Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. január 21. vasárnap - Ágnes napja van.
Keresendő kifejezés:
Hasznos tippek
Mesteri konyhai praktikák háziasszonyoknak
Ózdi Magazin | 2016.12.15. | richpoi.com

Egy jó háziasszony nem csupán sürög-forog a konyhában hanem mesteri praktikákkal nyűgözi le a családot. Most mutatunk néhányat ügyes megoldást!



- A felvágott zöldséget ne áztassuk vízben, mert a sérült sejtekből kioldódik a vitamin. Inkább egészben mossuk meg, és csak utána szeleteljük fel.

- Kelkáposzta főzésénél tegyünk egy-két szál zellert a vízbe, megszűnik a kellemetlen illat.

- Panírozáskor, ha fogytán a tojás, de már nem érdemes egy újabbat feltörni, érdemes egy kis tejjel felhigítani.

- Az elsózott levesbe főzzünk bele néhány szem hámozott burgonyát, magába szívja a só egy részét.

- Befőzéskor a befőttes üvegeket állítsuk nedves konyharuhára, hogy ne pattanjanak meg a hirtelen hőmérsékletváltozáskor. Töltsük tele, ha csavaros tetejű az üveg. Ha celofánnal kötjük le, ne legyen színültig tele.

- Ha télen veszünk paradicsomot és paprikát, úgy tudjuk eltárolni sokáig a hűtőben, hogy darabonként szalvétába csomagoljuk, és egy papírdobozba helyezve tesszük a hűtőszekrénybe. Hetekig eláll!


- Ha túl erősre sikerült az étel, tegyünk bele egészben egy megpucolt almát.
- A vöröshagymát kis időre ( 5-10 perc) tegyük a mélyhűtőbe, így nem fogja csípni a szemünket aprításkor.
- Ha főzéskor a lencséhez pár szelet paradicsomot adunk, hamarabb puhul.
-Tartsunk vizet a szánkban miközben hagymát pucolunk, és nem fogja bántani a szemünket az illóolaj.
- Ha sütőben készült ételre reszelt sajtot teszünk, hintsük meg kevés morzsával, így a sajt nem ég meg, hanem szép piros és ropogós lesz.
- Ha fokhagymát tisztítunk, egyszerűbb, ha előtte a kés lapjával megroppantjuk, utána már kézzel is pillanat alatt le lehet húzni a héját.
- Egyszerűen párolhatunk brokkolit mikróban is: egy jénai tál aljára 1-2 evőkanálnyi enyhén sózott vizet kanalazzunk, majd helyezzük bele a rózsáira szedett, 1-2 cm-es száras brokkolit. Lefedve 6-8 perc alatt megpuhul.


- A brokkoli rózsái hamarabb puhulnak meg, mint a szára, ezért főzés előtt vágjuk be hosszában a szárait.
- Ha a karfiol főzővizébe kevés tejet teszünk, akkor szép fehér marad.
- Leveseket, pörkölteket csak akkor sózzuk meg, ha már félig megfőtt! Így sokkal hamarabb puhul meg.
- A tészta főzővizébe csak forrás után tegyünk sót és olajat, így sokkal gyorsabban felforr.
- Hússzeletek klopfolásakor, tegyünk a deszka alá több rétegben öszehajtott konyharuhát, így nem zavarjuk a szomszédot.
- A gyümölcsleves nagyon finom lesz, ha a habarásba liszt helyett puncspudingport teszünk.
- Ha a hússzeletek klopfolásakor a húst frissentartó fóliával letakarjuk, nem fröcsög a húslé és a húsklopfoló is tiszta marad.
- Ízletesebb a hús, ha panírozáskor a tojásba kevés olajat öntünk.
- Nem barnul (ég) meg az olaj, ha hasábburgonya sütésekor sárgarépát is teszünk a forró olajba.
- Aki nem szeret fokhagymát pucolni minden főzésnél, az egy félórát szánjon rá egy este és darálja le, majd olajjal keverje össze és eláll hónapokig egy műanyag tálban. Hűtőben, mélyhűtőbe is tehető jégkocka tartóban, így megvan az adag is és könnyű kivenni a tartóból. Akár fagyosan is beletehető az ételbe, mert úgyis elolvad a főzésnél.


- Kész rakott tésztánk tetejét még forrón kenjük meg egy kis margarinnal, így nem lesz száraz, ropogós, hanem visszagyengül.
- Ha a jénai edényt kivajazzuk, nem tapad az edény falához sem a tészta, sem a hús.
- Ha a hust elkészítés előtt leöntjük fűszeres olajjal 1-2 órára betesszük a hűtőbe, fele idő alatt megpuhul a sütőben, vagy grillen.
- Elsózott ételbe tojás sárgáját teszek (óvatosan, hogy egyben maradjon). A tojás sárgája is rengeteg sót képes felvenni.
- Ha friss cserepes fűszert veszünk és nem használjuk fel az egészet, vágjuk össze és fagyasszuk le, az ételben ugyanolyan íze lesz, mint a frissnek.
- Tej forralása előtt öblítsük ki az edényt hideg vízzel. Nem ég le.
- Puding főzésekor előbb a pudingport és a cukrot keverjük össze,aztán a tejet hozzá.Nem csomósodik össze.
- A tészta főzővizébe tegyünk pár csepp étolajat, nem ragad össze a tésztánk,főzés után.
- Bármilyen hús hamarabb megpuhul, ha főzés közben teszünk bele egy kávéskanál cukrot vagy szódabikarbónát.


- Töltött hústekercs készítésekor a a szeletet egyik oldalán kloffoljuk ki. Ez az oldala kerüljön kivülre tekeréskor.A hús nem fog összeugrani.
- Bepácolt húsokat nem szabad sózni, az olaj és a fűszerek mellé egy kis ecetet kell adni, így hamarabb átjárja a fűszer íze. Sütés közben célszerű a húst sörrel locsolni, így a hús nem szárad ki a grillen.
- Finomabb a rántott hús, ha morzsa helyett összetört chipsbe forgatjuk.
- A burgonya köretnek jobb ize lesz, ha főzés közben egy kisebb babérlevelet teszük hozzá. Ízesíthetjük rozmaringgal vagy bazsalikommal is.
- Nem keményedik meg a máj, ha a kívánt szeletekre vágjuk vagy csikozzuk és olajba vagy tejbe ázni hagyjuk legalább egy órát. Másnap is porhanyós. (Kürtös Lajosné)
- Ha keménytojást főzünk,a vízbe tegyünk sót (1 dl-hez,1 kanállal),így könnyebben lejön a héja, pucoláskor.

Forrás: http://richpoi.com/ 



Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Ünnepi ajándék becsomagolása ...

- Régi ötletek, amit ma is szeretnek a virágkedvelők...

- Látni és látszani!

- A legegyszerűbb módja annak, hogy megtisztítsuk edényeink alját az odaégett zsírtól...


Címlapon:

Az óránkénti több mint 120-130 kilométeres sebességes széllökések halálos áldozatokat követeltek Europában. A nagy erejű szél szó szerint embereket röpített a levegőben.
Ózd Farkas Péter Barnabás országgyűlési képviselőjelölt Facebook oldaláról - változtatás nélkül - közöljük Riz Gábor képviselő úrhoz írt nyílt levelét...
Ózd Riz Gábor országgyűlési képviselő válasza Farkas P. Barnabás alpolgármester nyílt levelére...
Ózd Vádemelési javaslattal éltek a rendőrök azzal az ózdi férfival és fiával szemben, akik egy helyi ingatlan udvaráról elloptak egy német juhászkutyát.
Helyi Hírek
ÓzdAz ózdi rendőrök a lakosság segítségét kérik az egyik ruházati boltban történt lopás elkövetőjének azonosításához.
ÓzdEgy ózdi férfi ittasan nekihajtott egy rendőrautónak, amelyet követően intézkedés alá vonták a járőrök, majd másnap újra kiszűrték a forgalomból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
Ózd„Jólesik a szemnek, a léleknek a megannyi kis csillagfény a sötétség beállta után.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„A jókívánságok sorába beletartozik a békesség. Mit szoktunk egymásnak kívánni? ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tudjunk adni, tudjunk elfogadni, és tudjunk kérni is ha kell!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHasznos lehet, ha nemcsak az eseményekre koncentrálunk, hanem a lelki életünkre is.Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Ilyenkor Karácsonykor együtt van a család. Amennyire lehetőségünk van, ilyen valódi együttléteket vigyünk be a hétköznapokba is!” Raffainé Darmai Zsuzsanna gondolatai.
Ózd„A természetben, kezdetben minden harmóniában létezett, és működött. Mi azonban hajlamosak vagyunk arra, hogy szétválasszuk azt, ami összetartozik.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Egészség - Életmód
Kutatók mutatták ki, hogy minél többet ülünk rklámok előtt, annál többet nassolunk a reklámok hatása miatt.
A szívrohamon átesett nők közül kevesebb halna meg, ha ugyanazt a kezelést kapnák, mint a férfiak.
Van, akinek a kedvenc tevékenysége, és van, aki csak időpocsékolásnak tartja. Így vagy úgy, de átlagosan nyolc órát fel kell áldoznunk a napunkból, hogy kialudjuk magunkat
A naponta három csésze kávét fogyasztó embereknél alacsonyabb a korai halálozás és a szívbetegség kialakulásának kockázata, mint a nem kávézó társaiknál
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben