Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2022. augusztus 14. vasárnap - Marcell napja van.
Keresendő kifejezés:
Portré
„Normális dolog e?” - Kónya Béla portré 2.
Ózdi Magazin | 2017.08.12. | Kónya Béla
Jó két éve már annak, hogy néhány sor erejéig elmeditálhattam az Ózdi Magazin hasábjain arról a felvetésről, hogy "Normális dolog e a rendszerváltás után kommunistának lenni ? !" 
Régebbi cikkünk>>>

A napokban aztán, újra egy kedves megkeresés ért annak révén, mikor  a fenti orgánum ismét megtisztelt azzal a kérdésével, két évvel később, miként látom ugyanezt a kérdést 2017 ben, nem egészen egy évvel a választások előtt ?  
Megvallom, nem is tudtam volna ellenállni a kérésnek, még ha akartam volna, akkor sem. De nem is akartam. Napi gondolataimat félretéve, elkezdtem visszafelé lapozni emlékezetemben. 

Mi változott azóta, mi az, ami nem...


Változott tagkönyvem életkora, ötvenegy éves lett, de színe ugyanaz maradt, vörös. 
Változott a közbeszédben a pártunk, a Magyar Munkáspárt közmegítélése helyileg is, országosan is. Nőtt a taglétszámunk országosan is, helyileg is. Napjainkra a Parlamenten kívüli pártok között legnagyobb kispárt lettünk. Időközi választás évek óta nincs munkáspárti induló nélkül. 

Mi nem változott ? Továbbra is saját zsebpénzünkból, tagdíjbefizetéseink útján "szponzoráljuk a pártunkat" ! 
Mi változott ? Egyre jobban szaporodnak az időközi választások jelezvén azt a kórtünetet, hogy nem a legjobban sikeredett ez a rendszerváltás című projekt !  
 
Mi nem változott ? 

Továbbra sincsennek illúzióink,mivel az időközi választásokon "belülról látjuk" azt az "agóniát", amit átél korunk kapitalizmusának felpumpált lufija. Nem tekintenek bennünket fajsúlyos tényezőnek, de a "nagy testvérek" nem örülnek, hogy ott lábatlankodunk, a "független indulók" között. Ugyanis, átlagosan, az indulók kilencven százaléka "független", tiz százaléka munkáspárti ! A többi párt ilyenkor "téli álmot alszik" ? !

Mi változott még ? 

Már nincs sör meg virsli, mint az átkosban, de nincs elég munkahely, közbiztonság, jövőkép sem ! A munkaképes korú lakosság jelentős százaléka már külföldön keresi a kenyerét, de ott is adózik, meg képezi ott a nyugdíjalapot ! Már nincs "munkás-paraszthatalom", van helyette korlátlan tőke hatalom.

Kedves Olvasók ! Csűrhetjük, csavarhatjuk a kérdést, de egyre többen vagyunk, akik értjük a "szitut" ! Egyéni menekülési utak, márpedig, nincsenek ! Vagy, ha voltak is, lassan már sorra bezárultak ! A fekete munka egyre kockázatosabb, meg külföldre se mehet mindenki ! Vagy még ha szerencsénk is van ideig óráig, de az nem biztos, hogy gyemekeink megússzák ! A tőkés világ helyzete ugyanis nem javul, sőt, egyre rosszabb ! De a legrosszabb még az egészben az, hogy bármelyik oldal győz, fizetni te fogsz, munkás ! Oldal ? Balszárny, jobbszárny ? A vak is látja, hogy mindkét szárny ugyanabból a madárból nő ki ! A kapitalizmus madarából ! A kapitalizmust meg lehet finomabban, vagy durvábban csinálni, de a lényeg ugyanaz : a pénz, a tőke uralma ! A tőkés rendben mindig Te vagy alul. Mindig a Te véredet szívják, akár észreveszed, akár nem. Persze azért jobb, ha észreveszed ! Jobb ha mások példájából tanulod meg, hogy a kapitalizmusban nem építhetsz magadnak különbejáratú oázist ! Nem várhatod, hogy a tőkés csinál neked jobb életet. Pedig azt ígéri, "ezerrel"! Jobb ha megérted, a trendi pártok nem abban versengenek, hogy melyik szeret téged a legjobban ! Egyik sem téged szeret !

Van megoldás ? Persze, hogy van ! Ha jövőre nem a régi tolvajokra, meg az új, úri ficsúrokra szavazol, hanem a munkások pártjára szavazol. Ha nem arra várnak a szegények, hogy mások csináljanak nekik jobb világot, hanem maguknak akarnak jobb világot !

Kedves Olvasók !  Mi is volt az indító kérdés ? Hogy normális dolog e a rendszerváltás után kommunistának lenni ? A válasz ! Mindaddig normális, ameddig programjainak középpontjában az össztársadalmi érdekek mindenkor és mindenhol előbbre vannak, mint az egyéni érdekek  !  

Kónya Béla  
Nyugalmazott vezető főtanácsos                            


Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- "...A Jóisten ajándéka volt..."

- „... Olyan sok szépet kaptam a zenén keresztül... ”

- Értékeket alkot és segít...

- „... a lelket gyógyítja az ének...”


Címlapon:

Ózd Azon fáradozott, hogy fényt, szeretetet és boldogságot vigyen az őt hallgatók szívébe...
Ózd „Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
Ózd Az Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
ÓzdAz Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
ÓzdAz „öreg rocker” lélekben örök ifjú maradt, belső hite és jó humora ezt csak erősíti. Négy unokája van, akiket nagyon szeret. Mint mondta a zene mellett a humor a másik, ami a legfontosabb számára... Józsa Zoltán portréja Csépányi Sándorról.
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben