Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. február 24. szombat - Mátyás napja van.
Keresendő kifejezés:
Portré
„Normális dolog e?” - Kónya Béla portré 2.
Ózdi Magazin | 2017.08.12. | Kónya Béla
Jó két éve már annak, hogy néhány sor erejéig elmeditálhattam az Ózdi Magazin hasábjain arról a felvetésről, hogy "Normális dolog e a rendszerváltás után kommunistának lenni ? !" 
Régebbi cikkünk>>>

A napokban aztán, újra egy kedves megkeresés ért annak révén, mikor  a fenti orgánum ismét megtisztelt azzal a kérdésével, két évvel később, miként látom ugyanezt a kérdést 2017 ben, nem egészen egy évvel a választások előtt ?  
Megvallom, nem is tudtam volna ellenállni a kérésnek, még ha akartam volna, akkor sem. De nem is akartam. Napi gondolataimat félretéve, elkezdtem visszafelé lapozni emlékezetemben. 

Mi változott azóta, mi az, ami nem...


Változott tagkönyvem életkora, ötvenegy éves lett, de színe ugyanaz maradt, vörös. 
Változott a közbeszédben a pártunk, a Magyar Munkáspárt közmegítélése helyileg is, országosan is. Nőtt a taglétszámunk országosan is, helyileg is. Napjainkra a Parlamenten kívüli pártok között legnagyobb kispárt lettünk. Időközi választás évek óta nincs munkáspárti induló nélkül. 

Mi nem változott ? Továbbra is saját zsebpénzünkból, tagdíjbefizetéseink útján "szponzoráljuk a pártunkat" ! 
Mi változott ? Egyre jobban szaporodnak az időközi választások jelezvén azt a kórtünetet, hogy nem a legjobban sikeredett ez a rendszerváltás című projekt !  
 
Mi nem változott ? 

Továbbra sincsennek illúzióink,mivel az időközi választásokon "belülról látjuk" azt az "agóniát", amit átél korunk kapitalizmusának felpumpált lufija. Nem tekintenek bennünket fajsúlyos tényezőnek, de a "nagy testvérek" nem örülnek, hogy ott lábatlankodunk, a "független indulók" között. Ugyanis, átlagosan, az indulók kilencven százaléka "független", tiz százaléka munkáspárti ! A többi párt ilyenkor "téli álmot alszik" ? !

Mi változott még ? 

Már nincs sör meg virsli, mint az átkosban, de nincs elég munkahely, közbiztonság, jövőkép sem ! A munkaképes korú lakosság jelentős százaléka már külföldön keresi a kenyerét, de ott is adózik, meg képezi ott a nyugdíjalapot ! Már nincs "munkás-paraszthatalom", van helyette korlátlan tőke hatalom.

Kedves Olvasók ! Csűrhetjük, csavarhatjuk a kérdést, de egyre többen vagyunk, akik értjük a "szitut" ! Egyéni menekülési utak, márpedig, nincsenek ! Vagy, ha voltak is, lassan már sorra bezárultak ! A fekete munka egyre kockázatosabb, meg külföldre se mehet mindenki ! Vagy még ha szerencsénk is van ideig óráig, de az nem biztos, hogy gyemekeink megússzák ! A tőkés világ helyzete ugyanis nem javul, sőt, egyre rosszabb ! De a legrosszabb még az egészben az, hogy bármelyik oldal győz, fizetni te fogsz, munkás ! Oldal ? Balszárny, jobbszárny ? A vak is látja, hogy mindkét szárny ugyanabból a madárból nő ki ! A kapitalizmus madarából ! A kapitalizmust meg lehet finomabban, vagy durvábban csinálni, de a lényeg ugyanaz : a pénz, a tőke uralma ! A tőkés rendben mindig Te vagy alul. Mindig a Te véredet szívják, akár észreveszed, akár nem. Persze azért jobb, ha észreveszed ! Jobb ha mások példájából tanulod meg, hogy a kapitalizmusban nem építhetsz magadnak különbejáratú oázist ! Nem várhatod, hogy a tőkés csinál neked jobb életet. Pedig azt ígéri, "ezerrel"! Jobb ha megérted, a trendi pártok nem abban versengenek, hogy melyik szeret téged a legjobban ! Egyik sem téged szeret !

Van megoldás ? Persze, hogy van ! Ha jövőre nem a régi tolvajokra, meg az új, úri ficsúrokra szavazol, hanem a munkások pártjára szavazol. Ha nem arra várnak a szegények, hogy mások csináljanak nekik jobb világot, hanem maguknak akarnak jobb világot !

Kedves Olvasók !  Mi is volt az indító kérdés ? Hogy normális dolog e a rendszerváltás után kommunistának lenni ? A válasz ! Mindaddig normális, ameddig programjainak középpontjában az össztársadalmi érdekek mindenkor és mindenhol előbbre vannak, mint az egyéni érdekek  !  

Kónya Béla  
Nyugalmazott vezető főtanácsos                            


Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Értékeket alkot és segít...

- „... a lelket gyógyítja az ének...”

- Ózdiak „idegenben”: Kaprinay Éva

- „Számomra Ózd a bölcső...”


Címlapon:

Ózd Ózdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
Ózd Légtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
Helyi Hírek
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMilyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„A ritmus szabályos ismétlődések sorozata. Életünket, környezetünket teljesen áthatja, mindenhol megfigyelhető ez a természetes lüktetés: a természetben, a szervezetünkben, a cselekedeteinkben… ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdÉn kívánom, hogy fedezzék fel minél több könyv rejtélyes világát, tapasztalják meg szépségüket, érezzenek együtt a szereplőkkel, tanuljanak belőlük - Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMikor mondhatunk sikeresnek valakit? Nem biztos, hogy aki kívülről sikeresnek látszik, az belülről is úgy érzi, és fordítva… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben