Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. április 21. szombat - Konrád napja van.
Keresendő kifejezés:
Hasznos tippek
Nem mindegy, hogy hol állunk!? 2.
Ózdi Magazin | 2015.12.20. | Miksztai Zoltán

A múlt héten a megállás, várakozás témájával foglalkoztam, és erre sokan reagáltak, mondták el a saját esetüket, véleményüket. Maradjunk hát ennél a témánál. /1.rész ITT/Képünk illusztráció!

A problémát sokszor az okozza, hogy valaki nem ismeri a táblák jelentését és az ide vonatkozó szabályokat. A nagyobb gondot azonban általában azok okozzák, akiket mindez nem is érdekel, mert valamiért nem akarják betartani.


Kétségtelen, hogy a parkolók bővítésének vannak határai, így nem tud mindig mindenki a létező legközelebb állni a bejárathoz, de hol vannak ezek ahhoz képest, ami Egerben, Miskolcon, vagy éppen Budapesten várja az autósokat? Sok bosszúságot okoz az útszélén hagyott jármű azok számára, akik emiatt kénytelenek megállni, mert nincs elég hely, hogy a szemből érkezővel egyszerre elhaladhassanak.
Természetesen itt is érvényes, hogy a kikerülést végző köteles elsőbbséget adni az egyenesen haladó részére, de azért lehetne olykor javítani a helyzeten, ha lehúzódással, lassítással segítenék a szabálytalanul álló jármű kikerülését végző vezetőt. Bosszantó, ha egy rövid szakaszon több ilyen autó miatt is kénytelen szlalomozni a többi jármű, de úgy kezd bele a kikerülésbe, hogy nincs meg a jobb oldalra való visszatérés lehetősége, és így elállja a szabályosan haladó sávját. Néha pedig a kijelölt parkolókba való ki, vagy beállást teszik szinte lehetetlenné, így még többen állnak az útszélén.
Nagyobb járművekkel az is problémát okoz, ha egymáshoz viszonylag közel az egyik az út baloldalán, a másik a jobboldalon, a harmadik megint a baloldalon, és így tovább, várakozik, mert egy teherautóval, vagy busszal nehéz lehúzódni.
Kisebb járműveknél is nehéz eldönteni, hogy ki az, aki korábban elhaladhat, ilyenkor következne a kölcsönös megegyezés, azonban a legtöbb esetben az egyik fél türelmetlenebb, erőszakosabb, és ő nyomul.

Praktikus volna, ha egy mód van rá, csak az úttest egyik szélén várakozni, megkönnyíteni a többiek közlekedését, még akkor is, ha ez nem szabályból, vagy táblából adódik, hanem csak úgy belülről jön.
Szintén figyelembe kéne venni útkereszteződéseknél, hogy a teherautók, buszok első és hátsó tengelye nem ugyanazon a nyomvonalon kanyarodik, a hátsótengely jelentős lecsapja a kanyart, ezért a jármű elejét igyekszik a lehető legnagyobb mértékben kiengedni a vezető.
Hosszabb járműveknél jelentős a „farseprés”, amikor egy balra kanyarodó jármű hátulja az úttest jobbszéléhez közelít, úgy, hogy ezt a vezető még a tükörből sem láthatja, például egy csuklósbusz, vagy nyergesvontató esetében. Ezt kéne segíteni azzal, hogy kellő távolságot szabadon hagyunk az útkereszteződés előtt és után is, hogy ne kelljen betétlap után szaladgálni.

Általában ugyanazok okozzák ugyanott ugyanazt a problémát, mert egy idő után már ezt tartják természetesnek, és a többiek eszükbe sem jutnak, vajon hogyan lehetne rájuk hatni?

Miksztai Zoltán iskolavezető Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Hat tipp, hogy jó sort válasszon bevásárlásnál...

- Így tárolja helyesen a tojásokat!

- Ünnepi ajándék becsomagolása ...

- Régi ötletek, amit ma is szeretnek a virágkedvelők...


Címlapon:

Az éjszakai baglyok korábban halnak, mint a koránkelők – állapították meg amerikai és brit kutatók.
Ózd
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi Hírek
ÓzdA rendőrök néhány órán belül elfogták azt a két fiatalt, akik egy késsel fenyegettek meg egy ózdi fiatalembert, majd elvették mobiltelefonját.
ÓzdAzon sofőrök jelentkezését várják az ózdi rendőrök, akik egy szabálytalanul közlekedő szürke színű DAEWOO Matiz miatt hirtelen fékezésre, irányváltoztatásra és lehúzódásra kényszerültek.
ÓzdEgy kanyarodó kamion tetejéről lezuhanó jégdarab törte össze egy autó szélvédőjét és sebesítette meg annak sofőrjét.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMindenkinek fáj, ha bántják. Sebeket ejthet lelkünkön a szó. Lehet, hogy igyekszünk erősnek mutatkozni, lehet, hogy már megedződtünk, de belül fáj...
Ózd„Elvehetik a jó hírünket, a szabadságunkat, a vagyonunkat, az egészségünket, az életünket, de a jellem maradandó kincs.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdAttól én még nem vagyok alkoholista, hogy… Csak időnként szívok el néhány szálat a stressz miatt. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tükör által homályosan…” Nem látunk tisztán. Igyekszünk önmagunkat egy kicsit kozmetikázni, retusálni, photo shopozni… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd”Nem feltétlenül baj, ha időnként rossz döntést hozunk, hiszen levonhatjuk a következtetéseket, tanulhatunk belőle.„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Egészség - Életmód
Olyan mesterséges génhálózatot fejlesztettek ki svájci kutatók, amely a bőr alá beültetve egy anyajegy megjelenítésével képes jelezni a rák kialakulásának kockázatát.
Ahogy a séta, úgy a futás is egyike az egyszerű és költséghatékony sportoknak.
Az éjszakai baglyok korábban halnak, mint a koránkelők – állapították meg amerikai és brit kutatók.
A kutatásból kiderült, azok, akik naponta két pohár sört vagy bort fogyasztottak 18 százalékkal kisebb eséllyel haláloztak el idejekorán.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben