Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. április 26. csütörtök - Ervin napja van.
Keresendő kifejezés:
Portré
Értékeket alkot és segít...
Ózdi Magazin | 2017.12.19. | Józsa Zoltán

A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is.


2017. november elsején ÉVA GALÉRIA elnevezéssel saját galériát nyitott szülőfalujában, Dédestapolcsányban. A kortárs művészet alkotóinak fő törekvése, hogy a hétköznapok őrlő valóságában is vegyük észre azt, ami szép és érték. Hogy érezzük a pillanatok varázsát, s az élmények hatására feltöltődjön a lelkünk. S ismerjük meg jobban a körülöttünk lévő világ valóságát. A maga sajátos művészi kifejezési eszközeivel mindegyik kortárs alkotó erre törekszik. Ezt a nemes célt felvállalva mai kultúránk követei ők.

Három évvel ezelőtt Kovács Éva úgy döntött, hogy feladja addigi életét és azt fogja csinálni, ami örömet okoz számára, s ami boldogabbá teszi. De ki is e művész, aki ilyen bátor döntéssel más irányba állította sorsának alakulását? Ózdon született és vallja, hogy sosem késő váltani egy szebb, boldogabb és sikeresebb jövő reményében. Már gyermekkorában is hihetetlen erővel tört fel benne az alkotás iránti vágy, rajzolt festett és kézimunkázott. Tanárai művészi pályát javasoltak számára, de az élete másképpen alakult. Az Irinyi János Szakközépiskolában vegyipari technikus minősítést szerzett, s 35 évig a BorsodChem Zrt.-nél dolgozott.

               "...Hangulatilag megnyugtató számomra az alkotás..."

iv>

- Az olajfestéssel tíz éve kezdtem el komolyabban foglalkozni, de család és munka mellett kevés időt tudtam a festővászon előtt tölteni. A színek világa és az olajjal történő technikai módszerek kipróbálása és elsajátítása egyre nagyobb teret engedett képzeletemnek. A természet alkotta jelenségek kíváncsivá tesznek, igyekszem megörökíteni, ami magával ragad ebből a csodálatos világból.

- Elsősorban a csendélet és tájképfestés áll közel hozzám, de szívesen festek portrét és egyéb modern, illetve absztrakt képet is. Hangulatilag megnyugtató számomra az alkotás, mert ilyenkor megszűnik körülöttem a világ, s csak a képalkotás van jelen. Idáig öt csoportos és öt önálló kiállításon vettem részt. Ez évben a kazincbarcikai I. számú Idősek Klubjában rendeztek részemre egy önálló kiállítást. Kazincbarcikán a Gimi Galériában és jelenlegi lakóhelyemen, Vadnán és szülőfalumban, Dédestapolcsányban is volt egy csoportos és egy önálló kiállításom. 2016 januárjában Ózdon a "Magyar Kultúra Napja 2016" programsorozata alkalmából rendezett csoportos kiállításon is részt vettem alkotásaimmal. Ezzel egy időben és ehhez a programsorozathoz kapcsolódóan az ÓMI-Képtár is kiállított egy alkotásomat, ami egy évig volt megtekinthető. Ez év november 18-án a Göőz Pál Nap alkalmából rendeztek részemre egy kiállítást, ahol ünnepélyes keretek között adhattam át a Művelődési Ház névadójáról, Göőz Pál tanítóról készített portrémat.Ez az esemény lakóhelyemen, Vadnán történt.

- Több antológiában is megjelentem alkotásaimmal. Az interneten keresztül a közösségi oldalak művészeti csoportjaihoz is csatlakoztam, ahol különféle és számos elismerésekkel jutalmazták alkotásaimat. A PORTRETISTO nevű (portréfestő) nemzetközi eseményen is több alkalommal részt vettem, s ezzel egy időben 2015 szeptemberében nemzetközi elismerésben részesültem, felkerültem a JOSE GALVAN féle ARTSCAD nemzetközi könyvtárba. Hivatalosan is tagja vagyok a Magyar Alkotók Internetes Társulása nevű egyesületnek és a Cserhát Művészkörnek. 2016-ban a MAITE által meghirdetett "Szavakba Szőtt Idő" című jubileumi pályázatra beküldött képeim közül két alkotásomra a zsűri Nívódíjat és Bronzecset-díjat adományozott. Ez évben a "Földről nézve" című pályázatra beküldött "Újjászületésem emlékére" jeligéjű alkotásommal első helyezést értem el, a zsűri Bor István Iván díjjal jutalmazta. Nagyon sok képet adományoztam már jótékonysági célra, beteg gyermek gyógyítása céljából, alapítványoknak, önkormányzatoknak, magán személyeknek. S a jövőben sor fog kerülni egyház részére történő felajánlásra is. Nagyon jó érzés kapni, de annál jobb érzés adni is. 2015 és 2016 augusztusában baráti meghívásra részt vettem az Arlói képzőművészeti táborban.

- Ez évben a Magyar Alkotók Internetes Társulása Egyesület által szervezett a " Magyar festészet napja" alkalmából rendezett közös festésen, ahol a Miskolc Avasi református templomot festettük, mint művészeti vezető vettem részt, ami nagy megtiszteltetés volt számomra. A festés fortélyait autodidakta módon igyekszem elsajátítani és folyamatosan törekszem a minél jobb eredmény elérésére. A napokban felkérést kaptam egy újabb kiállítási lehetőségre a putnoki Holló László Galéria jóvoltából. A "Karácsonyi Ajándékkosár" című kiállítás lehetőséget adott több művész, illetve kézműves alkotó bemutatkozására és köztük számomra is, ezért szeretettel fogadtam a meghívást. November elsejével saját vállalkozás keretén belül megnyitottam saját galériámat is, ÉVA GALÉRIA néven, ami helyileg szülőfalumban és volt lakóhelyemen, Dédestapolcsányban tekinthetnek meg az érdeklődők, ahová szeretettel várok mindenkit
- tájékoztatott Kovács Éva festőművész.

Józsa Zoltán

 Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- „... a lelket gyógyítja az ének...”

- Ózdiak „idegenben”: Kaprinay Éva

- „Számomra Ózd a bölcső...”

- ...„a munkám az én imádságom...”


Címlapon:

Több kerékpáros baleset is történt Borsod-Abaúj-Zemplén megye útjain a rövid hétvége alatt. Egy tragédiával és egy súlyos sérülésekkel járó balesetben gyerekek voltak az érintettek.
Ózd
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi Hírek
ÓzdA rendőrök néhány órán belül elfogták azt a két fiatalt, akik egy késsel fenyegettek meg egy ózdi fiatalembert, majd elvették mobiltelefonját.
ÓzdAzon sofőrök jelentkezését várják az ózdi rendőrök, akik egy szabálytalanul közlekedő szürke színű DAEWOO Matiz miatt hirtelen fékezésre, irányváltoztatásra és lehúzódásra kényszerültek.
ÓzdÓzd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2018. (I.18.) határozatával többek között arról döntött, hogy a 2015. márciusától az Önkormányzat különálló szervezeti egységeként működő Startprogram Irodát megszünteti az Iroda feladatainak az ÓVI részére történő átadása mellett.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdVigyázzunk rá, tegyük meg azt, ami rajtunk múlik! Tegyünk mindennapot a Föld Napjává!
ÓzdMindenkinek fáj, ha bántják. Sebeket ejthet lelkünkön a szó. Lehet, hogy igyekszünk erősnek mutatkozni, lehet, hogy már megedződtünk, de belül fáj...
Ózd„Elvehetik a jó hírünket, a szabadságunkat, a vagyonunkat, az egészségünket, az életünket, de a jellem maradandó kincs.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdAttól én még nem vagyok alkoholista, hogy… Csak időnként szívok el néhány szálat a stressz miatt. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tükör által homályosan…” Nem látunk tisztán. Igyekszünk önmagunkat egy kicsit kozmetikázni, retusálni, photo shopozni… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben