Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2024. május 18. szombat - Alexandra,Erik napja van.
Keresendő kifejezés:
Hasznos tippek
Látni és látszani!
Ózdi Magazin | 2017.10.24. | Miksztai Zoltán

Érdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom. - Miksztai Zoltán iskolavezető tanácsai „autómobilban ülőknek”. Képünk illusztráció!

Szerintem úgy logikus, hogy ha nem látok jól, akkor nem megyek gyorsan, mint ahogy azt a KRESZ 26. § 4 bekezdése is előírja. Abban bízni, hogy ha nem látszom jól, a többiek majd akkor is időben észrevesznek felelőtlenség! Épp ezért úgy gondolom, hogy ebben a borongós időben érdemes a láthatósággal foglalkozni.


A KRESZ 5.§ előírja, hogy a vezető, mielőtt a járművel a telephelyről, garázsból elindul, köteles többek között a kötelezően előírt világító- és fényjelző berendezések állapotát, működését ellenőrizni. Ha a jármű a rendelkezéseknek nem felel meg, a vezető a járművel nem indulhat el és az elindulásra vonatkozó utasítás végrehajtását köteles megtagadni. Szintén itt írják elő, hogy a hatósági jelzést, a rendszámtáblát jól olvasható állapotban kell tartani (egész nap).

Ennek ellenére rendszeresen lehet olyan járművekkel találkozni, amelyiknek nem világít egyik vagy másik lámpája, sok esetben heteken, hónapokon át, és sajnos nem csak alkalmi, hétvégi úrvezetők mulasztása ez. Kétségtelen, hogy sok jármű esetében egy otthoni izzócsere már szóba sem jöhet, de szerintem nem elsősorban a plusz költség miatt nem szedik rendbe, hanem a vezető rossz hozzáállása miatt.
Rendkívül zavaró, amikor a szemből érkező féloldalasan van kivilágítva, és tippelni kell, hogy most vajon tényleg egy jármű közeledik, vagy netán kettő, egymás takarásában? Sok a rosszul beállított fényszóró is, amikor a tompított fényszóró elvakítja szembe jövő vezetőt, ezt egy műszerrel jó esetben pár perc alatt be lehet állítani.
Sokszor csupán a terhelés állító kapcsolót kéne megfelelően beállítani a vezetőnek, hogy ne vakítson. A xenon lámpás járműveknél automatikus a szintszabályozás, a többinél a vezetőnek kell erre odafigyelni.

Ha egymás után többen rávillognak valakire, akkor célszerű leellenőrizni, hogy a megfelelő világítással közlekedik, és minden jól működik? A hátsólámpák hiánya, vagy nem megfelelő működése is veszélyes lehet, hiszen ezt a vezető menetközben észre sem veszi a saját járművén. Az irányjelző azonban sok járművön nem műszaki ok miatt nem működik, hanem a trehány vezető nem kapcsolja be időben. A féklámpa hiánya ráfutásos balesetekhez vezethet, akár már kisebb sebességnél is. Ha az összes féklámpa nem világít, akkor a jármű már csak emelve vontatható, amihez speciális jármű, és megfelelő szakember kell. A rendszámtábla világítás ellenőrzése napközben sok típusnál körülményes az elhelyezése miatt, akkor legalább esténként vessen rá egy pillantást, és cseréljen izzót, ha szükséges.
Időnként lehet találkozni olyannal is, hogy egy kisebb zárlat miatt például fékezéskor az irányjelző működése megszűnik, vagy jelentősen csökken a fényereje. Az ilyen hibát még a lelkiismeretes elindulás előtti ellenőrzésnél is nehéz észrevenni. Ha ilyet látunk, érdemes rászánni egy kis időt, fáradságot, hogy felhívjuk rá vezetőtársunk figyelmét, ám sajnos én is kaptam már olyan választ, hogy: „Tudom, ez ilyen.”

Sáros időben ezek a berendezések sokat veszítenek a láthatóságukból, a vezetőnek is jót tesz, ha időnként lemossa az ablakokat, elől és hátul a lámpákat és a rendszámokat, akár naponta többször is. Időnként olyan járművekkel találkozni, amelynél az ember tényleg elgondolkodik, hogy hány hetes sarat hord magán?
Fagyos reggeleken veszélyes szokás egyesektől, hogy csak egy tenyérnyi foltot takarítanak le maguk előtt, és így indulnak el, fel sem fogják, hogy mennyire veszélyesek a többiek számára. Sokat segíthetne ilyenkor esténként egy szélvédőtakaró felhelyezése, egy jégoldó spray, vagy még két-három percet rászánni az autó letakarítására. Nekik vajon miért nem fontos a szlogen, hogy:
LÁTNI ÉS LÁTSZANI!

Miksztai Zoltán iskolavezetőKövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Hat tipp, hogy jó sort válasszon bevásárlásnál...

- Így tárolja helyesen a tojásokat!

- Ünnepi ajándék becsomagolása ...

- Régi ötletek, amit ma is szeretnek a virágkedvelők...


Címlapon:

Ózd Közel az ötvenhez az ember már számot vet életével. Végig pergeti életének főbb eseményeit
Ózd „Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
Ózd Az Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Ózd Nem tudhatod, meddig mutathatod ki szeretetedet, meddig ölelheted át őket. Kocsis Mária jegyzete...
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
ÓzdIgazából ami megdöbbent, az, hogy a kislány szemmel láthatóan megszokta már a történteket. Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdDe mi van akkor, ha az ember az agyi fejlődésével, magasabb intelligenciájával eljut egy olyan pontra, amikor saját egója azt mondatja vele, hogy a gyerekvállalás felesleges teher? Kovács Gergely jegyzete...
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
ÓzdBízom benne, még szebb is lehet.
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Amit írok, tovább lehet gondolni. Nem fognak velem mindenben egyetérteni...” Darmai Zsuzsanna rovatának első része
ÓzdAz információ rohamléptekben, és széles körben terjedhet. De sokszor a valótlanságok, a hazugságok terjednek így. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdNe adjuk fel könnyen, ne mondjuk, hogy már késő! Még lehet esélyünk... Még megoldódhat a problémánk...
ÓzdFontos, hogy jól gondoljuk át, mi az, amihez tartozni akarunk, ki az, akit követünk. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdA szabadság sokszor nem külső tényezőktől függ, hanem a belsőnktől, hogy a lelkünk mennyire szabad. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
ÓzdAz Ózdon élő Engler István életútját végig kiséri a mély ívű vallásos hit,s ebből eredően az emberek és az értékek tisztelete.
Ez a történet a tanításról és odafigyelésről már körbejárta az internetet. Mindenképp ajánlom tiszta szívből - mindig - mindenkinek.
ÓzdAz „öreg rocker” lélekben örök ifjú maradt, belső hite és jó humora ezt csak erősíti. Négy unokája van, akiket nagyon szeret. Mint mondta a zene mellett a humor a másik, ami a legfontosabb számára... Józsa Zoltán portréja Csépányi Sándorról.
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdA cikk megjelenése óta eltelt közel 16 év, s lehetne kérdéseket jogosan feltenni. Mi történt, mi maradt a gyárból az eltelt idő függvényében? /a szerk./
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Egészség - Életmód
Hogy hány évig élünk azt nagyban befolyásolja a genetika és a környezetünk, de néhány szokással mi is tehetünk azért, hogy hosszú, boldog életet éljünk.
Nehéz lenne olyan dietetikust találni, aki nem ajánlaná a zöldségek fogyasztását. Van viszont egy olyan zöldség, melynek fogyasztásakor a szakértők óvatosságra intenek.
A kullancsok fele fertőz valamilyen betegséggel – mondta a Magyar Kullancsszövetség elnöke az M1 műsorában.
Olyan mesterséges génhálózatot fejlesztettek ki svájci kutatók, amely a bőr alá beültetve egy anyajegy megjelenítésével képes jelezni a rák kialakulásának kockázatát.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben