Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2024. július 20. szombat - Illés napja van.
Keresendő kifejezés:
Hasznos tippek
Nem mindegy, hogy hol állunk!? 2.
Ózdi Magazin | 2015.12.20. | Miksztai Zoltán

A múlt héten a megállás, várakozás témájával foglalkoztam, és erre sokan reagáltak, mondták el a saját esetüket, véleményüket. Maradjunk hát ennél a témánál. /1.rész ITT/Képünk illusztráció!

A problémát sokszor az okozza, hogy valaki nem ismeri a táblák jelentését és az ide vonatkozó szabályokat. A nagyobb gondot azonban általában azok okozzák, akiket mindez nem is érdekel, mert valamiért nem akarják betartani.


Kétségtelen, hogy a parkolók bővítésének vannak határai, így nem tud mindig mindenki a létező legközelebb állni a bejárathoz, de hol vannak ezek ahhoz képest, ami Egerben, Miskolcon, vagy éppen Budapesten várja az autósokat? Sok bosszúságot okoz az útszélén hagyott jármű azok számára, akik emiatt kénytelenek megállni, mert nincs elég hely, hogy a szemből érkezővel egyszerre elhaladhassanak.
Természetesen itt is érvényes, hogy a kikerülést végző köteles elsőbbséget adni az egyenesen haladó részére, de azért lehetne olykor javítani a helyzeten, ha lehúzódással, lassítással segítenék a szabálytalanul álló jármű kikerülését végző vezetőt. Bosszantó, ha egy rövid szakaszon több ilyen autó miatt is kénytelen szlalomozni a többi jármű, de úgy kezd bele a kikerülésbe, hogy nincs meg a jobb oldalra való visszatérés lehetősége, és így elállja a szabályosan haladó sávját. Néha pedig a kijelölt parkolókba való ki, vagy beállást teszik szinte lehetetlenné, így még többen állnak az útszélén.
Nagyobb járművekkel az is problémát okoz, ha egymáshoz viszonylag közel az egyik az út baloldalán, a másik a jobboldalon, a harmadik megint a baloldalon, és így tovább, várakozik, mert egy teherautóval, vagy busszal nehéz lehúzódni.
Kisebb járműveknél is nehéz eldönteni, hogy ki az, aki korábban elhaladhat, ilyenkor következne a kölcsönös megegyezés, azonban a legtöbb esetben az egyik fél türelmetlenebb, erőszakosabb, és ő nyomul.

Praktikus volna, ha egy mód van rá, csak az úttest egyik szélén várakozni, megkönnyíteni a többiek közlekedését, még akkor is, ha ez nem szabályból, vagy táblából adódik, hanem csak úgy belülről jön.
Szintén figyelembe kéne venni útkereszteződéseknél, hogy a teherautók, buszok első és hátsó tengelye nem ugyanazon a nyomvonalon kanyarodik, a hátsótengely jelentős lecsapja a kanyart, ezért a jármű elejét igyekszik a lehető legnagyobb mértékben kiengedni a vezető.
Hosszabb járműveknél jelentős a „farseprés”, amikor egy balra kanyarodó jármű hátulja az úttest jobbszéléhez közelít, úgy, hogy ezt a vezető még a tükörből sem láthatja, például egy csuklósbusz, vagy nyergesvontató esetében. Ezt kéne segíteni azzal, hogy kellő távolságot szabadon hagyunk az útkereszteződés előtt és után is, hogy ne kelljen betétlap után szaladgálni.

Általában ugyanazok okozzák ugyanott ugyanazt a problémát, mert egy idő után már ezt tartják természetesnek, és a többiek eszükbe sem jutnak, vajon hogyan lehetne rájuk hatni?

Miksztai Zoltán iskolavezető Kövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Hat tipp, hogy jó sort válasszon bevásárlásnál...

- Így tárolja helyesen a tojásokat!

- Ünnepi ajándék becsomagolása ...

- Régi ötletek, amit ma is szeretnek a virágkedvelők...


Címlapon:

Ózd Közel az ötvenhez az ember már számot vet életével. Végig pergeti életének főbb eseményeit
Ózd „Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
Ózd Az Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Ózd Nem tudhatod, meddig mutathatod ki szeretetedet, meddig ölelheted át őket. Kocsis Mária jegyzete...
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
ÓzdBízom benne, még szebb is lehet.
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
ÓzdAz Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Ez a történet a tanításról és odafigyelésről már körbejárta az internetet. Mindenképp ajánlom tiszta szívből - mindig - mindenkinek.
ÓzdAz „öreg rocker” lélekben örök ifjú maradt, belső hite és jó humora ezt csak erősíti. Négy unokája van, akiket nagyon szeret. Mint mondta a zene mellett a humor a másik, ami a legfontosabb számára... Józsa Zoltán portréja Csépányi Sándorról.
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Egészség - Életmód
Hogy hány évig élünk azt nagyban befolyásolja a genetika és a környezetünk, de néhány szokással mi is tehetünk azért, hogy hosszú, boldog életet éljünk.
Nehéz lenne olyan dietetikust találni, aki nem ajánlaná a zöldségek fogyasztását. Van viszont egy olyan zöldség, melynek fogyasztásakor a szakértők óvatosságra intenek.
A kullancsok fele fertőz valamilyen betegséggel – mondta a Magyar Kullancsszövetség elnöke az M1 műsorában.
Olyan mesterséges génhálózatot fejlesztettek ki svájci kutatók, amely a bőr alá beültetve egy anyajegy megjelenítésével képes jelezni a rák kialakulásának kockázatát.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben