Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2017. december 12. kedd - Gabriella napja van.
Keresendő kifejezés:
Hasznos tippek
Nem mindegy, hogy hol állunk!? 2.
Ózdi Magazin | 2015.12.20. | Miksztai Zoltán

A múlt héten a megállás, várakozás témájával foglalkoztam, és erre sokan reagáltak, mondták el a saját esetüket, véleményüket. Maradjunk hát ennél a témánál. /1.rész ITT/Képünk illusztráció!

A problémát sokszor az okozza, hogy valaki nem ismeri a táblák jelentését és az ide vonatkozó szabályokat. A nagyobb gondot azonban általában azok okozzák, akiket mindez nem is érdekel, mert valamiért nem akarják betartani.


Kétségtelen, hogy a parkolók bővítésének vannak határai, így nem tud mindig mindenki a létező legközelebb állni a bejárathoz, de hol vannak ezek ahhoz képest, ami Egerben, Miskolcon, vagy éppen Budapesten várja az autósokat? Sok bosszúságot okoz az útszélén hagyott jármű azok számára, akik emiatt kénytelenek megállni, mert nincs elég hely, hogy a szemből érkezővel egyszerre elhaladhassanak.
Természetesen itt is érvényes, hogy a kikerülést végző köteles elsőbbséget adni az egyenesen haladó részére, de azért lehetne olykor javítani a helyzeten, ha lehúzódással, lassítással segítenék a szabálytalanul álló jármű kikerülését végző vezetőt. Bosszantó, ha egy rövid szakaszon több ilyen autó miatt is kénytelen szlalomozni a többi jármű, de úgy kezd bele a kikerülésbe, hogy nincs meg a jobb oldalra való visszatérés lehetősége, és így elállja a szabályosan haladó sávját. Néha pedig a kijelölt parkolókba való ki, vagy beállást teszik szinte lehetetlenné, így még többen állnak az útszélén.
Nagyobb járművekkel az is problémát okoz, ha egymáshoz viszonylag közel az egyik az út baloldalán, a másik a jobboldalon, a harmadik megint a baloldalon, és így tovább, várakozik, mert egy teherautóval, vagy busszal nehéz lehúzódni.
Kisebb járműveknél is nehéz eldönteni, hogy ki az, aki korábban elhaladhat, ilyenkor következne a kölcsönös megegyezés, azonban a legtöbb esetben az egyik fél türelmetlenebb, erőszakosabb, és ő nyomul.

Praktikus volna, ha egy mód van rá, csak az úttest egyik szélén várakozni, megkönnyíteni a többiek közlekedését, még akkor is, ha ez nem szabályból, vagy táblából adódik, hanem csak úgy belülről jön.
Szintén figyelembe kéne venni útkereszteződéseknél, hogy a teherautók, buszok első és hátsó tengelye nem ugyanazon a nyomvonalon kanyarodik, a hátsótengely jelentős lecsapja a kanyart, ezért a jármű elejét igyekszik a lehető legnagyobb mértékben kiengedni a vezető.
Hosszabb járműveknél jelentős a „farseprés”, amikor egy balra kanyarodó jármű hátulja az úttest jobbszéléhez közelít, úgy, hogy ezt a vezető még a tükörből sem láthatja, például egy csuklósbusz, vagy nyergesvontató esetében. Ezt kéne segíteni azzal, hogy kellő távolságot szabadon hagyunk az útkereszteződés előtt és után is, hogy ne kelljen betétlap után szaladgálni.

Általában ugyanazok okozzák ugyanott ugyanazt a problémát, mert egy idő után már ezt tartják természetesnek, és a többiek eszükbe sem jutnak, vajon hogyan lehetne rájuk hatni?

Miksztai Zoltán iskolavezető Olvasta már?

- Ké­szíts kü­lön­le­ges ka­rá­cso­nyi gyer­tyá­kat pár perc alatt

- Régi ötletek, amit ma is szeretnek a virágkedvelők...

- Látni és látszani!

- A legegyszerűbb módja annak, hogy megtisztítsuk edényeink alját az odaégett zsírtól...


Címlapon:

Advent második vasárnapján a második gyertyát is meggyújthatjuk a koszorún, ami a reményt szimbolizálja.
A levélküldemények elmaradására panaszkodtak az RTL Klub nézői és a híradó utánajárt az eseteknek.
„Megszűnt a szegénység Magyarországon, ezért tudunk segíteni más országokon.” Bomba hír Balog Zoltántól.
Ózd „A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Helyi Hírek
ÓzdEgy szabadnapon lévő rendőr fogott el kollégáival két férfit, akik egy Ózdon sétáló nőtől rabolták el a táskáját
ÓzdA Bajdázó Lekapcsolom a villanyt a fejemben című remekművét ózdi roma fiatalok értelmezték át. Hallgassák meg!
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Jólesik a szemnek, a léleknek a megannyi kis csillagfény a sötétség beállta után.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Amikor megkérdeztük, hogy mi ez a zaj, kopácsolás varrógép zaja, nagymamám biztatott, hogy aludjunk, mert angyalok dolgoznak” Jacsó Éva gondolatai.
ÓzdVagy esetleg valami más van a háttérben? Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Közismert, hogy lelki állapotunk hatást gyakorol testünk működésére. A betegségek kialakulásának hátterében, sok esetben, lelki okok állnak.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHihetetlenül nagy információözönben élünk. Nem árt, ha „beépítjük” magunkba a szűrő és szelektáló funkciót. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Az életben könnyen egy mókuskerékben találhatjuk magunkat. Forog a mókuskerék, nem tudunk belőle kiszállni.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Az állatok érző lények. Bánjunk velük ennek megfelelően! Ne okozzunk nekik felesleges szenvedést!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Időnként szükségünk van segítségre, vagy éppen a mi segítségünkre van szüksége másoknak.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
ÓzdA General Electric ózdi üzeme az észak-borsodi város legnagyobb munkáltatója. A létesítmény zöldmezős beruházásként került átadásra 1998-ban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Miért töl­te­néd az egész hét­vé­gé­det a kony­há­ban, ha pár hoz­zá­va­ló­ból igazi íz­or­giát va­rá­zsol­hatsz gyor­san az asz­talra!? Sza­lon­nás fi­nom­sá­gok, me­lyek­nek senki nem tud el­len­állni!
Fe­lejtsd el a mus­tá­ros-ke­tchu­pos virsli va­ri­á­ciót! Ennél sok­kal fi­no­mabb dol­go­kat is ké­szít­hetsz egy pár virs­li­ből.
Bár a jéghideg limonádé és a jeges tea igazán jól esik a kora nyári melegben és a szomjadat is csillapítja, ám a fogyókúrádnak egyáltalán nem kedvez. Íme 5 ízletes innivaló, amit bűntudat nélkül fogyaszthatsz.
Hasznos tippek
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Bármilyen alaposan is mosogatunk, az edények alján egy idő után makacs lerakódás keletkezik. Nekieshetünk levakarni
"EMBERI"
Szeretnénk egy új sorozatot indítani azokról akiket "elvetett" a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Egészség - Életmód
Van, akinek a kedvenc tevékenysége, és van, aki csak időpocsékolásnak tartja. Így vagy úgy, de átlagosan nyolc órát fel kell áldoznunk a napunkból, hogy kialudjuk magunkat
A naponta három csésze kávét fogyasztó embereknél alacsonyabb a korai halálozás és a szívbetegség kialakulásának kockázata, mint a nem kávézó társaiknál
A túlsúlyos nőknél nagyobb valószínűséggel diagnosztizálják a mell nagyobb daganatát egy svéd kutatás szerint.
Magas nyáktartalma bevonja és nyugtatja a gyulladt gyomor- és bélrendszert. A birs az alma és a körte rokona, a Kaukázus környékén őshonos gyümölcs.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben