Ózd internetes közéleti magazinja - ma: 2018. február 25. vasárnap - Géza napja van.
Keresendő kifejezés:
Hasznos tippek
Látni és látszani!
Ózdi Magazin | 2017.10.24. | Miksztai Zoltán

Érdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom. - Miksztai Zoltán iskolavezető tanácsai „autómobilban ülőknek”. Képünk illusztráció!

Szerintem úgy logikus, hogy ha nem látok jól, akkor nem megyek gyorsan, mint ahogy azt a KRESZ 26. § 4 bekezdése is előírja. Abban bízni, hogy ha nem látszom jól, a többiek majd akkor is időben észrevesznek felelőtlenség! Épp ezért úgy gondolom, hogy ebben a borongós időben érdemes a láthatósággal foglalkozni.


A KRESZ 5.§ előírja, hogy a vezető, mielőtt a járművel a telephelyről, garázsból elindul, köteles többek között a kötelezően előírt világító- és fényjelző berendezések állapotát, működését ellenőrizni. Ha a jármű a rendelkezéseknek nem felel meg, a vezető a járművel nem indulhat el és az elindulásra vonatkozó utasítás végrehajtását köteles megtagadni. Szintén itt írják elő, hogy a hatósági jelzést, a rendszámtáblát jól olvasható állapotban kell tartani (egész nap).

Ennek ellenére rendszeresen lehet olyan járművekkel találkozni, amelyiknek nem világít egyik vagy másik lámpája, sok esetben heteken, hónapokon át, és sajnos nem csak alkalmi, hétvégi úrvezetők mulasztása ez. Kétségtelen, hogy sok jármű esetében egy otthoni izzócsere már szóba sem jöhet, de szerintem nem elsősorban a plusz költség miatt nem szedik rendbe, hanem a vezető rossz hozzáállása miatt.
Rendkívül zavaró, amikor a szemből érkező féloldalasan van kivilágítva, és tippelni kell, hogy most vajon tényleg egy jármű közeledik, vagy netán kettő, egymás takarásában? Sok a rosszul beállított fényszóró is, amikor a tompított fényszóró elvakítja szembe jövő vezetőt, ezt egy műszerrel jó esetben pár perc alatt be lehet állítani.
Sokszor csupán a terhelés állító kapcsolót kéne megfelelően beállítani a vezetőnek, hogy ne vakítson. A xenon lámpás járműveknél automatikus a szintszabályozás, a többinél a vezetőnek kell erre odafigyelni.

Ha egymás után többen rávillognak valakire, akkor célszerű leellenőrizni, hogy a megfelelő világítással közlekedik, és minden jól működik? A hátsólámpák hiánya, vagy nem megfelelő működése is veszélyes lehet, hiszen ezt a vezető menetközben észre sem veszi a saját járművén. Az irányjelző azonban sok járművön nem műszaki ok miatt nem működik, hanem a trehány vezető nem kapcsolja be időben. A féklámpa hiánya ráfutásos balesetekhez vezethet, akár már kisebb sebességnél is. Ha az összes féklámpa nem világít, akkor a jármű már csak emelve vontatható, amihez speciális jármű, és megfelelő szakember kell. A rendszámtábla világítás ellenőrzése napközben sok típusnál körülményes az elhelyezése miatt, akkor legalább esténként vessen rá egy pillantást, és cseréljen izzót, ha szükséges.
Időnként lehet találkozni olyannal is, hogy egy kisebb zárlat miatt például fékezéskor az irányjelző működése megszűnik, vagy jelentősen csökken a fényereje. Az ilyen hibát még a lelkiismeretes elindulás előtti ellenőrzésnél is nehéz észrevenni. Ha ilyet látunk, érdemes rászánni egy kis időt, fáradságot, hogy felhívjuk rá vezetőtársunk figyelmét, ám sajnos én is kaptam már olyan választ, hogy: „Tudom, ez ilyen.”

Sáros időben ezek a berendezések sokat veszítenek a láthatóságukból, a vezetőnek is jót tesz, ha időnként lemossa az ablakokat, elől és hátul a lámpákat és a rendszámokat, akár naponta többször is. Időnként olyan járművekkel találkozni, amelynél az ember tényleg elgondolkodik, hogy hány hetes sarat hord magán?
Fagyos reggeleken veszélyes szokás egyesektől, hogy csak egy tenyérnyi foltot takarítanak le maguk előtt, és így indulnak el, fel sem fogják, hogy mennyire veszélyesek a többiek számára. Sokat segíthetne ilyenkor esténként egy szélvédőtakaró felhelyezése, egy jégoldó spray, vagy még két-három percet rászánni az autó letakarítására. Nekik vajon miért nem fontos a szlogen, hogy:
LÁTNI ÉS LÁTSZANI!

Miksztai Zoltán iskolavezetőKövess bennünket: Facebook oldalunk

Olvasta már?

- Ünnepi ajándék becsomagolása ...

- Régi ötletek, amit ma is szeretnek a virágkedvelők...

- A legegyszerűbb módja annak, hogy megtisztítsuk edényeink alját az odaégett zsírtól...

- A tanév rendje, iskolaszünetek 2017/18


Címlapon:

Ózd Ózdon, valóságot reprodukáló helyszíneken tartották meg a borsodi rendőrkutyák képzését.
Ózd Légtechnikai fertőtlenítőrendszer kiépítésére és több higiénés fejlesztésre nyert pályázaton pénzt az ózdi Almási Balogh Pál Kórház.
Helyi Hírek
ÓzdMegtudtam tőlük többek között, hogy a forint hivatalos születésnapja 1946. augusztus 1.
A demokrácia a mások gondolkodásának megértése, elfogadása, benne való jelenlét és majd önmagunk ez utáni érték ítélete...
SzentsimonSok településrész elmondhatja magáról, hogy farsangi bált rendeznek. Dátum kiválasztva, az est után pedig kipipálva. Aztán minden megy tovább a maga útján.
"MAGÁNVÉLEMÉNY"
Ózd„Többségük egoizmusra épül, ezért nem fejleszt, inkább visszaránt - össze zsugorít! Ragyina Nikoletta tollából...
Ózd„Azt, hogy most e sorokat írhatom, annak köszönhetem, hogy kb. 25000 gén meghatároz engem.” Kovács Gergely jegyzete.
Ózd„És nem akárhol élek. Nem az indonéziai emberevők lakta dzsungelében. Nem is a jeges tundrán vagy a perzselő sivatag közepén, hanem Európa szívében.” Agócs László jegyzete.
Ózd„De Mi közmunkások vagyunk. Elégedetlenséggel a jövő álmaival még mindig.”
Ózd„Az ózdi postára tartok. Értesítést találtam a postaládámban, hogy ajánlott küldeményem érkezett, hát megyek és átveszem.” Szentandrássy Béla jegyzete.
LÉLEKzetvétel - Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMilyennek látjuk önmagunkat, embertársainkat, mi alapján mondunk véleményt? Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„A ritmus szabályos ismétlődések sorozata. Életünket, környezetünket teljesen áthatja, mindenhol megfigyelhető ez a természetes lüktetés: a természetben, a szervezetünkben, a cselekedeteinkben… ” Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdÉn kívánom, hogy fedezzék fel minél több könyv rejtélyes világát, tapasztalják meg szépségüket, érezzenek együtt a szereplőkkel, tanuljanak belőlük - Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
ÓzdMikor mondhatunk sikeresnek valakit? Nem biztos, hogy aki kívülről sikeresnek látszik, az belülről is úgy érzi, és fordítva… Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata.
Ózd„Akinek sok van, annak még több kell, a pénz által hatalmat érez a kezében. De a pénzt, és valójában semmit nem vihetünk magunkkal, csupán a jellemünket„ Raffainé Darmai Zsuzsanna rovata
"EMBERI"
A Borsod megyei Vadna településen élő Kovács Éva festőművésznek több sikeres kiállítása volt ebben az esztendőben. Életének fontos részévé vált a jótékonysági célból történő adományozás is. Józsa Zoltán beszélget Kovács Éva festőművésszel.
„Mert akinek a lelkivilága rendben van, az testileg is jól érzi magát.” Józsa Zoltán portréja Simon Zsókáról...
Azok akiket „elvetett” a sors viszont mégis büszkén vállalják ózdi gyökereiket.
Ózd„S ez is Ózd. Az eperfa, a tyúkudvar, a völgy, az emberek. Miközben írok, keresem az életnek az értelmét.” Józsa Zoltán portréja Kálnay Adélról.
ÓzdAz ózdi Olvasó volt a helyszíne Kormosné Kiss Ilona selyemfestő kiállításának 2017. november 18-án.
Visszatekintés - Józsa Zoltán rovata
FarkaslyukVisszatekintő rovatunkban Józsa Zoltán kollégánk írása 2002. november 04-én jelent meg.
ÓzdVisszatekintő rovatunk Józsa Zoltán mostani írása 2008-ban jelent meg az Észak-Magyarország című megyei napilapban.
ÓzdSokak által ismert ember az észak-borsodi városban Kerékgyártó Mihály. Intellektuális alkat, segítőkész ember. Józsa Zoltán rovata
KULT-KOR Emberek, értékek és normák
Borsodnádasd Az észak-borsodi városban, Borsodnádasdon élő és alkotó fegyvermestert sok ember ismeri az ózdi térségben...Józsa Zoltán portréja Járdán Józsefről
„igyekszem megörökíteni ami magával ragad ebből a csodálatos világból" Józsa Zoltán portréja Kovács Éva festőművészről
„És a szavakkal szépen meg lehet festeni bármit.” Józsa Zoltán portréja Kovács L. Istvánról
„ha a betűk következtében megnyílik a lélek és a képzelet”
Járdánháza Németh Istvánné Komáromy Mária 1955 óta él a Borsod megyében található Járdánházán. 40 éven keresztül az arlói általános iskolában tanított. Hosszú ideje a gyöngyfűzés profi művelője és oktatója
Ízvilág
Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finom.
A legegyszerűbb hozzávalók felhasználásával negyedóra leforgása alatt olyan édességet süthetünk, amely még különlegesebbé teszi a teázás vagy kávézás élményét.
Ha fogytán vagy ötletekből mit ennél, de azért húsos, szeghalmi aprópecsenye recept!
El­in­dult igazi hó­dító út­jára az egyik legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető ma­gyar étel! Vi­lág­szerte imád­ják a di­é­tá­zók.
Cso­dá­la­tos ka­rá­cso­nyi de­ko­rá­ció, ami nem­csak gyö­nyörű, de finom is!
Hasznos tippek
Ezt a videót feltétlen nézd meg - érdemes! Nagyszerű ötletek!
Néhány jó tanács egy erdélyi nagyika közel évszázados virágápolási tapasztalataiból: filléres ötletektől a praktikus megoldásokig. És még sok minden másról.
ÓzdÉrdemes rajta elgondolkodni, hogy melyik a fontosabb. Nyilván mind a kettő szükséges a közlekedésben, én azért a látszani részt egy kicsit fontosabbnak tartom.
Pintér István videó...
Interjú
ÓzdEz az interjú Bedő Gáborral készült, aki Ózdhoz közel 400km-re élt és még is ezt a várost választotta.
ÓzdMindenképpen akartam egy olyan napot szervezni, ami közösségi értéket teremt.
Sokszor elgondolkodom, hogy én milyen szerencsés vagyok. Hiszen, bár súlyosan mozgáskorlátozottként élem az életemet, az elmém, nincs korlátozva, csak a testem.
Egészség - Életmód
Világnézettől függetlenül ez az időszak alkalmas lehet arra, hogy átgondoljuk a mindennapjainkat és próbáljunk megszabadulni káros szokásainktól.
A 105 ezer résztvevő bevonásával végzett kutatás eredményei a tudósok szerint arra utalnak, hogy minél több ilyen ételt fogyaszt valaki, annál nagyobb a daganatos betegség kialakulásának rizikója
Gyors, finom és egészséges. Ebben rejlik a turmixok (smoothie-k) népszerűsége.
Min­denki köhög, prüsz­köl kö­rü­löt­ted? Sokan már az ágyat nyom­ják? Ne tar­tozz kö­zé­jük, ma­radj tal­pon! A meg­ol­dás ott lapul a spej­zod­ban!
|
|
|
|
Ez a hírportál sütiket (cookies) használ a felhasználói élmény javítása és a hatékony működés elősegítése érdekében. Weboldalunk további böngészésével jóváhagyja használatukat! Rendben