Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. június 24. vasárnap - Iván napja van.
Keresendő kifejezés:
Hasznos tippek
Mesteri konyhai praktikák háziasszonyoknak
Ózdi Magazin | 2016.12.15. | richpoi.com

Egy jó háziasszony nem csupán sürög-forog a konyhában hanem mesteri praktikákkal nyűgözi le a családot. Most mutatunk néhányat ügyes megoldást!



- A felvágott zöldséget ne áztassuk vízben, mert a sérült sejtekből kioldódik a vitamin. Inkább egészben mossuk meg, és csak utána szeleteljük fel.

- Kelkáposzta főzésénél tegyünk egy-két szál zellert a vízbe, megszűnik a kellemetlen illat.

- Panírozáskor, ha fogytán a tojás, de már nem érdemes egy újabbat feltörni, érdemes egy kis tejjel felhigítani.

- Az elsózott levesbe főzzünk bele néhány szem hámozott burgonyát, magába szívja a só egy részét.

- Befőzéskor a befőttes üvegeket állítsuk nedves konyharuhára, hogy ne pattanjanak meg a hirtelen hőmérsékletváltozáskor. Töltsük tele, ha csavaros tetejű az üveg. Ha celofánnal kötjük le, ne legyen színültig tele.

- Ha télen veszünk paradicsomot és paprikát, úgy tudjuk eltárolni sokáig a hűtőben, hogy darabonként szalvétába csomagoljuk, és egy papírdobozba helyezve tesszük a hűtőszekrénybe. Hetekig eláll!


- Ha túl erősre sikerült az étel, tegyünk bele egészben egy megpucolt almát.
- A vöröshagymát kis időre ( 5-10 perc) tegyük a mélyhűtőbe, így nem fogja csípni a szemünket aprításkor.
- Ha főzéskor a lencséhez pár szelet paradicsomot adunk, hamarabb puhul.
-Tartsunk vizet a szánkban miközben hagymát pucolunk, és nem fogja bántani a szemünket az illóolaj.
- Ha sütőben készült ételre reszelt sajtot teszünk, hintsük meg kevés morzsával, így a sajt nem ég meg, hanem szép piros és ropogós lesz.
- Ha fokhagymát tisztítunk, egyszerűbb, ha előtte a kés lapjával megroppantjuk, utána már kézzel is pillanat alatt le lehet húzni a héját.
- Egyszerűen párolhatunk brokkolit mikróban is: egy jénai tál aljára 1-2 evőkanálnyi enyhén sózott vizet kanalazzunk, majd helyezzük bele a rózsáira szedett, 1-2 cm-es száras brokkolit. Lefedve 6-8 perc alatt megpuhul.


- A brokkoli rózsái hamarabb puhulnak meg, mint a szára, ezért főzés előtt vágjuk be hosszában a szárait.
- Ha a karfiol főzővizébe kevés tejet teszünk, akkor szép fehér marad.
- Leveseket, pörkölteket csak akkor sózzuk meg, ha már félig megfőtt! Így sokkal hamarabb puhul meg.
- A tészta főzővizébe csak forrás után tegyünk sót és olajat, így sokkal gyorsabban felforr.
- Hússzeletek klopfolásakor, tegyünk a deszka alá több rétegben öszehajtott konyharuhát, így nem zavarjuk a szomszédot.
- A gyümölcsleves nagyon finom lesz, ha a habarásba liszt helyett puncspudingport teszünk.
- Ha a hússzeletek klopfolásakor a húst frissentartó fóliával letakarjuk, nem fröcsög a húslé és a húsklopfoló is tiszta marad.
- Ízletesebb a hús, ha panírozáskor a tojásba kevés olajat öntünk.
- Nem barnul (ég) meg az olaj, ha hasábburgonya sütésekor sárgarépát is teszünk a forró olajba.
- Aki nem szeret fokhagymát pucolni minden főzésnél, az egy félórát szánjon rá egy este és darálja le, majd olajjal keverje össze és eláll hónapokig egy műanyag tálban. Hűtőben, mélyhűtőbe is tehető jégkocka tartóban, így megvan az adag is és könnyű kivenni a tartóból. Akár fagyosan is beletehető az ételbe, mert úgyis elolvad a főzésnél.


- Kész rakott tésztánk tetejét még forrón kenjük meg egy kis margarinnal, így nem lesz száraz, ropogós, hanem visszagyengül.
- Ha a jénai edényt kivajazzuk, nem tapad az edény falához sem a tészta, sem a hús.
- Ha a hust elkészítés előtt leöntjük fűszeres olajjal 1-2 órára betesszük a hűtőbe, fele idő alatt megpuhul a sütőben, vagy grillen.
- Elsózott ételbe tojás sárgáját teszek (óvatosan, hogy egyben maradjon). A tojás sárgája is rengeteg sót képes felvenni.
- Ha friss cserepes fűszert veszünk és nem használjuk fel az egészet, vágjuk össze és fagyasszuk le, az ételben ugyanolyan íze lesz, mint a frissnek.
- Tej forralása előtt öblítsük ki az edényt hideg vízzel. Nem ég le.
- Puding főzésekor előbb a pudingport és a cukrot keverjük össze,aztán a tejet hozzá.Nem csomósodik össze.
- A tészta főzővizébe tegyünk pár csepp étolajat, nem ragad össze a tésztánk,főzés után.
- Bármilyen hús hamarabb megpuhul, ha főzés közben teszünk bele egy kávéskanál cukrot vagy szódabikarbónát.


- Töltött hústekercs készítésekor a a szeletet egyik oldalán kloffoljuk ki. Ez az oldala kerüljön kivülre tekeréskor.A hús nem fog összeugrani.
- Bepácolt húsokat nem szabad sózni, az olaj és a fűszerek mellé egy kis ecetet kell adni, így hamarabb átjárja a fűszer íze. Sütés közben célszerű a húst sörrel locsolni, így a hús nem szárad ki a grillen.
- Finomabb a rántott hús, ha morzsa helyett összetört chipsbe forgatjuk.
- A burgonya köretnek jobb ize lesz, ha főzés közben egy kisebb babérlevelet teszük hozzá. Ízesíthetjük rozmaringgal vagy bazsalikommal is.
- Nem keményedik meg a máj, ha a kívánt szeletekre vágjuk vagy csikozzuk és olajba vagy tejbe ázni hagyjuk legalább egy órát. Másnap is porhanyós. (Kürtös Lajosné)
- Ha keménytojást főzünk,a vízbe tegyünk sót (1 dl-hez,1 kanállal),így könnyebben lejön a héja, pucoláskor.

Forrás: http://richpoi.com/ 



Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Hat tipp, hogy jó sort válasszon bevásárlásnál...

- Így tárolja helyesen a tojásokat!

- Ünnepi ajándék becsomagolása ...

- Régi ötletek, amit ma is szeretnek a virágkedvelők...


Címlapon:

Június 1-3. között az érdeklődőket a Lakitelek Népfőiskolán varázsolták el Beregszász, Hegykő, Lakitelek, Ózd, Pomáz, Somorja, Szabadka, Szentegyháza, Csíkkozmás zenekarjai.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Magyar feltaláló nyerte a brüsszeli Európai Üzleti Csúcstalálkozó keretében átadott Az Év Innovátora díjat
Ózd
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Sziréna
Június 1-3. között az érdeklődőket a Lakitelek Népfőiskolán varázsolták el Beregszász, Hegykő, Lakitelek, Ózd, Pomáz, Somorja, Szabadka, Szentegyháza, Csíkkozmás zenekarai.
ÓzdÓzd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2018. (I.18.) határozatával többek között arról döntött, hogy a 2015. márciusától az Önkormányzat különálló szervezeti egységeként működő Startprogram Irodát megszünteti az Iroda feladatainak az ÓVI részére történő átadása mellett.
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdVajon van-e világosság a világban? Mi köze a világnak a világossághoz? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz élethez, a megpróbáltatásokhoz, a küzdelmekhez erőre van szükségünk. Van-e elég erőnk? Honnan merítünk erőt? Milyen erő is kell hozzá? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdÉn azt kívánom, hogy ne keményítsék meg a szívüket, hogy ismerjék fel a Szentlélek munkáját életükben...Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA lelkiismeret az a belső hang, ami megszólal, ha rosszat tettünk, vagy rosszat készülünk tenni. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Egészség - Életmód
Hogy hány évig élünk azt nagyban befolyásolja a genetika és a környezetünk, de néhány szokással mi is tehetünk azért, hogy hosszú, boldog életet éljünk.
Nehéz lenne olyan dietetikust találni, aki nem ajánlaná a zöldségek fogyasztását. Van viszont egy olyan zöldség, melynek fogyasztásakor a szakértők óvatosságra intenek.
A kullancsok fele fertőz valamilyen betegséggel – mondta a Magyar Kullancsszövetség elnöke az M1 műsorában.
Olyan mesterséges génhálózatot fejlesztettek ki svájci kutatók, amely a bőr alá beültetve egy anyajegy megjelenítésével képes jelezni a rák kialakulásának kockázatát.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben