Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. április 24. kedd - György napja van.
Keresendő kifejezés:
Hasznos tippek
Látni és látszani!
Ózdi Magazin | 2017.10.24. | Miksztai Zoltán

Érdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom. - Miksztai Zoltán iskolavezető tanácsai „autómobilban ülőknek”. Képünk illusztráció!

Szerintem úgy logikus, hogy ha nem látok jól, akkor nem megyek gyorsan, mint ahogy azt a KRESZ 26. § 4 bekezdése is előírja. Abban bízni, hogy ha nem látszom jól, a többiek majd akkor is időben észrevesznek felelőtlenség! Épp ezért úgy gondolom, hogy ebben a borongós időben érdemes a láthatósággal foglalkozni.


A KRESZ 5.§ előírja, hogy a vezető, mielőtt a járművel a telephelyről, garázsból elindul, köteles többek között a kötelezően előírt világító- és fényjelző berendezések állapotát, működését ellenőrizni. Ha a jármű a rendelkezéseknek nem felel meg, a vezető a járművel nem indulhat el és az elindulásra vonatkozó utasítás végrehajtását köteles megtagadni. Szintén itt írják elő, hogy a hatósági jelzést, a rendszámtáblát jól olvasható állapotban kell tartani (egész nap).

Ennek ellenére rendszeresen lehet olyan járművekkel találkozni, amelyiknek nem világít egyik vagy másik lámpája, sok esetben heteken, hónapokon át, és sajnos nem csak alkalmi, hétvégi úrvezetők mulasztása ez. Kétségtelen, hogy sok jármű esetében egy otthoni izzócsere már szóba sem jöhet, de szerintem nem elsősorban a plusz költség miatt nem szedik rendbe, hanem a vezető rossz hozzáállása miatt.
Rendkívül zavaró, amikor a szemből érkező féloldalasan van kivilágítva, és tippelni kell, hogy most vajon tényleg egy jármű közeledik, vagy netán kettő, egymás takarásában? Sok a rosszul beállított fényszóró is, amikor a tompított fényszóró elvakítja szembe jövő vezetőt, ezt egy műszerrel jó esetben pár perc alatt be lehet állítani.
Sokszor csupán a terhelés állító kapcsolót kéne megfelelően beállítani a vezetőnek, hogy ne vakítson. A xenon lámpás járműveknél automatikus a szintszabályozás, a többinél a vezetőnek kell erre odafigyelni.

Ha egymás után többen rávillognak valakire, akkor célszerű leellenőrizni, hogy a megfelelő világítással közlekedik, és minden jól működik? A hátsólámpák hiánya, vagy nem megfelelő működése is veszélyes lehet, hiszen ezt a vezető menetközben észre sem veszi a saját járművén. Az irányjelző azonban sok járművön nem műszaki ok miatt nem működik, hanem a trehány vezető nem kapcsolja be időben. A féklámpa hiánya ráfutásos balesetekhez vezethet, akár már kisebb sebességnél is. Ha az összes féklámpa nem világít, akkor a jármű már csak emelve vontatható, amihez speciális jármű, és megfelelő szakember kell. A rendszámtábla világítás ellenőrzése napközben sok típusnál körülményes az elhelyezése miatt, akkor legalább esténként vessen rá egy pillantást, és cseréljen izzót, ha szükséges.
Időnként lehet találkozni olyannal is, hogy egy kisebb zárlat miatt például fékezéskor az irányjelző működése megszűnik, vagy jelentősen csökken a fényereje. Az ilyen hibát még a lelkiismeretes elindulás előtti ellenőrzésnél is nehéz észrevenni. Ha ilyet látunk, érdemes rászánni egy kis időt, fáradságot, hogy felhívjuk rá vezetőtársunk figyelmét, ám sajnos én is kaptam már olyan választ, hogy: „Tudom, ez ilyen.”

Sáros időben ezek a berendezések sokat veszítenek a láthatóságukból, a vezetőnek is jót tesz, ha időnként lemossa az ablakokat, elől és hátul a lámpákat és a rendszámokat, akár naponta többször is. Időnként olyan járművekkel találkozni, amelynél az ember tényleg elgondolkodik, hogy hány hetes sarat hord magán?
Fagyos reggeleken veszélyes szokás egyesektől, hogy csak egy tenyérnyi foltot takarítanak le maguk előtt, és így indulnak el, fel sem fogják, hogy mennyire veszélyesek a többiek számára. Sokat segíthetne ilyenkor esténként egy szélvédőtakaró felhelyezése, egy jégoldó spray, vagy még két-három percet rászánni az autó letakarítására. Nekik vajon miért nem fontos a szlogen, hogy:
LÁTNI ÉS LÁTSZANI!

Miksztai Zoltán iskolavezetőKövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Hat tipp, hogy jó sort válasszon bevásárlásnál...

- Így tárolja helyesen a tojásokat!

- Ünnepi ajándék becsomagolása ...

- Régi ötletek, amit ma is szeretnek a virágkedvelők...


Címlapon:

Olyan mesterséges génhálózatot fejlesztettek ki svájci kutatók, amely a bőr alá beültetve egy anyajegy megjelenítésével képes jelezni a rák kialakulásának kockázatát.
Ózd
A rendőrség által közölt sebesség mérések helyszíneit megtekinthetik az alábbi linken.
Helyi Hírek
ÓzdA rendőrök néhány órán belül elfogták azt a két fiatalt, akik egy késsel fenyegettek meg egy ózdi fiatalembert, majd elvették mobiltelefonját.
ÓzdAzon sofőrök jelentkezését várják az ózdi rendőrök, akik egy szabálytalanul közlekedő szürke színű DAEWOO Matiz miatt hirtelen fékezésre, irányváltoztatásra és lehúzódásra kényszerültek.
ÓzdÓzd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1/2018. (I.18.) határozatával többek között arról döntött, hogy a 2015. márciusától az Önkormányzat különálló szervezeti egységeként működő Startprogram Irodát megszünteti az Iroda feladatainak az ÓVI részére történő átadása mellett.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
ÓzdMennek előre mechanikusan tiporva -ölve akár... vakon - nem értve és látva ki az ki előttük áll.
ÓzdKik vagyunk Tisztelünk bármit mert köveket teszünk és koszorúkat helyezünk és közben csakis adunk egy napot, mert kell...
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdVigyázzunk rá, tegyük meg azt, ami rajtunk múlik! Tegyünk mindennapot a Föld Napjává!
ÓzdMindenkinek fáj, ha bántják. Sebeket ejthet lelkünkön a szó. Lehet, hogy igyekszünk erősnek mutatkozni, lehet, hogy már megedződtünk, de belül fáj...
Ózd„Elvehetik a jó hírünket, a szabadságunkat, a vagyonunkat, az egészségünket, az életünket, de a jellem maradandó kincs.” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
ÓzdAttól én még nem vagyok alkoholista, hogy… Csak időnként szívok el néhány szálat a stressz miatt. Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Tükör által homályosan…” Nem látunk tisztán. Igyekszünk önmagunkat egy kicsit kozmetikázni, retusálni, photo shopozni… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Szinte bármikor jöhet, mindig finom, és mindig rengeteg fogy el belőle.
Napjainkban a csokoládé csomagolásán feltüntetik a kakaó arányát, de mi a különbség a 80 és a 60 százalékos között, és miért egészségesebb az előbbi?
Ha unja már a hagyományos születésnapi tortákat, jó hírünk van.
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Hasznos tippek
Senki sem szeret sorban állni a pénztárnál, hiszen a várakozással értékes perceket veszítünk. Különösen fájó ez egy hosszú munkanap után, amikor csak egy-két dologért ugrottunk be a boltba.
Ön is a hűtő ajtaján tárolja a tojásokat? Nem kellene. Bár kézenfekvő megoldás lenne a hűtő ajtaján lévő tárolókba tenni a tojásokat, a The Sun és a Daily Mail szakértőkre hivatkozva nem ajánlja.
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Egészség - Életmód
Olyan mesterséges génhálózatot fejlesztettek ki svájci kutatók, amely a bőr alá beültetve egy anyajegy megjelenítésével képes jelezni a rák kialakulásának kockázatát.
Ahogy a séta, úgy a futás is egyike az egyszerű és költséghatékony sportoknak.
Az éjszakai baglyok korábban halnak, mint a koránkelők – állapították meg amerikai és brit kutatók.
A kutatásból kiderült, azok, akik naponta két pohár sört vagy bort fogyasztottak 18 százalékkal kisebb eséllyel haláloztak el idejekorán.
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben