Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. január 21. vasárnap - Ágnes napja van.
Keresendő kifejezés:
Technika
Karácsonyi ajándékozás lépésről lépésre, stresszmentesen...
Ózdi Magazin | 2017.12.21. | maszol.roFotó: pexels.com


Háromféle embert különböztethetünk meg, ha ajándékozásról van szó: az elsőt nem különösebben érdeklik az ajándékok, a másik már hónapokkal az ünnep előtt beszerzi a szeretteinek szánt meglepetéseket, a harmadik pedig karácsony előtt egy-két nappal kezd őrült rohangálásba. Ha az utóbbihoz tartozol, és most tudatosult benned, hogy 3 nap múlva karácsony, és az ajándékokat még nem vásároltad meg, ez a cikk neked szól. Nyugi, még nincs veszve semmi!


Gary Chapman Az öt szeretetnyelv című könyvében az ajándékozásról mint az egyik szeretetnyelvről ír. Akik ezt a nyelvet beszélik, azok az ajándékokban a szeretet kézzelfoghatóságát látják, ezért örülnek minden apró meglepetésnek. De milyen is a jó ajándék? Személyre szabott, aminek örül a megajándékozott. Ez lehet egy boltban vásárolt tárgy, egy kézzel készített apróság, egy élmény (például színházjegy) vagy éppen olyasmi, amire szüksége van szerettünknek. Most abban segítünk, hogy megtaláld ezt.

Mindenttudó lista

Vegyünk egy mély levegőt és kezdjük egy egyszerű feladattal. Ehhez szükséges egy papír, amire egymás alatt felsoroljuk azokat, akiket meg szeretnénk ajándékozni. Írjunk fel mindenkit egyenként: szülőket, testvért, barátot. Ha van valamilyen ajándékötletünk, a nevek mellé be is írhatjuk, ha nincs, tegyük félre a papírt, idővel kiegészítjük.

Ki is a megajándékozott?

Az előbb persze már felsoroltuk, de most lássuk egyenként. Ha nincs semmilyen ajándékötleted, fogj egy cetlit, írd fel rá a megajándékozandó nevét és mindent, ami eszedbe jut róla. Milyen kapcsolatban vagytok? Milyen korú? Mivel foglalkozik (diák, egyetemista, dolgozik, gyermeket nevel vagy nyugdíjas)? Mi érdekli, milyen hobbijai vannak? Mit szoktatok együtt csinálni? Mi a kedvenc színe, filmje, zenéje, könyve? Milyen az otthona? Milyen tárgyakkal szereti körülvenni magát? A kérdések megválaszolása után bizonyára eszünkbe jut egy-két ötlet. Pluszban felírhatjuk még azt is, mit adtunk korábban ajándékba, így elkerüljük az ismétlődő ajándékok csapdáját.

Vissza a listához! Legyünk racionálisak!

Miután összegyűjtöttük az ötleteinket, térjünk vissza a listához. Most már a nevek mellé beírhatjuk a lehetséges ajándékokat, és kiegészíthetjük további hasznos információkkal. Gondoljuk át reálisan, mennyi időnk lesz beszerezni mindent. Ha kevés időnk van, és nem szeretnénk bevásárlóközpontokban tolongani, vásárolhatunk online is, de figyeljünk, hogy még az ünnepek előtt szállítsák ki rendelésünket.

A saját kézzel készített ajándékokra szánjunk több időt, hiszen az alapanyagok beszerzésén túl a kreatív munkára is időt kell szánnunk. Ezen túl az ajándékötletek mellé írjuk fel, mennyit szánunk költeni ezekre, így tudatosabban tudunk vásárolni, amit az ünnepek után a pénztárcánk is meghálál.

Így kaphatsz egy olyan listát, ami mankód lesz az ajándékkeresésben. Ezen írja a megajándékozott nevét, az ajándékötleteket, hogy mennyi időt és pénzt szánsz a meglepetésre, és hogyan/honnan fogod beszerezni.

+ 1 tipp: Hívd fel a megajándékozandó személyt, kérd meg, hogy mondjon három ajándékot, aminek örülne, és abból válassz ki egyet. Mindenki jól jár, hiszen neked egyszerű dolgod lesz, ő pedig tényleg olyan ajándékot kap, aminek örül, mégis meglepetés lesz.Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Hamarabb összeomolhat az emberi civilizáció, mint gondolnánk...

- Örvendeni fogunk a Messenger átalakításának...

- Segíteni fog a Facebook a helyi hírek megtalálásában...

- Ezekre volt a világ kíváncsi 2017-ben a Wikipédián...


Címlapon:

Az óránkénti több mint 120-130 kilométeres sebességes széllökések halálos áldozatokat követeltek Europában. A nagy erejű szél szó szerint embereket röpített a levegőben.
Ózd Farkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
Ózd Riz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
Ózd Vádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
Helyi Hírek
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
Ózd„Jólesik a szemnek, a léleknek a megannyi kis csillagfény a sötétség beállta után.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Ilyenkor Karácsonykor együtt van a család. Amennyire lehetőségünk van, ilyen valódi együttléteket vigyünk be a hétköznapokba is!” Raffainé Darmai Zsuzsanna gondolatai.
Ózd„A természetben, kezdetben minden harmóniában létezett, és működött. Mi azonban hajlamosak vagyunk arra, hogy szétválasszuk azt, ami összetartozik.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben