Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. február 25. vasárnap - Géza napja van.
Keresendő kifejezés:
Portré
„... Olyan sok szépet kaptam a zenén keresztül... ”
Ózdi Magazin | 2017.01.06. | Józsa Zoltán

Meg kell találni a szépségeket, amik körül vesznek minket...

A hatvanas éveiben járó Csépányi Sándor, zenész - előadóművész Ózdon él. A „Sanya” , miként sok tisztelője, barátja ismeri. Az „öreg rocker” lélekben örök ifjú maradt, belső hite és jó humora ezt csak erősíti. Négy unokája van, akiket nagyon szeret. Mint mondta a zene mellett a humor a másik, ami a legfontosabb számára.


Ezzel a cikkel is szeretnénk tiszteletünket kifejezni az előadóművész több évtizedes zenei - kulturális munkásságával kapcsolatban.

Csépányi Sándor Ózdon született, Járdánházán nevelkedett, itt végezte általános iskolai tanulmányait. 1968 - 1972 - ben a debreceni Péchy Mihály Építőipari Szakközépiskolában érettségizett. Aztán különböző állásokban tevékenykedett, mint műszaki előadó, szerkesztő, beruházó és lakásfelújító. Külföldön is dolgozott az építőiparban különböző magyar cégekkel, majd a németországi Hamburgban nyolc évet töltött el lakásfelújító, zenész - énekesként 1996 - 2004 között. Életútja Magyarországon folytatódott, itthon újra kezdte " építeni " magát, de a fővonal itt is a zene maradt.

- Az életemet végig kisérte a zene, ez a fővonal. Mindig kerestem azokat a tevékenységeket, melyek kreativitást igényeltek. Fúrtam, faragtam, majd festettem, s még kiállításaim is voltak festményekből, grafikákból. De egy sem maradt meg, mert mind elajándékoztam.
A kreativitást a szüleimtől örököltem. Édesapám hegedűn játszott, ültünk az udvaron és én a gombos tangóharmónikán magamtól tanultam meg játszani, ezek voltak az első zenei élményeim. Nagyobb lettem, akkor jött a gitár, hiszen ez volt már a menő. Választanom kellett, hogy melyik vonalat csináljam, mert sportolni is szerettem. Debrecenben építőipari középiskolába jártam, a kollégiumban én voltam a " szórakoztató " Hegedűs D. Gézával együtt, akivel nagyon jó kapcsolatba kerültem. Ezek olyan gyönyörű emlékeim, s Debrecenben volt az első zenei siker is. Középiskolásoknak " Arany Klub Kulcs " elnevezéssel fesztivált rendeztek, egy szál gitárral saját dalt adtam elő és megnyertem a vetélkedőt.
Már nős voltam, amikor következett a két évig tartó katonaság, ebben az időszakban is zenéltem. Budapesten műszaki alakulatnál szolgáltam, de igazából voltam stúdiós, dekoratőr és zenész. Sok helyre jártunk zenélni. Felléptem, játszottam iskolákban, táborokban, majd következtek a zenekarok.
Már Borsodnádasdon laktam, emlékezetes marad a Famouse nevű együttes. Elég szép sikerünk volt, de sajnos ebből az időszakból nem maradt meg felvétel. Óriási élményem volt ez a formáció, Havas Zoliékkal, Demes Gézával játszottam együtt. Én hiába, hogy gitározni tudtam, mindig énekes voltam. Az éneklés olyan fantasztikus élmény volt, képes voltam naponta 4 - 5 órát gyakorolni. Mindig az éneklés nehezét választottam, én mindig a feladatot kerestem.
Voltak próbálkozásaim saját dalra is, de többnyire a külföldi, ismert slágereket, előadókat próbáltam. De abban is mindig olyat választottam, ami igényesebb feladat. Perfekt németül beszélek, az angol ének nyelv maradt számomra. Tapasztaltam, hogy az igényes előadó kontaktusban van a közönséggel. Az a fizetség, amit én a közönségtől kaptam bárhol, így Németországban is, hogy felállva tapsoltak.
Freddie Mercury, a Queen együttes legendás énekese, dalszerzője az előadói példaképem. Zenei életemben a mai napig elkisér az egyénisége, a páratlan hangja, a dalai. Amikből volt pár a repertoáromon, s próbálkoztam méltó módon elénekelni a rendkívül nehéz dalokat, tisztelegve és emlékezve az előadói nagysága előtt.
- hangsúlyozta Csépányi Sándor.


 

" A lelkemet tudtam megmutatni. "

Itthon különböző állásokban dolgozott, majd külföldön, magyar építőipari cégeknél tevékenykedett. A cégek megszűnése miatt lépni kellett, így 1996 - ban Németországba kerül. A gitárjával, motyóival stoppal Hamburgba megy, ahol voltak kapcsolatai.
Egy év múlva már perfekt beszéli a német nyelvet, s elkezdte " felépíteni " magát. Lakásfelújító, zenész - énekes ebben az időszakban. Édesapja kézügyességét örökölve megtanulta a felújítással kapcsolatos munkák szép, igényes kivitelezését. Különböző zenekarokba került, egyéni fellépéseket vállalt, magyar éttermekben különböző műsorok készítését végezte.
Volt Elvis és Roy Orbison műsora is. Az utóbbi előadóhoz nagyon hasonlított a hangja, mint mondta, pedig nem utánozta. De a lelki és zenei világ hasonlított, így szinte azzá vált. Véleménye szerint nagyon szép, tartalmas élete volt Hamburgban. Ott jelent meg az első CD, amin a német Kathrin Heift előadóval énekelt együtt. Hamburgban volt az első tévés fellépés is különböző zenekarokkal.
Ez az időszak akkor zárult le, amikor 2004 - ben úgy döntött, hogy hazajön Magyarországra. Az ózdi Árpád vezér úti iskolában kezdett el dolgozni, mint szabadidő programszervező. A munkahely mellett mindenféle zenés - kulturális programokat csinált Ózdon. Egyénileg is szervezett nagy sikerű nosztalgia esteket az Árpád kávézóban.

De a Delta zenekar is fontos állomás a zenei életében.

- Volt a Parti zenekar, a Koktél zenekar, Márton Laliékkal sokat jártam. A Delta az nagyon nagy dolog volt akkor, az első olyan zenekar, amiben élőben nyomultunk. Én azt csinálom, amit én érzek, hogy én vagyok. Igényes, sokoldalú zenét fogok csinálni, mert az emberek tudják, hogy Csépányi Sanyi sokféle zenét csinál. A Delta zenekarral csodálatos évek voltak.
A zenés színházban is fantasztikus élményem volt, Rómeó lehettem 54 évesen a SZIKSZI - ben. Mészáros László volt a művészeti vezető. Az első olyan fantasztikus színházi élmény volt ez, hogy a színpadon nem csak énekelni kellett, hanem játszani is. Erről az eseményről videó is készült. Ez nekem nagyon fontos volt, romantikus alkat vagyok. A hős szerelmes Sanyi vagyok Ózdon, az örök Rómeó, s az öreg rocker. Ezt én boldogan vállalom, erre büszke vagyok.
Édesanyám is látott, amikor a Sportcsarnokban volt egy előadás a SZIKSZI - vel, ott adtuk elő a Rómeót. Boldog volt, Ő is nagyon büszke rám. Ezek az események meghatározták az életemet olyan formában, hogy bármilyen nehézségek értek, én boldog ember vagyok. Mert olyan sok szépet kaptam a zenén keresztül, hogy e mellett eltörpülnek a nehézségek.
A zene egy kifejezési formát jelentett. A lelkemet tudtam megmutatni, én nem tudom másképpen mondani. Minden dalban én ott éreztem a lelkemet, amilyen én vagyok. Akármilyen nyelven énekeltem, én azt éreztem, hogy abból az én lelkem árad. A szép melódia volt az igazi, a romantikus dalok álltak közel a szívemhez. A zene által az én lelkem is szebb lett, ami bennem van a " belső szépség " , azt én át tudtam adni mindenféle nemzetiségű embernek.
A németországi koncerteknél is én bárkit meg tudtam " fogni " . Ez az a boldogság, amit nem lehet csak érezni. Én olyan áldást kaptam a Jóistentől ezáltal, hogy az én csapásaim nem is csapások. Áldásként élek meg mindenféle dolgot, ami velem történik, még az is, ami fájdalmat okoz.
Mikor lemegyek a lakásból, olyan emberek, akik engem ismertek, távoli ismerősök is megszólítanak, s emlékeket idézünk fel. Tisztelnek, s ez nagyon jó érzés. Ennyi év után is úgy érzem, hogy tisztelnek itt Ózdon, sokan szeretnek. Boldog vagyok, amikor megosztom a videóimat és kedvező reakciók érkeznek. A virtuális világ aktív résztvevője vagyok, humoros, ironikus formában.
De természetesen komolyabb témakörben is szoktam értekezni. Én ezt vállalom, az én lelkem biztos, hogy nem öregedett. Büszke vagyok arra, hogy ennyi évesen is tudok vidám lenni, tudok játszani. Én mindenben találok valami humort, a zene mellett a humor a másik, ami a legfontosabb számomra. Meg kell találni a szépséget, amik körülvesznek bennünket.
Örülni kell annak, ami szép, így ezáltal szebb lesz az egész világunk. A szeretet is fontos, mások feltétel nélküli elfogadása a szeretet alapja.

"Zöld,Bibor és Fekete" AZ ÓZDI DELTA ROCK ZENEKARRAL. 
2006.szept.5.-én a kissikátori Gombafesztiválon.
Amatőr videófelvétel.


Még több kép és videó ITT>>> 

Józsa ZoltánKövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Értékeket alkot és segít...

- „... a lelket gyógyítja az ének...”

- Ózdiak „idegenben”: Kaprinay Éva

- „Számomra Ózd a bölcső...”


Címlapon:

Ózd Ózdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
Ózd Légtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
Helyi Hírek
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMilyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„A ritmus szabályos ismétlődések sorozata. Életünket, környezetünket teljesen áthatja, mindenhol megfigyelhető ez a természetes lüktetés: a természetben, a szervezetünkben, a cselekedeteinkben… ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdÉn kívánom, hogy fedezzék fel minél több könyv rejtélyes világát, tapasztalják meg szépségüket, érezzenek együtt a szereplőkkel, tanuljanak belőlük - Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMikor mondhatunk sikeresnek valakit? Nem biztos, hogy aki kívülről sikeresnek látszik, az belülről is úgy érzi, és fordítva… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben