Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2024. június 25. kedd - Vilmos napja van.
Keresendő kifejezés:
Portré
„... Olyan sok szépet kaptam a zenén keresztül... ”
Ózdi Magazin | 2019.10.26. | Józsa Zoltán

Meg kell találni a szépségeket, amik körül vesznek minket...

A hatvanas éveiben járó Csépányi Sándor, zenész - előadóművész Ózdon él. A „Sanya” , miként sok tisztelője, barátja ismeri. Az „öreg rocker” lélekben örök ifjú maradt, belső hite és jó humora ezt csak erősíti. Négy unokája van, akiket nagyon szeret. Mint mondta a zene mellett a humor a másik, ami a legfontosabb számára.


Ezzel a cikkel is szeretnénk tiszteletünket kifejezni az előadóművész több évtizedes zenei - kulturális munkásságával kapcsolatban.

Csépányi Sándor Ózdon született, Járdánházán nevelkedett, itt végezte általános iskolai tanulmányait. 1968 - 1972 - ben a debreceni Péchy Mihály Építőipari Szakközépiskolában érettségizett. Aztán különböző állásokban tevékenykedett, mint műszaki előadó, szerkesztő, beruházó és lakásfelújító. Külföldön is dolgozott az építőiparban különböző magyar cégekkel, majd a németországi Hamburgban nyolc évet töltött el lakásfelújító, zenész - énekesként 1996 - 2004 között. Életútja Magyarországon folytatódott, itthon újra kezdte " építeni " magát, de a fővonal itt is a zene maradt.

- Az életemet végig kisérte a zene, ez a fővonal. Mindig kerestem azokat a tevékenységeket, melyek kreativitást igényeltek. Fúrtam, faragtam, majd festettem, s még kiállításaim is voltak festményekből, grafikákból. De egy sem maradt meg, mert mind elajándékoztam.
A kreativitást a szüleimtől örököltem. Édesapám hegedűn játszott, ültünk az udvaron és én a gombos tangóharmónikán magamtól tanultam meg játszani, ezek voltak az első zenei élményeim. Nagyobb lettem, akkor jött a gitár, hiszen ez volt már a menő. Választanom kellett, hogy melyik vonalat csináljam, mert sportolni is szerettem. Debrecenben építőipari középiskolába jártam, a kollégiumban én voltam a " szórakoztató " Hegedűs D. Gézával együtt, akivel nagyon jó kapcsolatba kerültem. Ezek olyan gyönyörű emlékeim, s Debrecenben volt az első zenei siker is. Középiskolásoknak " Arany Klub Kulcs " elnevezéssel fesztivált rendeztek, egy szál gitárral saját dalt adtam elő és megnyertem a vetélkedőt.
Már nős voltam, amikor következett a két évig tartó katonaság, ebben az időszakban is zenéltem. Budapesten műszaki alakulatnál szolgáltam, de igazából voltam stúdiós, dekoratőr és zenész. Sok helyre jártunk zenélni. Felléptem, játszottam iskolákban, táborokban, majd következtek a zenekarok.
Már Borsodnádasdon laktam, emlékezetes marad a Famouse nevű együttes. Elég szép sikerünk volt, de sajnos ebből az időszakból nem maradt meg felvétel. Óriási élményem volt ez a formáció, Havas Zoliékkal, Demes Gézával játszottam együtt. Én hiába, hogy gitározni tudtam, mindig énekes voltam. Az éneklés olyan fantasztikus élmény volt, képes voltam naponta 4 - 5 órát gyakorolni. Mindig az éneklés nehezét választottam, én mindig a feladatot kerestem.
Voltak próbálkozásaim saját dalra is, de többnyire a külföldi, ismert slágereket, előadókat próbáltam. De abban is mindig olyat választottam, ami igényesebb feladat. Perfekt németül beszélek, az angol ének nyelv maradt számomra. Tapasztaltam, hogy az igényes előadó kontaktusban van a közönséggel. Az a fizetség, amit én a közönségtől kaptam bárhol, így Németországban is, hogy felállva tapsoltak.
Freddie Mercury, a Queen együttes legendás énekese, dalszerzője az előadói példaképem. Zenei életemben a mai napig elkisér az egyénisége, a páratlan hangja, a dalai. Amikből volt pár a repertoáromon, s próbálkoztam méltó módon elénekelni a rendkívül nehéz dalokat, tisztelegve és emlékezve az előadói nagysága előtt.
- hangsúlyozta Csépányi Sándor.


 

" A lelkemet tudtam megmutatni. "

Itthon különböző állásokban dolgozott, majd külföldön, magyar építőipari cégeknél tevékenykedett. A cégek megszűnése miatt lépni kellett, így 1996 - ban Németországba kerül. A gitárjával, motyóival stoppal Hamburgba megy, ahol voltak kapcsolatai.
Egy év múlva már perfekt beszéli a német nyelvet, s elkezdte " felépíteni " magát. Lakásfelújító, zenész - énekes ebben az időszakban. Édesapja kézügyességét örökölve megtanulta a felújítással kapcsolatos munkák szép, igényes kivitelezését. Különböző zenekarokba került, egyéni fellépéseket vállalt, magyar éttermekben különböző műsorok készítését végezte.
Volt Elvis és Roy Orbison műsora is. Az utóbbi előadóhoz nagyon hasonlított a hangja, mint mondta, pedig nem utánozta. De a lelki és zenei világ hasonlított, így szinte azzá vált. Véleménye szerint nagyon szép, tartalmas élete volt Hamburgban. Ott jelent meg az első CD, amin a német Kathrin Heift előadóval énekelt együtt. Hamburgban volt az első tévés fellépés is különböző zenekarokkal.
Ez az időszak akkor zárult le, amikor 2004 - ben úgy döntött, hogy hazajön Magyarországra. Az ózdi Árpád vezér úti iskolában kezdett el dolgozni, mint szabadidő programszervező. A munkahely mellett mindenféle zenés - kulturális programokat csinált Ózdon. Egyénileg is szervezett nagy sikerű nosztalgia esteket az Árpád kávézóban.

De a Delta zenekar is fontos állomás a zenei életében.

- Volt a Parti zenekar, a Koktél zenekar, Márton Laliékkal sokat jártam. A Delta az nagyon nagy dolog volt akkor, az első olyan zenekar, amiben élőben nyomultunk. Én azt csinálom, amit én érzek, hogy én vagyok. Igényes, sokoldalú zenét fogok csinálni, mert az emberek tudják, hogy Csépányi Sanyi sokféle zenét csinál. A Delta zenekarral csodálatos évek voltak.
A zenés színházban is fantasztikus élményem volt, Rómeó lehettem 54 évesen a SZIKSZI - ben. Mészáros László volt a művészeti vezető. Az első olyan fantasztikus színházi élmény volt ez, hogy a színpadon nem csak énekelni kellett, hanem játszani is. Erről az eseményről videó is készült. Ez nekem nagyon fontos volt, romantikus alkat vagyok. A hős szerelmes Sanyi vagyok Ózdon, az örök Rómeó, s az öreg rocker. Ezt én boldogan vállalom, erre büszke vagyok.
Édesanyám is látott, amikor a Sportcsarnokban volt egy előadás a SZIKSZI - vel, ott adtuk elő a Rómeót. Boldog volt, Ő is nagyon büszke rám. Ezek az események meghatározták az életemet olyan formában, hogy bármilyen nehézségek értek, én boldog ember vagyok. Mert olyan sok szépet kaptam a zenén keresztül, hogy e mellett eltörpülnek a nehézségek.
A zene egy kifejezési formát jelentett. A lelkemet tudtam megmutatni, én nem tudom másképpen mondani. Minden dalban én ott éreztem a lelkemet, amilyen én vagyok. Akármilyen nyelven énekeltem, én azt éreztem, hogy abból az én lelkem árad. A szép melódia volt az igazi, a romantikus dalok álltak közel a szívemhez. A zene által az én lelkem is szebb lett, ami bennem van a " belső szépség " , azt én át tudtam adni mindenféle nemzetiségű embernek.
A németországi koncerteknél is én bárkit meg tudtam " fogni " . Ez az a boldogság, amit nem lehet csak érezni. Én olyan áldást kaptam a Jóistentől ezáltal, hogy az én csapásaim nem is csapások. Áldásként élek meg mindenféle dolgot, ami velem történik, még az is, ami fájdalmat okoz.
Mikor lemegyek a lakásból, olyan emberek, akik engem ismertek, távoli ismerősök is megszólítanak, s emlékeket idézünk fel. Tisztelnek, s ez nagyon jó érzés. Ennyi év után is úgy érzem, hogy tisztelnek itt Ózdon, sokan szeretnek. Boldog vagyok, amikor megosztom a videóimat és kedvező reakciók érkeznek. A virtuális világ aktív résztvevője vagyok, humoros, ironikus formában.
De természetesen komolyabb témakörben is szoktam értekezni. Én ezt vállalom, az én lelkem biztos, hogy nem öregedett. Büszke vagyok arra, hogy ennyi évesen is tudok vidám lenni, tudok játszani. Én mindenben találok valami humort, a zene mellett a humor a másik, ami a legfontosabb számomra. Meg kell találni a szépséget, amik körülvesznek bennünket.
Örülni kell annak, ami szép, így ezáltal szebb lesz az egész világunk. A szeretet is fontos, mások feltétel nélküli elfogadása a szeretet alapja.

"Zöld,Bibor és Fekete" AZ ÓZDI DELTA ROCK ZENEKARRAL. 
2006.szept.5.-én a kissikátori Gombafesztiválon.
Amatőr videófelvétel.


Még több kép és videó ITT>>> 

Józsa ZoltánKövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- "...A Jóisten ajándéka volt..."

- Értékeket alkot és segít...

- „... a lelket gyógyítja az ének...”

- Ózdiak „idegenben”: Kaprinay Éva


Címlapon:

Ózd Közel az ötvenhez az ember már számot vet életével. Végig pergeti életének főbb eseményeit
Ózd „Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
Ózd Az Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Ózd Nem tudhatod, meddig mutathatod ki szeretetedet, meddig ölelheted át őket. Kocsis Mária jegyzete...
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
ÓzdBízom benne, még szebb is lehet.
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
ÓzdAz Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Ez a történet a tanításról és odafigyelésről már körbejárta az internetet. Mindenképp ajánlom tiszta szívből - mindig - mindenkinek.
ÓzdAz „öreg rocker” lélekben örök ifjú maradt, belső hite és jó humora ezt csak erősíti. Négy unokája van, akiket nagyon szeret. Mint mondta a zene mellett a humor a másik, ami a legfontosabb számára... Józsa Zoltán portréja Csépányi Sándorról.
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben