Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2017. december 12. kedd - Gabriella napja van.
Keresendő kifejezés:
Hasznos tippek
Látni és látszani!
Ózdi Magazin | 2017.10.24. | Miksztai Zoltán

Érdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom. - Miksztai Zoltán iskolavezető tanácsai „autómobilban ülőknek”. Képünk illusztráció!

Szerintem úgy logikus, hogy ha nem látok jól, akkor nem megyek gyorsan, mint ahogy azt a KRESZ 26. § 4 bekezdése is előírja. Abban bízni, hogy ha nem látszom jól, a többiek majd akkor is időben észrevesznek felelőtlenség! Épp ezért úgy gondolom, hogy ebben a borongós időben érdemes a láthatósággal foglalkozni.


A KRESZ 5.§ előírja, hogy a vezető, mielőtt a járművel a telephelyről, garázsból elindul, köteles többek között a kötelezően előírt világító- és fényjelző berendezések állapotát, működését ellenőrizni. Ha a jármű a rendelkezéseknek nem felel meg, a vezető a járművel nem indulhat el és az elindulásra vonatkozó utasítás végrehajtását köteles megtagadni. Szintén itt írják elő, hogy a hatósági jelzést, a rendszámtáblát jól olvasható állapotban kell tartani (egész nap).

Ennek ellenére rendszeresen lehet olyan járművekkel találkozni, amelyiknek nem világít egyik vagy másik lámpája, sok esetben heteken, hónapokon át, és sajnos nem csak alkalmi, hétvégi úrvezetők mulasztása ez. Kétségtelen, hogy sok jármű esetében egy otthoni izzócsere már szóba sem jöhet, de szerintem nem elsősorban a plusz költség miatt nem szedik rendbe, hanem a vezető rossz hozzáállása miatt.
Rendkívül zavaró, amikor a szemből érkező féloldalasan van kivilágítva, és tippelni kell, hogy most vajon tényleg egy jármű közeledik, vagy netán kettő, egymás takarásában? Sok a rosszul beállított fényszóró is, amikor a tompított fényszóró elvakítja szembe jövő vezetőt, ezt egy műszerrel jó esetben pár perc alatt be lehet állítani.
Sokszor csupán a terhelés állító kapcsolót kéne megfelelően beállítani a vezetőnek, hogy ne vakítson. A xenon lámpás járműveknél automatikus a szintszabályozás, a többinél a vezetőnek kell erre odafigyelni.

Ha egymás után többen rávillognak valakire, akkor célszerű leellenőrizni, hogy a megfelelő világítással közlekedik, és minden jól működik? A hátsólámpák hiánya, vagy nem megfelelő működése is veszélyes lehet, hiszen ezt a vezető menetközben észre sem veszi a saját járművén. Az irányjelző azonban sok járművön nem műszaki ok miatt nem működik, hanem a trehány vezető nem kapcsolja be időben. A féklámpa hiánya ráfutásos balesetekhez vezethet, akár már kisebb sebességnél is. Ha az összes féklámpa nem világít, akkor a jármű már csak emelve vontatható, amihez speciális jármű, és megfelelő szakember kell. A rendszámtábla világítás ellenőrzése napközben sok típusnál körülményes az elhelyezése miatt, akkor legalább esténként vessen rá egy pillantást, és cseréljen izzót, ha szükséges.
Időnként lehet találkozni olyannal is, hogy egy kisebb zárlat miatt például fékezéskor az irányjelző működése megszűnik, vagy jelentősen csökken a fényereje. Az ilyen hibát még a lelkiismeretes elindulás előtti ellenőrzésnél is nehéz észrevenni. Ha ilyet látunk, érdemes rászánni egy kis időt, fáradságot, hogy felhívjuk rá vezetőtársunk figyelmét, ám sajnos én is kaptam már olyan választ, hogy: „Tudom, ez ilyen.”

Sáros időben ezek a berendezések sokat veszítenek a láthatóságukból, a vezetőnek is jót tesz, ha időnként lemossa az ablakokat, elől és hátul a lámpákat és a rendszámokat, akár naponta többször is. Időnként olyan járművekkel találkozni, amelynél az ember tényleg elgondolkodik, hogy hány hetes sarat hord magán?
Fagyos reggeleken veszélyes szokás egyesektől, hogy csak egy tenyérnyi foltot takarítanak le maguk előtt, és így indulnak el, fel sem fogják, hogy mennyire veszélyesek a többiek számára. Sokat segíthetne ilyenkor esténként egy szélvédőtakaró felhelyezése, egy jégoldó spray, vagy még két-három percet rászánni az autó letakarítására. Nekik vajon miért nem fontos a szlogen, hogy:
LÁTNI ÉS LÁTSZANI!

Miksztai Zoltán iskolavezetőOlvasta már?

- Ké­szíts kü­lön­le­ges ka­rá­cso­nyi gyer­tyá­kat pár perc alatt

- Régi ötletek, amit ma is szeretnek a virágkedvelők...

- A legegyszerűbb módja annak, hogy megtisztítsuk edényeink alját az odaégett zsírtól...

- A tanév rendje, iskolaszünetek 2017/18


Címlapon:

Advent második vasárnapján a második gyertyát is meggyújthatjuk a koszorún, ami a reményt szimbolizálja.
A levélküldemények elmaradására panaszkodtak az RTL Klub nézői és a híradó utánajárt az eseteknek.
„Megszűnt a szegénység Magyarországon, ezért tudunk segíteni más országokon.” Bomba hír Balog Zoltántól.
Ózd „A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Helyi Hírek
ÓzdEgy szabadnapon lévő rendőr fogott el kollégáival két férfit, akik egy Ózdon sétáló nőtől rabolták el a táskáját
ÓzdA Bajdázó Lekapcsolom a villanyt a fejemben című remekművét ózdi roma fiatalok értelmezték át. Hallgassák meg!
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Jólesik a szemnek, a léleknek a megannyi kis csillagfény a sötétség beállta után.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Amikor megkérdeztük, hogy mi ez a zaj, kopácsolás varrógép zaja, nagymamám biztatott, hogy aludjunk, mert angyalok dolgoznak” Jacsó Éva gondolatai.
ÓzdVagy esetleg valami más van a háttérben? Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„A Digitális Erőműben vagyok. Mizerák István fotóművész 75 éves lenne és ebből az alkalomból lányai hetvenöt általa készített fotót állítottak ki a hozzá méltó környezetben.” Szentandrássy Béla jegyzete.
ÓzdMai életünk pillanatai... Az emberi sorsok irányának alakulása a lét fokmérője. Ki - ki az egzisztencia melyik szintjén helyezkedik el, napi élete hogyan alakulhat. Józsa Zoltán jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Közismert, hogy lelki állapotunk hatást gyakorol testünk működésére. A betegségek kialakulásának hátterében, sok esetben, lelki okok állnak.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdHihetetlenül nagy információözönben élünk. Nem árt, ha „beépítjük” magunkba a szűrő és szelektáló funkciót. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Az életben könnyen egy mókuskerékben találhatjuk magunkat. Forog a mókuskerék, nem tudunk belőle kiszállni.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Az állatok érző lények. Bánjunk velük ennek megfelelően! Ne okozzunk nekik felesleges szenvedést!” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Ózd„Időnként szükségünk van segítségre, vagy éppen a mi segítségünkre van szüksége másoknak.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
ÓzdTalálkozás az aranymisés Mag Mátyással... Józsa Zoltán rovata...
ÓzdA General Electric ózdi üzeme az észak-borsodi város legnagyobb munkáltatója. A létesítmény zöldmezős beruházásként került átadásra 1998-ban.
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, római csirkemáj recept!
Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
Miért töl­te­néd az egész hét­vé­gé­det a kony­há­ban, ha pár hoz­zá­va­ló­ból igazi íz­or­giát va­rá­zsol­hatsz gyor­san az asz­talra!? Sza­lon­nás fi­nom­sá­gok, me­lyek­nek senki nem tud el­len­állni!
Fe­lejtsd el a mus­tá­ros-ke­tchu­pos virsli va­ri­á­ciót! Ennél sok­kal fi­no­mabb dol­go­kat is ké­szít­hetsz egy pár virs­li­ből.
Bár a jéghideg limonádé és a jeges tea igazán jól esik a kora nyári melegben és a szomjadat is csillapítja, ám a fogyókúrádnak egyáltalán nem kedvez. Íme 5 ízletes innivaló, amit bűntudat nélkül fogyaszthatsz.
Hasznos tippek
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Bármilyen alaposan is mosogatunk, az edények alján egy idő után makacs lerakódás keletkezik. Nekieshetünk levakarni
"EMBERI"
Szeretnénk egy új sorozatot indítani azokról akiket "elvetett" a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Egészség - Életmód
Van, akinek a kedvenc tevékenysége, és van, aki csak időpocsékolásnak tartja. Így vagy úgy, de átlagosan nyolc órát fel kell áldoznunk a napunkból, hogy kialudjuk magunkat
A naponta három csésze kávét fogyasztó embereknél alacsonyabb a korai halálozás és a szívbetegség kialakulásának kockázata, mint a nem kávézó társaiknál
A túlsúlyos nőknél nagyobb valószínűséggel diagnosztizálják a mell nagyobb daganatát egy svéd kutatás szerint.
Magas nyáktartalma bevonja és nyugtatja a gyulladt gyomor- és bélrendszert. A birs az alma és a körte rokona, a Kaukázus környékén őshonos gyümölcs.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben