Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2019. május 24. péntek - Eliza,Eszter napja van.
Keresendő kifejezés:
Hasznos tippek
Így készíthetsz szappant saját kezűleg
Ózdi Magazin | 2015.02.14. | noiportal.hu
Foto: internet

Mosópor, mosógél, sampon, tusfürdő, habfürdő, folyékony szappan… Mára rengeteg termék közül választhatunk a tisztálkodás, valamint a tisztítás érdekében. Jó néhány évvel ezelőtt viszont nagyanyáink mindezt egy darabka szappan segítségével oldották meg. Az ő példájukra, most megmutatjuk, hogyan tudsz te is előállítani szappant!


Mielőtt bármibe is belekezdenénk, ismerkedjünk meg a szappankészítés három lehetséges módszerével:

Öntés (melt and pour)

Ez a módszer a legegyszerűbb. Készen vásárolható tömbszappant fel kell olvasztani, majd tetszés szerint díszíteni, színezni, illatosítani. A színezéshez használhatunk ételfestéket is. Ezután újra kell önteni, majd hagyni, megszáradni. A formája nyilván attól függ, hogy milyen alakú kiöntőbe tesszük. Ehhez vásárolhatunk direkt erre a célra használható készletet, de használhatunk akár egy egyszerű sütőformát is.

Meleg eljárás – HP eljárás (hot process)

Ez a módszer már nem olyan könnyű, mivel a szappanmassza sokkal nehezebben kezelhető. Egyébként maga az eljárás úgy történik, hogy a masszát sütőbe tesszük, és alacsony hőmérsékleten addig kevergetjük, amíg a felesleges víz el nem tűnik róla (kb. 1-2 óra). A hátulütője a meleg eljárásnak, hogy a szappanunkat kevésbé tudjuk díszíteni, viszont két hét múlva már használható.

Hideg eljárás – CP eljárás (cold process)

Ennek az eljárásnak a lényege (amit használni is fogunk), hogy zsírokat és olajokat megfelelő hőmérsékleten lúggal vegyítünk. A szappanunkat itt is kiöntjük a megfelelő formába, és hagyjuk megszáradni, de használni csak jóval később fogjuk tudni. Sajnos több hétig érlelni kell, viszont a nagyon jó minőség miatt igazán megéri várni. Az érlelés alatt a felesleges víz elpárolog a szappanból. Természetesen ennél a módszernél is alkalmazhatunk színezőt, illetve díszítést.

Szappanunk illatát az illóolajokkal határozhatjuk meg. Ám érdemes ezek kiválasztásánál azt is figyelembe venni, hogy milyen bőrtípussal rendelkezünk:

- Zsíros bőr: citrom, citromfű, grépfrút, kamilla, levendula, rózsa, édeskömény
- Normál bőr: jázmin, levendula
- Szárazbőr: cickafark, jázmin, kamilla

Ahhoz, hogy a szappan, amit készítünk megfelelő állagú legyen, ügyelni kell az alapanyagok pontos mennyiségének kimérésére. Ezen kívül célszerű védőöltözéket felvenni (gumikesztyű, szájmaszk, védőszemüveg, kötény), nehogy a lúgoldat a szemünkbe vagy a bőrünkre kerüljön. Fontos az is, hogy eszközeink hőállóak legyenek, illetve ellenállóak a savakkal és a lúggal szemben.

Amire szükség lesz

- 1 kg olívaolaj
- 128 g nátronlúg (NAOH)
- 300 g víz

A víz lehetőleg desztillált legyen, bár az sem baj, ha csapvizet használunk, de akkor ne legyen nagyon klóros. Víz helyett sok más lehetőségünk van, amivel feloldhatjuk a nátronlúgot. Például teával is elkeverhetjük, ebben az esetben mindenképp ki kell hűteni a folyadékot. De ezen kívül használhatunk zöldség- és gyümölcsleveket, valamint tejet. Utóbbi kétharmadát érdemes a szappangyártás előtt lefagyasztani, hogy a lúg ne égesse meg.

A többi hozzávalót annak függvényében variálhatjuk, hogy milyen bőrtípussal rendelkezünk, illetve hogy milyen illatú szappant szeretnénk készíteni magunknak.

- 10 ml levendula illóolaj
- 1 evőkanál rizsliszt
- 1 evőkanál száraz levendulavirág

Tehát pontosan mérjünk ki mindent egy-egy edénykébe. A nátronlúg semmiképp se kerüljön alumínium edénybe, mivel azzal reakcióba léphet. Kisadagonként adjuk a lúgot a vízhez, közben pedig kevergessük, hogy rendesen feloldódjon. A keverék hőmérséklete hamar elérheti a 70-80°C-ot. Ha evvel végeztünk, fedjük le az edényt, és hagyjuk hűlni.
Ezután az olajat kislángon (néha megkeverve) melegítsük meg, de ne túl forróra. Közben egy csészében keverjük össze az illóolajat a rizsliszttel, a levendulavirágot pedig finomra morzsoljuk el.

Hőmérővel ellenőrizzük, hogy az olaj és a lúgoldat elérte-e az ideális 45°C-ot. Ha igen, akkor egybeöntjük őket, és fakanállal összekeverjük, majd botmixerrel is alaposan összemixeljük, amíg puding állagú nem lesz. Ezután rakhatjuk bele a masszába az illóolaj keveréket, valamint a levendulavirágot.

Most már túl is vagyunk a nehezén, kiönthetjük a kapott masszát a formákba. Ezeket jól le kell szigetelni, és betakarni, hogy sokáig melegek maradjanak. 48 órát pihentetjük őket. Ha ez az idő letelik, kesztyűvel kivesszük a szappanokat a formákból és száraz, hűvös helyen még 6-8 hétig érni hagyjuk.

Figyelem! Először csak a kezünket mossuk meg a kész szappannal. Ha semmilyen irritációt nem észleltünk, nyugodtan használható a többi bőrfelületen is.

Gyuró Andrea
Forrás: KATT>>> 

 Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Hat tipp, hogy jó sort válasszon bevásárlásnál...

- Így tárolja helyesen a tojásokat!

- Ünnepi ajándék becsomagolása ...

- Régi ötletek, amit ma is szeretnek a virágkedvelők...


Címlapon:

Ózd Az információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd Igazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
Sziréna
ÓzdA magyar vaskohászat legszörnyűbb tragédiája történt 1990. március 3-án, szombaton, az Ózdi Kohászati Üzemekben.
ÓzdFazekas László megtért megváltójához az árnyékvilágból.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA gyermek is szépen fejlődik ha megkapja a szükséges feltételeket, és egyszer talán meg is érik, ha nem is pontosan az érettségire… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Egészség - Életmód
Hogy hány évig élünk azt nagyban befolyásolja a genetika és a környezetünk, de néhány szokással mi is tehetünk azért, hogy hosszú, boldog életet éljünk.
Nehéz lenne olyan dietetikust találni, aki nem ajánlaná a zöldségek fogyasztását. Van viszont egy olyan zöldség, melynek fogyasztásakor a szakértők óvatosságra intenek.
A kullancsok fele fertőz valamilyen betegséggel – mondta a Magyar Kullancsszövetség elnöke az M1 műsorában.
Olyan mesterséges génhálózatot fejlesztettek ki svájci kutatók, amely a bőr alá beültetve egy anyajegy megjelenítésével képes jelezni a rák kialakulásának kockázatát.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben