy 65 százalékos étcsokoládé keserűbb, mint 80 százalékos változata.

Bár sokan talán szívesebben fogyasztanak tejcsokoládét, a táplálkozási szakértő szerint jóval egészségesebb az étcsoki. Ez ugyanis nagyobb kakaótartalmat és ezzel együtt nagyobb flavonoid-tartalmat jelent, amely segít a szív- és érrendszeri betegségek elkerülésében, erősíti az immunrendszert. Továbbá, ha magas a csokoládé kakaótartalma kevesebb jut bele a cukorból és más mesterséges adalékanyagokból. Számokban kifejezve az étcsoki és a tejcsoki közötti különbséget: míg 100 gramm átlagos étcsokoládé körülbelül 175 milligramm flavonoidot tartalmaz, addig ugyanennyi tejcsokoládé 75 milligrammot. Ami a fehércsokoládét illeti, legtöbbször nem használnak hozzá kakaóport, emiatt sokan úgy vélik, nem is minősül csokoládénak.

Erre figyeljen csokoládévásárláskor

  • Ellenőrizze az összetevők listáját! Minél kevesebb hozzávalóból áll a csokoládé, annál jobb.
  • Kerülje azokat a termékeket, amelyeknél a cukor szerepel az első helyen, növényi olajokat, alkalizált vagy holland kakaóport tartalmaznak.
  • Keressen olyan csokoládét, amelyet az Egyenlítőhöz közeli országokból (Ghána, Elefántcsontpart és Ecuador) származó kakaóból készítettek.
  • Válasszon legalább 70 százalékos csokoládét!


Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Kolbászos sörkorcsolya 15 perc alatt...

- Új trend hódít a torták világában...

- Variáció egy tepsire...

- A legegyszerűbb mézes mandulás keksz...


Címlapon:

Az itt áttelelő madarak etetése az összefüggő hótakaró idején nagyon fontos. Apró tetteinkkel, a madarak etetésével megmenthetjük a természetben élő szárnyas barátainkat.
Ózd
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi Hírek
ÓzdEgy korábbi vitás ügyet baltanyéllel zárt le egy fiatalkorú fiú Ózdon. A sértett súlyos sérüléseket szenvedett.
ÓzdÓzd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2018. (I.18.) határozatával többek között arról döntött, hogy a 2015. márciusától az Önkormányzat különálló szervezeti egységeként működő Startprogram Irodát megszünteti az Iroda feladatainak az ÓVI részére történő átadása mellett.
BorsodnádasdKülöndíjat kapott Farkas Elek borsodnádasdi egyéni vállalkozó virtuális párolgás pályázata.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAttól én még nem vagyok alkoholista, hogy… Csak időnként szívok el néhány szálat a stressz miatt. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tükör által homályosan…” Nem látunk tisztán. Igyekszünk önmagunkat egy kicsit kozmetikázni, retusálni, photo shopozni… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd”Nem feltétlenül baj, ha időnként rossz döntést hozunk, hiszen levonhatjuk a következtetéseket, tanulhatunk belőle.„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Bármennyire erős a természetünk, bármilyen rossz szokásokat alakítottunk ki, meg tudunk változni, de csak akkor, ha meg akarunk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdMilyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
ÓzdA Városüzemeltetés dolgozói 2018. március 13-14-ei napokon 9.00-13.00 óra között a Bolyki főúton ---a Stadiontól az Ifjúsági Parkig terjedő szakaszon--- fakivágási, gallyazási munkákat végeznek
ÓzdEgy korábbi vitás ügyet baltanyéllel zárt le egy fiatalkorú fiú Ózdon. A sértett súlyos sérüléseket szenvedett.
ÓzdÓzd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2018. (I.18.) határozatával többek között arról döntött, hogy a 2015. márciusától az Önkormányzat különálló szervezeti egységeként működő Startprogram Irodát megszünteti az Iroda feladatainak az ÓVI részére történő átadása mellett.
BorsodnádasdKülöndíjat kapott Farkas Elek borsodnádasdi egyéni vállalkozó virtuális párolgás pályázata.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben